Автор Тема: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?  (Прочетена 8806 пъти)

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« -: Март 25, 2016, 16:55:18 pm »
Здравейте!Обмислям варианта да си сменя настоящите тонколони Focal 714v с тонколони на Naim за усилвателя ми Nait 5i.Скоро чух N sat в шоурума и много ми харесаха.Четох за тях,че са направени да работят с N sub,но могат да се използват и като стерео без него.Лично на мен не ми се стори че ми лисва бас при прослушването,напротив звучаха много добре.Имайки предвид стаята ми която е 5м на 3 м(ще са разположени на по-късата страна)консулганта ми сподели,че ще са идеален вариант за мен.Бих искал някой да сподели своето мнение за тях ако ги е слушал като стерео,и да попитам кои други тонколони на Naim могат да са подходящи за Nait 5i.Бюджетът ми е макс.2500лв и ще ми стигнат само за втора ръка.Музиката която слушам е джаз,рок,поп.Благодаря ви!Поздрави!

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #1 -: Март 26, 2016, 20:00:16 pm »
ivogmarinov,
Шом си решил да купуваш втора ръка, и си се насочил конкретно към Naim колони, то според мен моделите, към които е добре да се ориентираш, са N-sat, Sbl и евентуално, ако намериш в твоя бюджет, Allae.
Може би знаеш, че не съм фен на колоните на Naim, но щом си чул N-sat и са ти харесали толкова много - можеш само да се радваш - напасването с усилвателя ти е гарантирано. Все пак мисля, че N-sat без N-sub трудно могат да създадат пълноценна звукова картина.

Имай предвид, че и трите споменати по-горе модела биха свирили прилично с 5i, но по-висок клас Naim усилвател  би показал много повече от възможностите им.
В интерес на истината често срещана тенденция при заклетите Naim фенове е колоните да са най-евтиния компонент в системата им. В тази връзка не са изключения системи с NAP 200 + N-sat, че дори и NAP 250 + N-sat.

Naim SBL са от още по-стара генерация колони на Naim. Характерно за тях е старото звучене на Naim - преди прехода от Olive към Black компоненти. Интересни колони са, но според някои звучат твърде "Forward", на моенти дори агресивно. Слушал съм ги веднъж, преди доста години, в доста висок клас Naim система. Добрата новина е, че сега се предлагат тук таме втора ръка на чудесна цена.

Naim Allae ми харесват най-много от изброените три варианта. p100ynov ползва такива, вероятно си разгледал вече темата за системата му - Моята система от Велика Британия. Съмнява ме да успееш да ги намериш на твърде ниска цена, но не пречи да опиташ.

Все пак, щом ще купуваш втора ръка, не е лоша идея да обмислиш и модели на ProAc, Pmc, Sonus Faber, Dynaudio... Все популярни партньори на Naim, с различно, но интересно звучене.

Успех!



Неактивен p100ynov

  • Публикации: 133
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #2 -: Март 27, 2016, 11:15:33 am »
Здравей.
Не казваш какво не ти достига в сегашните колони и какво различно търсиш, за да можем да те насочим по-добре.
На мен лично комбинацията Naim+Focal ми допада, също така и Naim+ProAc.
Конкретно за Allae-то, слушал съм ги и в по-малка стая и не бяха изобщо зле. Даже като ги преместих в това помещение, в което са снимките, преди обработката там бяха доста по-зле, докато малката стая беше необработена и си свиреха чудесно. Лошото е, че не само тук, но и в чужбина рядко изпадат втора ръка. По спомен последните, които съм виждал в tomtomaudio бяха 1000 паунда.
Ако ти допадат n-sat-ките, мисля, че ще ти харесат и Naim Ariva. Всички звучат различно, естествено.
Успех и дано да съм бил полезен!
you're nobody without a naim

Неактивен Anto

  • Публикации: 94
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #3 -: Март 27, 2016, 16:50:20 pm »
Отдели възможно най-голямата сума, която можеш да си позволиш за ОТ. Така ще си гарантираш добър резултат. И не се притеснявай, че ще са "втора ръка".

