Автор Тема: съвет за изграждане на домашно кино  (Прочетена 14699 пъти)

Неактивен Joro

  • Публикации: 33
съвет за изграждане на домашно кино
« -: Август 12, 2015, 22:49:09 pm »
Здравейте , тъй като ми предстои изграждане на система за домашно кино,прегледах няколко интересни теми тук.. и мисля че има много компетентни хора, които могат да ме насочат, поправят и дадат добри съвети...
Ще бъда благодарен за съвети относно това което съм планирал и резултатите които желая да постигна.
Основите са поставени с телевизор LG 65UC970V ,същия се намира в стая с размери 6 на 4 метра ,две от стените и тавана са с гипсокартон ,пода в момента е с дъбов естествен паркет но ще бъде заменен от ламинат .Основно на бъдещата система ще се гледат филми и по рядко ще се слуша музика(рок ). Източници за сега нямам но те ще са на по късен етап за сега само с флашка  :(
Та от тук идват и въпросите
1 Ресивър клоня към YAMAHA RX-A2040 , най-вероятно заради добрите отзиви от потребителите от този форум, но съм отворен и към други предложения в този ценови диапазон
2 ОТ. Тук трябва да отбележа че предпочитам стоящи тонколони и не желая букшелф .
Ценовия диапазон за чифт стоящи тонколони да не превишава 2500лв. Останалите колони ще бъдат добавяни на по късен етап. Тук може би клоня към Klipsch Reference Premiere RP-260F....имам нужда от колони които дават превес на високите чистоти тъй като имам по слаба чуствителност на слуха след 12килохерца.
Знам че ще ме посъветвате да чуя дадено ОТ но не разполагам с време
3 И последен въпрос  ;D AV Store предоставя ли техника на изплащане

mitko1234

  • Гост
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #1 -: Август 13, 2015, 13:48:31 pm »
Добър избор си направил за колоните,но за аудио-видео усилвател ти препоръчвам онкио tx-nr 1030.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #2 -: Август 13, 2015, 14:02:45 pm »
Здравей,
за целите, които си си поставил, една система базирана на Klipsch Reference Premiere RP-260F е добър вариант.
Все пак прецени дали ще можеш да им осигуриш нужните отстояния за да покажат максимума си.
Като ресийвър, модел от класа на 2040 е повече от достатъчен. Дори ако не планираш да надскачаш 5.1 конфигурация можеш да минеш и с 1-2 нива по-нисък модел.

Неактивен Joro

  • Публикации: 33
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #3 -: Август 13, 2015, 16:24:01 pm »
благодаря за бързите ви отговори
mitko1234... много над възможностите ми е онкио tx-nr 1030 , може би ако ми посочиш предимствата пред YAMAHA RX-A2040 ще се замисля сериозно дали да стисна със зъби и да отделя още едни 1000лв.

lazarus18...да смятам да развивам системата над 5.1 но незная колко време ще ми отнеме това  ??? .Колкото до отстоянието на колоните от стените , имам малак проблем. Лявата ще е на 15-20см. от задната стена и на около 5-10см. от страничната. Дали това ще е голям проблем и колко трябва да е отстоянието на точно тия колни от стените. Може би е нужно да спомена че никога няма да използвам пълната мощност на тонколоните в повечето от времето няма да надвишават дори средните нива , но пък искам качество  ;)

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #4 -: Август 13, 2015, 16:48:36 pm »
Joro, в първия си пост изрично подчертаваш, че не искаш букшелф вариант, но стоящите колони обикновено имат по-сериозни изисквания към разположението (най-малкото са по-склонни към разбумтяване, ако са близо до стените, заради повечето /като количество/ /бас ). Това се отнася с още по-голяма сила за колони със заден порт, но и за всички останали. При положение, че не можеш да отделиш достатъчно разстояние на Reference Premiere RP-260F, а те са именно със заден порт и не бих ги сложил на по-малко от 40-50см от задната стена, то според мен, въпреки вижданията ти по въпроса, е добре да обмислиш Klipsch Reference RB-81 II - в момента са на добра цена, като качество на звученето според мен по нищо не отстъпват на 260, а мисля, че ще са по-подходящи за твоето помещение, особено като се има предвид, че държиш главно на кино и не можеш да осигуриш достатъчно място на големите колони.

