AV Guide Форум

Стерео => Обща дискусия => Темата е започната от: IvanK в Април 20, 2017, 22:51:00 pm

Титла: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: IvanK в Април 20, 2017, 22:51:00 pm
Привет на всички!

Нов съм във форума, но прочетох някои от статиите, както и доста теми. Бяха ми изключително полезни и научих много неща. Въпреки това, ще се радвам да получа съвет за изграждане на система за моите специфични нужди, тъй като почти нямам опит в сферата на аудиото.

Искам да изградя стерео система - като за начало искам да взема стерео усилвател и евентуално DAC, които общо да са в рамките на около 2000 лв, както и две подовостоящи колони в рамките на 3000 лв. Стаята, в която ще бъде системата е 24 см2 и е с дължини на стените - 4.50 Х 5.20. Системата ще бъде сложена по продължение на дългата страна. За жалост не мога да осигуря много голямо пространство около и зад колоните - зад колоните мога да оставя максимум 35-40 см, а отстрани около 60 см. В близост до лявата колона ще има диван, който се пада отстрани, а пред нея и леко странично ще има ниска маса (около 40 см). Дясната колона няма да бъде блокирана от предмети. Позицията за слушане ще бъде около два метра спрямо колоните. Източникът ще бъде лаптоп с оптичен кабел, от който ще пускам losless формати. Усилвателят ще бъде на около метър от всяка колона и на около метър и половина от лаптопа. Ще бъде поставен в отвор на секция, който е с отворен гръб и с височина 18 см - предполагам усилвателят ще е добре да е висок не повече от 11-12 см, което ще бъде определящо при избора. Приоритет ще бъде изцяло звукът и системата ще се ползва почти изцяло за тази цел.

Относно изискванията ми за очаквания звук - ще се слуша предимно Rap, Hip-Hop, RnB и Jazz, като очаквам мек и топъл звук, в който гласът на изпълнителите се откроява ясно, а басите са наситени, дълбоки и мелодични. Очаквам да усещам музикални инструменти като бас китара, контрабас, пиано, саксофон дълбоко и плътно. Искам да имам възможност за интеграция след време със суббуфер от линията на REL или SVS, например, понеже прочетох много позитивни мнения за тях в този форум. Не съм слушал качествени подовостоящи колони от по-висок клас и не знам дали басът, който те продуцират ще ми е достатъчно силен и плътен, за това искам да имам отворена възможност за суб. В изградената система ще очаквам максимална детайлност, хармоничност и добро темпо. Слушам предимно на средни нива на звука (дори често сравнително ниски), тъй като живея в кооперация. Предимство би имала система, която разкрива потенциала си без да е нужно да се усилва прекалено много (ако изобщо има такъв вариант). Наясно съм, че трябва да чуя компонентите на живо, за да видя дали ще ми харесат, но все пак искам да огранича вариантите предварително. Към момента ми допада като вариант усилвателят Marantz PM 7005, понеже има вграден DAC и ще ме улесни, макар че не знам до колко е качествен. Четох, че Marantz усилвателите дават по-топъл и мек звук, а аз търся именно това.

В момента използвам една бюджетна система в доста по-малка стая (14 см2), а именно AV Receiver - Yamaha HTR-2064, 2 букшелф колони - Yamaha NS-333 и суб - Jamo SUB-210. Това, което мога да кажа за нея е, че има хубави кристални високи (макар че, на момент са леко натрапчиви), но ми липсва плътност в средните тонове. Басът ми се вижда муден, забавен, неточен, с липса на нюанси, но все пак говорим за доста бюджетен суб - очаквам по-динамичен, бърз и мелодичен бас от новата система. Това, което бих взел от старата система като качество са високите тонове. Разказвам за текущата система, за да имате по-добра представа какво ми липсва и какво бих търсил.

Ще се радвам на различни препоръки за комбинации от усилвател с вграден DAC / усилвател + DAC и чифт подовостоящи колони с оглед на помещението и изискванията ми.

Благодаря предварително!
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: ivaylo10 в Април 21, 2017, 08:52:12 am
Имам PM7005 и според мен е чудесен за слушане на джаз, етно и поп музика, но не бих го препоръчал за рап и рок музика. При положение, че занапред ще се свързва субуфер Маранца не предлага такава опция. Няма pre out изходи и също няма изход за колони Б. Що се отнася за въпроса дали е качествен, зави си какво се има предвид. Ако е за звук всеки има различни предпочитания и трябва да се чуе. Маранц имат свои характер, на някои им допада на други не, всеки производител залага на някакъв тип звучене. Ако става въпрос за качеството на изработка е доста добре за този ценови клас, поръчкови фюлтриращи кондензатори изработени от Nichikon, Elna Silmic, ALPS потенциометър за усилване силата на звука, висококачествени терминали за ОТ.....итн. Вградения ДАК е екраниран и не на последно място усилвателя е произведен в Япония, което е допълнителна гаранция за качество.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: Rudra в Април 21, 2017, 10:15:41 am
Здравей,
Уви както винаги финалния вариант на системата ти вероятно ще се различава от това, което си планувал :) - или като конфигурация, или като бюджет.
За около 3000лв/чифт могат да се намерят много прилични стоящи колони, които вярвам че ще отговорят на изискванията ти и биха били наистина голям ъпгрейд спрямо сегашните ти - във всяко едно отношение.
Като се имат предвид музикалните ти предпочитания, както и изискванията ти за звучене, според мен чудесно предложение биха били - Monitor Audio Silver 6 (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30225) или Monitor Audio Silver 8 (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30226), но минимумът разстояние до задната стена, на което бих ги поставил е поне 40см.

Дотук всичко е наред... и стигаме до усилвателя.
Бедата е там, че за около 2000лв можеш да вземеш едва началните модели по-сериозни усилватели, които в повечето случаи или имат вграден DAC, но не поддържат интегрирането в система за домашно кино, за което вероятно си чел тук, или поддържат такова интегриране, но не предлагат възможност за вграждане на DAC.

Точно такъв е примера с посочения от теб усилвател - PM7005 има вграден DAC, но не поддържа въпросното интегриране в AV система. По-големият модел на фирмата - 8005 пък поддържа такова интегриране, но няма вграден DAC :). Иначе според много потребители Marantz си партнира добре с Monitor Audio и предполагам комбинацията с посочените по-горе колони би се получила добре, а и 7005 изпълнява минималните изисквания за мощност на по-малките колони - Silver 6.

