Автор Тема: Препоръчайте усилвател за Focal 806V  (Прочетена 9632 пъти)

Rabbit

  • Гост
Препоръчайте усилвател за Focal 806V
« -: Януари 06, 2015, 12:55:10 pm »
Здравейте,
както съм написал в заглавите не просто съм лаик а съм пълен лаик в областа на озвучителните системи и въпросите ми може да  Ви се сторят глупави  но по добре е да питам и да очаквам компетентен отговор отколкото да правя глупости с безмислени покупки :). Та по същество горд собственик съм на колони Focal 806V и ми предстой да закупувам усилвател. Стъпката с колоните я направих но за усилвателите незнам и не разбирам нищо. Та към тези колонки искам да ми предложите някакъв усилвател но с това и започват и въпросите ми.
1/ Възможно ли е да вържа и някакъв Бас към усилвателя и да слушам в стерио режим ?
2/ Възможно ли е към усилвателя да вържа и телевизора и компютъра и някакъв плеар ?
Искам хем като слушам музика да слушам в стерео режим хем да навържа всичко гореописано е такова животно ако има :)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Препоръчайте усилвател за Focal 806V
« Отговор #1 -: Януари 06, 2015, 13:26:38 pm »
Здравей,
Във форума неведнъж са обсъждани озвучителните тела на фокал и варианти за усилватели за тях.
Снощи например стана дума за това - може да ти е полезно да поразгледаш темите.
Иначе конкретно в тази тема сме разисквали няколко варианта за усилвател - Избор на усилвател за Focal Chorus 726V.

По другите ти въпроси:

Няма проблем субуфер да бъде свързан към стерео усилвател - много стерео системи ползват такъв тип свързване - като невинаги колоните са задължително букшелф.
Някои усилватели имат изходи конкретно за свързване на субуфер. Ако се спреш на такъв модел реално би могъл да свържеш какъвто прецениш субуфер.
При други модели усилватели изход за субуфер отсъства. В такъв случай ще трябва да се спреш на субуфери, които използват специфична система за свързване - към изходите за колони на усилвателя. Такива субуфери са тези на REL и BK. Така или иначе субуферите на REL са един от най-популярните избори, когато става дума за стерео системи. За тези на BK също отзивите са чудесни, но не се предлагат в България.

Какво ще свържеш към усилвателя зависи от това  дали въпросните компоненти имат подходящ тип изходи. С други думи, ако лаптопа има само HDMI изход - трудно ще го вържеш към стерео усилвател.

Стига компонентите да имат аналогови стерео изходи - можеш да свържеш толкова, колкото входове има конкретния усилвател, на който се спреш.

Ако приемем, че на звука от ТВ не може да се разчита за сериозно качество, то силно препоръчително е поне основния ти източник (ако е лаптоп или медия плеър например) да е свързан към DAС - бил той отделен компонент или вграден в стерео усилвателя.

Rabbit

  • Гост
Re:Препоръчайте усилвател за Focal 806V
« Отговор #2 -: Януари 06, 2015, 13:40:38 pm »
Благодаря за бързият отговор :) а по принцим чета че определени марки колони добре кореспондират с определени марки усилватели та конкретно усилвателя който добре да стой със Фокалите ако може някой конкретни марки ще съм доволен.

NAD C356 BEE + DAC - към този модел може ли да се навърже всичко което искам и съм описал по горе ?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Препоръчайте усилвател за Focal 806V
« Отговор #3 -: Януари 06, 2015, 13:55:42 pm »
В темата, към която съм дал линк, сме обсъждали три варианта на усилватели за Focal и някои техни специфики.

Към NAD C356 BEE + DAC ще можеш да свържеш компютъра си по USB или оптика, а останалите неща по аналогов път.
Има и изходи за Sub. В момента обаче очакваме новия DAC за вграждане в NAD C356 BEE и се очаква цената да е по-висока в сравнение със стария модел.

