Автор Тема: Стерео система с неуточнен бюджет  (Прочетена 6337 пъти)

Неактивен Nikolay S

  • Публикации: 32
Стерео система с неуточнен бюджет
« -: Декември 10, 2017, 21:11:27 pm »
 Извинявам се за неточното заглавие на темата, но след като се разделих с досегашното си озвучаване - МА Silver 2 + Creek Evo 50A + Ruby DAC (честито на колегата и нека се наслаждава на чудесните си музикални предпочитания) се "налага" да изградя нова система от 0-та. Надявам се с ваша помощ да избистря концепцията в съзнанието си. Като за начало новата система логично трябва да е от по-висок клас спрямо старата, където това което може би не ми достигаше беше по-ефирно/обемно/пространствено звучене и още малко сила в ниските регистри, затова обмислях и подпомагане с допълнителен суб. Слушаната музика е доста разнообразна: Пинк Флойд, Депеш мод, класически рок, малко по-хард като System of a down, дийп хаус и т.н.. Бюджета по първоначална нагласа ще се върти около 6000 за колони и усилвател, като разтягането на проекта във времето ще се отрази в посока нагоре.

 Удобството на Creek-а с вграденият ДАК беше в чудесната му компактност и универсалност. За съжаление малко от евентуалните му заместници предлагат такава практичност и може да се наложи добавянето на външен ДАК във времето. За да не пиша огромен текст, дотягащ за четене ще посоча първите ми идеи, а с ваша помощ се надявам да се изясни и крайната концепция.

 Говорители: Тук засега се въртя около 3 основни опции.

       ProAc 118, доста добри ревюта от които си мисля, че може да ми доставят това, което ми липсваше преди. Недостатък, колкото и несъществено да звучи е дизайна.. но все пак е опция.

       Monitor Audio Gold 100 - предвид, че цялостно звука на марката ми допадна, това мисля е логичен вариант + в ревютата споменават, че има "искрата", като вероятно при този избор ще има нужда от добавяне на суб в бъдеще.

       Monitor Audio Gold 200 - не е точно в бюджета, но имам евентуална опция за тях и ако някой има добри впечатления от тях бих се постарал по темата + евентуалното избягване на суб-а, поне в близко бъдеще.


 Усилватели: Ето тук вече нямам почти никакви идеи, мислех си за Naim XS2, но нямам идея как се съчетава с горните говорители, Creek Evo 100 + DAC, цената там също е над бюджета, но не знам дали от марката не идваше и липсата на търсеното от мен. За да ми е по-трудно към уравнението добавям и Roksan K3 и Rega Elicit-R, като препоръчвани партньори на МА, но няма идея как биха се справили с ProAc примерно.

 Това е като за начало от мен, ще се радвам ако някой може да сподели впечатления от подобни комбинации или други варианти особено за подходящ усилвател с вграден ДАК. Помещението е 6х4м. Поздрави!

 П.С. Неприятното и този път е, че възможностите за прослушване на компонентите ще са силно ограничени, поради липсата на търговци с налични точно тези конкретни продукти.

Неактивен PIP

  • Публикации: 44
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #1 -: Декември 10, 2017, 21:45:18 pm »
В тоя форум освен за naim, proac, creek, monitor audio и отвреме на време focal за друго не се пита май. В прав текст с изключение на creek, които не съм слуша досега не съм чул нещо от останалите марки, които да си е заслужавало парите и да ми е допаднало.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #2 -: Декември 10, 2017, 21:46:47 pm »
Интересно, Петре :)! В прав текст, когато слуша системата ми у дома, сподели, че много ти е харесала?
Кой текст е по-прав?

По въпроса на Nikolay S:
За съжаление  ProAc 118 вече е спрян от производство модел и няма наличности.

Ако се спреш на този прозиводител - нещо, което бих подкрепил с две ръце, актуалните варианти са една идея по-скъпи, но и много по-сериозни като представяне.
Слушал съм както ProAc Response D Two, така и ProAc Studio 148 в комбинация с Naim Nait XS и според мен резултатът беше много добър.

