AV Guide Форум

Стерео => Озвучителни Тела => Темата е започната от: Joro Irl в Август 26, 2016, 17:27:27 pm

Титла: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: Joro Irl в Август 26, 2016, 17:27:27 pm
Здравейте, поради възникнал 'спор' с един приятел, искам да попитам:

Как бихте съпоставили, цена-качество-звук, два модела на МА, а именно Bronze 6 срещу Silver 6? Заслужава ли си, ще има ли чуваема разлика в звученето, все пак В6 е с три/3/ драйвера и по-голям обем от S6.

Благодаря.
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: Rudra в Август 26, 2016, 17:59:49 pm
Често в този форум са водени дискусии за качество срещу количество.

Според мен бронзовата серия на Monitor Audio е чудеснен начален клас, съчетаващ добра цена, добра изработка и добро, балансирано звучене - без резки залитания в една или друга посока.

Имайки предвид това, за мен, а вярвам и за повечето потребители, които са сравнявали двете серии, Silver серията е на значително по-високо ниво. При това във всяко едно отношение - както като използвани материали (и при говорителите, и при корпусите), така и като визия, и най-важното - като звучене.

Неслучайно и разликата в цените на моделите е толкова голяма. Всъщност, подведен от имената на моделите сравняваш Bronze 6 със Silver 6, а реално моделът от Silver серията, който отговаря на Bronze 6 - като габарити и брой говорители е Silver 8. По същите признаци Silver 6 е еволюирал вариант на Bronze 5. Защо от Monitor Audio са решили да номерират моделите така - остава загадка.

Както и да е, дори да сравняваме Bronze 6 със Silver 6, въпреки по-големите размери на Bronze 6  и повечето говорители, техническите параметри за твърде сходни. А именно:

Bronze 6:

System Format   2 1/2 Way
Frequency Response   34Hz - 30kHz
Sensitivity (1W@1M)   90dB
Nominal Impedance   8 Ohm
Maximum SPL (dBA @1M - each)   114.8dBA (pair)
Power Handling R.M.S.   150W
Recommended Amplifier Requirements   40-150W


Silver 6:

System Format:   2 1/2 Way
Frequency Response:   35Hz - 35kHz
Sensitivity (1W@1M):   90dB
Nominal Impedance:   8 Ohms
Maximum SPL (dBA):   115.5 (pair)
Power Handling (RMS):   150W
Recommended Amplifier Requirements:   60-150W

Ако имаш усилвател и източник, които да отговарят като клас на Monitor Audio Silver 6 и разликата в цената не е непосилна за теб, то моите предпочитания твърдо колнят към този вариант.

P.S. Преместих темата в подходящ за целта раздел. Вярвам, че когато някой търси съвет в даден форум, редно е да се запознае с правилата му, с идеите за озаглавяване на теми и поставянето където им е мястото.
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: Joro Irl в Август 26, 2016, 18:40:49 pm
Благодаря за бързия отговор.  :)

Аз слушам на Bronze 6 в момента и съм доволен от тях. Приятел се е замислил да взима подобни на моите, даже иска да взима моите, но не съм убеден, че искам да ги сменям. Той /приятеля ми/, харесва много дълбочината и обема на звука, на B6, аз също.
Та ако му ги дам, се чудя с какво да ги заменя, да знам че, S6, отговаря на В5, и би било редно да търся S8, като логично продължение на ъпгрейда, но в момента, не съм убеден, че искам да харча пари за S8, но мога да си позволя S6.
Та от там възникна и разговора, дали S6, ще могат да покажат същия обем и плътност на звука, като B6?
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: Rudra в Август 26, 2016, 18:52:33 pm
Както се вижда от предишния пост, двете колони имат почти еднаква долна граница - 34Hz срещу 35Hz и почти еднакъв Maximum SPL -  114.8dBA срещу  115.5dBA.
С други думи от гледна точка на количество - бас и налягане, не мисля, че имаш повод за притеснение.
От гледна точка на качеството на възпроизвеждане, според мен Silver 6 предлага много повече.
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: Joro Irl в Август 26, 2016, 20:04:00 pm
Благодаря за отговора.  :)
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: Joro Irl в Август 27, 2016, 20:17:38 pm
Така, не го очаквах, че след има няма два месеца, след като взех Bronze 6, ще ги сменя с Silver 6, но и това стана.  :D 
Всичко казано по-горе, се потвърждава на 100%.  :)

Мдаааа, високите и средните са малко по-изявени, отколкото при В6, но в никакъв случай дразнещи или преобладаващи. Същото количество бас и обем, както при В6, но една идея по-стегнат, с по-осезаем удар. При В6 се усеща, все едно е малко 'мързелив', ако мога да се изразя така. Но това се чува при пряко сравнение м/у двете ОТ, спираш едната и закачаш и пускаш другата, иначе ако си слушаш която й да е, трудно се долавя разликата.
И определено S6, се чува една идея по-детайлно.
А бе, доста доволно.  8)
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: Rudra в Август 27, 2016, 21:49:50 pm
Честито!
Имай предвид, че ако колоните са нови - тепърва предстоят подобрения в представянето им.
Предполагам, че за доста потребители ще е интересно да публикуваш тема в раздел "Моята система".
Приятно слушане!
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: Joro Irl в Август 27, 2016, 22:32:03 pm
Благодаря.  :)

Да, и двата модела ги взех нови. Таман се разсвириха В6, и сега наново.  :D

То няма кой знае какво за публикуване, един усилвател и тези ОТ.   8)
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: IvanK в Август 16, 2017, 01:15:32 am
Не знам дали тази тема е подходяща за въпросите, които имам, но все пак ще ги задам тук. Ако админите решат може да преместят поста в друга тема.

