AV Guide Форум

Стерео => Усилватели => Темата е започната от: dpg в Август 09, 2017, 22:19:58 pm

Титла: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: dpg в Август 09, 2017, 22:19:58 pm
Здравейте,

Притежавам горепосочените ОТ, в момента захранвани от стар Rotel RA972, произведен към края на 90те мисля. Изчел съм доста за NAP 100 и единственото което ме притеснява е дали ще може да ги захрани адекватно. Всеобщото мнение е, че да, справя се отлично с по "взискателни" ОТ.

Проблема е, че съм чувал тези колони с Nait 5i и ми се стори, че имат нужда от повече мощност, да не кажа, че нямаше почти никаква разлика между сегашния ми усилвател и Naim-а -- Rotel-а е 2x60W на 8ohm, а Nait-а 2x50, (точно колкото и NAP-a) -- и двата като че ли се "задъхват" с Dali-то. С какво NAP превъзхожда Nait, ако превъзхожда изобщо? Разликата само в по-новата технология ли е, имайки предвид, че 5i е модел на около 15г. (ако не бъркам), а Nap e ново поколение.

DAC-а ми бих могъл да кажа, че е над средното ниво, имал съм няколко и мога да си направя съпоставака, няма да споменавам марка, в случая не това е най-важното, ясно е че най-подходящият партньор на Nap-a e V1, но... С други думи проблема не е в него, затова няма смисъл да се обсъжда този компонент, както и кабелите за ОT, които са ми NAC A5 (също тествани, сравнявани с други и превъзходството им е значително).

Ще се радвам да споделите наблюдения от този усилвател с по-трудни за захранване ОТ, дори различна марка от моите.

Благодаря предварително.
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: Rudra в Август 10, 2017, 02:55:35 am
Здравей,
NAP 100 е крайно стъпало, предвидил ли си подходящ за него предусилвател?
Ако мощността те притеснява - замислял ли си се за Nait XS примерно?
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: dpg в Август 10, 2017, 09:32:36 am
DAC-ът ми е с предусилвател, затова и се насочих към това стъпало. XS съм сигурен, че ще е точният избор, но ако масовото мнение за NAP е вярно, би трябвало и с него да съм ок, така или иначе слушам на ниски нива, близо до ОТ, на около 1,5м и нямам нужда от големи мощности, които да държат звука неизкривен при по големи нива на усилване. По-скоро въпроса ми е има ли голяма разлика между Nait 5i и NAP 100.

Благодаря за ранния отговор :)
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: Rudra в Август 10, 2017, 09:57:45 am
Разлика има и тя е лесно обяснима.
От една страна за приблизително еднаква цена в NAP 100 имаме само крайно стъпало + захранване, което се грижи само за усилвателната част.
При Nait 5i имаме и предусилвател (пасивен в този модел ако помня правилно) и захранване, което се грижи както за усилвателната, така и за предусилвателната част.
Това може да изглежда дребна разлика за някой, но ако човек е добре запознат с Naim, би се досетил, че една от основните им линии на ъпгрейд е именно добавянена външно захранване. С други думи ролята, която играе захранването за звука, според тях е наистина значима. И преди някой да обвърже захранването с мощността - въпросния ъпгрейд се предписва за предусилватели и източници.

Nait 5i е по-гъвкавата покупка - предусилвателят, макар и пасивен(ако е така) е поне със сигурност напаснат с усилвателната част, а както често е ставало дума - продуктите на Naim макар и чудесни, и с хиляди фенове (сред които съм и аз), са пословични с капризността си от гледна точка на инсталация и напасване. Имайки предвид това - рискът NAP 100 да не си пасне добре с предусилвателната част на ДАКът ти е напълно реален. Не, че няма вариант да не си пасне и с ДАКът като такъв:). При Nait 5i тези неизвестни са с едно по-малко.

Иначе казано - нормално и обяснимо е NAP 100 (с подходящия предусилвател) да звучи една идея по-добре от Nait 5i, но по-малко рисковата покупка от гледна точка на напасване, както и по-лесната продажба, ако след време се появи идея за ъпгрейд е Nait 5i.

P.S. По-големия модел интегриран усилвател на Naim - XS, в никакъв случай не блести само с по-голямата мощност при високи нива. От една страна предусилвателната му част е значително по-добра, от друга по-доброто захранване и контрол над колоните оказват влияние при всякакви нива наслушане и цялостното представяне на звука е по-богато и зряло.
При покупка на нов разликата в цената е почти двойна, но в момента във форума се продава XS, а от темата дотук оставам с впечатление, че покупката на употребяван усилвател(5i) не е табу за теб.

