Автор Тема: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв  (Прочетена 11109 пъти)

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #30 -: Август 22, 2017, 23:16:06 pm »
Не съм имал предвид, че в твоя случаи е по добре да вземеш по ниския клас ОТ, а че с малко промени в помещението може да подобриш звука на системата. Но щом нещата стоят така...., хубаво е, че дивана е поглъщащ. Иначе съпоставени Бронзовата и Сребърната серия на Монитор Аудио в едно и също помещение не би било чудно за никои, че Silver-а ще покаже по добри резултати. Много хора са тръгвали от по нисък клас компоненти, (включително и аз) и после са минавали на по висок, моя съвет е да скочиш на Silver. Успех!

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #31 -: Септември 07, 2017, 23:55:49 pm »
Последните няколко седмици реших да обиколя по-големите аудио магазини, за да чуя други ОТ освен Monitor Audio, както и усилватели и да изградя впечатления, тъй като до момента не бях чул особено много варианти. Моделът ОТ, които ми направиха най-голямо впечатление бяха Zu Audio Omen Standard. Това са интересен модел широколентови колони с чувствителност 97 децибела, 10 инчов говорител с една пищялка под него за високите честоти и 12 ома съпротивление. Това, което ми направи впечатление беше, че човешките гласове са много натурални и естествени и сякаш присъстват в стаята, звукът се разпростира доста нашироко и лесно пълни помещението, определено имат отворен звук. Басът не е супер силен, но ми се струва натурален и балансиран, когато трябва да го има и дадено парче е с повече бас, то се усеща, когато е по-лек, отслабва. Средните честоти са страхотни. Започвам да се колебая и за този вариант ОТ. Звукът им е приятен и ненатоварващ, има особено присъствие в стаята. Бяха вързани с много висок клас плейър и усилвател на Ayre Acoustics и това със сигурност е дало отражение за качеството на звука, но чух и други колони от висок клас, дори двойно по-скъпи, които не ме впечатлиха така.

При усилвателите въпросът стои по друг начин - слушах Arcam, Music Fidelity, Creek и други модели, но Naim все още най ми харесва като тип звучене. Някои бяха прекалено кристални и студени като звук, други с по-неприятен и муден натрапчив бас. За това все още клоня към Nait 5si като вариант.

Не знам колко от вас са слушали тези колони на Zu Audio (предполагам доста малко) или пък са имали досег с други широколентови колони, но искам да попитам дали тези колони биха си паснали с Naim като звучене. Със сигурност няма да имам проблеми с мощността на усилвателя (препоръчителната мощност започва от 4 вата), но ми е по-интересно дали такава по-непопулярна и непозната комбинация каквато е тази може да крие някакви неприятни изненади? Многократно е споменавано тук, че два чудесни компонента сами по себе си, може да нямат никаква симбиоза и да са лошо съчетание. По-сигурният вариант би бил да заложа на Монитор Аудио с Найм като изпробвана и качествена комбинация, но този модел на Zu наистина ме заинтригува и мисля, че би ми носил по-голямо удовлетворение.

Неактивен dimitar_genchev

  • Публикации: 8
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #32 -: Септември 08, 2017, 20:30:09 pm »
Ayre имат и стерео усилвател , ax-7 май беше модела . Помоли да ти пуснат колоните с него да видиш дали ще ти хареса . Колоните съм ги слушал няколко пъти с различни усилватели и винаги съм оставал очарован , с Naim незнам какъв ще е резултат трябва да се пробва :) , но "малкото" Ayre е доста хвалено и има темперамента на онова което ти си слушал .

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #33 -: Септември 08, 2017, 20:49:18 pm »
Проверих сега този модел на Ayre. За съжаление е много извън бюджета ми за усилвател. Щом си пробвал тези колони с различни усилватели и винаги са ти харесвали това може би е добър знак, че колоните не са много взискателни откъм избор на усилвател, било като звучене или мощност, но това са наистина само предположения.