Освен чисто звуковите предимства (като се има предвид разположението), така би се освободила и част от бюджета - било то за център, субуфер или други нужди.

Колкото до рисивъра - не мисля, че за обсъжданата система е особено разумно да се насочваш към рисивър от 3-4000лв.

Успех!

Неактивен Joro

  • Публикации: 33
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #5 -: Август 13, 2015, 18:01:22 pm »
Благодаря ти Rudra за бързия отговор
Място в стаята всъщност има в изобилие  ;) може би трябваше да кажа че такова ми бе виждането от естетична гледна точка , мога да ги отдалеча на 40см. от задната стена , но от страничната немога на повече от 10см. Всъщност качвам снимки на стаята , от където ще е по ясен проблема с лявата колона и втора снимка с желаното от мен разположение

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #6 -: Август 13, 2015, 18:12:54 pm »
Разбирам, че в повечето помещения вариантите за разположение са ограничени по една или друга причина.
Но пък смисълът на такива теми е да се помогне на даден потребител да изгради добре звучаща система при конкретни условия.
За съжаление изграждането на система рядко се свежда просто до купуване на добри продукти. Понякога по-невзрачна на вид система може да звучи далеч по-добре именно заради особености на помещението и проблеми с разположението.

Ако можеш да отделиш достатъчно място зад колоните - Reference Premiere RP-260F са добър вариант, отговарящ на изискванията ти, около който можеш да изградиш съвсем прилична система за домашно кино. Мястото отстрани на колоните също е изключително важно, но то би ти създавало проблеми каквито и колони да вземеш.

Ако обаче искаш задължително стоящи колони и плануваш да ги поставиш плътно в ъглите по чисто естетически причини - може да се окаже, че идеята ти за естетика и доброто звучене рязко се разминават.

Обмисли добре кое къде можеш да поставиш - ако пък има вариант цялата система да мине на съседната стена, е възможно да си решиш много проблеми на куп.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #7 -: Август 14, 2015, 10:46:52 am »
От снимките не виждам проблем да се изтеглят колоните вън от ъглите. Просто трябва да намериш друго място за събуфера, който не е задължително да бъде отпред.

Неактивен Joro

  • Публикации: 33
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #8 -: Август 14, 2015, 16:36:42 pm »
Благодаря ви за напътствията  :)
Да ще изтегля колоните напред но лявата така или иначе ще остане близко до страничната стена .... дано не бъде това причина за появяването на така омразното за мен ( мучене ) на баса
Но интересното е че при старите колони на местата на които се вижда че са били не се появяваше този ефект , а на човека на които ги продадох заедно с ресивъра  ги постави почети на същото отстояние от стените но при него се появи страшно мучене на баса , разликата бе само в това че стаята бе с около 5-6 квадратни метра по малка.
Така аз останах с  впечатление че отстоянието от стените има и някаква връзка и с квадратурата на помещението.
И още един въпрос казах че съм се спрял на Klipsch Reference Premiere RP-260F но може ли да ми кажете разликите  с Klipsch Reference Premiere RP-280F , ясно ми е че в басите ще са на по добро ниво въпроса е от там нагоре дали се различават като звук тъй като след време ще се взима и субуфер дали си струва да дам повече пари за Klipsch Reference Premiere RP-280F
благодаря ви предварително и се извинявам за може би тъпите ми въпроси и разсъждения

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #9 -: Август 14, 2015, 19:31:06 pm »
Joro, стаята ти не е огромна, а и явно разположението на колоните няма да е възможно най-доброто.
Според мен, като се има предвид, че се изглажда система най-вече за домашно кино и като се вземат предвид всички обсъждани досега неща, мисля, че в твоя случай би било по-разумно да се спреш на RP-260F, а разликата в цената до 280 да инвестираш примерно в максимално добър център.



