Автор Тема: Препоръки за субуфер за стерео система в бюджет около 1200лв.  (Прочетена 3892 пъти)

Tafo

  • Гост
Здравейте, бих искал да ми препоръчате субуфер за 2.1 система. ОТ са Dali Zensor 3, от които са много доволен, но бих искал да надградя системата с добавянето на СУБ. Бюджета е около 1200лв. Бях решил отново да е Dali, но като се зачетох тук-там, стана ясно, че може би има  по-добри решения на други прозиводители, които "слизат" по-ниско в честотите. SVS PB-1000 ми изглежда добро решение, но нямам никакви реални впечатления. Бих се радвал на вашите компетентни мнения и препоръки.  :)

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Здравей, какъв е акцента в системата - кино или музика?
Хубаво е да дадеш повече информация относно помещението и къде планираш да поставиш баса.

Tafo

  • Гост
Системата се използва предимно за музика, слушам електронна музика. За момента се слуша в стерео режим с многоканален ресивър Pioneer, като плануват покупа на по-качествен стерео усилвател за в бъдеще. Стаята е малка около 22 кв.м.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
При това положение по-добрия вариант за теб е модела в затворен обем - SVS SB-2000. Като цяло този тип конструкция е по-добър вариант за музика и ще имаш по-малки проблеми с намирането на оптимална позиция на събуфера.

Tafo

  • Гост
Предложения от теб буфер надвишава значително сумата, която съм предвидил, но ще помисля и над този вариант.
Значителна ли е разликата на SVS SB-2000 с PB-1000 ? По спецификации и двата слизат до 19 Hz, е по-скъпия вариант е и по-мощен, но...
Все пак, за съжаление понякога се налага да се правят компромиси (ест. ако не са много големи). Благодаря, за отговора. :)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Неведнъж е ставало дума, че избирането и сравняването на компоненти само по технически спецификации твърде рядко има особена стойност.
В конкретния случай единствените общи неща между двата споменати субувера са производителя и 19те Hz, до които слизат при +- 3дб. SB-2000 е с различно акустично оформление, различен усилвател и различен говорител, който освен, че е по-голям, според SVS е изцяло нова разработка, с която според техните думи са постигнали по-голяма мощ, по-голяма линейност и по-ниски изкривявания.
Дори да приемем тези твърдения за чисто рекламни, самите SVS разделят субуферите си на такива със затворен обем и такива с портове, с идеята да предложат оптимално решение на хората с различни нужди.
И докато при домашно кино най-търсените качества на субуфера обикновено са възпроизвеждане на възможно по-ниски честоти с възможно по-голямо налягане (заради спецификата на баса в повечето филми), то при изграждане на стерео система далеч по-критично е прецизното и бързо възпроизвеждане на ниските честоти.
Лесно можеш да видиш тази тенденция, при сравнение на субуферите на SVS от една и съща серия - моделите с порт, които обикновено се препоръчват за кино системи, слизат няколко херца по-ниско, докато при моделите със затворен обем тези няколко херца са жертвани в полза на по-висока прецизност и скорост.

С други думи, ако действително те вълнува най-вече слушането на музика, от тези два модела аз бих избрал SB-2000.

Но, ако това ще разсее съмненията ти, хората от SVS любезно са сложили на сайта си това приложение за избор на субуфер според колоните, с които ще свири. Разбира се, колоните са само един от много фактори и такъв тип приложения не бива да се приемат като категорична и крайна инстанция. И все пак резултатът, който излиза с твоите колони, е любопитен :P

Tafo

  • Гост
Наистина, интересно приложение е това на сайта на SVS. Благодаря за полезната информация! Явно ще трябва да се поразшири бюджета, за да се постигнат някакви прилични резултати, от които да съм доволен. Всички знаем, че веднъж започне ли се с тая мания... спиране няма, ще летят заплатки.  ;D