Неактивен p100ynov

  • Публикации: 133
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #34 -: Септември 11, 2017, 18:50:33 pm »
Според мен озвучителните тела са най-разпознаваемият елемент от една система.
Ако Зу-тата са ти харесали - скачай.
Лично за мен не са нищо особено, освен на теория. Висока чувствителност, липса на филтър в най-чуваемият честотен диапазон...
И аз съм ги слушал в много комбинации, но никога не са ми харесвали, което не означава, че са лоши. Означава, че всеки чува и харесва по негов си начин.
Нямам идея как биха се сработили с нейм, но все си мисля, че за хип-хопа ми, който е много по-добър от хип-хопа ти, Мониторите са по-подходящият избор.
Успех!
you're nobody without a naim

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #35 -: Септември 27, 2017, 12:31:13 pm »
След известни колебания и размишления режих да заложа на Zu Audio Omen. От няколко дни вече са вкъщи и мога да споделя първи впечатления. :)

Както и подозирах, заради голямата си чувствителност и хартиените говорители колоните звучат доста динамично и оживено дори на ниски нива, като и басът и високите честоти се запазват до голяма степен, а не изчезват веднага щом намалиш звука. Колоните имат много отворен звук и създават добро чувство за сцена и разделяне на инструментите. Особено впечатление прави пресъздаването на човешките гласове, което е много натурално и реалистично. Струнните инструменти също се пресъздават доста деликатно и естествено. Колоните са взискателни откъм дистанцията между пода и портовете им, които се намират на дъното на колоната. Количеството и контролът на баса се изменя според това разстояние, което е нормално.

За момента използвам кино ресийвърът Yamaha като временно решение, тъй като реших да изграждам системата на етапи. Първоначално като източник използвах лаптоп с HDMI кабел към ресийвъра като използвах JRiver в WASAPI режим. При този вариант басът и средите бяха много приятни (басът не е толкова силен, колкото при колони с бас рефлексен дизайн, но е някак по-дефиниран и контролиран), докато високите честоти и гласовете при ниски нива малко се губеха и звучаха заглъхнало. Когато увеличавах силата на звука на ресийвъра след даден момент сякаш ресийвърът се отпушваше и се появяваха и високите. От няколко дни използвам като източник WD TV, който случайно намерих вкъщи. Свързан е с HDMI към телевизор, за да управлявам папките и избора на песни, а с оптичен кабел към ресийвъра. Разликата спрямо лаптопа е огромна. Сигналът е много по-чист и кристален. Високите честоти ги има още при ниски нива и чувам осезаемо повече детайли, най-вече при високите. С по-малко усилване на ресийвъра стигам по-високи нива на звука спрямо лаптопа. За сметка на това средите и басите отслабнаха до известна степен. При тази смяна на източника нито разположението на колоните, нито настройките на ресийвъра бяха променяни (по принцип единствената настройка, която ползвам на ресийвъра е контрола на дистанцията до фронталните колони). Възможно ли е Windows-а на лаптопа въпреки WASAPI режима да е оцветявал звука до толкова, че да има повече бас или разликата би се дължала най-вече заради смяната на HDMI-а с оптичен кабел?

Оказа се, че дясната колона, която беше предвидена да бъде на 30 см от задната стена идва твърде далече спрямо слушателската позиция и, че ще е най-добре да е разположена по-наляво, точно пред един висок двукрилен шкаф (на 5 см от него). Въпреки лошото разположение не усещам нищо странно като страничен ефект - гласовете запазиха натуралността си, а басът не е бумтящ. Мисля, че ако бях взел колони със заден порт щях да имам големи проблеми в тази ситуация. Zu Audio изглеждат не толкова капризни откъм разположение спрямо заобикалящите ги стени - отзад и острани, а най-вече откъм дистанция до пода.

След като видях разликата при добавянето на източник различен от лаптоп, бих искал да запазя яснотата и детайлите във високите, но да възвърна средите и баса, които бяха повече с лаптопа. Смятате ли, че добавянето на стерео усилвател и ДАК може да "напълни" колоните с повече среди и бас? Ясно е, че колоните могат да възпроизвеждат повече бас, защото с лаптопа го имаше. Със сигурност каквото и да правя басът няма да е както при бас рефлексните колони като Monitor Audio Bronze 6 например, които слушах, но за сметка на това мисля, че спечелих повече отвореност на звука, прецизност и детайлност в целия спектър. Особено за jazz и RnB смятам, че Zu Audio са по-добрият избор заради своята деликатност. Очертава се да добавя и субуфер след време, така че за рап и хип-хоп ще компенсирам баса чрез него или поне така се надявам. Първата октава 20-40 Hz изглежда най-проблемна с тези колони.

Неактивен vidolov

  • Публикации: 59
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #36 -: Септември 27, 2017, 13:05:11 pm »
20-40hz за да бъдат възпроизведени на 0дб са проблемни за повечето колони.Ще трябват субове за този регион.Слушай си колоните със здраве и не бързай.Честито! (y)