Успех!
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: dpg в Август 10, 2017, 12:15:30 pm
Да, не ми е проблем да е употребяван, но не 5i -- няма да е голям upgrade на това което имам в момента, 5i и 5si не съм имал възможнсот да чуя, но цената им втора ръка е в диапазона на нов NAP. Опции много...

Както и да е, благодаря за изчерпателния отговор! :)
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: ivogmarinov в Август 25, 2017, 12:24:02 pm
Здравей dpg,


Понеже вече имаш ДАК който не е от тази марка,препоръката ми е задължително да изпробваш преди да купиш.Аз лично не съм слушал никога Nait XS-препоръката на Rudra,но съм чел много добри неща за него и е един много авторитетен усилвател за почитателите на Naim.Хубаво е да изпробваш преди да купиш понеже някои усилватели звучат различно един от друг въпреки че са Naim.В това се уверих наскоро понеже преминах от Nait 5i към Dac V1/Nap 200.Щастлив съм с тази комбинация но звучи малко по-различно от Nait 5i.Тук искам да добавя и значението на добрия източник.Изпробвах Nait 5i с Dac V1 и резултата беше забележителен спрямо DacmagicТози малък усилвател показа много повече от себе си и бих казал че не отстъва много на Nap 200.Вярно е че Dac V1 е доста по скъп от Dacmagic но правилото първо добър източник което е задължително при Naim се потвърди.
Успех!
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: dimi123 в Август 25, 2017, 16:31:31 pm
dpg, имай предвид и следното:
"I have also loaned a Nait 5i which was also very good. But having heard the 5i and 5si at Moorgate Acoustics with my ES14's, the 5si was, to my ears, five times better than the 5i."
"I have to say that the difference between the 5i and 5si was like day and night. The 5i with the ES14's sounded flat and two dimensional. Even Paul at Moorgate Acoustics was surprised by how it sounded. The 5si had greater scale and depth." (от форума на Naim) :)
Не съм слушал 5i, но и аз съм чел, че разликата е голяма. Аз лично съм много доволен от моите три 5si-та. :P
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: Rudra в Август 25, 2017, 16:52:40 pm
dimi123, моля имай предвид правилото на форума за публикуването на линкове/цитати/материали на чужди езици. Хубаво е, че се включваш в темата, но поставяйки няколко реда на английски, предполагам няма да те затрудни да направиш и няколко реда импровизиран превод :).

Благодаря!

Иначе да, както спомена ivogmarinov - усилвателите в линията на Naim, а и на куп други производители, имат собствено звучене и разликата не се изчерпва само с мощността, а пък ефектът от мощността не се изчерпва само със слушането на високи нива и захранването на "трудни" колони.

P.S. леко извън темата, но вярвам, че би било любопитно на четящите ivogmarinov да разкаже за сравненията,  между Nait 5i, NAP 200 и Supernait, които прави в последно време, кое как се отразява на поведението на колоните и на цялостното звучене. В подходящата тема, разбира се :).

Успех!
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: dimi123 в Август 25, 2017, 17:29:45 pm
dimi123, моля имай предвид правилото на форума за публикуването на линкове/цитати/материали на чужди езици. Хубаво е, че се включваш в темата, но поставяйки няколко реда на английски, предполагам няма да те затрудни да направиш и няколко реда импровизиран превод :).

Съжалявам за пропуска, Rudra!
Tъй като не мога да редактирам предходния текст, добавям тук превода.
"Взех на заем и един 5i, който също беше много добър. Но след като чух 5i и 5si с моите ES14, според мен, 5si звучи пет пъти по-добре от 5i."
"Трябва да кажа, че разликата между 5i и 5si е като ден и нощ. 5i, в комбинация с ES14, звучеше еднообразно и двудимензионално. Дори Пол от Moorgate Acoustics беше изненадан от звука. 5si имаше повече тежест и дълбочина."
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: ivaylo10 в Август 25, 2017, 22:57:01 pm
Рубикон серията на DALI е чудесна и с един наистина добър усилвател би показала много. Според мен 5i или 5si не биха разкрили пълния потенциал на колоната, 4 ома, 87 децибела ако не се лъжа. Stereophile имат ревю на 5si и при тест, замерване усилвателя загрява до 48.7C, задейства се защитата и се изключва, което показва че усилвателя е слабичък. Мнението за 5si, че е пет пъти по добър от 5i ме изненада малко. Ако наистина е така, супер, защото обикновено при аудиото ако платиш пет пъти по висока цена за компонент не получаваш пет пъти по добър звук. :)
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: dimi123 в Август 26, 2017, 10:02:17 am
Трудно ми е да повярвам, че 5si не би могъл да захрани Dali Rubicon 2 както трябва. :o
При мен трите Nait-а стоят включени през цялото време и дори след многочасово натоварване в кинорежим, при допир, са само леко топли. Досега никога не ми се е случвало 5si да се самоизключи, а слушам на много високи децибели, макар и с по-чувствителни колони /8 ома, 91 децибела/.
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: Rudra в Август 26, 2017, 10:59:25 am
ivaylo10, възможно е Nait 5i / 5si да не разкрие пълния потенциал на колоните, затова съм предложил опцията Nait XS, макар, че според производителя Rubicon 2 изискват усилвател 40 - 150W.
 