Друг, чудесен избор за усилвател около този бюджет е например началното ниво на Naim - Nait 5si (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30191), който поддържа интегриране в AV система, но няма вграден DAC, а за съжаление DAC, който да свири добре с Naim и да е на нивото му, също не е евтино удоволствие. Това с пълна сила се отнася и за кабелите, подходящи за този усилвател.

Усилвател, който отговаря на всичките ти изисквания и според мен би бил чудесен партньор на споменатите колони е например Creek Evolution 100A (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30306), но за съжаление цената му, още преди опцията за добавяне на DAC е доста над определения от теб бюджет.

Разбира се има и други колони, които вероятно много биха ти допаднали, както и други усилватели, просто се опитах горе долу да ти обрисувам ситуацията, каквато я виждам на първо четене.

Успех!
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: IvanK в Април 22, 2017, 23:36:58 pm
Благодаря и на двамата за мненията!

Изборът на усилвател и DAC изглежда ще бъде най-труден, склонен съм да увелича бюджета за тях до известна степен. Наистина ще е добре усилвателят да има опция за интегриране в система за домашно кино за бъдещо разрастване на системата.

Днес чух следната система - Naim UnitiQute 2 с Monitor Audio Bronze 6. Колоните много ми паснаха като стил на звучене и мисля, че търся точно такова звучене. Високите са ясни и открояващи се, а басът е дълбок, отчетлив и плътен. Предполагам за това допринася и звученето на Naim. Възможно ли е да се комбинира Nait 5si с допълнителен DAC за около 1000 лв (като например Denon-300) и да се получи сходен звук като от UnitiQute 2 или UnitiQute 2 е най-добрият вариант за парите си? И по принцип има ли проблеми ако се комбинира даден усилвател с DAC от друг производител или е добре и двете неща да са на една и съща фирма?

Чух и Focal Chorus, но не знам точно кой модел бяха. Monitor Audio ми харесаха много повече. Ако разширя бюджета за усилвател + DAC до 3000-3500 какви алтернативни варианти на Naim UnitiQute 2 има или той е най-доброто решение (при условие, че искам възможност за интеграция с кино система, както и изход за суб)?
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: Rudra в Април 23, 2017, 00:32:56 am
Нормално е Monitor Audio Bronze 6 да са ти харесали повече - неслучайно ти препоръчах колони от този производител.
Focal също имат много интересни решения, особено в новите си серии търпят сериозно развитие спрямо това, което предлагаха преди години, просто според мен силата им не е в това, на което държиш като звук и въобще в стиловете музика, на които най-много наблягаш.

Иначе няма нищо драматично в това DAC и усилвател да са от различни производители, дори е твърде често срещана практика, най-малкото защото едни производители правят страхотни DACове, но не задължитено толкова добри усилватели,  а други правят чудесни усилватели, но не задължително толкова добри източници.

Особеното в случая е, че Naim е чудесен производител, който за съжаление е твърде капризен от гледна точка на напасване с други компоненти. Напълно възможно е комбинацията от усилвател Naim + бюджетен DAC на друг производител (Denon или друг) да ти взучи чудесно и да задоволява всичките ти изисквания. Но обикновено когато системата е изградена по най-добрия възможен начин виждаш колко много повече може.

Конкретно за продуктите на Naim, които обмисляш - при UnitiQute 2 имаш вграден DAC / файлов плеър, имаш и възможност за свързване на субуфер със стандартно свързване от Pre-Out изхода, имаш и възможност за интегриране в AV система. При Nait 5si имаш само усилвател, ако решиш да свързваш субуфер - той трябва да има възможност за свързване по високо ниво (директно към изходите за колони) - такава опция предлагат например REL и BK, имаш и възможност за интегриране в AV система. Nait 5si няма вграден DAC и плеър, но пък има двойно по-висока мощност и би контролирал колоните значително по-добре. От друга страна щом си слушал колоните именно с UnitiQute 2 и си останал много доволен от резултата - значи вичко е наред :).
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: IvanK в Април 23, 2017, 01:17:54 am
Единственото ми притеснение относно UnitQute 2 е мощността от 30W на канал при 8 Ohm. Знам, че спецификациите на хартия не са най-важното и не трябва да се съди по тях и освен това колоните са доста чувствителни (90db) и звукът беше достатъчно силен при теста. Въпреки това, по спецификация Bronze 6 изисква мощности на усилвателя в диапазона 40-150 W при 8 Ohm. Това несъответствие не би ли създало проблем, особено при възпроизвеждане на ниските честоти, тъй като UnitQute2 дори не покрива минималната граница? Също така, може да реша да взема Silver 6 (60-150 W при 8 Ohm) или Silver 8 (80-200 при 4 Ohm), където минималните изисквания за мощност на усилвателя скачат дори повече и мощноста от 30W на канал ми изглежда ограничаваща при избора на колони. Naim Nait 5si е с мощност  2 x 60 W (8 Ohm) / 2 x 90 W (4 Ohm) и покрива изискванията и на трите модела. От друга страна интеграцията с качествен DAC за 5si ще е още по-скъпо начинание.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: ivaylo10 в Април 23, 2017, 07:38:28 am
Щом бюджета за усилвателя нараства може да погледнеш Denon PMA-1600NE. Има вграден ДАК, може да се вгражда в система за домашно кино и да се върже субуфер към него. Усилвателя се справя добре с товар от 4 ома.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: drpetar в Април 23, 2017, 09:08:44 am
Щом ти е харесал UnitiQute 2 можеш да изчакаш да излезе на пазара Naim Uniti Atom (https://www.naimaudio.com/product/uniti-atom). Плеър, ДАК и усилвател в едно, малко по-мощен от UnitiQute 2 - 2х40W при 8 ома. Лошото е, че отива доста над бюджета, цената мисля е към 1600-1700 паунда. Но понеже писа, че можеш да вдигнеш летвата, затова си позволявам предложението. Успех в избора! :)
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: ivaylo10 в Април 23, 2017, 10:04:36 am
Въпроса с ватовете,мощност на даден усилвател е субективен. Например два усилвателя с обявена мощност от 50 вата на канал не означава, че и двата усилвателя ще захранват, държат под контрол която и да било колана по един и същ начин. Има и други параметри, които са много важни като дали усилвателя е високотоков, дъмпинг фактор и.т.н...
Даден клас А усилвател с не впечатляваща мощност от 30 вата на канал може да държи под контрол определени ОТ и да създаде впечатление, че е по мощен от друг, който е 100 вата на канал клас G. Това, че някои ОТ изискват минимална мощност от 40,50 вата не означава, че един стабилен усилвател от 25 или 30 вата няма да се справи с тях.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: ivogmarinov в Април 23, 2017, 11:31:36 am
Слушал съм UnitiQute2 и бих те подкрепил за този избор.След време можеш да добавиш повече мощност ако имаш нужда, с Naim Nap 100.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: dimi123 в Април 23, 2017, 11:56:39 am
За себе си се убедих, че ДАК-ът е от много голямо значение. Не само това, но един и същи ДАК може да има различно звучене в зависимост от това как е имлементиран/реализиран. Ето някои субективни мнения за по-популярни ДАК-ове:

- Burr-Brown PCM1792A - thick mid, good bass and slightly rolled off highs. Somewhat full bodied sound.

