Автор Тема: Комбиниране на усилвател Marantz, плеър Marantz и колони Monitor Audio Bronze 2  (Прочетена 9706 пъти)

Неактивен mioist

  • Публикации: 14
Здравейте,

след неудовлетворяващата покупка на комплект домашно кино Pioneer S-ES21TB + Pioneer S-21W + Pioneer VSX-323-K, което поради незнание си мислех, че ще предложи качествено стерео слушане заедно с качествено многоканално озвучаване, сега се замислям за изцяло отделна система, посветена единствено за стерео слушане. Предварителното ми проучване ме насочи към следната конфигурация:

1. усилвател - Marantz PM6006 - интегриран усилвател с вграден 24bit/192kHz CS4398 DAC, ДВА оптични и един коаксиален вход , 5 линейни аудио входа (включително вход за грамофон), позлатени терминали за bi-wiring.

2. CD плеър - Marantz CD6006 - също с вграден high-resolution (24-bit/192kHz) Cirrus Logic CS4398 ДАК, този плеър има и USB вход за hi-res WAV, MP3, AAC, WMA, което, предполагам, компенсира липсата на такъв вход в усилвателя.

3. Колони - Monitor Audio Bronze 2.

Ще се радвам, ако получа Вашите мнения за такава една конфигурация, и най-вече мненията на Rudra и Lazarus, тъй като не бих искал да допусна нова грешка. Слушам основно рок, традиционен и симфоничен метъл. Не ви казвам детайли за помещение и обзавеждане, просто искам експертно мнение за така подбраните от мен компоненти - добра ли е комбинацията или не, и какво може да се подобри? 


Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравей,
Комбинацията е напълно удачна - много хора ползват Monitor Audio с Marantz и този усилвател е адекватен за Bronze 2.

В случай, че не разполагаш с голяма колекция качествени CDта или не плануваш тепърва да изграждаш такава, може и да си спестиш CD плеъра - Усилвателя има вграден DAC и можеш да ползваш компютър или друг файлов плеър за източник.

Добре е да предвидиш подходящи стойки, за да могат колоните да покажат на какво са способни.

Щом си падаш по рок и метъл, друг чудесен партньор на Monitor Audio Bronze 2 е NAD C326 BEE

Неактивен mioist

  • Публикации: 14
Благодаря за бързия отговор, Rudra! Колекцията ми от качествени дискове не е кой знае колко голяма засега, така че наистина на първо време ще е по-разумно да си спестя плеъра. Предполагам, че на първо време пак ще ги пускам през оптичното устройство на компютъра. Бях си наумил да включа CD плеър в уравнението, тъй като понастоящем се разочаровам всеки път когато пусна аудио диск в блу-рей плеъра, вързан към домашното кино (но това май се дължи повече на неподходящия за стерео комплект на Pioneer, отколкото на блурей плеъра). Разбира се, ще помисля и за хубави стойки когато настъпи заветният момент (надявам се да е възможно по-скоро).

Неактивен 4i4o1976

  • Публикации: 3
Здравейте,mioist!
Тъй като не разбирам много от материята,и аз клоня към вашият избор и този ценови клас.
Та въпроса ми е доволен ли сте от конфигурацията усилвател Marantz, плеър Marantz и колони Monitor Audio Bronz 2?
Пиша в темата защото днес се регистрирах, и още не намирам как да изпратя лично съобщение.
Надявам се и други колеги да изкажат мнение разбира се.
Извинявам се на Модераторите ако съм объркал нещо.

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Здравейте,
Ще се опитам да бъда полезен, имам Монитор Аудио rs1. Преди време имах възможност да чуя и rx2, gx100. Прави ми впечатление, че много добре възпроизвеждат инструменти като гайда, кавал, пиано, акордеон, струнни инструменти итн. Според мен обаче клонят малко към ярката страна на монетата. От друга страна Маранц са характерни с топлия и мек звук, широка сцена с 3D ефект. Моето мнение е, че 6XXX серията на Маранц и Монитор Аудио BX2 биха се допълвали добре един друг. Колоните са 90дб на 8 ома, което обещава лесен товар за усилвателя и лесно постигане на по силни нива на слушане. Разбира се всичко е субективно. Всеки може да споделя мнения, препоръки, но дали на вас ще ви хареса звука на дадена система зависи само от вас самия.

Неактивен 4i4o1976

  • Публикации: 3
Благодаря за изчерпателния отговор.

