Автор Тема: Изграждане на домашно кино  (Прочетена 5909 пъти)

Неактивен sandman

  • Публикации: 3
Изграждане на домашно кино
« -: Октомври 13, 2015, 12:09:21 pm »
Здравейте, от известно време чета форума и почти съм минал всички теми. Почти нищо не разбирам, но се образовам в момента.
 До сега съм ползвал  Sony MHC-R550 . и мисля че е време за "upgrade". Гледам филми и слушам музика, но със сигурност не съм най-големия киноман или меломан. Стаята ми е около 18-20м2.

Бюджета както може да се сетите е "ограничен"- в момента съм се спрял на
 Monitor Audio Bronze 2 заедно със тези стойки
 Atacama Nexus 6i
и този ресийвър YAMAHA RX-V677


В момента обмислям вариант с Klipsch Reference RB-81 II , но няма да мога да взема веднага стойки и не съм сигурен, че имам пододящо мясно да сложа колоните, макар и временно. Този вариант съм сигурен че е по-добър, и от гледна точка на бъдещи подобрения до 5.1.

Така, колкото до рисийвъра, смятам че е напълно досатъчен за начало. Следа като добавя останалите детайли ще мисля за нещо по добро. Имам желание да изградя постепенно 5.1 система

Въпроса ми е първо дали бихте предложили нещо друго.
Каква е разликата в Preout изходите- 7.2ch/SW (2 x mono)
Функцията "upscalling to 1080p" може ли да се ползва ако имам аналогов сигнал от кабелната телевизия например  и дали се усеща изобщо.
Каква е оптималната височина на стойките за такива колони и каква е разликата в захватите Norstone Stylum 3    и Atacama Nexus 6i.
Това е за сега, поздрави!


Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Изграждане на домашно кино
« Отговор #1 -: Октомври 13, 2015, 12:33:47 pm »
Здравей,
И двата варианта на система, към които си се ориентирал са добри и адекватни. Колоните свирят различно, а и 81 е доста по-голяма като обем (както и като цена), но в момента е с добро намаление. Единтственият проблем, който виждам на първо четене е, че YAMAHA RX-V677 е изчерпан и съвсем скоро ще бъде заменен от YAMAHA RX-V679 - на една идея по-висока цена.

Сега на въпросите ти:

- Разликата в preout изходите е, че при единия вариант (7.2) рисивъра има предусилвателни изходи за всички канали + 2 субуфера. В такъв случай може евентуално вбъдеще системата да се надгради с по-висок клас фронт колони, стерео усилвател и източник, по описания тук начин - Домашно кино и висококачествено стерео – как да ги съчетаем без компромиси!. Такава стъпка би имала смисъл единствено ако слушането на музика ти е наистина голям приоритет и не искаш да правиш компромиси в това отношение.
При втория вариант - /SW (2 x mono) имаш изходи единствено за два субуфера.

-Функцията "upscalling to 1080p" може да се използва с разнообразни външни източници, включително и външен ТВ приемник. На твое място обаче, не бих очаквал чудеса. Получения образ, макар и в някои случаи да е по-приятен за гледане от оригинала, няма нищо общо с натурално заснет 1080Р сигнал.

-Оптималната височина на стойките за колони е такава, че в позиция за слушане високочестотният говорител да се пада приблизително на нивото на главата на слушателя. Обикновено стойките за фронт колони варират около 50-60см. По-високите стойки, като Norstone Stylum 3, Atacama Nexus 10 и т.н. са предвидени за съраунд канали в кино система, където височината трябва да е по-голяма.
Захващане на колоните за стойките обикновено фабрично не е предвидено. Най-често за контакт между колони и стойки се използва материал наречен Blu-tack или Tack it - продава се в офис магазините тип Office 1.

Неактивен sandman

  • Публикации: 3
Re:Изграждане на домашно кино
« Отговор #2 -: Октомври 15, 2015, 02:43:52 am »
Здравейте,

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Обаче още 1-2 неща ме глождат така да се каже.

Първо, има ли разлика от към хардуер в тази серия ресивъри например- YAMAHA RX-V577/677/777, респективно може ли да се очаква разлика в звученето. Или ако има разлика ще се дължи ли на специлни функции и настройки. И в общи линии минаването на по-горен клас рисивър да речем този YAMAHA RX-A850 вероятно си заслужава, но разликата едва ли е само в няколкото допълнителни фунции- не знам за това питам щото ми е интересно.

Второ, според вас заслужава ли си инвестиция в по-висок клас рисийвър (например такъв клас YAMAHA RX-V777 или YAMAHA RX-A850 ) в начален стадий на изграждане на система с не особено претенциозни колони. Или ъпграйеда ще се наложи сам с времето.

Поздрави и лека вечер!

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Изграждане на домашно кино
« Отговор #3 -: Октомври 15, 2015, 22:29:43 pm »
Разлика между тези рисивъри има, и тя не е свързана само с функции и екстри. По-големите модели предлагат по-сериозно захранване, по-висока мощност и съответно по-добър контрол над озвучителните тела.
По принцип колкото по-добре е захранена една колона, толкова повече можеш да очакваш като звук. От друга страна е безмислено да се взимат топ модел рисивър за начален клас озвучителни тела.

При положение, че се изгражда боджетна система и в момента така или иначе нямаш особено голям опит - както сам казваш, мисля, че за изброените от теб колони примерно Yamaha 679 би бил напълно приемлив вариант.
779 би звучал една идея по-добре (дали ще усетиш сериозна разлика никой не може да ти гарантира), освен това има предусилвателниизходи за всички канали и това би ти позволило евентуалн надграждане за по-сериозна стерео система в бъдеще - ако те вълнува такъв тип ъпгрейд.
RX-A850 е съвсем друга история - Aventage серията използва други компоненти, друго шаси и т.н. Освен това поддържа Atmos, но пък от друга страна е доста по-скъп и идеята за бюджетна система започва да се губи.

С други думи - по-високите модели предлагат по-интересно представяне - както като екстри, така и като звук и материали (най-вече при Aventage серията) но нарастването на цената също не е малко. Сам трябва да прецениш дали ще гониш максимална производителност, но по-бавно изграждане на систамата или за теб е по-добре за разликата в цената между рисивърите да си вземеш примерно център...

Неактивен sandman

  • Публикации: 3
Re:Изграждане на домашно кино
« Отговор #4 -: Октомври 16, 2015, 21:24:16 pm »
Според мен изграждане с  Yamaha 679 е наистина най-приемлив и може ми най-разумен вариант. Обаче...нещо ме дърпа към  Yamaha 779 заради възможността за надграждане на стерео система. Друг е въпроса, че все още не се знае цената на  Yamaha 779 и ако е доста по-висока от  Yamaha 777 дали не е по разумно да се вземе RX-A850- ако не е много голяма разликата в цената. Добре, нека да видим новите модели кога ще излязат и на какви цени ще бъдат и ще видим кой ще е.

И последен въпрос.....за сега, каква е разликата между Stereo Receiver и Integrated Amplifier- само възможността за вграждане в система за домашно кино или бъркам.

Поздрави!

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Изграждане на домашно кино
« Отговор #5 -: Октомври 16, 2015, 21:54:28 pm »
Стерео рисивър e интегриран усилвател с вграден Радио тунер.
Възможността за интеграция в домашно кино няма нищо общо.

За цените на Yamaha - пиши на мейла за контакти на AV Store за повече информация.