Автор Тема: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв  (Прочетена 2540 пъти)

Неактивен Joro Irl

 • Публикации: 45
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #15 -: Април 23, 2017, 22:35:39 pm »
Определено, БИ трябвало да ти харесат повече Silver 6, доста по-детайлен и стегнат звук имат пред Bronze 6, а и не губят въобще в ниските честоти, нищо че са с един драйвер по-малко, звучат доста по-добре, това че са наследници на Bronze 5, не го мисли, друг клас ОТ са, по-добри.  :)

Silver 8, според мен звучат една идея по-добре от 6-ците, заради средночестотния говорител, това им е предимството, а също и по-голямата мощност. Говорителите при 8-цата и 6-цата са с еднакви размери, предимството е че има средночестотен такъв при 8-цата, което определено подобравя звуковите характеристики. Също и размера на самото озвучително тяло е по-голямо при 8-ците, а и рефлекторите са разположени на гърба на ОТ, което пък от своя страна, изисква по-голямо разтояние от задната стена, което определено влияе на звука. При мен трябваше да ги поставя на минимум 60-70см от задната стена, за да подобря звука в помещението, което е към 28 м2. При 6-ците, 40-50см са достатъчни, за да получиш, що годе приличен звук. :)

Другите може би биха обяснили по-добре предимствата и недостатъците на големите ОТ в малки помещения.

Активен Rudra

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1547
 • AV Guide
  • www.avguide.bg
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #16 -: Април 23, 2017, 22:42:25 pm »
Имай предвид, че има голяма разлика между това една колона да свири с даден усилвател и това тя да показва максимума от възможностите си. Тук въобще не става дума за сила на слушане, по-скоро за оптимален контрол над колоните.
Като пример - преди няколко седмици тествахме Focal Aria 948 с Naim Nait XS, а после с Naim Supernait. На хартия разликата между двата усилвателя е едва 20W. И двата отговарят на минималните изисквания за мощност на колоните - 50 - 350W. А разликата в звученето с единия и другия усилвател беше драматична. При по-големия Naim басът беше в пъти по-добре контролиран, което не означава по-малко, дори напротив, имаше усещане за по-ясно изразен бас, но стегнат и дефиниран, без бумтене, без хаотичност при по-сложни пасажи. Това пък доведе до отваряне на целия звук на колоните, защото обикновено ако басът доминира и не е добре контрлиран - той замазва всичко след себе си... Както и да е, това беше просто пример, но ако човек иска да получи максимума от системата си, то той трябва да положи максимум старание компонентите да са възможно най-подходящи един за друг.


В същото време, да се ръководим само по количеството ватове рядко е добра идея, най-малкото защото това до колко добре контролира усилвателя едни колони не е функция само на надписа на гърба му. Често усилватели от различени производители и различен клас може да имат еднакви характеристики като ощност, но това да е единственото общмо между тях. Това с особена сила се отнася за усилвателите на Naim - вече е говорено за това във форума, ако сравниш 60W усилвател Naim с 60W на ширпотребен азиатски производител, очаквам да останеш силно изненадан. Това не е защото Naim са извънземна фирма и правят най-добрите усилватели на света, просто правят продукти в по-висок клас и подхождат сериозно към нещата. Има и други производители, с които може да се даде подобен пример.

Имайки предвид всичко това, трябва да отчетеш факта, че колоните имат характеристики и инструкции за употреба. В тях, конкретно при Monitor Audio Silver 6 примерно, е описано - Recommended Amplifier Requirements:60-150W - с други думи - препоръчвана мощност на усилвателя - 60-150W. Това не означава, че няма да свирят с 50, 40 или 30 ватов усилвател. Означава обаче, че ако в следствие на ползването на неподходящ или недостатъчно мощен усилвател се стигне до повреда на говорител - с пълно право може да не ти бъде призната гаранцията за колоните, защото не си спазил препоръките на производителя.

P.S. По въпроса ти за Nap 100 - когато се ползва в гореспоменатата комбинация, UnitiQute играе ролята на рпедусилвател, а Nap 100 на крайно стъпало (усилвател на мощност). Иначе казано изходната мощност би била 50W.

