Автор Тема: Sub за Стерeо  (Прочетена 27478 пъти)

drazmahala

  • Гост
Re:Sub за Стерeо
« Отговор #15 -: Октомври 05, 2010, 00:19:09 am »
Интересно. Слушах Динаудио Конфидънс/модел около 2000г - някой да ме поправи ако бъркам/ тези с баса отгоре и високочестотният отдолу. По принцип не са ми любимите ОТ като марка , но признавам, че някак си успяват да ми привлекат вниманието. Системата, за която са вързани, е непозната за мен и мисля , че в БГ също е "нечуваема" - Аудио Синтезис. Собственикът си продаде SCM 40 ките и си взе тези ОТ, вярвайки че ще му донесат повече бас ::).След това съжали ;).Слушах Динаудито - звукът беше интересен, но не впечатляващ, поне за моите възприятия.Басът беше някак си слаб, но не толкова, че да се подразни човек.Истината е, че тези ОТ не ме впечатлиха,а са 1.5 по скъпи от 40 - ките След това към системата беше прибавен и суб на Динаудио - ще ви излъжа за модела - но мисля , че беше от "ниските" им класове.Да, басът вече беше  по отчетлив, но не чак толкова, че да се хванеш за главата.Така и трябва да бъде.
Всъщност искам да кажа, че не съм голям привърженик на суба в стерео системата.Имам чувството за нещо "привнесено", "изкуствено". В крайна сметка - въпрос на вкус.
При гледане на кино е разбираемо присъствието на суб, но тук...Не съм слушал скъпа стерео система със суб - това е .


Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Sub за Стерeо
« Отговор #16 -: Октомври 05, 2010, 00:28:27 am »
drazmahala, субовете на динаудио, особено пък ниските им модели... никак не са от най-харесваните - за разлика от колоните им :)
А и не е добре да се правят кардинални изводи от единичен случай. Масово хора в Англия ползват Релове в стерео системите си... а не е като да нямат избор :)

Другия момент е, че това не е панацея ... балансирането на една система и като звук и като компоненти е сложна и пипкава работа...
Пък и дотук говорихме за букшелв колони, или двулентови стоящи ... да надграждаш SCM40 или Dynaudio Cоnfidence със субуфер, особено пък с бюджетен субуфер е малко несериозно!

drazmahala

  • Гост
Re:Sub за Стерeо
« Отговор #17 -: Октомври 05, 2010, 11:03:51 am »
Цитат
Масово хора в Англия ползват Релове в стерео системите си... а не е като да нямат избор
Така е , ама като им гледам форумите при тях яко е застъпено и киното.

Цитат
Другия момент е, че това не е панацея ... балансирането на една система и като звук и като компоненти е сложна и пипкава работа...

Прав си. Въпросът е доколко е оправдан един суб в една стерео система.Това, което дадох за пример, и това което си написал, само потвърждават мнението, че трябва да се внимава.Да се внимава изобщо дали е необходимо такова надграждане, а след това да се внимава и с избора на суб.

vdsvicky

  • Гост
Re:Sub за Стерeо
« Отговор #18 -: Октомври 05, 2010, 19:10:33 pm »
Още един въпрос от мен , като се надявам да не стана досаден. Как аджиба мога да вържа суба към стерео усилвателя (не е ресивер за дом.кино с изход за суб) ? 

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Sub за Стерeо
« Отговор #19 -: Октомври 05, 2010, 21:37:04 pm »
Някои усилватели и предусилватели имат изход за субуфер - стерео или моно.
Ето примери:





Някои субуфери пък имат специфични начини за свързване в стерео системи. Специално при REL, единия начин за връзване (по високо ниво) е решен с Neutrik конектор към субуфера, от който излиза трижилен кабел който се свързват към спикър конекторите на усилвателя
Ето:



Накрая пак да припомня - ползването на нискокачествен субуфер в стерео система, може не просто да не подобри, а драстично да съсипе звука! Малко са басовете, които успешно се интегриран в стерео системи, и избора и напасването трябва да е внимателен, за да се получат съответно желаните резуртати.

Успех!

vdsvicky

  • Гост
Re:Sub за Стерeо
« Отговор #20 -: Октомври 05, 2010, 22:42:02 pm »
Сега разбирам . Благодаря.

Неактивен vanquished

  • Публикации: 12
Re:Sub за Стерeо
« Отговор #21 -: Ноември 12, 2010, 13:49:35 pm »
А как се нарежда B&W ASW610 до Велодин и Рел ?
Dune HD TV101 - Roksan Kandy MKIII + ATC SCM 11 - TH42PV80

Неактивен dimitar_genchev

  • Публикации: 8
Re:Sub за Стерeо
« Отговор #22 -: Ноември 12, 2010, 21:45:04 pm »
Никак не се нарежда :) с кой модели на велодайн и рел искаш да ги съпоставиш.
 

