Автор Тема: Ето и моята стерео система IvanK  (Прочетена 22464 пъти)

Неактивен vidolov

  • Публикации: 59
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #30 -: Януари 14, 2018, 20:45:01 pm »
Живея в къща.При мен аудио-видео техниката е на отделен кръг.Ползвам и филтрация със сериозно окабеляване от-до.Е има разлики в звука в различните часове. :(Не е само при теб.

Неактивен disldi

  • Публикации: 35
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #31 -: Януари 14, 2018, 21:40:15 pm »
Пробвай като включиш усилвателя в смостоятелен контакт без разклонител.

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #32 -: Януари 17, 2018, 20:45:22 pm »
Проблема с електричеството е всеизвестен. Най кофти е в големите блокове, където са навързани много апартаменти и всеки ползва сешоари, кухненски роботи, перални, климатици.....
Главния инженер на Маранц Ruychi Sawada споделя, че сериозните тестове на техниката ги правили през почивните дни и по специално късните вечерни часове в неделя. Защото тогава консумацията на електроенергия е най ниска и външните шумове са сведени до минимум. Един приятел сподели наскоро, че е присъствал на тест на аудио техника. Теста бил да се чуе разликата в звука на една система в единия случаи с вързано земно, а в другия без. Той каза, че системата звучала значително по добре със зазимяване. Кабела, който ползвали бил Nordost. На сайта им имаше упътване как да забием метален прът в земята и след това да прекараме кабела......

Аз преди се чудех защо едната ми система на вилата, въпреки по ниския клас свири толкова добре и ми харесва. Оказа се, че не е само от плътните тухли и камъка за основа. Преди няколко години махнаха старите кабели от стълбовете и ги подмениха изцяло с нови, всичко в едно. Коментирахме с баща ми как се чудел, защо преди като заварявал с електрожена държал ампеража по-висок. В един момент установил, че трябвало да го намали, защото желязото прегаряло. Това станало след като подменили кабелите от трафопоста до къщите. Оказва се, че другото нещо, което има положителен ефект е земното. Цялата инсталация на къщата е зазимена с три метални пръта забити дълбоко в земята и свързани с метална лента. Е, кабела към тях не е Nordost :), но пак върши работа! Аз не ползвам филтриращи разклонители. Някои ги препоръчват, други ги отхвърлят. Ще покажа един усилвател, който има филтрация много близка до филтър-разклонител на Isotek за 500 паунда.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #33 -: Януари 18, 2018, 01:04:32 am »
ivaylo10, наистина любопитна информация :). Темата е доста интересна, не подозирах за тези проблеми с електричеството.

Тези дни пробвах усилвателят директно свързан към контакта. В крайна сметка, след 23:00 отново се забелязва леко по-басово, но от друга страна забелязах нещо друго интересно. Не знам дали си внушавам, но когато усилвателят е включен към контакта усещам по-голяма бистрота на звученето с повече детайли и по-добра динамика. Цялото звучене стана по-естествено, а когато е вързан към разклонителя звукът е по-заглушен. Този положителен ефект се запазва и по-рано и късно вечер и не се влияе от натовареността на мрежата. В момента усещам само басът да се засилва малко повече късно вечер.

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #34 -: Януари 18, 2018, 07:27:36 am »
Нелсън Пас препоръчва за неговите усилватели да се включват директно в контакта, без да се използват каквито и да било разклонители, филтри. При мен усилвателите са включени в контакта. Процедирам така от доста време.

Неактивен vidolov

  • Публикации: 59
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #35 -: Януари 18, 2018, 14:15:56 pm »
Не знаех че от Денон си минал на ПасЛабс Ивчо.Аз пък омазването без филтрация не мога да го изтрая и минута.Филтърът на изотек ми даде по дълбок бас,по-високи и бистри високи,много по-изразителна и сочна среда.Но всеки си решава за него какво търси да чуе от системата си.Дето се вика на кой ред да седи в залата. (rock)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #36 -: Януари 18, 2018, 14:36:22 pm »
vidolov, не мисля, че генерализирането води до нещо добро.
Има редица производители на аудио компоненти, при които добавянето на специфични разклонители, филтър за захранване или дори акумулаторни станции подобряват значително представянето на системата. Има обаче и такива, които изрично препоръчват компонентите им да се включват директно в стената или в конкретни (малко на брой) елементарни раклонители без защити и филтрации. Често при ползване на аудио компоненти от такива производители неспазването на тази препоръка води до драматично влошаване на звученето на системата в един или няколко аспекта.
Та, както при всяко нещо в аудиото, а и къде ли не - добре е да говорим за конкретни компоненти и ситуации, вместо да генерализираме.

Успех!

