Автор Тема: Усилвател за колони Focal Aria 948  (Прочетена 6518 пъти)

Rado25g

  • Гост
Усилвател за колони Focal Aria 948
« -: Юли 09, 2016, 15:46:30 pm »
Препоръки за усилвател за Focal ARIA 948 Макс до 3000лв

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Усилвател за колони Focal Aria 948
« Отговор #1 -: Юли 10, 2016, 19:39:28 pm »
Хубаво е, когато отправяш запитване, да дадеш повече информация, за да може да ти се отговори по-адекватно.
Примерни въпроси, които ми хрумват са - в какво помещение слушаш въпросните колони; какъв тип музика предпочиташ; какво те накара да избереш именно тези колони; какви екстри/функции би искал да има бъдещият усилвател; с какъв източник ще ползват системата и т.н...

Усилватели, които според мен биха били добър партньор на Aria 948 са например Naim Nait XS 2 (или по-голям модел на фирмата) или пък Creek Evolution 100A, но и двата варианта надвишават бюджета ти. Вероятно може да обмислиш по-малките модели на Naim и Creek, но имай предвид, че по-високия клас усилвател би могъл да разкрие много повече от възможностите на колоните.


Rado25g

  • Гост
Re: Усилвател за колони Focal Aria 948
« Отговор #2 -: Юли 15, 2016, 11:17:24 am »
Наистина трябваше да дам малко повече информация, за което се извинявам. Тонколоните ме грабнаха със звука си когато ги слушах в един приятел и от тогава не можах да си намеря място докато не ги имам. Мисля че неговият усилвател беше ARCAM A38 и ми хареса как си взаимодействат, не мога да го обясня но толкова качествен и ясен звук до сега не бях чувал. Това ще е първата ми система и не разбирам много от усилватели, а моя бъдещ ще го ползвам в стая 30кв. Музиката коя слушам е поп, рок, също и народна музика :) Не е проблем да отделя още най много 1000лв, но да знам че си струва разликата.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Усилвател за колони Focal Aria 948
« Отговор #3 -: Юли 15, 2016, 12:21:16 pm »
Хубаво е, че си слушал колоните, харесали са ти и знаеш какво да очакваш.
Съветът ми е - преди да пристъпиш към покупки да се опиташ да си изградиш ясна представа за бъдещата сиситема в завършен вид - колони, усилвател, източник, кабели, за да прецениш докъде биха стигнали нещата чисто финансово и дали няма да ти се наложи да правиш големи компромиси.
Във форума многократно е коментирано, че вероятно най-важният фактор за доброто звучене на една система е балансът между компонентите в нея (включително помещението).  С Други думи - ако вземеш харесаните от теб колони и подходящ за тях усилвател, но им подаваш сигнал директно от компютър например, или ползваш супер бюджетен DAC в продължение на години, резултатът би бил далеч от оптималния. В такава ситуация вероятно би било по-добре човек да се насочи към по-малък модел на Focal, но да се отделят адекватни средства за всички останали компоненти в системата.

Иначе един от най-популярните партньори на Focal е Naim и редовно компонентите на двете компании се демонстрират заедно по изложеня. Във форума имаме поне двама участника, които притежаваха комбинация Naim + Focal. Вероятно ще ти е полезно и интересно да отделиш време и прочетеш темите по въпроса.

От друга страна, посоченият в предишната публикация Creek  би се оказал далеч по-преимлив от финансова гледна точка вариант (дакът за вграждане е добър и достъпен), а и често се срещат очаровани хора - както от усилвателя сам по себе си, така и от комбинацията на Creek c Focal.

А щом толкова са ти харесали с Arcam, не е лошо да обмислиш и такава комбинация.

Успех!

Rado25g

  • Гост
Re: Усилвател за колони Focal Aria 948
« Отговор #4 -: Юли 15, 2016, 13:22:16 pm »
Благодаря за изчерпателния и бърз отговор, от начало нямам друг вариант и ще трябва да го вържа към комп или телевизор, но по нататък мисля да си взема CD плеър със дакче. Не искам да правя компромиси със качеството отделил съм 10 бона за музика и се надявам да ги похарча разумно, като в тях да включа ОТ, усилвател и кабели. А след 2-3 месеца ще мога да си взема и някой CD плеър и мисля да погледна пак вариант от Naim ти какво ще кажеш.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Усилвател за колони Focal Aria 948
« Отговор #5 -: Юли 15, 2016, 13:39:40 pm »
Ако трябва да избирам система за себе си, с озвучителни тела Focal Aria, то електрониката определено би била на Naim.
Първо защото доказано си пасват, второ защото определено харесвам звученето на Naim.

Но пак ще се повторя - компонентите на Naim не са особено достъпни за нашия стандарт и е добре човек да прецени добре нещата преди да се втурне. Като прост пример - най-достъпния DAC на Naim е на цена по-висока от това, което беше предвидил като сума за усилвател - Naim DAC-V1.

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Усилвател за колони Focal Aria 948
« Отговор #6 -: Юли 15, 2016, 15:58:46 pm »
Marantz също си партнира добре със Focal.

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Усилвател за колони Focal Aria 948
« Отговор #7 -: Юли 16, 2016, 01:08:05 am »
Аз известно време слушах  Focal+Marantz,харесваше ми,но някак все нещо не ми достигаше,а след това Focal +Naim и нещата си дойдоха на мястото :)!Аз също като Rudra,бих те посъветвал да обърнеш внимание на тази комбинация.Успех :)!

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Усилвател за колони Focal Aria 948
« Отговор #8 -: Юли 17, 2016, 13:33:14 pm »
На някои им допада много комбинацията Naim+Focal, на други им идва твърде "bright". Щом ще се дават толкова пари за аудио е добре да се чуят различни варианти. Успех!