Неактивен Sper

  • Публикации: 97
Re:Sub за Стерeо
« Отговор #23 -: Ноември 12, 2010, 23:54:45 pm »
Сигурно Т2 и Velodyne CHT 12Q като сума, B&W ASW 610 не съм го слушал но има много добри отзиви във форуми и ревюта.


http://whathifi.com/Review/BandW-ASW610/
PSB Imagine T, NAD C355Bee, Rega Apollo, RCA QED Performance Audio 1, In-akustik  SuperFlat 2 x 2,5 mm²,

Неактивен vanquished

  • Публикации: 12
Re:Sub за Стерeо
« Отговор #24 -: Ноември 13, 2010, 11:10:46 am »
Да ,с Rel Т2 и Velodyne CHT 10Q/CHT 12Q .
Dune HD TV101 - Roksan Kandy MKIII + ATC SCM 11 - TH42PV80

Неактивен dimitar_genchev

  • Публикации: 8
Re:Sub за Стерeо
« Отговор #25 -: Ноември 13, 2010, 18:57:25 pm »
Аз лично трите модела не съм сравнявал моята дилема беше м-у рел Т2 и велодайн cht 10 q , избрах велодайна поради ред причини . Имам някакви тестове от списание STEREO&VIDEO руско издание при което бяха съпоставени около 10 суба вкл. и B&W rel Т2 и velodone 10 само че по стария модел . На първо и второ място бяха избрани велодайн и рел , разбира се това не е критерий за избор . Най добре сам да вземеш решение , разбира се с много тестове и слушане.
Успех.   

diannedel4ev

  • Гост
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #26 -: Март 30, 2011, 01:12:15 am »
Toчно за това те питах по-напред.
Класическото стерео не включва отделен суббас.
Колоните би трябвало да се справят нормално сами. :)

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #27 -: Март 30, 2011, 10:12:14 am »
Аз имах предвид друго.

Но първо да ти отговоря. По времето когато купих колоните бях с рисивър, а известно време (за около седмица) бях взел усилвателя на един приятел. Тогава субуфърът още го нямаше. На базата на този период ти отговорих, че колоните свирят прилично и без суб :) . После пристигна субуфъра и с него звукът стана още по-добър, колоните по-принцип свирят доста детайлно, субуфърът някак си създаде мекота и дълбочина и разбира се басите слязоха доста по-надолу (изпотих се от този опит за описание :) ). Тогава изобщо не съм се занимавал обаче с разположението на колоните, в смисъл отстояние от стената и т.н. Едва когато пристигнаха усилвателя и ЦД плеъра и системата придоби що годе завършен вид, напълних стойките до 2/3 с кварцов пясък и взех да  местя колоните напред назад, но с включен субуфър. Както писах не видях голяма разлика и ги оставих на 10тина см от стената.

Та четейки по-горните постове ми дойде наум че разположението на колоните се отразява най-вече на басите и не толкова на средните и високи честоти. Включеният субуфър така или иначе покрива в някаква степен звученето на басите и затова стигнах до предположението, че за да установя най-доброто разположение на колоните, както и влиянието на подложките, трябва да го направя при изключен суб.

Всъщност въпросът ми е има ли някакъв резон в това предположение или е пълна глупост :) Разбира се най-добре ще бъде да проверя на практика :)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #28 -: Март 30, 2011, 11:42:37 am »
drpetar
Според мен е неправилно да се разделя звука на съставни части. Например да се каже, че една колона свири супер, но баса и е в повече ... когато баса е вповече - той влияе и на всичко останало, и се променя цялостната звукова картина. Същия е случая, когато например има силен недостиг на бас. Често някои потребители с малки букшелв колони - се оплакват от разни дефекти в звуковата картина, като оплакванията им нямат конкретно общо с баса, когато обаче добавят субуфер, цялостната звукова картина се променя и нещата заспиват :)

diannedel4ev
Не мисля че е добре да генерализираме! Много сериозни слушатели по света ползват субуфер в стерео системите си. И тук не става дума за търсене на огромно количество бас - или ефекта на Кар аудиото...
Става дума за това, че понякога букшелф колоните, за да запазят равнотата на звука си, са отрязани доста високо - примерно 70HZ! И за да се получи оптимална звукова картина имат нужда от субуфер.
Това разбира се, не е общо правило, и има нужда от доста размисъл преди да се прибегне до такава стъпка.
При добър субуфер и добро напасване, в една стерео система, субуфера с нищо не подсказва за присъствието си.
Цели се хомогенна картина - без излишъци - за разлика от домашното кино...
Но!
Първо - некачествения субуфер може да съсипе нещата тотално...
Второ - на пръсти се броят субуферите, които се интегрират добре в стерео системи...

Идеята ми беше, че не е добре да отричаме нещо, само защото не отговаря на нашия вкус. Много сериозни имена в Стереото ... препоръчват субуфер за началните си серии озвучителни тела. Naim е един от примерите :)

diannedel4ev

  • Гост
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #29 -: Март 30, 2011, 14:05:42 pm »
Според мен много се разводниха нещата с навлизането на домашното "кино". Преди се знаеше какво е стерео система, источник, усилвател и колони. Колоните си бяха колони, т.е. свиреха музиката със целия спектър. Не знам кога е въведен субуфера за домашна употреба и не знам откога взеха да правят колони, които да свирят само част от спектъра. Честно казано аз такива колони не бих си купил и съм тотално против такива усложнявания на системата със допълнителни уреди, сложни или невъзможни напасвания, това си е жива мъка, да не говорим, че е хитър маркетингов трик, вместо да си купиш две колони, които наистина да са колони и да свирят чудесно сами, да трябва да даваш един куп пари за субуфери, стойки и какво ли още няма да те накарат да купиш, само им дай глупости да ти измислят да ти вземат парите, стига да има кой да им се връзва. Казах, за мен колоната свири с баса, средите и високите, които са нужни за нормално реално възпроизвеждане в домашна среда. Субуфера, според мен, е абсурден уред и като външен вид и като функция и няма място в моя дом.  :)