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #4 -: Март 27, 2016, 17:23:20 pm »
Първо ви благодаря за отзивите :)!Не мога да кажа,че нещо ми липсва в моята система,напротив слушам си я с голяма удоволствие,но това което ме накара да помисля за тонколони Naim e едно прослушване преди известно време в къщи на Naim AV+nap 150 и Intro2.Обмислях евентуално закупуването не на колоните а AV + Nap150.В началото не можех да възприема звука на Intro и въобще не ми допаднаха.След ден два дни слушане усетих по съвсем различен начин музиката с тях и това промени коренно представата ми за музика.Не мога да опиша кое точно,може би естествения и неутрален звук,слушането дълго време е не натоварващо и много приятно.Именно това е причината да помисля за ОТ на Naim.Иначе ми харесват PMC и Sonus Faber като звук,наскоро чух и Proac но за много кратко и не придобих много представа от тях.След като чух N sat според мен звучат доста по-различно от Intro2,бих казал че ми харесват повече.Много ясен,детайлен и бърз звук.Ако съдя по думите на Rudra за разликата в по-старото и ново звучене на Naim,на мен явно ми допада повече новото.Това ме кара да помисля,че Allae може би ще е по-добър избор в сравнение с N sat и SBL те пък,които са по-старото звучене.Между другото тях ми ги предложиха в София но няма как да чуя предварително.

Неактивен p100ynov

  • Публикации: 133
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #5 -: Март 27, 2016, 23:39:35 pm »
Ново и старо звучене на Naim колони са условни понятия.
Слушал съм Intro (не знам 1 или 2) на 2 места и си мисля, че звукът на Allae е доста по-близък до тях, отколкото до n-sat.
Ако имаш възможност и желание, мога да ти предложа кратка слушателска сесия на моите, макар и да не са у нас.
you're nobody without a naim

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #6 -: Март 28, 2016, 10:13:23 am »
С удоволствие :)!Благодаря ти!

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #7 -: Април 02, 2016, 19:50:33 pm »
Днес бях на прослушване на Naim Allae,което ми бе предложено от p100ynov :) (y).Искам да кажа че останах много впечатлен от тях и все повече си мисля че следващите ми колони искам да са Naim и по-скоро Allae в сравнение с N sat и Intro2 които съм слушал.Много ми хареса този удар,яснота и ритъм с който впечатляват.N sat ми харесват,но сега ми стана ясно от какво бих се лишил ако се спра на тях,басът който при Allae е изключително контролиран и в същото време впечатляващ. Давам си сметка,че не биха звучали тoлкова добре с моят Nait 5i,в сравнение с така добре завършената и изградена система на p100ynov,но пък така се отваря възможност за евентуален ъпгрейд на усилвателя след време ако ми се отдаде такава.Мисля че това ще е моят избор :)Благодаря на вички за насоките и още веднъж искам специално да благодаря на p100ynov за тази много приятна предоставена ми от него възможност да чуя Allae :)!

Неактивен Angel_s

  • Публикации: 10
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #8 -: Април 03, 2016, 12:29:01 pm »
ivogmarinov , благадарение помоща  на p100ynov си взел най-правилното решение .                                                                                      По-добре и по-правилно е по-високия  клас с по-доброто звучене и с възможност за надграждане за в бъдеще. (y) 

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #9 -: Юни 05, 2016, 12:35:33 pm »
Оказва се доста трудна задача за откриване на Naim Allae за съжаление:(.Започвам да си мисля  дали не е по добре да си купя от България N sat.Навеждат ме тези мисли първо,че ще е по-лесно,ще имат гаранция и ще е по балансирана системата ???

k2

  • Гост
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #10 -: Юни 05, 2016, 12:55:26 pm »
Продават се Naim Audio Intro Mark II за £235.00 в идеално състояние.

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #11 -: Юни 05, 2016, 16:02:13 pm »
Погледнах ги,много добра цена наистина,но не знам в какво състояние ще пристигнат до тук понеже нямат оригинални кашони.

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #12 -: Юни 19, 2016, 11:57:49 am »
С радост ще споделя с вас,че от няколко дни имам Naim SBL и съм много щастлив от този факт :)!От вариантите които обсъждахме успях да попадна на тази изключително запазена двойка.Оказа се много трудно за България да откия Allae,но не съжалявам.SBL се оказаха изключително интересна колона за мен,с много свеж,изключително реалистичен звук и много музикални,с невероятен бас.Точно това което търсих.Смятам че Nait 5i ги управлява много добре и се вписват добре в моята стая.Това което забелязах е,че се влияят много от разположението в стаята и трябваше да изпробвам доста варианти докато ги позиционирам за да получа този отличен резултат.Ще си позволя да използвам една реплика на p100ynov от една друга опсъждана за усилватели тема "а аз си мислех че имам тонколони" ;)Благодаря още веднъж на всички за споделеното мнение ;)!

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #13 -: Юни 19, 2016, 17:31:48 pm »
Честито :) !
За разположението - старите колони на Naim са единствените, на които съм попадал, при които е силно препоръчително да са близо до масивна стена.
Чакаме да обновиш темата в "Моята система".
Приятно слушане!

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Тонколони за усилвател Naim nait 5i?
« Отговор #14 -: Юни 20, 2016, 18:55:00 pm »
Благодаря ти Rudra :)!С удоволствие ще поместя някоя снмика (y)