Неактивен ivaylo10

 • Публикации: 107
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #17 -: Април 24, 2017, 09:57:02 am »
Както писах по рано по темата не само ватовете са определящи дали един усилвател е способен да контролира дадена колона. Някои производители на ОТ препоръчват използването на усилватели с висок дъмпинг фактор за да се разкрие потенциала на колоната. Какво пишат DALI за Хеликон серията:
A high performance amplifier with a
high current power supply and low
output impedance (high damping
factor) is recommended.
Lars Worre главен директор на DALI, казва аз съм фен на клас А усилвателите и изтъква няколко причини.
Няма универсален усилвател, който да си пасне със всяко ОТ и това на което трябва да обърнем внимание е дали биха си партнирали добре дадени компоненти. Това, че сме похарчили сумати пари за аудио техника не ни дава гаранция, че резултата ще е добър.
NAIM правят скъпи неща, но не означава, че са универсални. Техните усилватели са с много нисък дъмпинг фактор и когато се избират ОТ за тях това трябва да се има в предвид, давам още един пример:
I've got Manger mssp1 speakers. Daniela from manger suggested me to use amp with high damping factor.
Daniela wrote to me
 "The Manger Sound Transducer sounds not so open with the
NAIM amps as they are not very fast. It is like you are driving with a
pulled hand brake."
През 2012 на изложението CES в Лас Вегас са представени DALI Epicon, захранвани от Perraux и резултата е бил незадоволителен. Не защото едната или другата марка не стават, а защото не са си партнирали добре. Първата година не са успели да продадат почти нищо от Епикон серията. Следващата година обаче нещата са били различни и колоната е показала потенциал. Това го казва дистрибутор на DALI за Щатите.
Та така..., за да разкрие възможностите си дадена система много неща зависят от нас. Акустиката на помещението, напасване на компонентите, кабелите, разположение и спазване препоръките за позициониране на ОТ.
Успех!

Активен Rudra

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1547
 • AV Guide
  • www.avguide.bg
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #18 -: Април 24, 2017, 12:12:44 pm »
Разбира се, никъде не съм споменавал, че Naim са универсални, дори напровтив, твърде често повтарям, че са капризни от гледна точка на напасване - с колони, с кабели, с други компоненти и т.н. Макар че в последните години това важи в много по-малка степен, спрямо предишни техни модели.
В случая става дума за тях, защото IvanK е слушал комбинацията Naim+Monitor Audio и е останал много доволен, аз също съм слушал Naim+Monitor Audio ( включително сребърната серия, платинената серия и т.н.) и резултатът беше много добър, особено в сравнение с други комбинации. Но хора много - вкусове разни.
ivaylo10, знам че ти никак не си фен на звука на Naim и в това няма нищо лошо - отдавна е ясно, че вкусовете и разбиранията ни за звук и музика са диаметрално противоположни. Всичко това е съвсем в реда на нещата а и темата не е за Naim - както виждаш още в първата публикация се споменаха и други добри варианти.

Само ще те помоля в бъдеще, когато публикуваш цитати на чужд език да се постараеш да ги преведеш. Това е описано и в правилата на форума.

Колкото до Dali - следващата година на изложението RMAF 2013 Epicon са представени именно с Naim и според кратката рецензия на stereophile комбинацията е звучала впечатляващо :).

Думите на жената от manger за мен нямат нужда от задълбочен коментар. Ясно е, че понякога звукъти музиката се възприемат различно от различни слушатели - и това зависи от много фактори. Но за първи път попадам на мнение, че Naim са бавни... това е последния термин, който бих използвал за да опиша звученето им.