- Cirrus Logic CS4398 - lively sound; bass is less, mid is less thick and a bit neutral while highs is extended. Not so full bodied sound.

- Wolfson WM8740 - more bass, thick mid, a bit warmer sounding, highs a bit rolled off. Somewhat full bodied sound.

- Sabre ESS9018 - clean sounding, a bit to the clinical side, light bass, almost neutral mid and high is very extended, some 'sweetness' - not so full bodied sound

- Verita AKM4490- good bass, thick mid and extended high, some sweetness. Overall full bodied sound - I would say, this one sound more musical then the rest.

Аз съм голям фен на Sabre ESS9018, така както е реализиран в OPPO BDP-95. Същият ДАК звучи малко по-различно в OPPO BDP-105. Но и в двата случая, поне според мен, не звучи така както е описано по-горе, а дори напротив - басът, особено при 95-ицата е много дълбок.
Така че препоръката ми е първо да чуеш и сам да прецениш какво ти харесва.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: Joro Irl в Април 23, 2017, 18:24:05 pm
Моя скромен съвет е, че щом са ти харесали Monitor Аudio Вronze 6 и можеш да си позволиш Silver 6 или 8, взимай направо Silver серията. Разликата е доста ушевадна. Чул съм я разликата лично, защото съм имал от всичките модели в къщи и сам съм се убедил в това.
Най-добре свирят Silver 8, с много добри средни честоти, всичко останало е почти като при Silver 6, но вече помещението ще оказва повече влияние ако вземеш по-големите Silver 8, затова си мисля, че Silver 6 биха били по-подходящи, но това е само мое мнение.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: Joro Irl в Април 23, 2017, 18:38:44 pm
Въпреки това, по спецификация Bronze 6 изисква мощности на усилвателя в диапазона 40-150 W при 8 Ohm. Това несъответствие не би ли създало проблем, особено при възпроизвеждане на ниските честоти, тъй като UnitQute2 дори не покрива минималната граница? Също така, може да реша да взема Silver 6 (60-150 W при 8 Ohm) или Silver 8 (80-200 при 4 Ohm), където минималните изисквания за мощност на усилвателя скачат дори повече и мощноста от 30W на канал ми изглежда ограничаваща при избора на колони. Naim Nait 5si е с мощност  2 x 60 W (8 Ohm) / 2 x 90 W (4 Ohm) и покрива изискванията и на трите модела.

Няма проблем там.
Аз в момента 'клатя' мойте Silver 6 с един хибриден усилвател /class A + AB/ с около 25-30 вата при 8 Оhm, и няма никакви грижи, ниските са доста впещатляващи и не се предава по нищо на основния ми усилвател, който е 150 вата на канал.
Така че, това да не те спира. Което ти харесва на звук, него взимай, ти ще си го слушаш, не ние.  ;)
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: lazarus18 в Април 23, 2017, 21:25:46 pm
Предписанията на производителя не са случайни и според мен е добре да се спазват.
UnitiQute 2 е интересен компонент, но ако се обмисля колоните да са Silvr 6 или Silver 8 е по-добре да се помисли за нещо със по-сериозен запас от мощност.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: IvanK в Април 23, 2017, 22:09:36 pm
Благодаря на всички за коментарите!

Основните ми притеснения относно съчетаването на мощностите не е дали системата ще е достатъчно силна като звук, а опасността някой от компонентите да се развали (например усилвателят да прегрее или говорител на някоя колона да се развали).

Четох позитивни мнения за Silver серията, а и Joro също ги похвали. Ако Silver единствено е подобрение на Bronze серията и има по-добри компоненти и т.н. , това дали ще означава, че щом Bronze 6 ми харесаха много ,Silver 6 също ще ми харесат (макар че те са наследник на Bronze 5 и може да има разлики в дизайна спрямо Bronze 6)? Питам понеже тестовете на аудио техника в София, особено на конкретни модели не са много лесни и може да няма възможност да съпоставя паралелно Bronze 6, Silver 6 и Silver 8 с един и същ усилвател. Така или иначе започвам да клоня към Silver серията.

Joro, какво имаш предвид за големината на помещението и Silver 8 - че Silver 8 биха звучали по-добре от Silver 6 предимно в по-големи помещения, заради по-големите говорители? Стаята ми е 24 cm2, така че Silver 6 сигурно идеално ще задоволи нуждите ми, ако Silver 8 имат предимство главно в по-голямо пространство.

Относно усилвателя, както drpetar спомена, може би ще е най-добре да изчакам Uniti Atom, заради мощността от 45W, като пак ще имам функциите на Qute2, които даже ще са подобрени. 45 W мисля, че биха захранили Silver серията без опасности и без проблем. Какво мислите? Вариантът да подсиля Qute2 с Naim Nap 100 ми се струва по-скъп, отколкото да взема направо Atom-а. Naim Naip 100 е 2Х50 W, а Qute2 2Х35W, ако обединя двете устройства мощността 2Х85W ли става или се взима мощността на по-мощното устройство, т.е. 2X50W?
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: Joro Irl в Април 23, 2017, 22:35:39 pm
Определено, БИ трябвало да ти харесат повече Silver 6, доста по-детайлен и стегнат звук имат пред Bronze 6, а и не губят въобще в ниските честоти, нищо че са с един драйвер по-малко, звучат доста по-добре, това че са наследници на Bronze 5, не го мисли, друг клас ОТ са, по-добри.  :)

