Автор Тема: Моля за съвет за избор на система за слушане на музика в бюджет до 2500-3000 лв  (Прочетена 4383 пъти)

BedVy

  • Гост
Здравейте,

интересува ме според вас какво мога да си сглобя с бюджет до 2500-3000 лв. Става въпрос за помещение от 20кв.м като стаята е 5м на 4м. колоните ще стоят до стената която е 4м, максимално близо до стената отзад (максимум 40 см отстояние) като разстоянието до страничните стени ще е около 1м за всяка колона и ще се слушат от другия край на стаята (от около 5м). Мисля да се спра на вариант със стерео усилвалтел и 2 флоурстендинг ОТ, като слушам предимно рок & рол, метъл и по малко от всички други видове музика. Попринцип ме интересува горе долу кои ОТ да ходя да прослушам. Също ме интересува освен усилвателя, колоните и кабеляците за какво още трябва да предвидя бюджет  :) .

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравей, 
Освен за колони, усилвател и кабели, трябва да помислиш и за адекватен източник за системата си.
В зависимост от това какво ползваш най-вече като носител, този източник би могъл да е CD плеър, грамофон, мрежов плеър или пък компютър + DAC.

Ако успееш да осигуриш поне 40см зад колоните, ето два примерни варианта на система, която според мен би се справила прилично с предпочитаните от теб стилове музика и влиза в бюджета ти:

Monitor Audio Bronze BX 5 + NAD C326 BEE + NAD DAC 2

или

Klipsch Reference Premiere RP-250F + NAD C326 BEE + NAD DAC 2

Ако промениш мнението си и започнеш да обмисляш и букшелф варианти, то в този бюджет има интересни предложения и изборът ти би се увеличил значително.

Кабелите -  за такъв клас система, мисля че Chord Carnival Silver Screen е чудесен избор за колоните, а за интеркънект - според желанията и възможностите - Chord C-line, Chord Crimson VEE 3, Chord Cobra VEE 3

Това, разбира се, са примерни варианти, които си пасват добре като компоненти и са подходящи за харесваните от теб стилове музика. Има и други решения, но на каквото и да се спреш, според мен при ограничен бюджет е добре да избягваш големи колони с много на брой големи говорители.

BedVy

  • Гост
Здравей,

ами 40 см зад колоните  незнам дали мога да осигуря - така като ги пускам ще трябва да ги придърпвам напред незнам дали тва е добра идея, иначе 20см без проблеми мога да им осигуря. Да не си останал с грешно впечатление, че само твърда музика слушам - освен твърдата музика слушам доста и по-бавни неща примерно блус или психаделик рок.  Относно букшелф колоните ми се вижда някво тъпо да имам колони закачени на стойка, иначе може и този вариант да видя. Тва нещо NAD DAC 2 мисля, че е точното нещо, което ми трябва - да мога да си свържа ПЦ-то. Другото, което си мисля е дали тоя усилвател няма да им дойде малко слаб на тия колони. Също много ме вълнува при ниски нива на звука какво ще се получава, ако искам дискретно да си слушам през повечето време има ли смисъл да си взимам флорстендери.
Поздрави!

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Мисля, че преди да продължим дискусията, би било полезно да прочетеш тази статия - Общи насоки за изграждането на стерео система

При 20 сантиметра до стената, което така или иначе е неприятна ситуация, твърдо бих се ограничил до озвучителни тела с преден порт или затворен обем, но и при тези варианти това разположение твърде рядко е добра идея.

BedVy

  • Гост
Ами виж сега, мисля че няма естетически да е най-якото, но ще мога да им измисля 40-45 отзад - няма да пречат на нищо просто няма да са в нишата на стената. Само че не трябва да са по-дълбоки от 25-35см самите колони щото много напред ще дойдат.

Тая статия ти ли си я писал?

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Кое е естетическо най-якото трудно може да ти дадем съвет в този форум.
Със поставянето на каквито и да са колони във някакви ниши ще осакатиш значително тяхното представяне и общо взето си даваш парите на вятъра.
Не знам защо е толкова трудно да се разбие този стереотип, че колоните трябва да незабележими, да попълват празните места в къщата и да служат за поставки на вази и кактуси.

nasko

  • Гост
Към автора, не знам дали все още е актуална темата, но смятам че сериозно трябва да обърнеш внимание на букшелф колони.Аз слушам в 23м/2 стая с dali zensor1  и са ми напълно достатъчни като сила.Също така трябва да обърнеш внимание на акустичната обработка в помещението си, да разположиш акустични пана поне за ранните отражения.
:)