Автор Тема: Мултимедиен плеър като компонент за стерео система?  (Прочетена 21079 пъти)

Неактивен sss

  • Публикации: 95
Проблемът с вентилаторите не е шумът в db (!), а замърсяването на захранващия
ток от всеки един двигател/мотор. Т.е. не трябва да се стремим към по-тихи
перки а към махане на всички движещи части (вкл. и HDD -> SSD и добро компютърно захранване).

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Да, но това си е компютър със всичките му неудобства от това като начин на управление и поддръжка.

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Използвам темата на ivogmarinov за няколко въпроса вместо да отварям нова тема, мисля че въпросите са по темата:

1. Ако някой е имал опит с тези три плеъра: WD TV Live; Popcorn Hour A-300; Dune Smart D1 - кой от тях най-качествено възпроизвежда аудио файлове. Нямам предвид функционалност, декодери, интерфейс и пр., а само качеството на звука.

2. При слушане на аудио от мултимедиен плеър кой изход би дал по-качествен звук - коаксиален или оптичен. Тук там съм чувал разнопосочни мнения, също така за минусите на коаксиалния кабел относно поражения при токов удар, интерференции и пр., но все пак да поставя и тук въпроса.

Благодаря предварително.

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
drpetar, и трите описани от теб плеъри са основно с видео насоченост. Както вече стана дума в темата, има специализирани аудио плеъри, които са оптимизирани именно за възпроизвеждането на музика - и като удобство, и като софтуер, а в по-високите класове и като компонентна база.
Предполагам обаче, че все пак държиш да ползваш плеъра и за видео.
Аз съвсем не съм на мнението на stiv68, че мултимедийните плеъри, съчетани с добър дак, свирят доста по-зле от PC. По-скоро съм склонен да приема, че или не се е справил с някои настройки, или е свикнал на типа звук, който получава с компютъра си.

При положение, че вече имаш WD TV Live, не мисля, че си струва ъпгрейд на медийния плеър с друг такъв, само с цел търсене на по-добро аудио - при ползване на външен дак. Ползвам същия плеър, макар и не за основен източник, и определено мисля, че стига записите да са качествени и дака/системата на ниво, могат да се получат много добри резултати.

Ако пък си твърдо решил, да ползваш като основен източник на музика файлове, градиш сериозен архив и ти се ще да инвестираш в наистина качествен плеър, то замисли се за специализиран стрймър - вече има доста решения на нашия пазар, пък WD TV Live си остави за видео.

Що се отнася до видовете интерфейси - многократно е обсъждано, в най-различни тестове и форуми, че коаксиалния вариант e по-добър от звукова гледна точка. Това има своите логични обяснения. При оптичния кабел има допълнителни преходи на типа сигнал(ток-светлина-ток). Дължината и огъването на кабела по трасето често оказват влияние върху сигнала.

Оттук нататък, добре е да се има предвид, че и едната и другата технологии имат както плюсове, така и минуси.
Един от минусите на коаксиалния кабел, както вече е споменавано, е именно преноса на ток - и от гледна точка на безопасност(в случай, че се ползва компютър или друг рисков източник), и от гледна точка на пренос на паразитни шумове.

Хубаво е също да се има предвид, че кабелите не са просто оптични и коаксиални... има десетки или стотици производители и кабелите им, макар и пренасящи цифров сигнал, според много хора звучат различно.
Разликите може да не са огромни или да изискват сериозна система за да се усетят наистина ясно, но това не означава, че ги няма.
Наскоро четох мнения на един английски колега,  за разликите в звученето между различните оптични кабели - в зависимост от материал, качество на самите конектори и това до колко плътно лягат в куплунга при свързване, качеството на полиране на накрайника на кабела и т.н и т.н.

Та, нещата не са черно бели  ;)
За да те объркам накрая съвсем, наскоро слушах чудесна система от най-висок клас, при която източникът беше Mac Mini, свързан с DAC именно чрез оптичен кабел(а след това и безжично).
Нито на мен, нито на някой от другите слушатели ни пречеше, че кабела е оптичен  ;D


Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Rudra, благодаря ти за подробните обяснения. (y) Правилно си схванал насоките на мислите ми ;D Някои неща си изясних, но възникнаха и нови въпроси :) Тези стриймъри са тера инкогнита за мен ... засега. Ще разуча малко и ако имам въпроси пак ще питам ...

