Автор Тема: Евентуална смяна на KEF с Dali  (Прочетена 10542 пъти)

RSXA

  • Гост
Евентуална смяна на KEF с Dali
« -: Декември 05, 2014, 23:02:18 pm »
Здравейте,
имам букшелф колони KEF Q300. Помещението в което се слушат е 22 квадрата. Когато ги купувах търсих точно този звук. В нисък клас до 1000 лв. Звучат тежко и брутално с много изразени средни и ниски. Обикалях много преди да ги взема и слушах само букшелф колони, подови не, поради малката квадратура. Скоро с един приятел отидох в Авител да си избира колони и послушах dali zensor 5 и 7 и да ви кажа ми харесаха как звучат в магазинчето. Дори zensor 5 са 700 лв, а 7-ца около 1000 лв. Явно са по-нисък клас но зучаха малко по-мелодично, не толкова тежко колкото KEF. Q300 имат завиден бас, дори повече от доста подови колони. Склонен съм да сменя моите за едни dali zensor 7, но дало няма да направя грешка в това помещение, защото няма как да ги чуя в нас далитата ?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Евентуална смяна на KEF с Dali
« Отговор #1 -: Декември 05, 2014, 23:27:19 pm »
Не мисля, че такава смяна би била разумна.
Първо - сменяш колони около 1000лв, за колони около 1000лв (макар, че всъшност реалната им цена е доста по-висока).
Второ - минаваш от букшелф към бюджетни стоящи колони, но не заради повечето бас и по-голямото налягане, а заради тембровите разлики. Какво налага тогава да се взима сравнително евтина стояща колона?

Предполагам си забелязал дискусиите във форума на тема букшелф срещу сотящи колони...
Има, разбира се, различни позиции по въпроса, но мисля, че е по-разумно в твоя случай да вървиш в посока нагоре, а не настрани.

Dali имат приятни колони и при положение, че тембъра им ти е допаднал толкова много, на твое място, ако наистина те е заглождила мисълта за ъпгрейд, бих мислил наистина в посока ъпгрейд. С други думи - мисля, че по-добра идея би било да посъбереш още пари и да минеш на по-висок клас Dali - Ikon, Mentor и т.н.
Така би могъл да мигрираш към предпочитания от теб (за момента) тембър и в същото време да направиш реален ъпгрейд.
А докато събираш пари би могъл евентуално да чуеш и други интересни неща, които да избистрят нещата за теб допълнително или пък да те объркат съвсем :).

RSXA

  • Гост
Re: Евентуална смяна на KEF с Dali
« Отговор #2 -: Декември 06, 2014, 20:00:31 pm »
Благодаря за отговора. Но защо dali zensor 5&7 са по 1000&1150 долара в амазон. А тук са по евтини. Използват се по ниско качество материали за тези пазари или данъци, мита и т.н. ? Защото наистина в България са доста по-евтини - дали има нещо притиснително ? Иначе ще се замисля и за други варианти.

Благодаря.

Неактивен Anto

  • Публикации: 94
Re: Евентуална смяна на KEF с Dali
« Отговор #3 -: Декември 08, 2014, 20:00:02 pm »
Нищо не трябва да те притеснява! Такава е ценовата политика на вносителя. И в Европа, тук-там, могат да се намерят на подобни цени. 

RSXA

  • Гост
Re: Евентуална смяна на KEF с Dali
« Отговор #4 -: Януари 24, 2015, 20:54:01 pm »
Здравейте,

реших се и продадох KEF Q300. Продадох и комплекта ми за кино harman kardon hkts 9bq. Взех си Dali Zensor 5 за фронт, Dali Zensor 1 за съраунд, Dali Zenzor Vocal и Dali sub e-9f. Общо взето family 5, но по-малкия суб. В началото малко ми залипсва звука на kef-a, но това беше точно един ден. Изключително съм доволен от комплекта. Колоните изобщо не ме натоварват, докато при KEF това се е случвало. Пробвах и zensor 1 като предни и за 300 лв се справят много добре за слушане на музика. За непретенциозни са идеални.

В кино режим комплекта за цената си за мен е смайващ. Помещението е под 20 квадрата и нещо което много ме учудва е, че без суб настройки на всички колони LARGE - лично за мен се доближавам много повече до звука в кино отколкото със субуфера и имат също доста добър удар без него с тази настройка. Или не мога добре да настроя субуфера, но в момента е излишен.

Наистина за комплект 5.1 под 2000 лв, не знам дали има нещо по-добро на пазара за чисто ново. Засега съм много много доволен.

RSXA

  • Гост
Re: Евентуална смяна на KEF с Dali
« Отговор #5 -: Февруари 05, 2015, 18:27:36 pm »
Здравейте,

смених dali zensor 5 с dali zensor 3.  В стерео режим се справят доста доста по-добре в 20 квадрата от 5-ците, много по-дълбоки са. Но и в режим 2.1 също доста ми харесват. В режим 2.1 ги слушам на 80 херца, настройка small и субуфера на максимум 120 херца, на 1/4 от силите му. phase 0 и е доста добре. На стерео ги слушам на 120 херца и настройка large с леко вдигнат бас. Да ви кажа честно дали са на 80, 100, 120 херца аз лично разлика не намирам когато са на настройка small . А в настройка large явно това няма значение защото свирят целия честотен диапазон и опцията на ресивъра е заключена /или греша и свирят на тези херцове, преди заключването/.

