Автор Тема: Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81  (Прочетена 25897 пъти)

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« -: Януари 12, 2014, 21:12:19 pm »
Здравейте,

Реших се и аз да публикувам снимки от моята новоизградена система Klipsch RB-81. Надявам се да ви хареса.

Компонентите са:
Yamaha RX-V765
Klipsch RB-81 - Front
Klpisch RC-62 - Center
Klipsch RS-52 - Surround
Klipsh SW-112 - Subwoofer
Стойки Norstone Stylum 2
Кабел Norstone Classic CL400 - 4mm2
Jamo Surround 200 - surround back.
Може би ще се разделям скоро с тях и ще остана с 5.1

Остава да оправя стената зад дивана и съм готов с помещението. Звукът определено премина в едно съвсем различно и в пъти по-добро ниво. ОТ все още се разсвирват, но с всеки изминал ден стават все по-музикални и меки, с ясни среди и високи и стабилни, ударни ниски. Кефът е голям да ги слушам, не мога да се наситя - като наркотик са ми. И колкото повече, толкова повече - знаете как е.

А ето и снимчици:

Неактивен Coppermine

  • Публикации: 81
    • Планина.бг
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #1 -: Януари 13, 2014, 09:58:23 am »
Честито, със здраве да си я слушаш.

Как свири този суб поставен в ъгъла на стаята, някакви забележки има ли в ниския регистър?
Стойките пълнил ли си ги с пясък, че аз имам същите и не съм много сигурен къде се пълнят?

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #2 -: Януари 13, 2014, 10:52:48 am »
Благодаря.

Суба, сравнен с предишния ми JAMO SW1008, е просто страхотен. Така поставен в ъгъла има доста ясен удар, пада доста ниско в регистъра - изцяло нови възприятия в ниските честоти получавам. Знаеш, че позицията на суба за всяко едно помещение е индивидуална и ако при мен свири добре в ъгъла, при теб може да е добре в друга позиция на помещението. Там по принцип ми стоеше и Jamo-то и засега не съм експериментирал с други позиции, което ми предстои евентуално в следващите дни. Изгледах няколко сериозни откъм звук филма и в някои от тях баса направо тресеше помещението, но без да го има неприятния бумтеж от преди. И музиката звучи много по-добре сега - ниския регистър е подпрян доста добре и разликата със и без суб е драстична при стереото.

Колкото до стойките - не съм ги пълнил с пясък, защото се опитвам да измисля удачен начин да запуша канала/дупката, оставена за скриване на кабела. Знаеш предполагам, че дебелата тръба цялата е куха вътре, а няма обособено каналче само за кабела. Така че в момента, в който намеря решение за запушване ще напълня и с 2/3 ситен строителен пясък.

Като цяло ми предстоят още донастройки след като се разсвирят колоните, ще опитам да поразместя и суба, за да видя дали на друга позиция няма да има по-добър звук от него. Всичко с времето си. Едно мога да кажа със сигурност - значително по-високия клас колони променят изцяло възприятията за музика и филми.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #3 -: Януари 13, 2014, 11:18:14 am »
Браво.
Нагледан пример как с нетолкова скъпи компоненти може човек да си достави удоволствие.

Хареса ми как си осигурил бяла подложка за Амбилайта. :)

Неактивен lilscrappy

  • Публикации: 189
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #4 -: Януари 13, 2014, 11:32:19 am »
Страхотно се е получило колега, само този задният съраунд на Jamo не му е там мястото :), и аз имам същите колони с тази разлика че фронталните ми са RF-82 ;)
Субуфера наистина тресе направо ако се усили малко повече и настава ад, интересно ми как си го настроил отзад за HZ и при автоматичната калибровка ( там където ти иска да е на 75 DB, ако имаш такава де ) да ли си го спазил, че при мен нещо само субуфера ми е проблем как да го настроя, иначе и при мен е в ъгъла при новата ми подредба !

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #5 -: Януари 13, 2014, 12:07:15 pm »
Колега благодаря,

Jamo-то са там заради surround back-a и моментната конфигурация 7.1, но както писах в предния пост скоро ще ги махам, защото продавам старата окомплектовка и реално не са ми необходими.

Колкото до баса, аз на Yamaha-та нямам настройки като при теб, имам само нива и честота на срез общо за всички говорители. Отзад баса е настроен на 90 Hz по препоръка на момчето от магазина, отделно в ресийвъра е на 80Hz -  автоматично си го настрои там. Друго засега не съм правил, но определено баса, който получавам сега е сериозен. Предстоят допълнителни донастройки и след време ще видя какво ще се получи като краен резултат. Засега не бързам, заради все още разсвирващите се ОТ.

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #6 -: Април 11, 2014, 17:25:40 pm »
Здравейте на всички,

Доста време не съм влизал тук и реших да драсна някой и друг ред след максималното разсвирване на ОТ.

Колега lazarus, благодаря за забележката относно белия фон на Ambilight-a. Просто ако не го бях подсигурил нищо нямаше да е същото при гледането на филми, много съм запален по тази система от далечната вече 2009-а година, когато се сдобих с първия Philips с Ambilight. Малко ми е като дрога.