Ставало е дума, че ProAc звучат много отворено и натурално, в това отношение вероятно ще си повече от доволен.
Що се отнася до ниските честоти - според мен се представят много добре, но нямам представа каква е твоята представа за солидни ниски честоти. Monitor Audio Silver 2 в никой случай не са "срамежливи" в това отношение.
Подозирам, че по-скоро характера на Creek, които не са твърде авторитетни в баса, е оставил това усещане у теб.
Но пак - възможно е индивидуалните ти изисквания и вкусове за бас да са по-различни. А и помещението обикновено играе критична роля в тази насока ( и в много други).

Не съм убеден, че ако Monitor Audio Silver 2 не са ти допаднали, то златната серия би те очаровала.
Да, със сигурност е на по-високо ниво, спрямо сребърната, но характера на звука няма как да е коренно различен.


Неактивен PIP

  • Публикации: 44
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #3 -: Декември 10, 2017, 22:38:00 pm »
Иво това, че харесвам системата ти не значи, че бих я избрал вместо моята. Аз харесвам naim, основно заради това, че имат индивидуалност, но стигне ли се до покупка за същата цена за мен има по-добри и това не съм го крил. Не твърдя, че тея марки са лоши, а че има и други.

Неактивен Nikolay S

  • Публикации: 32
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #4 -: Декември 10, 2017, 22:43:59 pm »
PIP, причината да споменавам тези марки тук е, че все пак форумът е свързан с магазин в който се предлагат и съответно може да се получи по-конкретно мнение за тях. Ако имаш предложения за други добре свирещи системи с различни компоненти, които да покриват изискванията ми ще се радвам да ги споделиш. Не съм тръгнал да купувам от днес за утре така, че имам възможност да проучвам, чакам, а евентуално и да успея да чуя нещо, някъде..

 Rudra, Гледах и Response D Two, по спомен ти имаш такива и доста ги обмислях като вариант. Не съм сигурен дали XS ще е достатъчен за тях или примерно за D20R, които известно време тормозеха съзнанието ми. За баса при бившите ми колони имах подозрения, че може да е заради усилвателя. Не търся бас от който да ми падат прозорците, а повече авторитет при слушане на рок примерно. За Silver 2 не казвам, че не са ми харесали, а само какво е малкото, което ми е липсвало при тях.Предвид, че са сравнително нисък клас се чудех дали при по-високият нещата не са различни. Ти прослушвал ли си актуалната Gold серия и можеш ли да изкажеш някакво сравнение със Silver-a?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #5 -: Декември 10, 2017, 23:01:35 pm »
PIP, не мисля, че има смисъл да спорим за глупости, а и темата не е за това, но ето какво каза ти:
Цитат
В прав текст с изключение на creek, които не съм слуша досега не съм чул нещо от останалите марки, които да си е заслужавало парите и да ми е допаднало.

Значи хем не си заслужават парите, хем не ти е допаднало нищо от тези марки, хем моята система ти е харесала!??
Ясно е, че всеки харесва най-вече своята система, поне в дадения бюджет - затова е изградил именно нея, а не друга. Ти харесваш моята система, но би предпочел своята. На мен също ми допада твоята, но определено бих предпочел моята... и това е напълно естествено.

Не е естествено обаче, поне от човек като теб, да раздава категорични присъди кое си струва парите и кое не :). при това не дори за конкретен продукт или комбинация, а за цели марки...

Както и да е от такъв род спорове очевидно полза няма. А и вече сме говорили на тема размисъл и разумни/неразумни изказвания.

Други марки има да, и ако се потрудиш би ти направило впечатление, че има не малко потребители тук, които ги препоръчват. Препоръчвани са и колони на KEF, на Dali на Klipsch, и на други производители.
Всеки харесва или не харесва даден тип звучене и всеки препоръчва това, което за неговия вкус и разбирания е по-добрия избор. Но малко са хората, поне мислещите и възпитаните, които с лека ръка си позволяват да дават категорични присъди, как неща в такъв бюджет не си стрували парите и т.н.

Nikolay S,
Не случайно споменах, че съм слушал и двете комбинации и са ми допаднали.
Да, с по-голям усилвател се представят още по-добре. С NAP 500 вероятно би било пък още по-добре :) но нали се стремим да се впишем в горе долу някакви бюджетни граници.

