Автор Тема: Посъветвайте ме за избор на подходящ ресивър  (Прочетена 4945 пъти)

bambam69

  • Гост
Искам да си направя система за домашно кино в къщи. четох доста по разни форуми наши и чужди и все повече се обърквам. Не съм много наясно с омове, ватове и импеданси и след многото слушане, гледане, смятане и какво ли още не това което почти на 99% съм се спрял е следното:
фаза 1: (до няколко дни)
ресивър Yamaha RX-V679
колони Zensor 3
субуфер Dali SUB E-9F

фаза 2: (след около 6 до 12 месеца)
център Dali Zensor Vokal
съраунд Zensor 1

Следващите в списъка с ресивъри са
Pioneer VSX-529-K/S и
Pioneer VSX-430-K 

Моля помогнете с впечатления и най-вече с мнение дали посочените ресивъри и по-точно кой от тях ще е подходящ за колоните които съм си избрал. Искам да уточня, че съм ги слушал в тази комбинация и това е реда в който ми харесват.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Посъветвайте ме за избор на подходящ ресивър
« Отговор #1 -: Януари 06, 2016, 18:53:24 pm »
Щом си слушал комбинацията - и ти е допаднала, не виждам нужда да се притесняваш.
Yamaha RX-V679 е адекватен избор за изграждане на бюджетна система и вярвам би захранил Zensor 3 напълно приемливо.
Колеги в Англия масово продават Yamaha рисивъри + Dali колони като комплекти - бързо търсене в гугъл би ти показало множество примери.

От една страна - по-висок клас рисивър (Yamaha или друг) вероятно би ти дал една идея по-добро звучене, а освен това и интересни опции за надграждане със стерео усилвател в бъдеще.

От друга страна - по всичко личи, че се изгражда система в ограничен бюджет, самите Zensor 3 също са бюджетни колони и от тази гледна точка взимането на твърде висок клас рисивър надали е оправдано. Комбинирането на кино рисивър със стерео усилвател също не е никак евтино удоволствие и не мисля, че е оправдано за такъв клас колони.

С други думи - системата, която си харесал изглежда балансирана за бюджетен вариант, а най-важното слушал си я и ти е харесала.
Обърни внимание на това, че Zensor 3 са със задноразположен бас-рефлекс порт и е силно репоръчително да им предоставиш достатъчно разстояние до стената, ако искаш да разчиташ на оптимално представяне.

Добре е също да обърнеш внимание на кабелите и стойките.

bambam69

  • Гост
Re:Посъветвайте ме за избор на подходящ ресивър
« Отговор #2 -: Януари 06, 2016, 20:00:41 pm »
Да, системата ще е бюджетна и затова съм се спрял на този вариант. И моите разсъждения са точно в тази посока. Притесненията ми са дали ресивъра (Ямахата) е достатъчно или недостатъчно мощна за да захрани системата в стерео а по-нататък и в съраунд режим. Надявам се за стая от 20 кв.м. да е достатъчно добре за озвучаване. За кабели мисля да ползвам безкислородна мед 1,5 квадрата. Достатъчно ли е или да мина на 2 или 2,5. Дължината на кабелите ще е еднаква.
Колко трябва да е минималното разстояние на колоните от стената?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Посъветвайте ме за избор на подходящ ресивър
« Отговор #3 -: Януари 06, 2016, 20:07:31 pm »
Щом си слушал системата вероятно си видял как захранва рисивъра колоните...

За кабелите съвсем не мисля, че единственото, което е от значение е материалът на проводника и сечението му.

Във форума има много теми, в които се обсъжда разполагането на колони в помещението - вероятно ще ти е интересно и полезно да попрочетеш. В общи линии няма твърдо правило - различни колони и различни помещения изискват различни разстояния. В повечето случаи аз не бих поставил фронт колони със заден порт на по-малко от 40-50см от стената.

Неактивен dnedkov

  • Публикации: 19
Re:Посъветвайте ме за избор на подходящ ресивър
« Отговор #4 -: Януари 06, 2016, 21:34:47 pm »
Аз съм с Rx-V677, Zensor 7, Zensor Vocal и Zensor 1 за съраунд. Относно мощност смятам, че не трябва да имаш притеснения. На мен лично не ми се е налагало да усилвам звука над -15dB (за по-голямо усилване не мога да коментирам), помещението ми е около 18м2. Тъй като съм от Варна и нямах възможност да прослушвам различни варианти, не мога да взема отношение относно звукови качества на различни ресийвъри с Dali. Аз за момента ползвам кабел Proel (да не се окаже забранена реклама) 2.5мм2 за предните и центъра, и Proel 1.5мм2 за съраунда.
Както теб имах голяма дилема за ресийвъра, но както каза Rudra, направи ми впечатление че има доста оферти за Zensor комплекти 5.1 с Yamaha ресийвъри от подобен клас.

bambam69

  • Гост
Re:Посъветвайте ме за избор на подходящ ресивър
« Отговор #5 -: Януари 07, 2016, 08:06:38 am »
Благодаря. 7-цата иска доста повече така че щом с нея се справя мисля че 3-ката нама да го затрудни.