Както и да е - свят широк - хора всякакви :)

Неактивен ivaylo10

 • Публикации: 107
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #19 -: Април 24, 2017, 14:00:14 pm »
Въпросния представител на марката хвалеше много комбинацията Епикон-Parasound..., както и да е.
Rudra, в горния пост не съм искал да противореча за нещо написано от теб, напротив исках да дам малко информация, че някои производители на ОТ препоръчват усилватели с висок дъмпинг фактор. Преди време четох в един форум как стъпало Krell не сработило добре с ОТ Linn. Стъпалото било мощно и с много висок дъмпинг фактор, но нещата не се получили. След седмица свързват стъпало Нейм и всичко си дошло на местото. Извода беше, че навремето двете марки са имали нещо като партньорство и са били много добре напаснати един друг. Сега моля за извинение ако съм засегнал феноветe на KRELL. Нали форумите са за това да споделим впечатления да обменим информация да изложим факти. Аз никога не съм се срещал с Rudra или разговарял по телефона на тема звука на NAIM. Никога не съм изказвал подробно мнение в който и да е БГ форум за въпросната марка, но разбрах едно за NAIM или хубаво или нищо.

Неактивен IvanK

 • Публикации: 43
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #20 -: Април 24, 2017, 22:04:10 pm »
Joro Irl , благодаря за разяснението. След твоите думи, както и коментари на Rudra относно Silver серията вече много клоня към Silver 6, особено с оглед на разположението ми и по-малката дистанция до задната стена (предният рефлекс ще е с важно при мен - за това Silver 8 отпада като вариант).

ivaylo10 , не знаех за тези особености на дъмпинг фактора. Проверих, че наистина Naim усилвателите са с нисък дъмпинг фактор, но прочетох като информация, че усилвателите с нисък дъмпинг фактор постигали по-добър бас, защото дават повече свобода на колоните по някакъв начин. Не съм напълно ясно с техническата част зад този фактор, но по това, което чух определено бих казал, че комбинацията Naim и Monitor Audio, имаше доста добра динамика, басът беше много добре контролиран и премерен и не мисля, че дъмпинг фактора в случая влошава звука. Разбира се всички тези неща са субективни - зависи от вкуса на слушателя, акустиката на помещението и много други фактори. Възможно е (даже сигурно) тази комбинация в моята стая да не звучи така, както я чух на място, но не мисля, че при мен ще звучи ужасно, понеже когато слушах системата, колоните бяха плътно до стената и самото помещение не беше с кой знае какви акустични качества.

Rudra , мисля, че те разбирам за контрола върху колоните, за който говориш. Лично се уверих в нещо подобно. Първоначално, когато си взех колоните Yamaha NS-333 звукът ми се струваше доста басов и плътен и бях много доволен. След добавянето на субуфера, цялостната звукова картина се измени тотално - колоните се "отпушиха", високите тонове станаха по-бистри и ясни, сякаш падна голяма тежест от плещите на колоните и ресийвъра (за тях споменах в най-първия ми пост), което е и нормално, защото приложих Crossover от усилвателя и колоните вече не възпроизвеждат почти никакви баси и не изискват толкова мощност от ресийвъра ми. Чак тогава осъзнах, че преди да включа суб-а колоните са били мудни и са нямали хубава динамика.

Вече съм наясно, че взимайки усилвател с мощност по-ниска от препоръчителната минимална мощност за усилвател от инструкциите за употреба на колоните, е почти сигурно да не достигна максимума, на който са способни колоните.

Имам обаче два въпроса към Rudra относно тази особеност.

Първият е следният. Разбрах, че при вашите тестове 20W разлика са оказали драматична разлика в контрола и цялостното звучене на колоните - и то най-вече контролът при басите, откъдето се е коригирал цялостно звукът. Изглежда логично, защото бас честотите изискват най-много мощност от усилвателя и когато той притежава повече мощност ще се справя с тях по-лесно. В моя случай, не мисля, че ще усилвам усилвателя на сила по-голяма от 40-50, поради високата чувствителност на колоните и предпочитаната от мен сила за слушане. Това не би ли трябвало да означава, че ако имам 40W усилвател и колоните да речем са Silver 6, то при 40 сила от усилвателя (имам предвид Gain-а/Master Volume-а), каквито и честоти да се възпроизвеждат няма да изискват повече от дадена определена мощност, която ще е някакъв таван за тази сила на слушане и ще бъде по-малка от максималната на усилвателя? Тоест, в такъв момент от усилвателя ще му бъде използвана само част от капацитета и той няма да е максимално натоварен. Не би ли трябвало да следва, че при такава сила усилвателят би контролирал колоните по добър начин без особени затруднения, тъй като ще му е останал запас от неизползвани ватове, грубо казано? Въпросът ми сигурно е глупав и може разсъжденията да ми са грешни, но не съм толкова навътре в техническата част на нещата. Извинявам се, ако във форума това нещо е вече дискутирано. Интересно ми е дали при по-ниски нива на звука тази разлика в контрола би се омаловажила.