Неактивен mioist

  • Публикации: 14
Здравейте отново! Купих усилвателя и тонколоните, просвирил съм ги за около 70 часа до момента и вече мога да споделя впечатления. Най-общо мога да кажа, че:

1. Колоните действително се подкарват много лесно от Маранца, тъй като са високочувствителни (90db). Накратко, всяка позиция на копчето за звука над 11 часа (ако приемем 12ч. за 50% от максимума) би довела до озвучаване и на съседния етаж без проблем. Трябва да отбележа обаче, че колоните имат нужда от първоначално просвирване преди да разкрият потенциала си. Ето защо ги оставях да свирят по 10 часа на ден докато нямаше никой вкъщи:)

2. CD плеърът на Маранц има абсолютно същия DAC като този на усилвателя и затова реших че вместо да купувам и нов плеър, бих могъл да свържа стария си ДВД плеър на Pioneer към маранц-а чрез оптичен аудио кабел. По този начин прескачам DAC-а на ДВД плеъра и ползвам този на Маранц, който определено е по-добър.

3. Не знам какво точно се има предвид под "ярък звук", но бронзките на Монитор Аудио първоначално далеч не звучаха толкова добре, колкото очаквах. Басът го нямаше никакъв, требълът също. Това се промени след 60-тия час от просвирването и сега е добре.

4. Усилвателят има два основни режима за слушане:

    - source direct - директно от източника, без използване на тоналните контроли (копчетата за бас и требъл). Идеята тук е максимално точно възпроизвеждане на студийния запис, без да го изменяме посредством никакви еквилайзери. На мен този вариант на слушане определено НЕ ми допада, тъй като всичко ми звучи някак "глухо" така. В същото време обаче много хора предпочитат именно този режим.
    - loudness mode - усилва басите при тихо слушане, за да допълни тази част от звуковата картина, която се губи при ниски нива на звука.

Как слушам аз? Дълги години съм слушал музика от компютър, най-често посредством WinAmp. Този плеър има софтуерен еквилайзер с различни предварително зададени параметри (за рок, джаз, класика и т.н), но заедно с това има и една настройка за 'full bass and treble", която усилва както ниските, така и високите до някакъв максимум. Не знам какъв е той, но знам, че откакто се помня слушам музика именно на този режим и затова съм свикнал на мощен бас, съчетан с ясно изразени високи. Поради тази причина сега слушам музика като първо включвам loudness режима и едновременно с това завивам копчетата на бас и требъл (на Маранца отпред) до краен предел. В резултат се получава много мек саунд със силно изразен требъл. Може би това е твърде крайна настройка, която не се прилага от много аудиофили, но това е звукът, който аз искам да чувам от своята Hi Fi система. Към момента мога да кажа, че звукът от комплекта отговаря на моите желания при така зададените настройки от мен. Разбира се, изключвам софтуерния еквилайзер на WinAmp-а при това положение.

5. Относно връзката с компютър - този модел на Маранц няма USB порт за цифрово свързване към компютър, но има оптичен вход, през който може да изведете цифровия поток от компютъра и да го "предадете" на вградения в  Maranz-a DAC за обработка. За да се случи това обаче е необходимо компътърът да има оптичен изход SPDIF out. Моят лаптоп няма такъв изход, а само 3.5 мм стерео жак. При този случай имах два варианта - или да използвам аналогов интерконект и да разчитам на вградения DAC на лаптопа, или да закупя външна аудио карта с цифров SPDIF изход. Закупил съм такава карта Creative SoundBlaster X-Fi HD, но пристигна късно снощи и все още не съм я използвал.

6. Стойки още не съм закупил, за момента колоните стоят на едно бюро. Предполагам, че на стойки ще звучат още по-добре.

В заключение - тази комбинация от усилвател и озвучителни тела звучи доста добре, но само след като мине периода на просвирване. Възможността за моделиране на баса и требъла както чрез Loudness режима, така и чрез двете въртящи копчета на предния панел, дава възможност за настройване на звука спрямо индивидуалните специфични предпочитания за слушане.

Това е за момента на първо четене. Ще споделя още впечатления в най-скоро време. Ако имате допълнителни въпроси, оставам на разположение като редовен посетител на форума.

Неактивен 4i4o1976

  • Публикации: 3
Благодаря за подробното описание. Надявам и аз в най кратки срокове да сглобя моята система.

Неактивен Sper

  • Публикации: 97
Какви кабели си взе за толнколоните, двд плеара няма ли коаксиален изход от там ще извадиш по-добро аудио, аз оптиката я използва само за вадене на звука от телевизора за да си гледа клип чета от туба иначе за друго не става дори кабела да е прегънат или скъсам пак вади звук.

п.п Когато си вземеш правилните стоки за колоните мисля че тогава и баса ще си дойде от сам себе си  ;)
PSB Imagine T, NAD C355Bee, Rega Apollo, RCA QED Performance Audio 1, In-akustik  SuperFlat 2 x 2,5 mm²,

Неактивен vidolov

  • Публикации: 59
Здравейте,оптиката Ви се намира точно в този 3.5мм жак на компа.Трябва Ви кабелче което от единия край е3.5мм, а от другия оптика.Няма нужда от външна карта.Поне при повечето е така.Ако добавите 2-3 еквалайзера към системата ще имате още повече бас и високи.Поздрави и успех с хобито.