Сега въпроса ми е дали  да ги слушам в чисто стерео или и в 2.1 и как да направя още по-добри настройки.

Благодаря.




Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Евентуална смяна на KEF с Dali
« Отговор #6 -: Февруари 05, 2015, 18:49:49 pm »
Когато са на Large зависи как си задал настройките на събуфера в ресийвъра. Дали да свири и той ниските от фронта или не.

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Евентуална смяна на KEF с Dali
« Отговор #7 -: Февруари 05, 2015, 21:25:45 pm »
На книжката която идва с колоните пише че са нужни около 100 часа за да покажат пълния си потенциал, така че имай търпение. Аз също имах Q300 и след по малко от година слушане ги продадох. Oт около месец някъде имам DALI zensor 3, като втора система и понеже не ги слушам често мога да кажа че вече имат около 50-60 часа просвирени и разликата е на лице спрямо първия ден когато ги пуснах. Мога да кажа че знам добре как звучат кеф-а и дали-то. На мен вторите също ми харесват повече като звук. Разликата в цената тука не трябва да те притеснява, напротив взимаш чудесни колони за цената си. Приятно слушане.

RSXA

  • Гост
Re: Евентуална смяна на KEF с Dali
« Отговор #8 -: Февруари 05, 2015, 22:01:49 pm »
Аз наистина смятам, че за цената си сензор 3 са феноменални букшелф колони. Дерзанияма са ми, че искам примерно 1 месец да си ги слушам стерео и след това 1 месец и със субуфера.

lazarus18,

от настройките на ресивъра /нисък клас sony STR-DH550/ като опция на субуфера имам само db и разстояние. За мен лично в кино режим когато всички колони са настроени на small звука е по-добър. Като volume на суба е 1/4 и на кино и на 2.1 т.е. не правя допълнителни настройки в кино да е усилен допълнително защото става неприятно от бас.
Когато пусна автоматичната калибрация обаче ми пуска всички колони на Large и croosover 120 херца, въпреки субуфера. Ето тук на мен не ми е ясно като ги прави на Large и на 120 херца всички, аз съм настроил phase на 0, 120 херца как пуска ниските ?

Отделно в другия вариант като са на small на 80-100 херца как също ги пуска, като колоните дори и на настройка small си имат бас , но е по-малък. Ще ме извинявате но тотално се обърках.

Или да ги оставям както ги е настроил като large 120 херца, стерео само букшелф /защото като са large/ не можеш да пуснеш суба в 2.1 и да не се занимавам.

Ще се радвам да прочета мненията на по-запознати от мен.

Благодаря.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Евентуална смяна на KEF с Dali
« Отговор #9 -: Февруари 06, 2015, 10:35:38 am »
Нещо не разбирам. Каква е тази опция 120Hz когато си задал /ти или ресийвъра/ колоните на Large?
Причината да ти засича колоните като Large може да е точно защото си задал някъде в менюто събуфера да свири винаги и тогава при калибрацията излиза сигнал и от него.
Не знам как е реализирано това в твоя модел ресийвър. Като имам време ще му рагледам упътването.

RSXA

  • Гост
Re: Евентуална смяна на KEF с Dali
« Отговор #10 -: Февруари 06, 2015, 18:03:39 pm »
Автоматичната калибрация прави колоните на 120 херца и на Large. Субуфера има опция от ресивъра  само за разстояние - аз го задавам същото както е намерил колоните - реално автоматичната калибрация го даде 10 см отклонение от колоните и настройка за db. Аз съм я оставил в ресивъра на 0. А на самия субуфер съм задал crossover 120 херца.

Нещо което досега не съм пробвал и открих днес - ресивъра има опция "puredirect" мисля, че реално така се слуша стерео т.е. изключва видеочастта и занулява настройките. Когато са на Large и пусна Puredirect си свирят само фронта на занулени настройки. Когато са настроени на small и пусна puredirect включва и субуфера и да Ви кажа е абсолютно перфектно 2.1. Засега съм много доволем, само си контролираш силана на суба, но както писах по-горе е на около 9 часа.

Иначе си прав в менюто е зададено 3.2.1 т.е. и субуфер участва в калибрацията. Но имам сателити в нас закачих ги и след калибрация ги зададе small. А далитата ги задава като Large. Когато са на large работи субуфера само в някои кино режими /и основния/, мулти стерео, не във всички. А като са на small свири във всички.

Еми горе долу се разрешиха проблемите :) Единствено още не мога да разбера дали кросувъра на субуфера да е 120 херца или 80 херца - като, че ли на 120 е по-мек, ама може и да е на внушение.

Важното е, че мога сега да си ги слушам 2.1, или само стерео с леко вдигнат бас, звучат чудесно и по двата начина. А малкото субче на дали си е супер и има много тяга още но в това помещение е на 9 часа.

Поздрави !