От съвсем скоро Monitor Audio пуснаха нова Silver серия, а именно 6G. Ако някой вече е успял да чуе новите модели ще се радвам да сподели впечатлението си. Директни сравнения от рода Silver 6 срещу Silver 200 и Silver 8 срещу 300 (стига да са правилните двойки комбинации) биха били от полза. До колкото прочетох по ревюта в интернет новата серия има дизайн, който позволява позиционирането им доста близо до задни стени без особено влошаване на звуковите характеристики, както и още по-осезаем и дълбок бас. За сметка на това изискванията за мощност на усилвателите са се покачили и предполагам, новата серия ще изисква доста сериозен запас от мощност, за да разкрие потенциала си напълно, но това са само впечатления, които съм придобил от четенето на ревюта. Мнения на хора от първа ръка ще бъдат доста по-полезни.

Другият ми въпрос е малко по-общ. Знам, че при позиционирането на фронтални ОТ е важно високоговорителите да са на нивото на ушите, понеже високочестотните звуци имат линейна характеристика. Във форума четох мнения, при които се препоръчва височината на стойките за букшелф колони да бъде съобразена именно с факта високоговорителите на колоните да бъдат на нивото на ушите. Не срещнах обаче коментари по въпроса за избора на подовостоящи ОТ спрямо височината и разположението на високоговорителите им. За да бъда по-конкретен, обърнах внимание, че спрямо моите мебели и височината на ОТ като Bronze 6 и Silver 6 със сложени крачета или поставки, нивото на ушите ми ще бъде наравно с високоговорителите на тези модели колони. При Silver 6 обаче високоговорителят ще бъде около 10 см под ушите ми. Такава разлика би ли имала осезаема и фрапантна разлика за улавянето на дребните детайли във високочестотния регистър и трябва ли изборът на ОТ да бъде съобразен до такава голяма точност с нивото на ушите или разлики в порядъка на 10-15 см са пренебрежими? Знам, че има варианти, ако подовостоящите озвучителни тела са по-ниски да се повдигнат на допълнителни стойки и да се поставят под ъгъл, но това може би ще промени звукоизвличането на колоните.
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: Joro Irl в Август 16, 2017, 19:23:28 pm
Съмнявам се някой тука, да е правил подобен тест все още, те ги пуснаха на пазара съвсем наскоро.
Аз ще го направя теста, просто от любопитство, но към края на Септември, че отивам на почивка.

Аз в момента продавам мойте Silver 6, че реших да се качвам в горните нива. :)
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: IvanK в Август 17, 2017, 12:43:56 pm
Кое ти липсва в Silver 6 и кое би подобрил като звучене? До колкото помня ти беше притежател и на Bronze 6. Откри ли някакъв проблем с височината на високоговорителите на двете колони? Ако един от двата модела ти е бил точен на височина, то другият е бил по-ниско или високо от колкото нивото на ушите ти. С това беше свързан и втория ми въпрос от предния пост.
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: Rudra в Август 17, 2017, 13:20:28 pm
IvanK,
Всъщност, ако погледмен спецификациите на колоните, изискванията към усилвателите не са се повишили - 60-150W за  Silver 6 / Silver 200 и 80 - 200W за Silver 8 / Silver 300.

Що се отнася до разположението - за Silver 200 според упътването се препоръчват поне 20 - 36cm (но аз бих предвидил повече), а за Silver 300 - 30 - 61cm.

Ако купуваш от България, твърде вероятно е дилемата ти съвсем скоро да се реши от само себе си - Silver 8 вече няма, а Silver 6 е останал един единствен чифт :).

Колкото до въпроса с височината, не мисля, че 5-10см биха били решаващия фактор за звученето на колоните.
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: Joro Irl в Август 17, 2017, 13:54:21 pm
Дали ми липсва нещо в звука на Silver 6, не, не бих казал че липсва каквото и да било, има от всичко и то достатъчно.  :)
Може би бих подобрил средите с една идея, това е според мен.

Разликата във височината м/у 10-15см, не оказва никаква разлика, поне за мен, за някой по-тесен специалист, може и да е от значение.  :D :D
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: IvanK в Август 19, 2017, 12:45:14 pm
Благодаря и на двамата за отговорите, внесохте важни разяснения. Относно Silver 6 според по-горни мнения разбирам, че не отстъпват по нищо на Bronze 6, като имат повече детайл и точност особено при класическа музика, до колкото съм чел в интернет. Според вас разликата в детайла дали би се усетила и при други стилове музика до такава степен? Също ми е интересно как Silver 6 и Bronze 6 имат еднакво количество бас  според мнения в тази тема,  при положение, че Bronze 6 има по-голям обем и един бас говорител повече? Благодаря предварително! :)
Титла: Re: Дилема между Monitor Audio Bronze 6 и Silver 6
Публикувано от: Joro Irl в Август 20, 2017, 01:58:26 am
Silver 6 не отстъпва по нищо, но няма и как да отстъпи, все пак е по-висок клас ОТ от Bronze 6. По-качествени компоненти.