Автор Тема: Насичане на звука  (Прочетена 7059 пъти)

Неактивен dnedkov

  • Публикации: 19
Насичане на звука
« -: Декември 02, 2015, 21:10:04 pm »
Здравейте, не знам дали темата е на правилното място, но отдавна ме гложди един казус.
Имам ресийвър свързан с ТВ-то посредством HDMI. Основният аудио формат на който се слуша ТВ-то през ресийвъра е DTS Neo (DTS или Dolby на филми). Проблемът е, че при боравене с дистанционното на телевизора, звука насича сериозно. При всяко усилване или намаляне на звука, влизане в менюто или човъркане на нещо, звука прекъсва и едва ли не губи връзка за части от секундата с ресийвъра. Същото е и при гледане на филми през DLNA, гледане на клипове през Youtube и прочие. При усилване или намаляне с дистанционното на ресийвъра нямам проблем. Също така няма проблем и в режим PCM.
Та си мисля, проблема в HDMI кабела ли е, или е нормално явление?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Насичане на звука
« Отговор #1 -: Декември 03, 2015, 14:03:05 pm »
Че не е нормално явление - не е. Ако имаш възможност пробвай с друг HDMI кабел или с оптичен - така поне ще елиминираш част от възможните причини.

Неактивен dnedkov

  • Публикации: 19
Re:Насичане на звука
« Отговор #2 -: Януари 09, 2016, 15:32:28 pm »
Проблемът не е в HDMI кабела, тествах с два други. Проблемът е на HD каналите, Youtube или гледаме на филми. При SD каналите не се наблюдава. Все още не съм пробвал с оптичен кабел, защото нямам такъв наличен, но и сякаш не ми се иска да минавам на оптичен.  Някой има ли някакви други предположения, освен кабела? Получава се така, че едва ли не ТВ-то се натоварва и започва прекъсване на звука.

Неактивен pnikolov

  • Публикации: 71
Re:Насичане на звука
« Отговор #3 -: Януари 15, 2016, 10:35:16 am »
Не съм имал подобен случай, но проблема ме насочва към ТВ-то. Явно в него има нещо, което създава проблемите. Почти всички продавани ТВта (освен най-върховите модели) имат процесори по слаби от тези в телефоните ни. Съответно при ровене в нета или ръчкане на апликациите на самите ТВ, процесора се натовара доста.
Но не мога да разбера, ако ползваш външна система за звука (ресийвър, колони), а не вградените колони на ТВ, защо ти е да пипаш звука в ТВ? Просто си работи с дистанционното на ресивъра и всичко ще ти е точно?

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Насичане на звука
« Отговор #4 -: Януари 15, 2016, 20:16:28 pm »
Сигурно управлява двете устройства чрез HDMI и звука идва по ARC. Нищо чудно да има някаква несъвместичмост.

Неактивен dnedkov

  • Публикации: 19
Re:Насичане на звука
« Отговор #5 -: Януари 15, 2016, 21:08:59 pm »
Точно това правя, което казва Lazarus18, затова ми е по-удобно да боравя с едно дистанционно. Но и аз съм почти сигурен, че проблема е в телевизора, защото се получава при натоварване на процесора (човъркане в менютата и усилване-намаляне). При прекъсване на звука, ресийвъра отчита прекъсване на връзката. Ще си взема тези дни оптичен кабел за да тествам, че ми е интересно какво ще се случи. А това на линка е прекъсването, което се получава, като в определени ситуации е доста по-насечено.
https://www.youtube.com/watch?v=ObdOOdztIm8

Неактивен pnikolov

  • Публикации: 71
Re:Насичане на звука
« Отговор #6 -: Януари 19, 2016, 10:54:50 am »
еми стига си ровил по тези менюта.. направи си веднъж конфигурацията и само канали сменяй  :P

Неактивен dnedkov

  • Публикации: 19
Re:Насичане на звука
« Отговор #7 -: Януари 19, 2016, 17:22:46 pm »
Ами при всяко пускане на филм се налага да променям звука (DTS или DD), след това като се върна на ТВ, аудиото се връща на PCM, при което отново се налага да настроя да е DTS Neo. Освен това децата постоянно човъркат из Youtube, там насичането е значително. И всичко това в определен момент започва да дразни, не че е кой знае какво, но все пак.