Silver 8, според мен звучат една идея по-добре от 6-ците, заради средночестотния говорител, това им е предимството, а също и по-голямата мощност. Говорителите при 8-цата и 6-цата са с еднакви размери, предимството е че има средночестотен такъв при 8-цата, което определено подобравя звуковите характеристики. Също и размера на самото озвучително тяло е по-голямо при 8-ците, а и рефлекторите са разположени на гърба на ОТ, което пък от своя страна, изисква по-голямо разтояние от задната стена, което определено влияе на звука. При мен трябваше да ги поставя на минимум 60-70см от задната стена, за да подобря звука в помещението, което е към 28 м2. При 6-ците, 40-50см са достатъчни, за да получиш, що годе приличен звук. :)

Другите може би биха обяснили по-добре предимствата и недостатъците на големите ОТ в малки помещения.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: Rudra в Април 23, 2017, 22:42:25 pm
Имай предвид, че има голяма разлика между това една колона да свири с даден усилвател и това тя да показва максимума от възможностите си. Тук въобще не става дума за сила на слушане, по-скоро за оптимален контрол над колоните.
Като пример - преди няколко седмици тествахме Focal Aria 948 с Naim Nait XS, а после с Naim Supernait. На хартия разликата между двата усилвателя е едва 20W. И двата отговарят на минималните изисквания за мощност на колоните - 50 - 350W. А разликата в звученето с единия и другия усилвател беше драматична. При по-големия Naim басът беше в пъти по-добре контролиран, което не означава по-малко, дори напротив, имаше усещане за по-ясно изразен бас, но стегнат и дефиниран, без бумтене, без хаотичност при по-сложни пасажи. Това пък доведе до отваряне на целия звук на колоните, защото обикновено ако басът доминира и не е добре контрлиран - той замазва всичко след себе си... Както и да е, това беше просто пример, но ако човек иска да получи максимума от системата си, то той трябва да положи максимум старание компонентите да са възможно най-подходящи един за друг.


В същото време, да се ръководим само по количеството ватове рядко е добра идея, най-малкото защото това до колко добре контролира усилвателя едни колони не е функция само на надписа на гърба му. Често усилватели от различени производители и различен клас може да имат еднакви характеристики като ощност, но това да е единственото общмо между тях. Това с особена сила се отнася за усилвателите на Naim - вече е говорено за това във форума, ако сравниш 60W усилвател Naim с 60W на ширпотребен азиатски производител, очаквам да останеш силно изненадан. Това не е защото Naim са извънземна фирма и правят най-добрите усилватели на света, просто правят продукти в по-висок клас и подхождат сериозно към нещата. Има и други производители, с които може да се даде подобен пример.

Имайки предвид всичко това, трябва да отчетеш факта, че колоните имат характеристики и инструкции за употреба. В тях, конкретно при Monitor Audio Silver 6 примерно, е описано - Recommended Amplifier Requirements:60-150W - с други думи - препоръчвана мощност на усилвателя - 60-150W. Това не означава, че няма да свирят с 50, 40 или 30 ватов усилвател. Означава обаче, че ако в следствие на ползването на неподходящ или недостатъчно мощен усилвател се стигне до повреда на говорител - с пълно право може да не ти бъде призната гаранцията за колоните, защото не си спазил препоръките на производителя.

P.S. По въпроса ти за Nap 100 - когато се ползва в гореспоменатата комбинация, UnitiQute играе ролята на рпедусилвател, а Nap 100 на крайно стъпало (усилвател на мощност). Иначе казано изходната мощност би била 50W.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: ivaylo10 в Април 24, 2017, 09:57:02 am
Както писах по рано по темата не само ватовете са определящи дали един усилвател е способен да контролира дадена колона. Някои производители на ОТ препоръчват използването на усилватели с висок дъмпинг фактор за да се разкрие потенциала на колоната. Какво пишат DALI за Хеликон серията:
A high performance amplifier with a
high current power supply and low
output impedance (high damping
factor) is recommended.
Lars Worre главен директор на DALI, казва аз съм фен на клас А усилвателите и изтъква няколко причини.
Няма универсален усилвател, който да си пасне със всяко ОТ и това на което трябва да обърнем внимание е дали биха си партнирали добре дадени компоненти. Това, че сме похарчили сумати пари за аудио техника не ни дава гаранция, че резултата ще е добър.
NAIM правят скъпи неща, но не означава, че са универсални. Техните усилватели са с много нисък дъмпинг фактор и когато се избират ОТ за тях това трябва да се има в предвид, давам още един пример:
I've got Manger mssp1 speakers. Daniela from manger suggested me to use amp with high damping factor.
Daniela wrote to me
 "The Manger Sound Transducer sounds not so open with the
NAIM amps as they are not very fast. It is like you are driving with a
pulled hand brake."
През 2012 на изложението CES в Лас Вегас са представени DALI Epicon, захранвани от Perraux и резултата е бил незадоволителен. Не защото едната или другата марка не стават, а защото не са си партнирали добре. Първата година не са успели да продадат почти нищо от Епикон серията. Следващата година обаче нещата са били различни и колоната е показала потенциал. Това го казва дистрибутор на DALI за Щатите.
Та така..., за да разкрие възможностите си дадена система много неща зависят от нас. Акустиката на помещението, напасване на компонентите, кабелите, разположение и спазване препоръките за позициониране на ОТ.
Успех!
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: Rudra в Април 24, 2017, 12:12:44 pm
Разбира се, никъде не съм споменавал, че Naim са универсални, дори напровтив, твърде често повтарям, че са капризни от гледна точка на напасване - с колони, с кабели, с други компоненти и т.н. Макар че в последните години това важи в много по-малка степен, спрямо предишни техни модели.
В случая става дума за тях, защото IvanK е слушал комбинацията Naim+Monitor Audio и е останал много доволен, аз също съм слушал Naim+Monitor Audio ( включително сребърната серия, платинената серия и т.н.) и резултатът беше много добър, особено в сравнение с други комбинации. Но хора много - вкусове разни.
ivaylo10, знам че ти никак не си фен на звука на Naim и в това няма нищо лошо - отдавна е ясно, че вкусовете и разбиранията ни за звук и музика са диаметрално противоположни. Всичко това е съвсем в реда на нещата а и темата не е за Naim - както виждаш още в първата публикация се споменаха и други добри варианти.

Само ще те помоля в бъдеще, когато публикуваш цитати на чужд език да се постараеш да ги преведеш. Това е описано и в правилата на форума.