Неактивен Joro

  • Публикации: 33
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #10 -: Август 14, 2015, 19:59:05 pm »
благодаря за съветите и напътствията Rudra  (y)
колкото до центъра съм се насочил към Klipsch Reference Premiere RP-440C ... но ми е още далече за да го обсъждаме , просто няма как да се случи всичко наведнъж.

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #11 -: Август 22, 2015, 00:54:57 am »
Здравей Joro,

Да се включа и аз по отношение на ресийвъра. Съвсем скоро се очаква да излезе 2050 модела, който вече е наличен в САЩ. Ако можеш да изчакаш малко си вземи него, тъй като ще включва някои съществени подобрения спрямо 2040 ( притежавам такъв). А именно - DTS:X декодер, HDMI 2.0a, HDCP 2.2 за 4К 60р 4:4:4 съдържание, Bluetooth поддръжка.

Цената се очаква да е същата или приблизителна на 2040 (поне така го предлагат хАмериканците), но екстрите, които ще получиш, ще са доста повече. Единственото, което липсва на 2050 спрямо 2040 е мултиканалния вход. Доколко това е недостатък - ще прецениш сам. За по-подробна информация можеш да посетиш съответния сайт.

Надявам се да съм бил полезен при избора на ресийвър. Лично аз ползвам Ямаха от далечната 2000 година и съм страшно доволен от марката. Железни и здрави работяги.

Поздрави,

Неактивен lilscrappy

  • Публикации: 189
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #12 -: Август 22, 2015, 13:17:20 pm »
Joro
Аз съм с модела yamaha rx a2040, и ако няма да доизграждаш с 4 високи колкони било то на таванни или високи на стената няма смисъл да чакаш новите модели които ще подържат дтс х !
Ресивъра няма грешка много e добър и съм много доволен, просто системата ми е изградена до 5.4.1 и искам да имам дтс х ефекта, и вмомента съм се спрял на по високия клас Denon AVR X7200WA който сериозно обмислям да закупя в скоро време !

Неактивен Joro

  • Публикации: 33
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #13 -: Септември 01, 2015, 03:51:01 am »
След няколко дни прекарани на морето отново съм тук  ;)
благодаря за съвета на makrelov и  lilscrappy :) незнаех  че вече има нов модел (2050) и тъй като покупката  няма да е в близкия месец два най вероятно ще скочим на новия модел . А колкото до мултиканалния вход... няма да ми липсва.
В краина сметка първия етап при мен се очертава така:
1 Ресивър - YAMAHA RX-A2050
2 ОТ - Klipsch Reference Premiere RP-260F
3 Център - Klipsch Reference Premiere RP-440C
на по късен етап останалото ..... върти ми се в главата една муха ... да вдигна с една степен нагоре , вместо Klipsch Reference Premiere RP-260F да взема Klipsch Reference Premiere RP-280F , и вместо Klipsch Reference Premiere RP-440C да взема Klipsch Reference Premiere RP-450C разликата е около 800лв но какво ще получа за тях  ??? . Все пак целта ми е качество а не да вдигам блока на главата си .
Ще се радвам на някои от форума да изгони тая муха или да направи това моя цел.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:съвет за изграждане на домашно кино
« Отговор #14 -: Септември 01, 2015, 11:08:41 am »
Joro, минаването на по-скъпи и големи колони не е задължително да се прави за да се слуша по-силно.
В твоя случай това даже може да не се окаже ъпгрейд във звука като качество защото помещението ти не е толкова голямо.
По-големия център обаче не е лоша идея, но си прецени хубаво габаритите. RP-450C е голям. :)

При положение, че в някакъв момент ще добавиш събуфер към системата 260-ките в никакъв случай не са компромис.