Автор Тема: Sub за Стерeо  (Прочетена 27462 пъти)

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #30 -: Март 30, 2011, 14:15:48 pm »
Интересния момент е, че често такива, според теб измислени и безумни комбинации... свирят доста по-добре, отколкото нещата в твоя дом :) или пък евтините колони, които свирят "целия спектър". Относно това кое е рекламен трик и кое не е - мисля, че говоренето на изуст не е от полза никому. Аз съм слушал сериозни 2.1 системи, и мисля че някои от тях си заслужават ... по много причини.
Не е тук мястото да се обсъжда смисъла и посоката в развитието на аудио индустрията.
Просто да се изказват мнения на базата на свбодни размисли е несериозно.
И липсата на опит с конкретните типове системи не е оправдание - дори напротив- би трябвало да предполага съвсем умерен тон!

drpetar честито за системата - слушай я както и и се наслаждавай както на теб ти допада най-много.
Успех!

P.S. И извинявай за спама!

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #31 -: Март 30, 2011, 14:48:29 pm »
diannedel4ev, много често добавянето на събуфер излиза по-евтиния вариант. Да не говорим, че почти винаги е по-лесния вариант за преборване със акустиката. Много от проблемите с акустиката идват с ниските честоти и възможността "да ги местиш" из стаята е по-лесна ако имаш отделен събуфер.
Лошо няма да вярваш в твоята теза. Само че колоните, които "свирят във целия спектър" никога не са били евтини, не са евтини и сега.

diannedel4ev

  • Гост
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #32 -: Март 30, 2011, 14:57:25 pm »
Сега обърнах внимание, че темата е 2.1 система, което по презумция включва субуфер.
Извинете ме за недоглеждането и спама в такъв случай.
Аз честитих вече на собственика, щом той е доволен от звука, всичко е ОК.  :)

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #33 -: Март 30, 2011, 15:45:44 pm »
drpetar честито за системата - слушай я както и и се наслаждавай както на теб ти допада най-много.
Успех!

P.S. И извинявай за спама!

Благодаря! Аз така и правя :)

Не е нужно да се извинявате за спама. Всъщност аз не смятам че е спам, а само излагане на две различни виждания, в което няма нищо лошо. Аз самия обаче не мога да участвам в този дебат, защото не се чувствам за достатъчно вещ в тази област.

От друга страна този дебат не може с нищо да промени виждането ми за системата, която успях да сътворя. :) Наистина тя е много скромна, но считам, че успях да избера и напасна елементите от аудио частта по такъв начин, че резултатът от това напасване да ме радва и удовлетворява напълно.

Смятам също, че субуфърът много добре се интегрира в системата и значимо подобри цялостната звукова картина, без да е видимо присъствието му. :) Скоро вкъщи дойдоха на гости приятели и им пуснах малко музика. Всички бяха изумени "Абе тия малки колони откъде ги вадят тия баси?". След като им казах, че дървения куб отдясно не е просто мебел, те пак се чудиха "Ама басите се чуват от колоните, не от субуфъра". Казах им че така и трябва да бъде ... :)

maxrev

  • Гост
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #34 -: Март 30, 2011, 16:40:58 pm »
Честито за системата и да имаш много приятни мигове с музиката !Изглежда добре .Най хубавото е ,че на теб ти харесва звука  и няма разминаване между очаквания и реален резултат. :)
п.с.Иначе принципно напълно споделям мнението на diannedel4ev относно модните тенденции в аудиото и размислите по въпроса кое ,кому е нужно и къде остана доброто старо стерео.Извинявам се за спама,а още повече,че си позволявам да се изказвам,без да имам скъпа система в къщи ,което очевидно е пречка човек да си позволи някакво мнение тук дали нещо му харесва или не .

Неактивен johnyboy

  • Публикации: 23
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #35 -: Март 30, 2011, 19:43:29 pm »
Цитат
.Извинявам се за спама,а още повече,че си позволявам да се изказвам,без да имам скъпа система в къщи
Като не си карал Ферари е неуместно да обсъждаш достойнствата и недостатъците му. Мен също ме сърбят пръстите, но си трайкам, въпреки че не ми е много евтина системката :)
И аз се извинявам за спама но, исках да подсетя стерео маниаците че всичко се е почнало с един високоговорител :) После с два ( първото стерео), четири, ( двулентови ОТ), шест, осем ...

diannedel4ev

  • Гост
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #36 -: Март 30, 2011, 20:48:42 pm »
Какво значи евтино и скъпо ? Това е супер субективно. За някои аудиофили със системи за петдесет, сто хиляди евро една система за 20 хиляди лева може да я определят като евтина.
От друга страна това, че дадена система се "води" за скъпа и "класна" не значи, че точно на мен ще ми харесва звука и. Слушал съм скъпи системи, които не ми харесва как звучат и спрямо моя слух, моята "евтина" система звучи по-добре. Слушал съм и скъпи системи, които звучат по-добре от моята "евтина", но по моя преценка 1,3 до 1,5 / едно цяло и пет/ пъти по-добре, не и 6 или 10 пъти по-добре, каквато е разликата в цената, което за мен лично е неоправдано да се купува.
Любимият звук е толкова субективно нещо, че това разделение по цени на мен ми стои много несериозно спрямо здравия разум. Работата заприличва на хвалби между възрастни деца на кой яхтата му е с 5 метра по-дълга от на другия.  :)

Неактивен johnyboy

  • Публикации: 23
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #37 -: Март 30, 2011, 21:07:27 pm »
Любимия звук? Ок :) А нещо за верния звук? ;)

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #38 -: Март 30, 2011, 21:11:56 pm »
Аз под по-евтино имах предвид относително, а не като пари.
Примерно имаш хубави колони, харесват ти като тембър детайлност и тн, но има липсва добър бас /най-общо казано/. Варианта ти е да ги смениш с други, примерно със същата марка, но от по-високия клас. В повечето случаи това ще ти е по-скъпо и с по-голям риск отколкото да добавиш събуфер.
Това също е мое мнение, което не се опитвам да налагам на никой. Все има право да отстоява вярванията си.