Вторият ми въпрос е свързан с личния ми опит със субуфера, който споделих по-горе. Тъй като занапред смятам да допълня системата и със суб и ако вземем усилвателя от примера по-горе, който хипотетично е 40W и колони Silver 6, обаче добавя и суб и разпределя баса с дадена Crossover стойност, то няма ли, както в моя случай да "разтоваря" колоните и усилвателя и главната им задача да бъде да възпроизвеждат почти изцяло само ниски и средни честоти? По такъв начин контролът от усилвателя, върху колоните, който обсъждаме, би се променил драстично и така липсата на ватове от усилвателя нужни за оптимален контрол би се компенсирала? Важно доуточнение - и в моя случай, и в този хипотетичен случай говоря за активен субуфер.

Мисля, че тези две разяснения биха ми помогнали за цялостното изграждане на системата и за разбирането на тази материя като цяло.

Благодаря предварително!

Активен Rudra

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1547
 • AV Guide
  • www.avguide.bg
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #21 -: Април 24, 2017, 22:34:49 pm »
Мисля, че се впускаш в пожелателно теоритични разсъждения.
С риск да пресека ентусиазма ти бих ти отговорил накратко така :

1 - Не бих се замислил да сложа Silver 6 близко до стената, не само защото имат два порта - преден и заден, дори да бяха затворен обем, колоните изискват разстояние за да свирят добре. В случая със сребърната серия на Monitor Audio това е особено ясно изразено.

2 - Не бих ползвал тези колони с маломощен усилвател. Както вече за пореден път повтарям - производителя е опоменал минималната препоръчителна мощност на усилвателя, подходящ за тези колони. В случай, че си решил да не се съобразяваш с препоръките на производителя - правиш го на свой риск.

3 - При тестът между Nait XS и Supernait, 20те вата далеч не са основното решаващо. Напротив, именно затова дадох този пример, че при минимална разлика в изходната мощност разликата в звука беше сериозна. И това се дължи не толкова на 20те вата, колкото на разликата вътре в самите усилватели - захранване, кондензатори, транзистори и т.н.

4 - Не зная защо си стигнал до извода, че добавянето на субуфер по някакъв начин разтоварва нещо. Субуфера е активен. Той взима сигнал от предусилвателния изход на стерео усилвателя. Усещането за разтоварване предполагам идва от промяната в цалостното звучене на системата, както и от това, че със субуфер се налага да увеличаваш по-малко колоните, за да достигнеш налягане и осезателен бас.
Реално погледнато при ползване на предусилвателните изходи за свързване на субуфер, а дори и при връзване по високо ниво - при което се ползват изходите за колони (но съпротивлението на субуферите на REL е огромно - мисля, че беше около 1 килоом), на усилвателя му е все едно дали има свързан субуфер или не. Все едно им е и на основните колони, освен в случаите, когато има външен кросоувър, с който можеш да настроиш от какви честоти нагоре да свирят.

Неактивен IvanK

 • Публикации: 43
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #22 -: Април 26, 2017, 16:15:46 pm »
Относно 1 - имах предвид, че на мястото, където слушах Bronze 6 колоните бяха плътно до стената (което е най-лошият вариант най-вероятно), а вкъщи, независимо какви колони взема ще бъдат на разстояние от 40 см, т.е. очаквам да се държат дори още по-добре и съм напълно съгласен с теб, че колоните изискват разстояние.

Относно 2 и 3 - най-вероятно поради ограниченията в бюджета няма да мога да взема усилвател от високата гама продукти на Naim и съответно няма да разкрия пълния потенциал на колоните, които взема, но задължително ще гледам да покрия препоръчителния минимум за мощност посочен в инструкциите за употреба на колоните.