Колкото до посоченото от теб рево - Nait 5 si никога не е претендирал да е "Парти" усилвател, а и като цяло усилвателите на Naim не предлагат огромни мощности и надали са подходящи за дискотечни или сватбени забави :). От друга страна за толкова години не съм успял да накарам нито един усилвател на Naim да прегрее и да се изключи, а съм слушал цялата гама на всякакви разумни нива.

Пропуснал си, обаче, да споменеш, че в същото това ревю не само дават изключително висока оценка на Nait 5si, наричайки го "интегриран усилвател от световна класа, който предоставя повече аудио прецизност и музикална наслада, отколкото всеки самоуважаващ се анти-империалист някога би имал нужда", а и го включват в "Препоръчвани аудио компоненти от Stereophile за 2017"  ;)
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: ivaylo10 в Август 26, 2017, 17:46:25 pm
Предишния ми коментар по темата беше като потвърждение на това, което казва dpg. Той е тествал 5i с Рубикон и е останал с впечатление, че усилвателя като че ли се задъхва, затова споменах въпросното замерване във Stereophile на усилвателя. Да споменават, че не е за парти, но човек може да си направи извода, че вероятно няма да бъде подходящ и за някои "power hungry' ОТ. Не съм криел, че съм фен на начина по, който DALI възпроизвеждат музиката, имал съм възможност да чуя повечето им модели и притежавам няколко техни ОТ. През годините съм събирал доста информация за тях, изисквания, напасване, писал съм писма до тях и.т.н. В един предишен пост бях споменал какъв тип усилватели предпочита Lars Worre и, че самия производител препоръчва по възможност да се ползват усилватели с висок дъмпинг фактор за техните колони. От там нататък всеки сам решава с кое ще се съобрази и с кое не, това е право на личен избор!
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: dpg в Август 27, 2017, 18:39:41 pm
ivogmarinov - мисля че с теб заедно тествахме 5i-то и не остана време да чуем моето сегашно комбо, за да се добие по-реална представа и от човек който го е слушал на други ОТ за да направи релевантна съпоставка. Както и да е, радвам се, че си намерил звученето което търсиш - сигурен съм че V1 прави чудеса :), но тук трябва да спомена, че Dacmagic не е дак, с който V1 или Nad c510 може и трябва да бъде сравняван.

dimi123 - сигурен съм че 5si е по-добър от 5i (незнам колко пъти по-), но както споменах за съжаление цената му 2nd hand е колкото на нов нап100 - което пак води до труден избор.

ivaylo10 - чел съм за дъмпинговия фактор колкото средно-статистически "аудиофил" :) и ако тр да избирам усливател за моите ОТ, то съм сиг че най-евтиния Hegel (примерно) ще е най-доброто с което мога да ги комбинирам. Относно качествата на тези ОТ - ще оставя многобройните мнения на медии, форуми и тн,  да говорят сами за себе си. :)

Рудра - продължавам да търся :)
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: ivogmarinov в Август 28, 2017, 15:27:55 pm
Здравей dpg,