Rabbit

  • Гост
Re:Препоръчайте усилвател за Focal 806V
« Отговор #4 -: Януари 06, 2015, 14:41:37 pm »
Има ли бюджетен вариант на това животно което ми трябва :) в смисал нещо 500 600 до 700 лева?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Препоръчайте усилвател за Focal 806V
« Отговор #5 -: Януари 06, 2015, 17:05:58 pm »
Смисленото изграждане на система предполага баланс между компонентите в системата.
В тази връзка за мен е наивно да очакваш усилвател от 500-600лв (най-начален клас) да покаже оптимума от колони в бюджет 1400+, без значение дали са лесни за захранване или не.
Освен бюджет за усилвател, добре би било да обмислиш и подходящ за системата източник - в случая явно DAC, както и кабели от съответния клас.

Вариант за покупка на добър усилвател за по-поносима сума е купуването на ползван усилвател - обикновено без гаранция - с всички произхождащи от това рискове. Ето едно такова добро решение - Продавам тонколони EPOS M 12.2 & усилвател Creek Evo 2

Rabbit

  • Гост
Re:Препоръчайте усилвател за Focal 806V
« Отговор #6 -: Януари 06, 2015, 17:52:36 pm »
Съгласен съм напълно че е най добре да е ново и да е висок клас но просто към настоящият момент закупуването на усилвателя ще е малък компромис. Да знам за рисковете на техниката втора употреба но ... мисля че с този усилвател втора употреба ще карам година две и ще закупя нов надявам се и от по висок клас. Но по добре да започна с нещо и от нещо отколкото никога да не започна Колоните и кабелите са ми почти подарък стойките също проблема ми е само усилвателя и понеже нищо не разбирам и тепърва се уча предпочитам съветите на професионалисти. Харесва ми вашият форум понеже хората виждам са по културни в България е типично да питаш за нещо във форумите и 20 папагала да се смеят колко си прост ..... Ще се радвам на предложения било то нови или втора употреба за усилвател отговарящ на погореописаните критерии който имам. Благодаря Ви

Rabbit

  • Гост
Re:Препоръчайте усилвател за Focal 806V
« Отговор #7 -: Януари 07, 2015, 19:56:01 pm »
Rudra  имам едно конкретно питане към теб. Какво мислиш за Cambridge Audio Azur 640 A този модел със колоните който имам ?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Препоръчайте усилвател за Focal 806V
« Отговор #8 -: Януари 07, 2015, 20:00:51 pm »
Не съм слушал конкретно този Cambridge Audio с Focal. Навремето съм слушал стар модел предусилвател + стъпало на  Cambridge Audio и не бях впечатлен, но има хора, които ги харесват.

p100ynov
слушаше  Cambridge Audio с Focal преди да ъпгрейдне към Naim. Би могъл да ти даде мнение по въпроса.

Rabbit

  • Гост
Re:Препоръчайте усилвател за Focal 806V
« Отговор #9 -: Януари 07, 2015, 20:11:56 pm »
ОК незнам как мога да го попитам конкретно този потребител но оставам темата отворена понеже клоня доста към този модел усилвател и ще се радвам на хора който са слушали тази комбинация да споделят мнение

Неактивен p100ynov

  • Публикации: 133
Re:Препоръчайте усилвател за Focal 806V
« Отговор #10 -: Януари 12, 2015, 10:57:32 am »
Извинявам се за късното включване  :)
Според мен усилвателя е много добър за парите си е се съчетава чудесно с Focal. Аз го имах с Chorus 716s и ми харесваше как се представя. Слушал съм го и с моите Naim Allae и противно на очакванията ми също се представи на ниво. Очаквах да не му достига мощност и контрол, но всъщност си пееше чудесно. Е, не колкото naim nac 122x/naim nap 150x  ;)
you're nobody without a naim

Rabbit

  • Гост
Re:Препоръчайте усилвател за Focal 806V
« Отговор #11 -: Януари 12, 2015, 12:05:31 pm »
Благодаря ти за хубавите новини p100ynov :) днес ористига и въпросният усилвател и ще го чуя как се представя. Естествено това е самото ми начало и първата ми ОС която си правя. И думите ти относно усилвателя много ме зарадваха . Тепърва имам към какво да се развивам но все пак се започва от някаде :)