Относно 4 - явно съм си извадил погрешни заключения от четене на някои източници в интернет. На основните колони им задавам кросоувър, който ги ограничава да свирят от 100Hz нагоре и са зададени в режим Small от моя Receiver, така че мисля, че в този случай чувстват известно разтоварване по този начин. Но това вече са отклонения от конкретната тема.

С оглед на всички мнения до тук и очакваният ми бюджет мисля, че ще е най-разумно да изградя системата на етапи, като на първо време взема Naim Nait 5si + Monitor Audio Silver 6 и временно слушам без външен DAC, а след това добавя DAC - Naim DAC-V1 или Rega DAC и най-накрая субуфер. Какво мислите за този вариант?

Активен Rudra

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1547
 • AV Guide
  • www.avguide.bg
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #23 -: Април 26, 2017, 21:13:46 pm »
Имай предвид, че колкото и да ги харесвам, Naim далеч не са единствения добър вариант. Иначе това, към което си се ориентирал за сега изглежда напълно ОК.

Колкото до настройките на рисивъра - дотук в темата обсъждаме стерео усилватели. Иначе да - в кино рисивъра имаш кросоувър, с който можеш да отрежеш колоните да свирят само от определени честоти нагоре, така ако басът на колоните е крайно посредствен и пречи на всичко останало - напълно нормално е да усетиш подобрение.

Цитат
Все едно им е и на основните колони, освен в случаите, когато има външен кросоувър, с който можеш да настроиш от какви честоти нагоре да свирят.

С други думи - при обикновен стерео усилвател нямаш опция за такова отрязване и дали ще добавиш субуфер или не - основните колони възпроизвеждат целия диапазон, на който са способни.

Неактивен IvanK

 • Публикации: 43
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #24 -: Април 26, 2017, 21:53:35 pm »
Наистина важно доуточнение за стерео усилвателите и ресийвърите - в последните няколко поста не се бяхме разбрали напълно за кой тип говорим, но и без това не бях напълно наясно какви възможности за кросоувър има при стерео усилвателите. Явно става само по външен път, без корекции и опции от самия усилвател. Сега ми се изясни и този въпрос. :)

Наистина има и други варианти, но Naim + MA наистина ме грабна като вариант и търся точно такова звучене. Освен това ще са трудни и до някъде невъзможни тестовете на други варианти в София и по-добре да не разчитам на ревюта от интернет и да не купувам техника без да съм чул комбинацията на живо. За това за момента мисля да се спра на горепосочения вариант.

Между другото, тази година очаква ли се да се проведе събитието Hi-Fi Expo? Не откривам никаква информация.

Активен Rudra

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1547
 • AV Guide
  • www.avguide.bg
Доколкото знам с Hi-Fi Expo засега е приключено. Но за експото има отделна тема - ако ще се води дискусия - редно е да е там.

Неактивен IvanK

 • Публикации: 43
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #26 -: Август 22, 2017, 21:39:52 pm »
След месеци на обмисляне и четене на доста ревюта си позволявам да повдигна темата. Към момента съм решил да построя системата по следния начин:

Източник: лаптоп, който ще стриймва от Spotify или локални файлове с Jriver
DAC: Chord Mojo (все още не съм го чувал на живо, но четох, че Naim и Chord се съчетават много успешно и това е един от най-добрите бюджетни дакове), като при него съществува вариант в бъдеще да бъде надграден с Chord Poly, което ще го превърне и в безжичен приемник на файлове
Усилвател: Naim Nait 5si
ОТ: Monitor Audio Bronze 6 или Silver 200
Кабели за колоните: Chord C-Screen или Clearway (по 2 метра за всяка колона)
Интерконект между ДАК-а и усилвателя: Chord C-line (0.5 метра)
Кабел от лаптопа към ДАК-а: Chord USB SilverPlus- предпочитам да е USB, заради асинхронния режим на USB-то на DAC-а (дължина 3 метра)

Смятате ли, че така съчетани, компонентите са от един и същи клас и отговарят един на друг на нивото си?

