Какво е HDMI кабел, и коя версия ми е нужна

 

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) е цифров аудио/видео интерфейс, способен да предава некомпресиран поток от данни. HDMI осигурява връзка между всяко дигитално устройство, притежаващо подобен интерфейс, например DVD плейъри, кино рисивъри, персонални компютри, конзоли за видео игри, проектори и телевизори,  и е предназначен да замени старите  начини за аудио и видео връзка като коаксиален кабел, оптичен кабел,  SCART, VGA, DVI-A и други.

Чрез HDMI, можете по един единствен кабел да пренесете всякакъв видео сигнал – стандартен или с висока резолюция, и до 8 канален цифров аудио сигнал.

Освен това, HDMI е съвместим с DVI интерфейса (Digital Visual Interface) – който все още се ползва от доста устройства(особено по-стари), и при ползването на преходник не се налага сигнала да се конвертира, съответно няма  загуба на данни и качество на сигнала.

В таблицата по-долу, можете да видите какви са нововъведенията в различните версии на HDMI

В общи линии всеки, който иска пълноценно да се наслади на Blu Ray филми с новите звукови формати Dolby TrueHD and DTS-HD Master Audio и има устройство, което поддържа тези формати, трябва да се насочи към HDMI версия 1.3. За всички останали HDMI версия 1.2 е напълно достатъчна за сега. Вече съществува и HDMI версия 1.4 – която позволява преноса на видео с много висока резолюция  (3840×2160p при 24Hz/25Hz/30Hz и 4096×2160p при 24Hz). Освен това HDMI версия 1.4 поддържа “Audio Return Channel” – функция позволяваща по един и същи кабел да се изпраща звук и картина от рисивъра към телевизора, и да се приема обратно към рисивъра звука от телевизионния тунер.

HDMI версия 1.4а позволява пренос на 3D съдържание.

Днес, все повече потребители ползват като аудио и видео източник не специализирано устройство, а персоналния си компютър – лаптоп или десктоп.

Много от предлаганите на пазара персонални компютри притежават HDMI интерфейс .  Ползването и свързването на такъв компютър към домашната кино система е лесно и удобно, но има някои тънкости, с които трябва да се съобразите.

Първото и най-важно нещо е, да се убедите че видеокартата ви поддържа звук през HDMI (при някои производители се налага допълнително свързване на картата с дъното чрез SPDIF кабел)

Следващата не по-малко важна стъпка е да се убедите, че кино рисивъра ви може да поема звук през HDMI. Често най-евтините модели рисивъри не поддържат тази функция – в спецификациите им е обозначено  само HDMI switcher! В този случай аудио потока не се задържа в рисивъра – а се изпраща към HDMI изхода му – най често към телевизора.

Ако кино рисивъра ви е от среден или висок клас, то той почти сигурно поддържа HDMI repeater! Тогава просто трябва да включите кабела на избрания от вас вход и по него ще преминава и картина и цифров звук.

В случай, че  искате да гледате Blu Ray филм с новите звукови формати Dolby TrueHD and DTS-HD Master Audio ползвайки като източник домашния си компютър,  ще ви е нужен подходящ хардуер – например  звукова карта Asus  Xonar HDAV1.3 или   видео карта от  ATI Radeon HD 5000 или Nvidia 400 сериите.

 Posted by at 14:25