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Прочетох това онова. Правилно ли съм се ориентирал, че като "специализиран стриймър" имаш предвид неща от рода на тези - Denon DNP-720AE, Marantz NA7004, NAD C446 BEE, Naim ND5 XS ....

ПП. Съжалявам за последователните постове.

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Да drpetar,това са плеърите специално за музика и интернет радио.Едно от най-бюджетните е logitech squeezebox touch,което ми препоръчаха колегите и аз взех да се замислям за него,защото ще го ползвам само за музика.В Бг  го продават за 660лв.а в ebay може да ти излезе ново с доставката около 200 паунда.Но и аз  все още не съм запознат много добре за да изказвам мнения,само чета ревюта и се обърквам повече.

И да допълня това,че ми харесва че е компактен и мога да го слушам и на слушалки в друга стая.

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
drpetar, тези и не само. На нашия пазар, теоритично се предлагат и стримъри на Cambridge Audio, Yamaha, Pioneer, Olive, Cyrus, до скоро Linn и т.н.
Хубаво е обаче, да правим разлика, между различните типове продукти. Докато предложения като logitech squeezebox touch и Sonos, макар да имат аналогови изходи, са по-скоро предназначени за свързване с DAC, то останалите описани варианти(които са и с по-висока цена) са напълно самостоятелни източници.

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Добре Rudra,а да попитам,това значи ли че в моя случай аз ползвам външен дак Dacmagic,и избера Cambridge Audio NP30 примерно или някой от теб посочените по скъпи модели,дакът ще бъде излишен?И ако е така кой от споменатите стримъри би препоръчал.На мен лично първо ми допадна най-много предложението на Stiv68 за HTPC,но после малко се разубедих.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Ако въпросния стриймър ти е единствения източник тогава сегашния ти дак става излишен.
NP30 няма цифрови входове и не можеш да го ползваш за дак с други източници.
Не съм на 100% сигурен, но като че ли дак-а на Dacmagic е по-добър от този на NP30 и може би е по-добре да го ползваш пак като цифров източник.

Неактивен stiv 68

  • Публикации: 28
ivogmarinov , ако имаш възможност вземи от приятел един медиаплеър за 2-3 дена и го тествай на твоята система ,
както направих аз . Така ще можеш да оцениш плюсовете и минусите в сравнение с РС-то . На мен ми е по-удобно
с компютъра , на други - обратното , зависи какво търсиш . Всеки медиаплеър има някакви софтуеърни ограничения
докато при РС-то не е така . Ако не търсиш като мене под вола теле и плеъра ще свърши работа  ;).

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
След дадената от вас информация и четенето тук там, ми се оформиха три опции:
1. Да си остана с WD TV Live за видео и аудио (свързан с външния ми ДАК)
2. Squeezebox за аудио и WD TV Live - за видео - и двата плеъра свързани към външния ми ДАК.
3. Мрежов плеър (стриймър) за аудио, WD TV Live за видео, свързан към ДАКА (евентуално) на стриймъра. Тогава външния ДАК става излишен, разбира се ако ДАКа на стриймъра е добър, и ако има цифрови входове.

Ако се спра на опция 2 или 3, какъв вид сторидж (дано правилно да употребявам тази дума) е препоръчителен да се ползва? Външен HDD (kато разглеждам тези плеъри, всички имат USB) или някакво безжично свързване (тук съм много бос) ?

И друго, което ме притеснява е навигирането през папките на локалния диск, защото дисплеите и на скуизбокса и на стриймърите не са много големи, аз обикновено съм на 3 м. от системата? :) В това отношение обикновените медиа плеъри са по-удобни, защото се гледа през ТВ-то.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Вече повечето плеъри/стриймъри имат разработени приложения за управление през смартфон/таблет и компютър. Много по-удобен метод от това да пускаш от WDTV например.

reader63

  • Гост
В момента съм с Dune HD Duo.
Спокойно мога да кажа, че според мен такъв тип плеър няма място в сериозна стерео система.
FLAC пуснат от Dune по коаксиален кабел / в момента съм с един сребърен Аудиокуест за трицифрена сума не в лева/ към вградения ДАК на Wadia-та ми се чува определено по-зле от същия FLAC, записан върху диск и пуснат на същата Wadia. Някои от по-скъпите специализирани устройства може и да стават, но този не е между тях. ;)

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
********, може и да си прав. Не бих могъл да споря защото нямам нужния опит, но ако обърнеш внимание на заглавието става дума за "стерео система" ,а не "сериозна стерео система". Разликата е многоцифрена сума не в лева. ;)