Относно колоните имам дилема поради бъдещето разположение в стаята им. Прилагам скица, за да го илюстрирам. Стаята е с дължина 5.50 метра и широчина 4.50 метра - колоните ще са по протежението на дългата стена. Червените петна обозначават разположението на колоните, а бялото човече на дивана - слушателската позиция. Притесняват ме две неща. Зад лявата колона отдясно има една издадена напред чупка на стената, която според мен независимо какво е разположението на лявата колона ще засилва басовите честоти, но предполагам, че близостта на дивана до колоната ще успее донякъде да ги неутрализира? Зад лявата колона има и тераса, която е прикрита от платнени щори до земята, които почти прикриват изцяло стената зад колоната. Също така, дясната колона се очертава да е около 20 см по-далече от лявата спрямо слушателската позиция - няма да мога да бъда в идеалния център. Отляво на дясната колона има холова секция. Подът е изцяло с ламинирам паркет без никакви килимчета. Bronze 6 и Silver 200 изискват сходно минимално разстояние зад себе си, но знам, че Silver серията е по-капризна в това отношение, а Bronze 6 пък има преден порт, който може би би помогнал леко. И двете колони ще имат отстояние до страничните стени точно 1 метър, а зад тях ще мога да оставя 30 см, като ако взема Silver 200 тъй като е малко по-плитка бих го увеличил до 35 см. Няма опции за скорошен ремонт или за големи пренареждения на мебелите. С оглед на евентуалното разположение на колоните и останалите компоненти в системата, кои колони биха били по-удачен вариант според вас?Активен Rudra

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1547
 • AV Guide
  • www.avguide.bg
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #27 -: Август 22, 2017, 22:06:20 pm »
Според мен твърдо Monitor Audio Silver 6 / Silver 200 e по-добрата колона, особено пък ако се комбинира с Naim Nait 5si.

Иначе нещата изглеждат ок, като изключим, че на схемата колоните са доста далече една от друга, слуаштелското място е далеч от центъра, а и човечето слушател изглежда някак... травмирано :D

Колкото до кабелите, за такава система мисля, че Chord Clearway за колоните и Chrord Clearway Analogue RCA interrconnect са санитарният минимум.

Неактивен ivaylo10

 • Публикации: 107
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #28 -: Август 22, 2017, 22:18:24 pm »
С тази конфигурация в лявата колона ще се получи "буум" ефект, ако бас рефлекса е отзад ефекта ще е още по силен. Страничния праг на ъгловия диван срещу лявото ОТ е добре да е под нивото на говорителите. За в бъдеще ще е добре да се добавят килим, пътеки, по възможност плътни завеси и ако дивана не е кожен още по добре. С това разположение и без никакъв килим на пода системата вероятно ще звучи като в трапезария. Според мен акустиката в помещението е по важна от самите ОТ, или иначе казано ако Bronze 6 са поставени в добро акустично помещение биха се представили по добре от Silver.... в кофти помещение.

Неактивен IvanK

 • Публикации: 43
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #29 -: Август 22, 2017, 22:38:31 pm »
Rudra, За да бъдем по-точни, дистанцията между двете колони ще е 2.70, разстоянието от слушателското място до лявата колона - около 2.30, 2.40, а до дясната - 2.70.

Знам, че Silver 6/200 ще са по-добре, но се притеснявах дали разстоянието от 30-35 см съчетано с тази чупка в стената при лявата колона няма да причинят бумтящ бас. От друга страна рекламират Silver 200 като колона проектирана да вади обемен звук в по-малък физически размер и разположението да е по-гъвкаво от предишната серия.

ivaylo10, знам, че е препоръчително подът да е покрит с килимчета или пътеки и да има масивни завеси. За жалост имам алергия към домашен прах и не е препоръчително да имам такива неща в къщи. Диванът не е кожен, а велурен или текстилен, не съм сигурен точно, но мисля, че е подходящ от акустична гледна точка. Съгласен съм, че акустиката е много важна и е по-добре да се вземе по-нисък клас ОТ, които да са подходящи за съответното място, отколкото по-висок клас, но сложени на неподходящо място. Диванът е висок около 40 см и при Bronze 6 мисля, че би блокирал леко най-долният бас говорител и предният бас порт, а при Silver 200 тъй като говорителите са изнесени по-горе ще бъдат над дивана.