Неактивен Дред

  • Публикации: 19
Това как го разбра , че е валидно за конкретния лаптоп ,  колега ?
Разбира се , ако се погледне през жака и ако има червена светлина , тогава е така . Иначе няма , както е и при мен , но аз съм с хдми .
И не е нужно да си купува и кабел . Има преходник за това и е 2 лева .   

Неактивен mioist

  • Публикации: 14
Здравейте,

Към Sper: при избора на кабел за тонколоните заложих на QED Classic 79 Strand, като използвах и накрайници тип "банани" както към озвучителните тела, така и към усилвателя. Знам, че не е от най-квалитетните, но от гледна точка на цена-качество мисля, че пасва на система от такъв клас. Оптичният интерконект не е марков, взех някакъв евтин на Cable Mountain, който върши работа за момента.

Относно коаксиален изход на плеъра - да, има такъв изход и много се чудех какъв кабел да избера - оптичен или коаксиален - но на повечето места, където четох по темата, преобладаваше мнението, че двата типа кабели са равностойни и не може да се очаква някаква осезаема разлика в звученето между единия и другия начин на свързване. Така или иначе, винаги мога да взема и коаксиален кабел за сравнение.

По отношение на стойките - за момента се ослушвам, защото идеята за 200-300-400 лв за такъв аксесоар ми е малко трудно да я възприема. Едни от препоръчваните стойки специално за Monitor Audio Bronze 2-ките - Atacama Moseco 6 - започват от 119 паунда. Много ми харесват като дизайн, а навярно са и проектирани за качествен саунд. Има обаче няколко проблема с тях. Първият е цената. Вторият е в горните им плочи, които са сравнително малки (13х17см). Atacama предлагат по-големи плочи (20х25см), но те струват още 25 паунда, шпайковете са 16 паунда (комплект от 4бр, т.е само за едната стойка) и накрая като тегля чертата ще се окажат по-скъпи от колоните. Предлаганите в AV Guide магазина Norstone Stylum 2 са далеч по-приемлив вариант, който обмислям в момента. Може би ще ги поръчам, когато психологическата ми нагласа приеме бюджет от 200 лв за стойки  :)
Към vidolov: имате право, че 3.5 милиметровият аудио жак може да бъде едновременно стерео жак и жак за цифрово аудио и предишният ми лаптоп предлагаше такава функционалност. Новият обаче е само стерео жак,ако се вярва на data sheet-a му, а и ценовият му клас не предполага подобна екстра. Има HDMI порт, освен това видях, че се продават адаптери от HDMI към SPDIF за 20-30 паунда, но реших, че външна аудио карта ще бъде по-добър вариант като цялостно решение.

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Психологическия проблем за стойките трябва да бъде преодолян час по скоро! Да кажем, че колоните в момента показват около 60% от потенциала им само защото не са поставени на подходящи стойки. Или с други думи казано, да държиш охладена бира в ръката посред лято и да нямаш отварачка..... :)  така бих се чувствал аз ако махна букшелфите от стойките и ги сложа на секцията или бюрото. Norstone Stylum са добри, както вече съм писал хубаво е да се запълнят с кварцов пясък около 1/2 и със сигурност ще останете очарован от промяната. Атакама са по скъпи и  наистина използват разни трикове, като подсилване на долната плоча, ъпгреид на горната плоча и ред други. Хубаво е и те да бъдат уплътнени, защото ми прави впечатление че тръбите са тънки и като ударя по тях звънат като камбана  и това оказва негативен ефект на ОТ. Експериментирал съм с различни подложки и шипове под колоните, разликата е чуваема но това е тема за друг раздел.
Успех!

Неактивен mioist

  • Публикации: 14
Привет на всички след известна пауза! Скоро ще стане година, откакто имам комбинацията от Marantz PM6006 и колоните Monitor Audio Bronze 2 и макар да съм доволен като цяло, не спирам да си мисля за едни други колони, а именно - Klipsch Reference Premiere RP-160M. Струва ми се, че биха звучали по-добре предвид факта, че на не едно и две места ги препоръчват за рок и метъл. Не знам обаче дали усилвателят ми ще бъде в състояние да им предостави оптималната мощност, която изискват. В спецификациите на колоните пише "POWER HANDLING (CONT/PEAK):    100W/400W", а Marantz-a предоставя 45 W на канал при 8 ома. От друга страна, Klipsch-овете са с 95db чувствителност и това би трябвало да "улесни" усилвателя. Разбира се, бих чул комбинацията преди да взема решение, но имам нужда от съвет относно това как си пасват Marantz и Klipsch и дали този букшелф модел в частност е удачен избор за моя усилвател.

Поздрави и благодарности в аванс за всички препоръки :)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Power Handling е максималната мощност, която колоните могат да поемат, без това да доведе до повреда.
Има колони, при които тя е 500w, 1000W  и т.н.
Това в никакъв случай не означава, че трябва да се използват задължително с такъв усилвател - просто толкова могат да поемат.