Представяне на мрежов аудио/видео стриймър Egreat-EG-R1

 

Представяне на мрежов аудио/видео стриймър Egreat-EG-R1

Въпреки, че много потребители продължават да се придържат към физическите носители на информация /CD, DVD, BD/, вече все повече хора започват да използват високо-скоростната си връзка към интернет за достъп /и сваляне/ на разнообразно съдържание към тяхните домашни компютъри и в последствие да ги възпроизвеждат.
Това породи нуждата от устройства, които да работят с огромното разнообразие от файлови формати, да имат мрежови възможности, лесни за употреба.
Точно таково устройство е мултимедийния мрежов плеър Egreat-EG-R1, с който ще ви запозная в това ревю. То е една малка изненада в изобилието от подобни устройства, което идва на сравнително ниска цена и предлага впечатляваща гъвкавост и функционалност, въпреки малкия си размер. EG-R1 спокойно би могъл да се превърне в идеално допълнение към домашната ви кино система и в следващите редове ще разберете защо заслужава да му се обърне внимание.

ДИЗАЙН
Преди да видя устройството наживо предполагах, че ще е на нивото на много други продукти, произведени в Китай със сериозни забележки във външния вид. Въпреки това, за моя изненада, продука на Egreat е с елегантен дизайн, изцяло черна метална кутия с приятен финиш.

На предния панел е разположен малък екран, който предоставя важна информация относно използваните функции от плеъра и тя е  видима еднакво добре и денем и нощем.
Устройството е изключително компактно, не заема важно място и можете спокойно да го вземете с вас на вилата, на гости у приятели или на почивка.
Точните му размер са 15.5 cm x 11.5 cm x 4 cm.

УПРАВЛЕНИЕ

На самия плеър няма никакви опции за управление освен копче за включване/изключване. За сметка на това, на дистанционното управление имаме всичко необходимо. Самото дистанционно е добре издържано като цяло, създава приятно усещане докато се държи в ръка, бутоните са леко гумирани и лесни за натискане.

Единствения минус е, че в комплекта липсват нужните батерии /ААА/ за него.

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СВЪРЗВАНЕ
По отношение на възможности за свързване, EG-R1 предлага всичко необходимо, от което бихте могли да имате нужда.
На задния панел са разположени – вход за захранването, компонентен, композитен и аналогови стерео изходи. След тях виждаме коаксиален и оптичен цифров изход за звук, задължителния HDMI v1.3, мрежов порт и USB 2.0 тип B за директно свързване към компютър.

От лявата страна много удобно е разположен интерсния eSATA конектор, позволяващ на потребителите да свържат външен твърд диск като осигурява впечатляващи скорости на трансфер.
След това има 2 броя USB 2.0 входа, които може да използвате за допълнителен външен диск, флаш-памет или безжичен адаптер.
На последно място, но не и по важност имате стандартен SATA конектор, на който може да закачите всеки твърд диск със SATA интерфейс. Можете просто да извадите този от настолния ви компютър и да го закачите директно към плеъра.

СПЕЦИФИКАЦИИ

Хардуер
Чип Realtek
CPU: 400MHz MIPS;
DDR2 SDRAM – 128MB;
NAND FLASH – 256MB.

Видео
HDMI v1.3 резолюция до 1080p;
Y/Pb/Pr резолюция до 1080p;
Composite резолюция 576i-PAL, 480i-NTSC.

Аудио
Stereo, Digital Optical, Coaxial.

Свързване
2 USB Hosts;
1 USB Slave: 480Mb/s; SATA, eSATA: up to 2TB SATA HDD.

Мрежа
Ethernet 10/100Mbit/sec.

Видео формати
RM/RMVB;
MPEG 1/2/4 Elementary (M1V M2V M4V);
MPEG 1/2 PS (M2P MPG);
MPEG 2 Transport Stream (TS TP TRP M2T M2TS MTS);
VOB;
AVI ASF WMV;
Matroska (MKV);
MOV (H.264) MP4 RMP4;
IFO;
BD-ISO DVD-ISO;
MINI BD BD-9 BD25 RBD D5 D9 DVD CD.

Аудио формати
AAC M4A;
MPEG audio (MP1 MP2 MP3 MPA);
WAV;
OGG;

Снимки
JPEG, BMP, PNG, GIF.

Субтитри
SUB, SRT, SSA, SMI, IDX, PGS.

HDD Partition
FAT32, NTFS;

СВЪРЗВАНЕ И НАСТРОЙКА
Първоначалното впечатление от плеъра, след като го извадите от кутия е, че има прекалено много входове и изходи, които биха могли да затруднят обикновения потребител. Те не би трябвало да се притесняват защото процеса на свързване е доста лесен на практика, особено ако разполагате със всички нужни кабели предварително.
Свързването чрез eSATA и USB е изключително елементарно и работи безпроблемо. Същото може и да се каже за SATA интерфейса.
След свързване на устройството и включването му /зарежда за около 20-30 сек в зависимост от количеството информация на закачените към него дискове/, виждаме опростено и лесно за разбиране меню, което ни дава право на избор какъв тип информация искаме да заредим, както и някои допълнителни фунции на плеъра.

ВИДЕО ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ
Пробите с различен тип файлове /Mkv, m2ts, avi/ минаха безпроблемно, включително и с 1080р резолюция. Функциите като превъртане, зуум, пауза също работят бързо и безгрешно.
Друго важно е как се справя със субтитрите. Пробите с .srt и .sub бяха успешни. Има възможност за много допълнителни настройки като размер, позиция, цвят, шрифт и кодировка.

Много полезна функция е превюто на видео файловете преди да ги стартирате.

МРЕЖОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ

Както стана дума в началото, EG-R1 не е само HDMI плеър, но и мрежов такъв. Той може да се ползва като такъв или чрез мрежовата му карта или чрез USB безжичен адаптер.

Много лесно и бързо можете да конфигурирате плеъра за да получите достъп до вашата локална мрежа и Интернет. Така ще имате достъп до съхранените файлове /аудио, видео, музика/ на вашия домашен компютър или NAS сървър. Така не се налага да ги прехвърляте на твърдия диск на плеъра или на външен носител.

Плеъра има също така и голям брой онлайн приложения като YouTube, Picasa  др.

ЗАКЛЮЧЕНИЯ

Плюсове:
+добър външен вид
+малък размер
+добре изработено и бързо дистанционно управление
+пълни възможности за свързване
+огромен набор от поддръжани файлови формати
+удобно потребителско меню
+безшумно
+добри мрежови възможности
+поддръжка на субтитри с големи възможности за настройка

Минуси:
-не много красиви менюта
-недобре работещ торент клиент
-SATA твърдия диск няма опция за монтаж в корпуса на плеъра, а виси извън него
-някои много тежки видео файлове насичат при гледане по мрежата

СЪДЪРЖАНИЕ НА ПАКЕТА
Egreat EG-R1 плеър
дистанционно управление
SATA кабел
захранване 110-220V – 12V/2A
CD-R

  One Response to “Представяне на мрежов аудио/видео стриймър Egreat-EG-R1”

  1. Какво да кажа ! Всичко е вярно !