Да,наистина Dacmagic e доста по-нисък клас от Dac V1,но при сравнението с Nait 5i и Nap 200 и двата с Dac V1 има разлика в представянето,но не бих казал огромна!Може би бях свикнал със начина по който представя музиката Nait 5i  и това ми липсваше малко в началото,докато Nap 200 добави повече резолюция и финес.Не знам каква е причината да се спреш на тази комбинация да съчетаеш с Naim,но мислил ли си да съчетаеш DAC и усилвател от същата марка?Мисля си че може да има по-добра синергия между двата компонента?Ако пък си убеден че искаш да съчетаеш с Naim,не знам до колко позволява бюджетът и ако наистина искаш повече мощност може би Nap 200(втора ръка) с който ще можеш да използваш евeнтуално и пред-усилвателната част на твоя DAC.Нямам представа от резултата,но мога да ти предложа вариант за прослушване при интерес от твоя страна.
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: dpg в Август 30, 2017, 22:27:27 pm
Благодаря за предложението ivogmarinov, бих могъл да тествам и Нап200 със сигурност (имам ти координатите така или иначе). Относно комбинирането с усилвател от същата марка като дака/предусилвателя, да, синергията е гарантирана до няква степен. Имал съм Над3020, който няма много нужда от представяне, но той също е слаб, а и не е от ранга на другите компоненти, но въпреки това добър усилвател. Мен като цяло ми трябва по-агресивен звук, Над е малко балансиран за моите предпочитания. Сегашния ми усилвател бих казал, че покрива това изискване, но ако ми попадне нещо изгодно, заслужаващо си и се комбинира добре с дака, може би бих купил.
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: ivaylo10 в Август 30, 2017, 23:08:57 pm
Щом целта е постигане на по-агресивен звук е възможно в този случаи DALI да се окажат неподходящ избор. Все пак ОТ са тези, които определят до голяма степен звука на дадена система.
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: dpg в Август 31, 2017, 23:09:29 pm
Ивайло, в никакъв случай не бих казал, че рубикон не могат да звучат агресивно, напротив, средните им честоти са доста изнесени на преден план, (ако това означава агресия) и да, с различни усилватели звучат различно - говоря единствено и само от моя гледна точка на база собствени наблюдения. Може би не звучат толкова, колкото др марки, които ти си имал възможност да чуеш, аз не съм имал такава за съжаление. Но със сигурност не мога да се съглася, че ОТ са главен фактор за определяне степен на "агресивност" в дадена система. Притежам тези ОТ от около 4г. преминавайки през 4 други различни марки и не бих казал, че съм направил лош избор. Знам че си любител на марката и ще радвам да споделиш ти с какъв усилвател ги захранваш. Поздрави.
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: ivaylo10 в Септември 01, 2017, 08:52:13 am
Дали могат да звучат агресивно? Знам ли, може и да могат, но като цяло не бих описал характерния звук на марката като агресивен със силна среда, точно обратното. Хора предпочитащи по динамичния и ярък звук определят DALI, като "slow". Разбира се всеки има свои предпочитания, това е напълно нормално и разбираемо, затова за мен има неща които ми допадат и такива, които не ми допадат, но никога не се изразявам това е лошо или не става. Преди време един дилър на аудио техника даде добър пример при сравнение на B&W и DALI. Той каза: представи си, че си в концертна зала, когато слушаш B&W все едно си седнал на първите редове, а когато слушаш на DALI си някъде по средата на концертната зала, аз предпочитам второто. Разбира се B&W са една от сериозните марки на пазара и ако не се лъжа са един от лидерите по продажби. Някои студия ползват тяхната 800 серия, има производители на аудио техника, които си тестват нещата на B&W, та всичко е въпрос на вкус. Щом според теб Рубикон има силно изразена среда ако имаш възможност чуй примерно KEF R300, ще бъде интересно сравнение. :)
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: dpg в Октомври 20, 2017, 23:28:22 pm
Здравейте, тъй като за мен беше въпрос на време да се сдобия с компонент на Нейм (за щастие), в крайна сметка се случи - вече съм скромен притежател на 5si. Бих искал да споделя само няколко факта - тъй като имах възможността да чуя и 5i и само мога да кажа че разликата между двата е значителна, да не кажа шокираща. Резултата от тези 10 вата които има повече si е огромен във всяко отношение - контрола над целия честотен спектър е внушителен - тази квалификация ми се струва  най-подходяща. Чел съм доста за звученето, за контрола над ниските, за средите и тн, но едно от нещата които ме изненадаха и впечатлиха може би най-много са високите или по-точно тяхната "липса" - има ги точно и единствено когато е необходимо. Има рецензии на Whathifi, които не са много точни по една или друга причина, но тази за 5si по мое мнение си е абсолютно точна и тоя малък усилвател си заслужава суперлативите напълно.

Резолюцията която тези ОТ показват с този компонент е огромна и в същото време ненатрапчива. Завидно постижение на марката.
Титла: Re: Nap 100 комбо с Dali Rubicon 2?
Публикувано от: Rudra в Октомври 21, 2017, 12:13:05 pm
Честито!
А представи си, че това е едва първата стъпка в гамата на Naim Audio :)