Колкото до Dali - следващата година на изложението RMAF 2013 Epicon са представени именно с Naim и според кратката рецензия на stereophile комбинацията е звучала впечатляващо :).

Думите на жената от manger за мен нямат нужда от задълбочен коментар. Ясно е, че понякога звукъти музиката се възприемат различно от различни слушатели - и това зависи от много фактори. Но за първи път попадам на мнение, че Naim са бавни... това е последния термин, който бих използвал за да опиша звученето им.

Както и да е - свят широк - хора всякакви :)
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: ivaylo10 в Април 24, 2017, 14:00:14 pm
Въпросния представител на марката хвалеше много комбинацията Епикон-Parasound..., както и да е.
Rudra, в горния пост не съм искал да противореча за нещо написано от теб, напротив исках да дам малко информация, че някои производители на ОТ препоръчват усилватели с висок дъмпинг фактор. Преди време четох в един форум как стъпало Krell не сработило добре с ОТ Linn. Стъпалото било мощно и с много висок дъмпинг фактор, но нещата не се получили. След седмица свързват стъпало Нейм и всичко си дошло на местото. Извода беше, че навремето двете марки са имали нещо като партньорство и са били много добре напаснати един друг. Сега моля за извинение ако съм засегнал феноветe на KRELL. Нали форумите са за това да споделим впечатления да обменим информация да изложим факти. Аз никога не съм се срещал с Rudra или разговарял по телефона на тема звука на NAIM. Никога не съм изказвал подробно мнение в който и да е БГ форум за въпросната марка, но разбрах едно за NAIM или хубаво или нищо.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: IvanK в Април 24, 2017, 22:04:10 pm
Joro Irl , благодаря за разяснението. След твоите думи, както и коментари на Rudra относно Silver серията вече много клоня към Silver 6, особено с оглед на разположението ми и по-малката дистанция до задната стена (предният рефлекс ще е с важно при мен - за това Silver 8 отпада като вариант).

ivaylo10 , не знаех за тези особености на дъмпинг фактора. Проверих, че наистина Naim усилвателите са с нисък дъмпинг фактор, но прочетох като информация, че усилвателите с нисък дъмпинг фактор постигали по-добър бас, защото дават повече свобода на колоните по някакъв начин. Не съм напълно ясно с техническата част зад този фактор, но по това, което чух определено бих казал, че комбинацията Naim и Monitor Audio, имаше доста добра динамика, басът беше много добре контролиран и премерен и не мисля, че дъмпинг фактора в случая влошава звука. Разбира се всички тези неща са субективни - зависи от вкуса на слушателя, акустиката на помещението и много други фактори. Възможно е (даже сигурно) тази комбинация в моята стая да не звучи така, както я чух на място, но не мисля, че при мен ще звучи ужасно, понеже когато слушах системата, колоните бяха плътно до стената и самото помещение не беше с кой знае какви акустични качества.

Rudra , мисля, че те разбирам за контрола върху колоните, за който говориш. Лично се уверих в нещо подобно. Първоначално, когато си взех колоните Yamaha NS-333 звукът ми се струваше доста басов и плътен и бях много доволен. След добавянето на субуфера, цялостната звукова картина се измени тотално - колоните се "отпушиха", високите тонове станаха по-бистри и ясни, сякаш падна голяма тежест от плещите на колоните и ресийвъра (за тях споменах в най-първия ми пост), което е и нормално, защото приложих Crossover от усилвателя и колоните вече не възпроизвеждат почти никакви баси и не изискват толкова мощност от ресийвъра ми. Чак тогава осъзнах, че преди да включа суб-а колоните са били мудни и са нямали хубава динамика.

Вече съм наясно, че взимайки усилвател с мощност по-ниска от препоръчителната минимална мощност за усилвател от инструкциите за употреба на колоните, е почти сигурно да не достигна максимума, на който са способни колоните.

Имам обаче два въпроса към Rudra относно тази особеност.

Първият е следният. Разбрах, че при вашите тестове 20W разлика са оказали драматична разлика в контрола и цялостното звучене на колоните - и то най-вече контролът при басите, откъдето се е коригирал цялостно звукът. Изглежда логично, защото бас честотите изискват най-много мощност от усилвателя и когато той притежава повече мощност ще се справя с тях по-лесно. В моя случай, не мисля, че ще усилвам усилвателя на сила по-голяма от 40-50, поради високата чувствителност на колоните и предпочитаната от мен сила за слушане. Това не би ли трябвало да означава, че ако имам 40W усилвател и колоните да речем са Silver 6, то при 40 сила от усилвателя (имам предвид Gain-а/Master Volume-а), каквито и честоти да се възпроизвеждат няма да изискват повече от дадена определена мощност, която ще е някакъв таван за тази сила на слушане и ще бъде по-малка от максималната на усилвателя? Тоест, в такъв момент от усилвателя ще му бъде използвана само част от капацитета и той няма да е максимално натоварен. Не би ли трябвало да следва, че при такава сила усилвателят би контролирал колоните по добър начин без особени затруднения, тъй като ще му е останал запас от неизползвани ватове, грубо казано? Въпросът ми сигурно е глупав и може разсъжденията да ми са грешни, но не съм толкова навътре в техническата част на нещата. Извинявам се, ако във форума това нещо е вече дискутирано. Интересно ми е дали при по-ниски нива на звука тази разлика в контрола би се омаловажила.

Вторият ми въпрос е свързан с личния ми опит със субуфера, който споделих по-горе. Тъй като занапред смятам да допълня системата и със суб и ако вземем усилвателя от примера по-горе, който хипотетично е 40W и колони Silver 6, обаче добавя и суб и разпределя баса с дадена Crossover стойност, то няма ли, както в моя случай да "разтоваря" колоните и усилвателя и главната им задача да бъде да възпроизвеждат почти изцяло само ниски и средни честоти? По такъв начин контролът от усилвателя, върху колоните, който обсъждаме, би се променил драстично и така липсата на ватове от усилвателя нужни за оптимален контрол би се компенсирала? Важно доуточнение - и в моя случай, и в този хипотетичен случай говоря за активен субуфер.

Мисля, че тези две разяснения биха ми помогнали за цялостното изграждане на системата и за разбирането на тази материя като цяло.