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #37 -: Януари 18, 2018, 16:26:08 pm »
За съжаление, моят усилвател е доста безизвестен и няма информация свързана за полезни практики с него относно включването му към ел. мрежата. Все пак, видях, че токът се отразява в звученето на цялата система, за това според мен ще е добра идея да пробвам звученето и с хубав разклонител с филтри и захранващ кабел на IsoTek, Nordost или друг производител. Какви точно - ще трябва да се пробва. Нищо чудно след такива промени звученето да се подобри дори още :). Забравих да спомена, че освен, че забелязах до някаква степен избистряне на звука, то към момента не съм усетил никакво дразнене от остри високи, каквито забелязвах преди и то при парчета, които преди ме натоварваха с остротата си.

В този ред на мисли, срещал съм като мнения, че Rega DAC се повлиява особено добре от смяната на фабричния му захранващ кабел, за това в даден момент бих искал да подменя и него. Басът ставал още по-плътен и имало подобрение в детайлите. Знам, че във форума има потребители с Rega DAC. Ако някой има опит със смяната на захранващия кабел на ДАК-а бих се радвал да сподели какъв модел е той и дали разликата в промяната на звученето оправдава инвестицията.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #38 -: Януари 26, 2018, 01:11:47 am »
Днес благодарение на любезния екип на AV Store се сдобих с Naim Nait 5si :). Като първи впечатления мога да кажа, че басът е много стегнт и пристрастяващо бърз и динамичен. Спрямо ламповия и сони ресийвъра на пръв поглед басът изглежда по-слаб, но една от причините според мен е защото е по-контролиран и стегнат. Музиката звучи някак си по-живо, динамично и въздействащо. На фона на другите усилватели, които съм слушал ми изглежда, че сякаш музиката е прекалено бърза ;D .Определено Naim имат свой специфичен почерк. Първоначално вокалите бяха груби, но колкото повече време минава стават все по-приятни и деликатни.

В ръководството пише усилвателят да се пуска след източниците като е желатено да стои винаги включен за оптимално представяне. В такъв случай проблем ли е да изключвам източниците, когато не го ползвам и да ги включвам, когато ще слушам музика, а усилвателят да си стои винаги включен през това време?

За момента това, което не ми допада е, че при тихо слушане се чуват предимно вокали и лек бас. Когато се усили звукът (на около 9 часа) изведнъж се появява много ударен и стегнат бас, но пък на някои песни вокалите стават прекалено силни за вкуса ми. Дали като се разработи още след 1-2 месеца може да се наблюдава подобрение и да се реши донякъде този проблем или колонните кабели (в момента - Neotech) може до толкова да не пасват, че те да са виновни? Или просто след като е транзисторен усилвател да влиза в оптимален режим като се поусили. Утре ще го пробвам с Chord Rumour 2 и ще споделя впечатления. Като допълнителна информация, в момента усилвателят е вързан направо към контакта в стената.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #39 -: Януари 26, 2018, 09:54:34 am »
Няма никакъв проблем източниците да се изключват. Идеята усилвателите на Naim да са постоянно включени, е да поддържат максимално добър режим на работа и звучене. Ако се изключват след всяка слушателска сесия нищо лошо няма да им се случи, но съм попадал на много мнения на притежатели на Naim, които твърдят, че са нужни няколко дни след като са изключили и размествали компоненти в системата си, за да достигне системата максималното си ниво на звучене отново.
Затова компонентите на Naim обикновено се изключват само при наистина драматични гръмотевични бури или при нужда от свързване на компоненти. В тази връзка - ВИНАГИ, когато се свързват други компоненти, сменят се кабели за колони и т.н., компонентите, каквито и да са те, е редно да бъдат изключени.
Колкото до звученето - при някои компоненти първоначалното разработване води до сериозни промени в звученето, като не е рядкост в процеса на разработване тези промени да варират в положителна и отрицателна посока. От друга страна, предполагам звученето е много различно в сравнение с досегашния ти усилвател, с който донякъде си свикнал, и вероятно ще се появяват неща, които ще ти допадат повече в предишния. Препоръката ми е да да обърнеш сериозно внимание на кабелите (както е ставало дума Naim са много чувствителни в това отношение), да оставиш усилвателя да свири тихо по докато си на работа през първите няколко седмици и да се наслаждаваш на музиката. Живостта на музиката в Naim система наистина е пристрастяваща :).

P.S. Вероятно си забелязал, че терминалите за свързване на колони са с разменено разположение, спрямо повечето усилватели - ако гледаш лицевия панел на усилвателя, левият канал ти се пада отдясно, а десният отляво. Понякога потребителите се объркват :). Също като препоръка - виж дали захранващия кабел е правилно включен в контакта - дали фазата на захранващия кабел отговаря на реалната фаза.

Приятно слушане!

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #40 -: Януари 26, 2018, 10:15:32 am »
Иван, поздравявам те за добрия избор - този "малък" усилвател прави чудеса :). Ако може да се говори за пристрастеност, то със сигурност аз съм тотално пристрастен. Както и Администратора сподели, кабелите, особено тези за колоните, са от изключителна важност. Пробвал съм го с няколко кабела усилвателя, единият беше много сериозен кабел, доста по-скъп от NACA5 и резултата не ми хареса, високите бяха прекалено изразени и остри, с кабелите на Naim такива проблеми няма. Честито!

