Автор Тема: Домашно кино и избор на подходящ AVR + колони  (Прочетена 8071 пъти)

nyonkov

  • Гост
Здравейте и от мен, тъй като ми предстои изграждане на система за домашно кино,прегледах няколко интересни теми тук.. и мисля че има много компетентни хора, които могат да ме насочат, поправят и дадат добри съвети...
Ще бъда благодарен за съвети относно това което съм планирал и резултатите които желая да постигна.

Вече имам телевизор който е  LG 65UB950V, след малко ровене в интернет и четене се спрях на AVR YAMAHA RX-A830. Квадратурата на помещението е около 60 кв/м, като имаме 9м френски прозорци в овал. Ще приложа една скица на помещението и планираната позиция на тв., диван от който ще се гледа и колони по моя преценка. Предназначението на системата ще е главно за BR, 3D и слушане на качествена музика. Винаги съм бил ценител на хубавия саунд и усещане при гледане на филм, но никога до момента не съм влизал в конкретиката и детайлите на тази сфера ще ми бъде много интересно и приятно да общувам с хора профилирани в тази сфера.

Ширината на ТВ модула е 3000мм, ширината на дивана е 3000мм, разстоянието от тв модула до дивана е 4000мм, от ляво има прозорци на 2500 мм височина в овал както споменах той е 9000мм общо.

Не търся нещо изключително като колони, но искам да постигна едно усещане повече от приятно при гледане на филми и слушане на хубава музика. Ако може да ми дадете някакъв съвет за избора на колони, съответно АВР-а който съм харесал дали е удачен и подходящ за това което търся. Имам планове да ползвам HDD към рутера в който да базирам музика и висококачествени филми.

В ТВ модула има изкарани кабели и захранвания 220V,HDMI от дивана + телевизия и интернет, в дивана има изведен HDMI, 220v и окабеляване за колони. Предвидил съм стоящи колони за съраунда в/у секцията на гърба на дивана.

За момента мисля че е това което се сещам, ако съм пропуснал нещо, извинете ме. Ако има нещо, което трябва да се коригира... моля, отворен съм за всякакъв вид съвети, насоки и корекции относно избора ми.
Хубав и приятен съботен ден на всички!

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Домашно кино и избор на подходящ AVR + колони
« Отговор #1 -: Март 21, 2015, 16:44:19 pm »
Здравей,
бихме могли да препоръчаме някакви модели колони според нивото на харесания от теб ресийвър и големината на помещението, но мисля, че ще е по-добре да дадеш някакъв ориентировъчен бюджет за цялата система.
Защото това "приятно усещане" е доста разтегливо и субективно понятие. :)

nyonkov

  • Гост
Re:Домашно кино и избор на подходящ AVR + колони
« Отговор #2 -: Март 21, 2015, 16:47:16 pm »
Здравейте, не говорим за някакво безумно качество и вероятно въпросният рисийвър не би могъл и да даде подобно, но това е лично предположение. Вероятно до около 1500-2000 лв за колоните, рисийвъра ми е ясно колко струва. Общо взето е това като бюджетна картинка. :)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Домашно кино и избор на подходящ AVR + колони
« Отговор #3 -: Март 21, 2015, 17:00:34 pm »
Yamaha RX-A830 не е актуален модел. В случай, че не го купуваш втора ръка (тук в раздел "Продавам" член на форума продава 830), може би е по-добре да се ориентираш към RX-A840.

Иначе за такъв клас рисивър аз бих обмислял колони от класа на Сребърната серия на Monitor Audio.

За да се дадат обаче конкретни предложения е добре да се изяснят още доста неща.
Например има ли възможност бъдещите колони да се разположат на поне 50 см от стените зад и около тях?
Кабелите, които си пуснал, зазидани ли са в стената или подлежат на смяна?

Искаш всичко накуп или си склонен на постепенно изграждане на система с по-висок клас компоненти?

Ако сумата, която си посочил -1500/2000лв е за целия 5.1 комплект, то уви очакват те неприятни изненади.
Само един приличен субуфер стартира от около 1000лв...

nyonkov

  • Гост
Re:Домашно кино и избор на подходящ AVR + колони
« Отговор #4 -: Март 21, 2015, 17:24:29 pm »
Относно разстоянията до 40см вероятно могат да се преместят от стената, кабелите все още за озвучаването не са сложени тъй като ТВ модула не е монтиран, Вижда ми се малко висока цената за около 4000 лв и на горе само за колони. Да видях и този рисийвър, реално цената е същата почти., просото другия го намерих с много голям дискаунт нов. Иначе в гуфре и зазидан под земята и в гипс картона е само HDMI до тв модула от дивана .. всичко друго все още не е асемблирано, както казах ТВ модула не е направен още. Имам още 1 въпрос, възнамерявам АВР-а да бъде скрит в шкафа, който ще е дълбок 40 см висок около 25 см, с дупка за охлаждане в дъното,широк 1м. Предполага за охлаждането на АВР-а има някакви изисквания

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Домашно кино и избор на подходящ AVR + колони
« Отговор #5 -: Март 21, 2015, 19:49:33 pm »
nyonkov, за мен е странна логиката ти да искаш да комплектоваш рисивър в бюджет 1600/2000лв с 5.1 колони в бюджет 1500-2000лв.

Ако въпросът е да се спестят пари, то по-добре да се вземе една идея по-нисък клас рисивър, но да не се прави компромис с озвучителните тела.

Ако разгледаш раздел "Моята система" би могъл да видиш ориентировъчно как потребителите на форума комплектоват системите си.
Съвсем наскоро клиент закупи Focal Chorus 726 именно с идеята да ги ползва с Yamaha RX-A830 и е очарован от резултата, а тяхната цена е по-висока от тази, която си готов да отделиш за цял 5.1 комплект... Това не означава, че задължително трябва да се спреш на тези колони или на колони конкретно в този бюджет. Просто тема за размисъл.

На твое място бих преосмислил виждането си за разпледеление на бюджета. Да вземеш сравнително висок клас рисивър би имало реален смисъл единствено, ако го комплектоваш с отговарящи на класа му озвучителни тела и кабели.

P.S. Спомена, че си намерил 830 на чудесна цена. Понеже модела отдавна е спрян - добре е да провериш дали не става дума за демо бройка или за бройка от чужбина (съответно без гаранция за България).

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re:Домашно кино и избор на подходящ AVR + колони
« Отговор #6 -: Март 23, 2015, 09:01:00 am »
Още един глас за комплекта DALI Zensor 5 или 7. Свирят повече от колкото струват  :)