Благодаря предварително!
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: Rudra в Април 24, 2017, 22:34:49 pm
Мисля, че се впускаш в пожелателно теоритични разсъждения.
С риск да пресека ентусиазма ти бих ти отговорил накратко така :

1 - Не бих се замислил да сложа Silver 6 близко до стената, не само защото имат два порта - преден и заден, дори да бяха затворен обем, колоните изискват разстояние за да свирят добре. В случая със сребърната серия на Monitor Audio това е особено ясно изразено.

2 - Не бих ползвал тези колони с маломощен усилвател. Както вече за пореден път повтарям - производителя е опоменал минималната препоръчителна мощност на усилвателя, подходящ за тези колони. В случай, че си решил да не се съобразяваш с препоръките на производителя - правиш го на свой риск.

3 - При тестът между Nait XS и Supernait, 20те вата далеч не са основното решаващо. Напротив, именно затова дадох този пример, че при минимална разлика в изходната мощност разликата в звука беше сериозна. И това се дължи не толкова на 20те вата, колкото на разликата вътре в самите усилватели - захранване, кондензатори, транзистори и т.н.

4 - Не зная защо си стигнал до извода, че добавянето на субуфер по някакъв начин разтоварва нещо. Субуфера е активен. Той взима сигнал от предусилвателния изход на стерео усилвателя. Усещането за разтоварване предполагам идва от промяната в цалостното звучене на системата, както и от това, че със субуфер се налага да увеличаваш по-малко колоните, за да достигнеш налягане и осезателен бас.
Реално погледнато при ползване на предусилвателните изходи за свързване на субуфер, а дори и при връзване по високо ниво - при което се ползват изходите за колони (но съпротивлението на субуферите на REL е огромно - мисля, че беше около 1 килоом), на усилвателя му е все едно дали има свързан субуфер или не. Все едно им е и на основните колони, освен в случаите, когато има външен кросоувър, с който можеш да настроиш от какви честоти нагоре да свирят.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: IvanK в Април 26, 2017, 16:15:46 pm
Относно 1 - имах предвид, че на мястото, където слушах Bronze 6 колоните бяха плътно до стената (което е най-лошият вариант най-вероятно), а вкъщи, независимо какви колони взема ще бъдат на разстояние от 40 см, т.е. очаквам да се държат дори още по-добре и съм напълно съгласен с теб, че колоните изискват разстояние.

Относно 2 и 3 - най-вероятно поради ограниченията в бюджета няма да мога да взема усилвател от високата гама продукти на Naim и съответно няма да разкрия пълния потенциал на колоните, които взема, но задължително ще гледам да покрия препоръчителния минимум за мощност посочен в инструкциите за употреба на колоните.

Относно 4 - явно съм си извадил погрешни заключения от четене на някои източници в интернет. На основните колони им задавам кросоувър, който ги ограничава да свирят от 100Hz нагоре и са зададени в режим Small от моя Receiver, така че мисля, че в този случай чувстват известно разтоварване по този начин. Но това вече са отклонения от конкретната тема.

С оглед на всички мнения до тук и очакваният ми бюджет мисля, че ще е най-разумно да изградя системата на етапи, като на първо време взема Naim Nait 5si + Monitor Audio Silver 6 и временно слушам без външен DAC, а след това добавя DAC - Naim DAC-V1 или Rega DAC и най-накрая субуфер. Какво мислите за този вариант?
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: Rudra в Април 26, 2017, 21:13:46 pm
Имай предвид, че колкото и да ги харесвам, Naim далеч не са единствения добър вариант. Иначе това, към което си се ориентирал за сега изглежда напълно ОК.

Колкото до настройките на рисивъра - дотук в темата обсъждаме стерео усилватели. Иначе да - в кино рисивъра имаш кросоувър, с който можеш да отрежеш колоните да свирят само от определени честоти нагоре, така ако басът на колоните е крайно посредствен и пречи на всичко останало - напълно нормално е да усетиш подобрение.

Цитат
Все едно им е и на основните колони, освен в случаите, когато има външен кросоувър, с който можеш да настроиш от какви честоти нагоре да свирят.

С други думи - при обикновен стерео усилвател нямаш опция за такова отрязване и дали ще добавиш субуфер или не - основните колони възпроизвеждат целия диапазон, на който са способни.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: IvanK в Април 26, 2017, 21:53:35 pm
Наистина важно доуточнение за стерео усилвателите и ресийвърите - в последните няколко поста не се бяхме разбрали напълно за кой тип говорим, но и без това не бях напълно наясно какви възможности за кросоувър има при стерео усилвателите. Явно става само по външен път, без корекции и опции от самия усилвател. Сега ми се изясни и този въпрос. :)

Наистина има и други варианти, но Naim + MA наистина ме грабна като вариант и търся точно такова звучене. Освен това ще са трудни и до някъде невъзможни тестовете на други варианти в София и по-добре да не разчитам на ревюта от интернет и да не купувам техника без да съм чул комбинацията на живо. За това за момента мисля да се спра на горепосочения вариант.

Между другото, тази година очаква ли се да се проведе събитието Hi-Fi Expo? Не откривам никаква информация.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: Rudra в Май 05, 2017, 21:40:21 pm
Доколкото знам с Hi-Fi Expo засега е приключено. Но за експото има отделна тема - ако ще се води дискусия - редно е да е там.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: IvanK в Август 22, 2017, 21:39:52 pm
След месеци на обмисляне и четене на доста ревюта си позволявам да повдигна темата. Към момента съм решил да построя системата по следния начин:

Източник: лаптоп, който ще стриймва от Spotify или локални файлове с Jriver
DAC: Chord Mojo (все още не съм го чувал на живо, но четох, че Naim и Chord се съчетават много успешно и това е един от най-добрите бюджетни дакове), като при него съществува вариант в бъдеще да бъде надграден с Chord Poly, което ще го превърне и в безжичен приемник на файлове
Усилвател: Naim Nait 5si
ОТ: Monitor Audio Bronze 6 или Silver 200
Кабели за колоните: Chord C-Screen или Clearway (по 2 метра за всяка колона)
Интерконект между ДАК-а и усилвателя: Chord C-line (0.5 метра)
Кабел от лаптопа към ДАК-а: Chord USB SilverPlus- предпочитам да е USB, заради асинхронния режим на USB-то на DAC-а (дължина 3 метра)

Смятате ли, че така съчетани, компонентите са от един и същи клас и отговарят един на друг на нивото си?