Актуалната Златна серия на Monitor Audio не е била налична за слушане в България, до колкото зная. Слушал съм предишната серия. При кратко слушане и условия далеч от идеалните не бих казал, че успях да се влюбя в тези колони. Според мен най-добро съотношение цена/качество има при бронзовата и сребърната серии. При новата платинена серия има чудесни попадения, но там бюджетът е много сериозен.. конкуренцията също.
Възможно е златната серия да ти допадне много, според ревюта на писатели и слушатели, британците са се справили много добре. По-скоро притесненията ми бяха свързани с това, че е възможно самата философия на звучене на Monitor Audio  да не е точно това, което търсиш и в тази връзка преминаването към по-висок клас на същия производител може да не ти донесе нужните промени.

Друг популярен партньор на Naim, който ми допада като звучене, но уви новата им серия изглежда още не е налична у нас е PMC.


Неактивен PIP

  • Публикации: 44
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #6 -: Декември 10, 2017, 23:24:08 pm »
Иво, много лично го приемаш.

Nikolay S, аз харесвам dynaudio и atc, но на пазара има много избор стига човек да знае какво търси и причината за участието ми в темата не е да ти кажа какво да избререш, а да не се ограничаваш до няколко марки.

Неактивен Nikolay S

  • Публикации: 32
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #7 -: Декември 10, 2017, 23:57:36 pm »
 Благодаря за мненията, не е нужно темата да поражда спорове. Ограничих първоначалните си варианти до по-малка бройка, защото с нарастване на бюджета избора става огромен и това размива доста идеите какво звучене търся и от там става едно объркване... Мога да пазарувам от цялата гама на севъноукс саунд енд вижън с отстъпка, но скоро не ми се очертава пътуване до Англия, а и там избора става "отвратително" голям. Затова се надявах на база впечатленията ми от първата система да получа някакви насоки. Очаква ли се скоро някакво аудио изложение в България или дали има места на които продавачите да ми позволят да послушам подробно предлаганите компоненти? Обикалям често из страната, но основно по работа и е трудно да отделя повече време за прослушвания, а в Хасково освен веригите не мисля, че има специализирани магазини с по-висок клас техника, както и колеги със системи, които да чуя за ориентир. Както казах, няма да бързам и явно ще изчаквам за възможности да чуя някои от посочените компоненти и да си съставя някакво мнение.

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #8 -: Декември 12, 2017, 03:07:38 am »
Здравей Nikolay S,виждам че предпочиташ като източник Dac,ако не греша?Мисля си че е хубаво първо да се спреш на източник като вариант ,след това усилвател интегриран или отделно пред усилвател и усилвател или всичко в едно и ОТ според пространството и твоите изисквания.Също така да ли си склонен и да купиш някои от компонентите втора ръка?Според мен е добре все пак да разпределиш предварително бюджетът за всеки един компонент приблизително.Аз ще дам моя глас за усилвател Naim защото това ми харесва.Нямам много опит с други системи,така че нека някой друг да даде съвет за нещо различно от Naim.Аз лично избрах Naim Dac V1+Nap200 и съм много щастлив с тази комбинация.Преди няколко дни имах система на мой приятел в къщи с ОТ Proac Response 1.5 и усилвател Roksan KIII.Naim и Proac както спомена Rudra си пасват добре.Досега не бях чувал Proac,но имах цяла седмица в къщи на разположение да ги прослушам и бих казал че имат достатъчно количество бас,на моменти бих казал повече за мен и пространствено звучене което ти търсиш Много добре във всеки жанр идеално напасване с Naim.В комбинацията с Roksan KIII също си пасват много добре,но лично за мен е малко по-сладко и лежерно и не толкова ангажиращо представянето.Преди време имах ОТ Focal.Те звучаха също много отворено,басът е стегнат но малко по-скромен,но ми харесваха.Прослушвал съм ОТ Monitor Audio,бих казал че имат солидно количество бас,звукът им за мен е доста заинтригуващ в самото началото,но после лично мен ме изморяват.Всичко това е толкова индивидуално и затова каквито и съвети да получиш според мен е хубаво да не бързаш и да намериш възможност за прослушване преди да купиш.Успех в забавлението :)!

