Автор Тема: Въпроси за избор на лампов интегриран усилвател  (Прочетена 4612 пъти)

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Здравейте отново! Преди няколко месеца писах последно тук във форума - в раздела "Моята система" съм публикувал подробности за настоящата ми система. Тя е комбинирана - стерео компоненти плюс компоненти за многоканална система.
Съвсем накратко - интегриран стереоусилвател Onkyo A-9070, HiRes мрежов плейър Onkyo NS-6170, грамофон Аудиотехника AT LP-5, основни озвучителни тела Canton Nestor 802 DC, ресивър Onkyo TX-RZ810, работещ в комбинация с усилвателя, плейъри Dune HD 4k Duo и Sony UBP-X800. Съраунд озвучителните тела не са интересни в случая.
В настоящия момент обмислям възможността да допълня системата и с лампов интегриран усилвател. Основното ограничително условие при мен е да мога да използвам с ламповия усилвател съществуващите колони Кантон. Те са 4 омови, сравнително мощни - 150 вата, и сравнително нискочувствителни - 89 децибела. Нямам място за допълнителен чифт колони, дори и букшелф, за ламповия усилвател.
Поради тези причини смятам, че ми трябва сравнително мощен пуш енд пул усилвател - вариантите сингъл енд отпадат. Наясно съм, че ламповите ватове са по-"яки" от транзисторните, но все пак смятам, че усилвател с мощност 3-5 или малко повече ватове на канал все пак ще е прекалено слабичък за колоните ми.

Затова съм се насочил към два модела лампови интегрирани усилватели на китайската фирма Xindak. Това не са от най-простите и евтини "китайци", а и фирмата изобщо не е гаражна. Имат дистрибутор в България, а и цената не е много ниска, но е сравнително достъпна. /Фирмата има и други модели по цени 5 и повече хиляди лева, но не става дума за тях./
Става дума за моделите Xindak MT-3 и Xindak V30. Първият е с по две лампи EL 34 на канал в крайното стъпало и с два режима на работа - триоден и пентоден. В първия е с мощност до 18 вата на канал, а във втория - до 40 вата на канал. Вторият е с по две лампи КТ 88 на канал в крайното стъпало и работи в пентоден режим. Неговата мощност достига до 50 вата на канал.

Повече ме привлича вторият модел - V30, на който цената му е с близо 1000 лева по-висока отколкото на МТ-3.
Но все пак се колебая между двата.

Някой да може да ми даде съвети и насоки по отношение на избора ми?

Благодаря!


Пропуснах още един въпрос. В стерео режим ще се използва или досегашният транзисторен интегриран усилвател Onkyo А-9070, или бъдещият лампов. С прехвърляне на аудиокабелите от изходите на единия усилвател към другия. Или с прекарване на втори комплект аудио кабели към колоните и пресвързване на кабелите на изводите на колоните.
В тази връзка, за да не пресвързвам и интерконектите между HIRES плейъра и двата кабела, допустимо от гледна точка на запазване на качеството на звука, да оставя постоянно свързани интерконектите между HIRES плейъра и транзисторния усилвател /Онкиото/, а да подам сигнал от линейния изход на транзисторния усилвател към ламповия? Естествено при такова свързване при работа на ламповия усилвател задължително трябва да е включен и транзисторният.
Ще има ли влошаване на качеството на звученето при такова свързване спрямо звученето при директна връзка - линеен изход на плейър - линеен вход на ламповия усилвател?

Слушам основно джаз, блус, класика - предимно барок и опери, и по малко от останалите жанрове.


Пропуснах да публикувам и снимки.

Xindak MT-3:





Xindak V30:






Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравей,
Би ли обяснил от какво е продиктувана идеята за това приключение?
Просто искаш да имаш лампов усилвате, защото си чувал, че са специални?
Или си чувал твоите колони с лампов усилвател и си се влюбил?
Ако е така - кое налага да запазиш и транзисторния?

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Здравей!
Имам двама приятели, които имат лампови усилватели, като единият от тях има и транзисторен усилвател, абсолютно същия модел като моя. Той се снабди преди няколко месеца и с лампов усилвател - Магнат RV1, който е пуш енд пул с 4 крайни лампи ЕL34 с мощност до 35 вата на канал и вградена лампова RIIA корекция. Колоните му са подобни донякъде на моите. Няколко пъти съм слушал системата му - с ламповия и транзисторния усилвател при един и същ източник и колони и звукът на ламповия усилвател много ми хареса. От тогава съм се запалил от мисълта да си купя и подходящ лампов усилвател. За Магнат като неговия ми е плитка кесията - секънд хенд се намират в немския ибей по 2300 евро и нагоре. Приятелят ми извади невероятен късмет и намери застояла бройка, чисто нова, в България, от вносителя на Магнат, за смешна сума - 1700 лева или нещо подобно.
Поради тези причини съм се насочил евентуално към изброените по-горе модели на Ксиндак.
Защо ще запазя и транзисторния усилвател - защото ще продължа да го използвам като крайно стъпало за фронт колоните /същите като в стерео режим/ с наличния ресивър за музика в многоканален формат, музика от SACD дискове, музика от SACD-ISO образи и филми от наличните ми плейъри Дюна 4к и блурей 4К Сони, които нямат аналогови изходи. Само през HDMI или коаксиал.

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Аз съм твърдо против идеята усилвателите да се делят просто на Лампови и Транзисторни :)
Нещата обикновено са доста по-комплексни и както има много различно звучащи транзисторни усилватели - така има и много различно звучащи лампови такива.
От тази гледна точка - много по-разумно би било да пробваш конкретен модел лампов усилвател ствоите колони, ако държиш на такъв.

За мен схемата с два стерео усилвателя и кино рисивър никак не звучи като добра идея. Най-малкото моята гледна точка е, че нашето хоби би трябвало до води до наслада и разтоварване, вместо да усложнява живота допълнително.
В тази връзка бих търсил Едно решение - било то лампово или транзисторно.

Колкото до Синдак (K не се произнася) - ако имаш възможност да чуеш в твоята система, за мен би било задължително. Китайците правят някои много добри неща, но определено не всички са такива. И не мисля, че само цена, мощност, външен вид и тип схема би следвало да са водещи при избора на усилвател.

Успех!

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Благодаря!

Неактивен p100ynov

  • Публикации: 133
Здравей.
Моят скромен опит с ламповите пуш-пул усилватели ми казва, че не са моите :) Много са ми транзисторни ;)
Лампите EL34 и KT88 са едни от най-често използваните, но са доста различни по звучене и е въпрос на вкус коя ще предпочетеш, така че за мен задължително си трябва прослушване (както и при всички други случаи :))
Пред достъпно ново и нещо качествено втора ръка, вече се насочвам към второто, така че обмисли и тази опция.
Успех с взимането на решение!
you're nobody without a naim