Относно колоните имам дилема поради бъдещето разположение в стаята им. Прилагам скица, за да го илюстрирам. Стаята е с дължина 5.50 метра и широчина 4.50 метра - колоните ще са по протежението на дългата стена. Червените петна обозначават разположението на колоните, а бялото човече на дивана - слушателската позиция. Притесняват ме две неща. Зад лявата колона отдясно има една издадена напред чупка на стената, която според мен независимо какво е разположението на лявата колона ще засилва басовите честоти, но предполагам, че близостта на дивана до колоната ще успее донякъде да ги неутрализира? Зад лявата колона има и тераса, която е прикрита от платнени щори до земята, които почти прикриват изцяло стената зад колоната. Също така, дясната колона се очертава да е около 20 см по-далече от лявата спрямо слушателската позиция - няма да мога да бъда в идеалния център. Отляво на дясната колона има холова секция. Подът е изцяло с ламинирам паркет без никакви килимчета. Bronze 6 и Silver 200 изискват сходно минимално разстояние зад себе си, но знам, че Silver серията е по-капризна в това отношение, а Bronze 6 пък има преден порт, който може би би помогнал леко. И двете колони ще имат отстояние до страничните стени точно 1 метър, а зад тях ще мога да оставя 30 см, като ако взема Silver 200 тъй като е малко по-плитка бих го увеличил до 35 см. Няма опции за скорошен ремонт или за големи пренареждения на мебелите. С оглед на евентуалното разположение на колоните и останалите компоненти в системата, кои колони биха били по-удачен вариант според вас?

(http://i.imgur.com/Aokr6gA.jpg)
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: Rudra в Август 22, 2017, 22:06:20 pm
Според мен твърдо Monitor Audio Silver 6 (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30225) / Silver 200 (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30473) e по-добрата колона, особено пък ако се комбинира с Naim Nait 5si (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30191).

Иначе нещата изглеждат ок, като изключим, че на схемата колоните са доста далече една от друга, слуаштелското място е далеч от центъра, а и човечето слушател изглежда някак... травмирано :D

Колкото до кабелите, за такава система мисля, че Chord Clearway (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30361) за колоните и Chrord Clearway Analogue RCA interrconnect (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30444) са санитарният минимум.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: ivaylo10 в Август 22, 2017, 22:18:24 pm
С тази конфигурация в лявата колона ще се получи "буум" ефект, ако бас рефлекса е отзад ефекта ще е още по силен. Страничния праг на ъгловия диван срещу лявото ОТ е добре да е под нивото на говорителите. За в бъдеще ще е добре да се добавят килим, пътеки, по възможност плътни завеси и ако дивана не е кожен още по добре. С това разположение и без никакъв килим на пода системата вероятно ще звучи като в трапезария. Според мен акустиката в помещението е по важна от самите ОТ, или иначе казано ако Bronze 6 са поставени в добро акустично помещение биха се представили по добре от Silver.... в кофти помещение.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: IvanK в Август 22, 2017, 22:38:31 pm
Rudra, За да бъдем по-точни, дистанцията между двете колони ще е 2.70, разстоянието от слушателското място до лявата колона - около 2.30, 2.40, а до дясната - 2.70.

Знам, че Silver 6/200 ще са по-добре, но се притеснявах дали разстоянието от 30-35 см съчетано с тази чупка в стената при лявата колона няма да причинят бумтящ бас. От друга страна рекламират Silver 200 като колона проектирана да вади обемен звук в по-малък физически размер и разположението да е по-гъвкаво от предишната серия.

ivaylo10, знам, че е препоръчително подът да е покрит с килимчета или пътеки и да има масивни завеси. За жалост имам алергия към домашен прах и не е препоръчително да имам такива неща в къщи. Диванът не е кожен, а велурен или текстилен, не съм сигурен точно, но мисля, че е подходящ от акустична гледна точка. Съгласен съм, че акустиката е много важна и е по-добре да се вземе по-нисък клас ОТ, които да са подходящи за съответното място, отколкото по-висок клас, но сложени на неподходящо място. Диванът е висок около 40 см и при Bronze 6 мисля, че би блокирал леко най-долният бас говорител и предният бас порт, а при Silver 200 тъй като говорителите са изнесени по-горе ще бъдат над дивана.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: ivaylo10 в Август 22, 2017, 23:16:06 pm
Не съм имал предвид, че в твоя случаи е по добре да вземеш по ниския клас ОТ, а че с малко промени в помещението може да подобриш звука на системата. Но щом нещата стоят така...., хубаво е, че дивана е поглъщащ. Иначе съпоставени Бронзовата и Сребърната серия на Монитор Аудио в едно и също помещение не би било чудно за никои, че Silver-а ще покаже по добри резултати. Много хора са тръгвали от по нисък клас компоненти, (включително и аз) и после са минавали на по висок, моя съвет е да скочиш на Silver. Успех!
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: IvanK в Септември 07, 2017, 23:55:49 pm
Последните няколко седмици реших да обиколя по-големите аудио магазини, за да чуя други ОТ освен Monitor Audio, както и усилватели и да изградя впечатления, тъй като до момента не бях чул особено много варианти. Моделът ОТ, които ми направиха най-голямо впечатление бяха Zu Audio Omen Standard. Това са интересен модел широколентови колони с чувствителност 97 децибела, 10 инчов говорител с една пищялка под него за високите честоти и 12 ома съпротивление. Това, което ми направи впечатление беше, че човешките гласове са много натурални и естествени и сякаш присъстват в стаята, звукът се разпростира доста нашироко и лесно пълни помещението, определено имат отворен звук. Басът не е супер силен, но ми се струва натурален и балансиран, когато трябва да го има и дадено парче е с повече бас, то се усеща, когато е по-лек, отслабва. Средните честоти са страхотни. Започвам да се колебая и за този вариант ОТ. Звукът им е приятен и ненатоварващ, има особено присъствие в стаята. Бяха вързани с много висок клас плейър и усилвател на Ayre Acoustics и това със сигурност е дало отражение за качеството на звука, но чух и други колони от висок клас, дори двойно по-скъпи, които не ме впечатлиха така.

При усилвателите въпросът стои по друг начин - слушах Arcam, Music Fidelity, Creek и други модели, но Naim все още най ми харесва като тип звучене. Някои бяха прекалено кристални и студени като звук, други с по-неприятен и муден натрапчив бас. За това все още клоня към Nait 5si като вариант.