Неактивен Nikolay S

  • Публикации: 32
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #9 -: Декември 12, 2017, 12:38:25 pm »
 Иво, благодаря за мнението, честно казано ми беше доста полезно. Naim DACV1 ми мина в полезрението, но не бях сигурен дали има предусилвател в него, който да се използва с крайно стъпало след това. Честно казано нямам против и употребявани компоненти, стига да са в добро състояние. Ти с какви тонколони слушаш системата си и в какво пространство? Както казах не бързам с покупката на новите компоненти и едно разтягане във времето би довело само до повишаване на бюджета, стига да си изградя виждане за нещата, които трябва да закупя.

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #10 -: Декември 12, 2017, 12:56:31 pm »
Аз слушам с ОТ Naim SBL доста стари като модел но изглеждат страхотно и най-вече много харесвам като звук :).Звучат доста различно и характерно и са проектирани да работя възможно най близо до стената.Стаята ми е 3,5м на 5м.

Неактивен Invisigoth

  • Публикации: 36
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #11 -: Декември 12, 2017, 16:17:47 pm »
Naim DACV1 ми мина в полезрението, но не бях сигурен дали има предусилвател в него, който да се използва с крайно стъпало след това.

Да, има предусилвател и се връзва перфектно с Naim NAP 100, примерно.

Неактивен Nikolay S

  • Публикации: 32
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #12 -: Декември 12, 2017, 16:19:12 pm »
Понеже идеята ти за система доста ме заинтригува, можеш ли да ми кажеш дали си сравнявал (или някой друг) NAP100 и NAP200, защото разликата в цената им е около 3 пъти? Също така дали използваш компютър като източник на музиката (такъв е моят случай)? Аз ще отделя известно време за проучване на варианта дак + крайно стъпало и евентуално ще погледна за възможност да чуя подобна конфигурация някъде на живо.

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #13 -: Декември 12, 2017, 16:20:39 pm »
Позната дилема, или по скоро колебание, породено от стремежа да не се направи "грешен" избор или поне в повечето случаи е така, не и при мен обаче.

Ако трябва да направя сравнение между личния ми опит със закупуване на "точните" компоненти, които имат дадена синергия помежду си  и всеобщото мнение на уважавани източници на информация, за същите тези комбинации, е че са абсолютно противоположни - Naim + Dali са напълно неподходящи като комбинация, неработещи добре заедно и т.н. е преобладаващото мнение за тази комбинация. Имайки висок клас  компонент от едната (ОТ) и „среден“ от  другата марки, бих могъл да кажа, базирайки се единствено на това което на мен ми харесва като звучене (това е и най-важното за мен) е, че не бих искал да заменя нито един от двата компонента за такъв от друг производител, или поне не на този етап. Дори не бих искал да заменя 5Si за усилвател на Naim от по-висок клас, напълно достатъчен е като тип звучене и като контрол над колоните.

Това което искам да кажа е че след като имаш опит с определени брандове и знаеш какво точно звучене търсиш, е по-добре да се замислиш как ти би искал системата ти да звучи, независимо от това как хората определят звученето, според останалите компоненти от техните системи, защото факторите които трябва да се вземат предвид са достатъчно много (кабели, източници, акустика, дори стил музика) и по-скоро ще те насочат в грешна посока.

Само ще ти кажа, че наскоро чух при познат букшелф на MA златната серия с незнам какви точно сребърни кабели за колони и усилвател Маранц среден клас и знам, че аз не бих могъл да слушам музика на тази комбинация, високите бяха прекалено „искрящи“ за мен, нз дали това е точната дума (надявам се да се изразявам правилно). В същото време притежателя на системата беше напълно доволен от звука й…

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Стерео система с неуточнен бюджет
« Отговор #14 -: Декември 12, 2017, 16:38:56 pm »
Nikolay S, мисля, че и тази кратка тема би ти била интересна - Naim SBL усилвател и източник? . В нея има и подробности за системата на Иво.

Naim + Dali са напълно неподходящи като комбинация, неработещи добре заедно и т.н. е преобладаващото мнение за тази комбинация.

dpg, наистина ми е чудно къде намери тези преобладаващи мнения :). Дори на изложения понякога двете компании представят продуктите си заедно, а и във форума на Naim има доста потребители с високите класове колони на Dali...