Любимия звук? Ок :) А нещо за верния звук? ;)
Не винаги и не за всеки верния звук е любимия. Затова има такова огромно разнообразие от модели и системи сред потребителите.

Неактивен johnyboy

  • Публикации: 23
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #39 -: Март 30, 2011, 21:31:41 pm »
Контрабас звучащ като банджо = любим звук? Това него мога. Явно в мене е проблема.

Неактивен p100ynov

  • Публикации: 133
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #40 -: Март 30, 2011, 23:28:20 pm »
Ей, сега се замислям, че не е лесно да си модератор...
Със сигурност повечето постове не са за тази тема, но в каква да се преместят?!
В "за и против subwoofer-а", "по-скъпа система=по-добър звук?", "верен звук - има ли такова нещо?" или нещо съвсем четвърто или пето, например "кое е по-важно - да ти е по-дълга яхтата или да ти е по-мощно ферарито:)"
Аз май не честитих на собственика системата, но да е жив и здрав той, както и всички нас, знаещи и незнаещи, търсещи и намерили.
you're nobody without a naim

Неактивен p01s0n

  • Публикации: 181
Re:2.1 аудио-видео система
« Отговор #41 -: Март 31, 2011, 00:13:32 am »
diannedel4ev

Мн ме радваш какви заключения правиш дълбоки, дълбоки....  :D
Честито за системата много добре изглежда и като цяло готино се е получило
Нека има повече хора с подобни системи които да ги споделят във форума  8)

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Sub за Стерeо
« Отговор #42 -: Март 31, 2011, 11:38:53 am »
Преместих мненията от темата на drpetar на подходящото място.

...а още повече,че си позволявам да се изказвам,без да имам скъпа система в къщи ,което очевидно е пречка човек да си позволи някакво мнение тук дали нещо му харесва или не .

maxrev, пречка е човек да изказва крайни мнения за неща с които реално не е сериозно запознат и няма сериозен опит!
Да се отрича или възхвалява нещо въз основа главно на разсъждения и размисли наистина не се толерира тук.
Ако човек говори за собствените си впечатления, от собствения си опит и без да генерализира... тогава цената на системата му не е определяща. Да се отрича мястото на субуфера при определени условия в стерео системите, без човек да има опит със сериозни 2.1 системи... е говорене на изуст!

Неактивен spiritch

  • Публикации: 35
Re: Sub за Стерeо
« Отговор #43 -: Май 26, 2016, 18:21:54 pm »
Не съм тръгнал още да си купувам, ама от чисто любопитство искам да задам един въпрос, а пък отговорът може да е полезен и за други.
Имам усилвател NAD C356 BEE с колони Focal Chorus 716. Първият ми въпрос е: с какъв суб могат да се комбинират за стая от 20m2? Знам, че субът трябва да има High Level Input, но въпреки това проверих в сайта на SVS какъв суб ми предлагат. Оказа се, че е един от трите: SVS XX13-Ultra. Не са ли много големи за моите колони? Освен това в доста статии, които няма да слагам тук, защото са на английски език, чета, че за стерео си трябват 2 суба. Та може ли един такъв голям суб да се замени от два по-малки или трябват два големи? Станаха само три въпроса.

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Sub за Стерeо
« Отговор #44 -: Май 26, 2016, 21:40:33 pm »
spiritch, усилвателят ти има изходи за субуфер, следователно не е нужно субуферът да има задължително High Level Input.
Що се отнася до препоръката от SVS - по всяка вероятност са имали предвид, че 13 Ultra серията им предлага чудесно съотношение цена/качество и вероятно би задоволила всичките ти изисквания по отношение на ниските честоти - без компромиси и без значение с тези колони или при евентуален бъдещ ъпгрейд.

Според мен въпросът - "този субуфер не е ли твърде голям за моите колони?" , не е логически обоснован.
Обикновено субуфер за стерео се взима именно защото колоните не могат адекватно да се справят с наистина ниските честоти. Ако колоните ти възпроизвеждаха адекватно 20HZ примерно, надали щеше да има нужда от суб.
По-важно според мен е дали субуферът не е твърде голям за помещението ти.

Относно споровете за това един или два субуфера са по-подходящи за стерео - има доводи в подкрепа и на едното, и на другото твърдение.

От една страна, при два субуфера имаш повече гъвкавост при разположението, евентуално по-добра сцена и т.н.
От друга страна един субуфер на цената на въпросните два, обикновено би слизал по-ниско като честота, би имал по-мощен усилвател, а често при един и същи производител, субуферите от по-висок клас ползват и различни говорители/усилватели, което неминуемо оказва влияние на крайния резултат.

Обикновено за стерео са предпочитани субуфери със затворен обем. В случая със SVS, субуферите, които биха били интересно предложение за твоята система, са два :  SVS SB-2000 и SVS SB13-Ultra.
И двата са сравнително компактни, и двата по характеристики слизат до 19/20hz... и с това свършват приликите.
Ако държиш на два субуфера веднага, без да се инвестират огромни средства, може би SVS SB-2000 би бил чудесен избор в разумен бюджет.
Ако пък си максималист и не искаш да правиш никакви компромиси - хората от SVS са ти дали препоръка :). Пък в евентуално светло бъдеще, ако направиш сериозен ъпгрейд на системата, втори субуфер се добавя лесно.