Не знам колко от вас са слушали тези колони на Zu Audio (предполагам доста малко) или пък са имали досег с други широколентови колони, но искам да попитам дали тези колони биха си паснали с Naim като звучене. Със сигурност няма да имам проблеми с мощността на усилвателя (препоръчителната мощност започва от 4 вата), но ми е по-интересно дали такава по-непопулярна и непозната комбинация каквато е тази може да крие някакви неприятни изненади? Многократно е споменавано тук, че два чудесни компонента сами по себе си, може да нямат никаква симбиоза и да са лошо съчетание. По-сигурният вариант би бил да заложа на Монитор Аудио с Найм като изпробвана и качествена комбинация, но този модел на Zu наистина ме заинтригува и мисля, че би ми носил по-голямо удовлетворение.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: dimitar_genchev в Септември 08, 2017, 20:30:09 pm
Ayre имат и стерео усилвател , ax-7 май беше модела . Помоли да ти пуснат колоните с него да видиш дали ще ти хареса . Колоните съм ги слушал няколко пъти с различни усилватели и винаги съм оставал очарован , с Naim незнам какъв ще е резултат трябва да се пробва :) , но "малкото" Ayre е доста хвалено и има темперамента на онова което ти си слушал .
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: IvanK в Септември 08, 2017, 20:49:18 pm
Проверих сега този модел на Ayre. За съжаление е много извън бюджета ми за усилвател. Щом си пробвал тези колони с различни усилватели и винаги са ти харесвали това може би е добър знак, че колоните не са много взискателни откъм избор на усилвател, било като звучене или мощност, но това са наистина само предположения.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: p100ynov в Септември 11, 2017, 18:50:33 pm
Според мен озвучителните тела са най-разпознаваемият елемент от една система.
Ако Зу-тата са ти харесали - скачай.
Лично за мен не са нищо особено, освен на теория. Висока чувствителност, липса на филтър в най-чуваемият честотен диапазон...
И аз съм ги слушал в много комбинации, но никога не са ми харесвали, което не означава, че са лоши. Означава, че всеки чува и харесва по негов си начин.
Нямам идея как биха се сработили с нейм, но все си мисля, че за хип-хопа ми, който е много по-добър от хип-хопа ти, Мониторите са по-подходящият избор.
Успех!
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: IvanK в Септември 27, 2017, 12:31:13 pm
След известни колебания и размишления режих да заложа на Zu Audio Omen. От няколко дни вече са вкъщи и мога да споделя първи впечатления. :)

Както и подозирах, заради голямата си чувствителност и хартиените говорители колоните звучат доста динамично и оживено дори на ниски нива, като и басът и високите честоти се запазват до голяма степен, а не изчезват веднага щом намалиш звука. Колоните имат много отворен звук и създават добро чувство за сцена и разделяне на инструментите. Особено впечатление прави пресъздаването на човешките гласове, което е много натурално и реалистично. Струнните инструменти също се пресъздават доста деликатно и естествено. Колоните са взискателни откъм дистанцията между пода и портовете им, които се намират на дъното на колоната. Количеството и контролът на баса се изменя според това разстояние, което е нормално.

За момента използвам кино ресийвърът Yamaha като временно решение, тъй като реших да изграждам системата на етапи. Първоначално като източник използвах лаптоп с HDMI кабел към ресийвъра като използвах JRiver в WASAPI режим. При този вариант басът и средите бяха много приятни (басът не е толкова силен, колкото при колони с бас рефлексен дизайн, но е някак по-дефиниран и контролиран), докато високите честоти и гласовете при ниски нива малко се губеха и звучаха заглъхнало. Когато увеличавах силата на звука на ресийвъра след даден момент сякаш ресийвърът се отпушваше и се появяваха и високите. От няколко дни използвам като източник WD TV, който случайно намерих вкъщи. Свързан е с HDMI към телевизор, за да управлявам папките и избора на песни, а с оптичен кабел към ресийвъра. Разликата спрямо лаптопа е огромна. Сигналът е много по-чист и кристален. Високите честоти ги има още при ниски нива и чувам осезаемо повече детайли, най-вече при високите. С по-малко усилване на ресийвъра стигам по-високи нива на звука спрямо лаптопа. За сметка на това средите и басите отслабнаха до известна степен. При тази смяна на източника нито разположението на колоните, нито настройките на ресийвъра бяха променяни (по принцип единствената настройка, която ползвам на ресийвъра е контрола на дистанцията до фронталните колони). Възможно ли е Windows-а на лаптопа въпреки WASAPI режима да е оцветявал звука до толкова, че да има повече бас или разликата би се дължала най-вече заради смяната на HDMI-а с оптичен кабел?

Оказа се, че дясната колона, която беше предвидена да бъде на 30 см от задната стена идва твърде далече спрямо слушателската позиция и, че ще е най-добре да е разположена по-наляво, точно пред един висок двукрилен шкаф (на 5 см от него). Въпреки лошото разположение не усещам нищо странно като страничен ефект - гласовете запазиха натуралността си, а басът не е бумтящ. Мисля, че ако бях взел колони със заден порт щях да имам големи проблеми в тази ситуация. Zu Audio изглеждат не толкова капризни откъм разположение спрямо заобикалящите ги стени - отзад и острани, а най-вече откъм дистанция до пода.

След като видях разликата при добавянето на източник различен от лаптоп, бих искал да запазя яснотата и детайлите във високите, но да възвърна средите и баса, които бяха повече с лаптопа. Смятате ли, че добавянето на стерео усилвател и ДАК може да "напълни" колоните с повече среди и бас? Ясно е, че колоните могат да възпроизвеждат повече бас, защото с лаптопа го имаше. Със сигурност каквото и да правя басът няма да е както при бас рефлексните колони като Monitor Audio Bronze 6 например, които слушах, но за сметка на това мисля, че спечелих повече отвореност на звука, прецизност и детайлност в целия спектър. Особено за jazz и RnB смятам, че Zu Audio са по-добрият избор заради своята деликатност. Очертава се да добавя и субуфер след време, така че за рап и хип-хоп ще компенсирам баса чрез него или поне така се надявам. Първата октава 20-40 Hz изглежда най-проблемна с тези колони.
Титла: Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
Публикувано от: vidolov в Септември 27, 2017, 13:05:11 pm
20-40hz за да бъдат възпроизведени на 0дб са проблемни за повечето колони.Ще трябват субове за този регион.Слушай си колоните със здраве и не бързай.Честито! (y)