Сега за ОТ - определено според мен разсвирването отнема доста повече от 100 часа, но това не е никакъв проблем, защото така с всеки изминал ден човек разбира колко по-добра му става системата. В момента вече всичко е разсвирено достатъчно и си позволявам да усилвам понякога до трудни за понасяне нива. Но всичко е с идеята да усетя максимума от ОТ. А определено KLIPSCH RB-81 са страхотни фронтове. Съчетани с останалите ОТ от серията се постига невероятно изживяване - при филми и при музика. В музикален режим свирят страхотно, особено в PURE DIRECT режим - слушам flac & DTS основно. SW-112 е убийствен суб, с голям запас от енергия и разтърсващ удар когато и където трябва.
Сега, след като излезe новата серия на Yamaha, се замислям за един RX-V777BT, да подмени поостарелия 765 и да придаде още по-добра звукова картина на системата. Но нека видим кога и за колко ще се появи в Бг.
Поздрави,

Неактивен Invisigoth

  • Публикации: 36
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #7 -: Април 11, 2014, 18:14:34 pm »
Вместо да ъпгрейдваш сегашния ресивър, може да се замислиш за добавяне на стерео усилвател, с функция да работи като крайно стъпало. Сегашният ти рисивър поддържа новите звукови формати и има предусилвателни изходи, което ми се струва достатъчно за кино. Ако искаш да изтискаш максимума от системата и предните да покажат зъби при стерео, то логичният подход е с усилвател. Минал съм по този път и ефект има. Естествено ще трябва да се погрижиш и за подходящ източник.

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #8 -: Декември 12, 2014, 23:07:06 pm »
Малко ъпдейт след Атмос инсталацията. Ресийвър Yamaha RX-A2040 + таванни ОТ Tannoy VRi:

Неактивен lilscrappy

  • Публикации: 189
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #9 -: Декември 13, 2014, 00:56:07 am »
Браво щом се усеща Atmos ефекта значи всичко е доволно, само да попитам нали този Atmos се явява като таванен съраунд ?
Мисля че една комбинация с таванни Klipsch RS-42 II и усещането ще страхотно в Atmos режим  :)

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #10 -: Декември 13, 2014, 10:20:46 am »
Браво.
Май ще се окажа в грешка относно реалното приложение на Atmos в домашни условия и интереса към него.

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #11 -: Декември 13, 2014, 11:40:26 am »
Здравей Lazarus18,

Реално прилагането на АТМОС таванни говорители в помещението е изключително елементарно и лесно като процес. Има достатъчно добри ОТ с плосък дизайн и добри характеристики за така наречения on-ceiling монтаж. Разбира се, който е с окачени тавани, там нещата са още по-лесни и удачни.

Като звуково възприятие - много по-добре от DD или DTS и HD разновидностите им. А Dolby Surround Upmixer е една изключително добра ъпмиксваща технология за пространствен звук - от стерео до 7.1 HD Multichannel звук.

В моите снимки и разположение остава единствено да сложа едни бели кабелни каналчета, за да скрия кабелите и да придобие още по-добър вид помещението.

Неактивен lilscrappy

  • Публикации: 189
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #12 -: Декември 13, 2014, 12:17:13 pm »
Тези таванните колони има ли значение къде ще се сложат, някаква препоръча на колко см да са от задната стена за по добър ефект в Атмос режим, или всеки сам си решава ?
Ти как си ги захванал за тавана, че примерно завбъдеще ако се реша да правя мещо подобно с две таванни със сигурност ще е нещо от съраунда на Klipsch, но ми е малко по какъв начит трябва да се захванат.

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #13 -: Декември 13, 2014, 12:49:57 pm »
Здравей колега,

Озвучителните тела на KLIPSCH имат едни дупки за болтове на задната страна - 2 бр. Именно чрез тях могат да се закрепят със съответните планки за тавана.

В моя случай съм монтирал TANNOY-я пак в такива отвори за болтове, а за тавана посредством едни мебелни шини, които се закупуват от Практикер, Бриколаж и т.н. Изборът си е за теб.

Сега за разполагането:
1. Ако ще си в конфигурация 5(7).1.2, то Атмос телата трябва да са над позицията за слушане. Моите са малко по-напред, не знам защо така ги монтирах. Друго важно условие е съраундките да са свалени до нивото на ушите или една идея над това ниво. Примерно минимално над главата.
2. Ако ще е в конфигурация х.х.4, то ОТ се разполагат в предната част на стаята и зад позицията на слушане.

Ти имаш Front Height, ще ти трябва Rear Height ОТ, които ще са зад теб. За по-добра информация използвай дадените диаграми от сайта на DOLBY.
Когато се избира конфигурация на AТМОС телата, имаш избор между 3 лейаута, както ти писах по-рано: Front Height, Overhead, Dolby Enabled. Виж и тук, в features. Ако няма да махаш RB-81, то изборът ти остава Front height. Макар че, най-добър резултат ще получиш с Overhead.

Това е, което мога да ти дам като инфо към момента. Разгледай съответните форуми, сайтове и т.н. за да ти се изясни твоята концепция за твоето помещение.

Неактивен lilscrappy

  • Публикации: 189
Re:Моята новоизградена KLIPSCH System RB-81
« Отговор #14 -: Декември 14, 2014, 10:29:15 am »
Тази опция каква е Dolby Enabled, другите две са ясни, то първо ще се тества как е ефекта с високите фронтални, мога и да ги преместа да станат странични, но ме спира това че трябва да се купува нов кабел за целта, да не забравяме че усилвателя е 9.2 и ако се реша може наистина да сложа едни таванни колони ако наистина си заслужава ефекта !