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #41 -: Януари 26, 2018, 11:26:04 am »
Благодаря ви!

@Rudra, да, забелязах, че терминалите за лява/дясна колона са разменени, но ги свързах правилно. Захранващият кабел го пробвах включен към контакта и по двата начина. Не знам коя страна е с правилната фаза. Не забелязах голяма разлика в звученето. От едната страна на щепсела има дупка - тя нагоре или надолу трябва да сочи като се вкарва към контакта?

Интересно е, че въпреки че сега слушам Naim с други колони си припомних онова чувства, когато слушах UnitiQute с MA Bronze 6. Въпреки различните ОТ-та има нещо общо в звученето - звукът е изнесен напред, динамиката е голяма и темпото е невероятно. Явно с каквото и да са свързани Naim носят звученето със себе си. :) Звученето определено ми харесва, в никакъв случай не е скучно, а интригува и завладява слушателят, както и други са го споменавали. Ще съм напълно доволен, ако успея да настроя системата така, че да има достатъчно бас и при тихи нива. При ламповия усилвател някои неща ми харесваха малко повече да, но може като напасна сегашната система с подходящи кабели това да не е такъв проблем. От друга страна сега има промени в звученето, които ламповият не може да наподоби. Въпрос на приоритети и компромиси.

Интересно откъде идва тази капризност на Naim към колонните кабели? Дали е главно заради изискванията за подходящо капацетивно съпротивление?


Неактивен dimi123

  • Публикации: 184
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #42 -: Януари 26, 2018, 12:08:40 pm »
Честито за хубавата покупка! (y)
Присъединявам се към клуба на пристрастените специално към този модел на NAIM. Според мен си избрал възможно най-подходящия за твоите колони модел от гамата на NAIM. Не съм слушал Supernait 2, само Nait XS2, но по мои впечатления има немалка разлика с Nait 5si. Високите и средните честоти са малко по-детайлни при Nait XS2, но затова пък ниските не са така изразени и въздействащи както при Nait 5si. Това е лично мое субективно мнение. Знам, че всеки има различни възгледи/предпочитания за това как трябва да се чува баса. ;) Изненадан съм, че намираш липса в това отношение. При мен ниските честоти са в пъти по-добре изразени, отколкото при който и да е ресивър, който съм слушал. Може би е заради колоните ти. Със сигурност с времето нещата ще се подобрят, особено ако случиш с подходящи кабели, а защо не и с филтър. :)
Epson EH-TW9300W/135" 2.40 Stewart StudioTek 100/Prismasonic P-100M/Denon AVR-X7200WA/SMSL SU-10/3x Naim Nait 5si/Oppo BDP-103D, Oppo BDP-95, RTX 4090/JBL Studio L Series, 7.2.4/BlackNoise 1000 V2, BlackNoise 2500, ISOL-8 VMC1080/Chord Cadenza Reference, Chord Epic Twin, Chord Signature ARAY

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #43 -: Януари 26, 2018, 12:20:33 pm »
dimi123, Благодаря! :)

Интересно сравнение спрямо XS2, ако наистина е така наистина съм уцелил :). С Nait 5si високите и средите ми са достатъчно чисти и нямам проблеми в това отношение. Относно баса, колоните ми са 12 ома и изяждат значителна част от мощността на усилвателя. От съпорта на Naim ми бяха казали, че мощността му става около 35 вата. Но при умерено ниво басът е изключително стегнат и "ударен". Плътността му се подобри изключи,телно. При подходящ кабел и още разработване според мен ще усетя значително подобрение дори и при тихо слушане. Относно филтъра - разклонител с филтър ли визираш? Смятам в скоро време да взема разклонител на Music Line.

Неактивен dimi123

  • Публикации: 184
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #44 -: Януари 26, 2018, 18:23:15 pm »
За мен всичко е от значение - кабелите за колони, аналоговите интерконекти, захранващите кабели, както и филтрите, да не говорим за ДАК-овете... Не съм съвсем съгласен, че NAIM работят най-добре със техните си кабели. Захранващият им кабел не е нищо особено и аз лично не го използвам. Трябва просто да пробваш и експериментираш с различни комбинации от кабели/филтри, докато получиш желаният от теб ефект. :)
Epson EH-TW9300W/135" 2.40 Stewart StudioTek 100/Prismasonic P-100M/Denon AVR-X7200WA/SMSL SU-10/3x Naim Nait 5si/Oppo BDP-103D, Oppo BDP-95, RTX 4090/JBL Studio L Series, 7.2.4/BlackNoise 1000 V2, BlackNoise 2500, ISOL-8 VMC1080/Chord Cadenza Reference, Chord Epic Twin, Chord Signature ARAY