AV Guide Форум

Стерео => Аксесоари => Темата е започната от: lz3ty в Август 22, 2011, 14:44:10 pm

Титла: Захранващ кабел ?
Публикувано от: lz3ty в Август 22, 2011, 14:44:10 pm
Скоро прочетох за захранващ кабел на стойност около 300 евро.Каква е логоиката да се дават толкова пари за него?За останалите кабели съм съгласен,има логика,практиката го е доказала...Според мен е по важно какви са връзките преди кабела/контакти,заземление ,честотата на тока-51,49 или 50 Hz,волтаж и т.н/. Интересно е дали някой може  при слепи опити да направи разлика с какъв кабел захранва  даден детайл от системата си,готов съм да се обзаложа на 100 лева,че при 3 опита поне един ще е грешен...Има ли смисъл тогава и какъв?  Възможно е да греша,очаквам логично обяснение.
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: Rudra в Август 22, 2011, 15:04:00 pm
Обяснението е съвсем просто и е давано многократно тук.
При система на достатъчно високо ниво, всеки елемент от системата оказва влияние - и междукомпонентни кабели, и захранващи кабели, и стойки/маси, и разклонители и контакти, и всичко останало.

До колко това влияние ще е драматично и ясно чуваемо зависи до голяма степен от системата, също както и от слушателя.

Има системи и компоненти, които се влияят изключително силно от смяната на кабели и аксесоари. Има и такива, при които това влияние не е до такава степен драматично.
По същия начин има слушатели, които усещат и най-малката промяна в системата си - в позитивен или негативен аспект, а има и такива, които трудно биха разбрали, дори да им сменят цалата система :)

Относно кабела, за който споменаваш, има десетки пъти по-скъпи захранващи и други кабели - и в това няма нищо лошо, докато ситемата е на достатъчно високо ниво за да се осмисли такъв кабел и докато слушателя усеща подобрение, коeто лично за него оправдава цената.

Тук стигаме и до въпроса за приоритетите и доказателствата.
Защо му е на някой да ти доказва каквото и да е, да се обзалага и да се опитва насила да те убеди в нещо.
Ако за теб захранващите кабели са незначителен аксесоар, който не си струва инвестицията - чудесно - спестяваш си да кажем 300 евро :).
От друга страна, ако си изградил система на достатъчно високо ниво, всички други елементи по нея са изпипани, разполагаш със свободни финансии и ти е любопитно до какво ниво можеш да доведеш звука от конкретната система - то тогава можеш сам да провериш има ли смисъл за теб смяната на захранващия кабел, пък ако искаш да има интрига можеш и да се обзаложиш със себе си  ;D

Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: lz3ty в Август 22, 2011, 15:19:18 pm
 Не знам защо отворих тая тема, май просто ми беше интересно.Не,не търсех интрига,а логично обяснение,което намирам при другите конектори.Другото ми хоби е свързано с високочестотна техника и радиовълни и имам представа от някои физични закони.Просто се надявах наистина да има някакво друго  обяснение по темата .
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: civica в Август 22, 2011, 15:24:59 pm
Другото обяснение е , че като има търсене на такива кабели  , ще има и предлагане !
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: rewri в Август 22, 2011, 15:53:41 pm
Независимо от цената,един кабел може да оказва различно влияние върху звукът.Някои слушатели търсят неутралност и тонална уравновесеност, други дълбок бас с оловен оттенък, който стъпва тежко и бавно, а трети  по-динамична, гъвкава, целенасочена и изразителни картина.Различните кабели могат да придадат насока, едни и същи компоненти да  звучат по един или друг начин.Това  помага  на собственикът да търси "равновесие" в своята система,което да го кара да изпитва удоволствие от нея.
От едно ниво нагоре на аудио уредбата, звукът става повече или по-малко зависим от подобни ъпгрейди.Те струват пари.Фирмите в кабелната индустрия, влагат все по-модерни технологии и скъпи материали,вкл. благородни метали.Очевидно е,че не могат да произведат огромни количества и да заредят магазините по целият свят.Затова сегментират пазара,бюджетни решения за масовият потребител и скъпи, до много скъпи продукти,ръчна изработка,в която цената не е определящ фактор.
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: Coppermine в Август 22, 2011, 16:31:59 pm
Може би ако имаш някакъв специален разклонител или нещо като упс или нещо като външно захранване има смисъл да се сложи по-хубав кабел след него защото устройството ще филтрира смущенията по мрежата и ползваш по-хубавия кабел за да няма други смущения. Само предолагам де, понеже колегата търсеше логично обяснение и това ми звучи логично :)
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: lz3ty в Август 22, 2011, 21:53:57 pm
rerwi обяснението ти звучи красиво,но това просто няма как да стане със захранващ кабел.Задавал ли си си въпроса кое точно ще промени сигнала или както Рудра спомена защо му е на някой да ти доказва нещо,което не може-просто повярвай! Но това не е толкова важно,защото всеки усеща нещата според собствените си разбирания.И това е хубавото на хобито ни!
Темата подхванах съвсем добронамерено,не твърдя,че съм прав,исказвам лично мнение.
Поздрави!
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: Rudra в Август 22, 2011, 22:23:30 pm
... или както Рудра спомена защо му е на някой да ти доказва нещо,което не може-просто повярвай!

lz3ty, или не разбираш какво ти пиша, или по някаква причина умишлено се опитваш да ми приписваш безумни иказвания!

Първо - никъде не съм казал, че нещо не може да бъде доказано - в случая ползата от захранващия кабел!
Казах, че не виждам смисъл някой на сила да си прави труда да ти доказва каквото и да било, особено при положение, че подхождаш по такъв начин!

Второ - никъде не съм ти казвал да повярваш в каквото и да е! Напротив - казах ти че ако за теб това е безмислено  си спестяваш разходите и разправиите по смяна на кабели! Ако пък решиш да обогатиш представите си за нещата - можеш да пробваш и сам да прецениш има ли всъшност смисъл или не, вместо да говориш на изуст!

За в бъдеще или ме цитирай точно, или не ме цитирай въобще!

Стотици любители на аудиото по света пробват и сменят различни захранващи кабели и намират разлика в звука на системите си.

Това, че ти не намираш тази идея за разумна и не вярваш, че има смисъл в смяната на захранващия кабел е нормално, и е твое право да вярваш или не в каквото ти харесва.

Да твърдиш категорично разни неща, без да си опитал обаче, е твърде несериозно! Такъв подход тук не се толерира - ставало е дума за това десетки пъти вече!

За да даваш мнение кое е възможно и кое е невъзможно, направи си труда и опитай, и дори тогава ще можеш да изказваш мнение базирано единствено на конкретния ти опит - в тесните му рамки!


Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: p100ynov в Август 22, 2011, 22:50:50 pm
Колега lz3ty,
Започнал си темата добронамерено и аз ще се опитам да се впиша в тона.
Съветвам те да наблегнеш повечко на практиката, за теорията и направи си сам има други форуми.
В момента има доста фирми, които внасят кабели, включително захранващи. Някои биха ти дали да пробваш вкъщи срещу депозит, някои даже и без депозит. Направи си труда, пробвай, пък сподели мнение. Ако нямаш възможност или просто не ти се занимава - по-добре не изказвай мнение.
Най-елементарният въпрос, който можеш да си зададеш в случая е "защо продават захранващи кабели за една торба пари?" и най-елементарния и логичен отговор, до който би трябвало да достигнеш е, че "защото се купуват", което почти на 100% означава, че вършат работа. Толкова ли е важно как ТОЧНО я вършат? Важно ли ти е да знаеш от какъв материал е проводника, как е изтеглен, как е усукан в сноп от по X жила, как е екраниран, как е запоен към еди какъв си конектор и т.н.?
Дано да съм звучал добронамерено, поне такова ми беше първоначалното намерение :)
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: lz3ty в Август 23, 2011, 13:41:25 pm
Не исках да засягам егото на никого,още повече на хора които уважавам и са ми помагали при избора на аудио техника.Целта не беше такава.Що се отнася до опит със захранващ кабел ще го направя,чакам ЦАП и усилвател от по висок клас за да е коректна пробата. Приключвам темата .Ако някой се е почуцствал засегнат моля за извинение!
Поздрави!
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: p100ynov в Август 24, 2011, 00:53:57 am
Темата си е много добра, дано редовно да се "вдига"!
Първо да споделя, че не си ми засегнал егото, нито си ме обидил, но едва ли точно аз те притеснявам :)
Май беше редно да спомена все пак и личен опит - смяната на всеки кабел прави разлика! В каква посока... вече е въпрос на вкус. Със сигурност обаче разлика има, освен това тя е лесно чуваема, така че чувствай се по-богат със 100 лева, заради липса на облог, които ти предлагам да заделиш за бъдещ захранващ кабел :D
Както писах по-рано, пробвай и сам ще се увериш!!
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: lz3ty в Октомври 08, 2011, 11:41:18 am
Взимам си думите обратно,щях да загубя баса.Разлика ИМА!
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: hgi в Октомври 08, 2011, 13:24:27 pm
С какъв захранващ кабел пробва и какви бяха общо взето разликите? На кои компоненти го изпробва - при усилвателя ли имаше най-голям ефект?
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: lz3ty в Ноември 09, 2011, 18:52:01 pm
Hgi подробно ще опиша сравненията след още няколко проби.
За сега който иска да прочете това: http://www.digital.bg/novini/революционно-откритие-в-областта-на-hi-fi-техниката-news12873.html
Поздрави!
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: lilscrappy в Август 14, 2014, 08:55:46 am
Аз да попитам някой да е правил тест да смени токовият кабел на кино усилвател ?
Интересно ми е да ли ще има положителна ефект и ще си заслужава ъпгрейда в тази насока ?
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: dimstanchev в Октомври 29, 2014, 22:25:22 pm
Смяната на захранващият кабел на ресивъра е в положителна посока не само от към звук, а и от към визия.
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: lilscrappy в Декември 21, 2014, 09:20:32 am
Интересна ми е темата, и тъй като няма къде да тествам подобна глезотия и не искам да рискувам с такава инвестиция вмомент, нека хората които са направили смяна на токовият кабел на усилвателя да споделят малко повече впечатления спрямо преди и след как е звука.
Само четох че май водещата добра марка е AudioQuest, вече запознатите ще кажат повече.
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: Rudra в Декември 21, 2014, 13:19:19 pm
Да се твърди, че има една водеща марка при производителите на кабели е също толкова нелепо, като да се твърди, че има една водеща марка при производителите на озвучителни тела, усилватели и т.н. Такъв род изказваня говорят или за крайно несериозно отношение, или за крайно слабо разбиране на материята.

Мисля, че е далеч по-разумно да се говори за добро съгласуване между даден усилвател и даден захранващ кабел.
Предполагам най-лесния начин да се убедиш дали такава смяна си струва за теб и твоята система, би бил да пробваш сам. Трудно ми е да разбера къде точно е препядствието в това?
Титла: Re:Захранващ кабел ?
Публикувано от: lilscrappy в Декември 21, 2014, 15:22:28 pm
Мда малко съм се вживял с това че те са водещите, със сигурност и другите марки не остъпват, мъсълта ми беше че е една от добрите марка.
Чета в миналата страница, че има хора които са направили ъпгрейд, ще се радвам да дадат малко по подробна информация спрямо оригиналният.
Сигурен съм че ще си струва, но така за тест не ми се дават пари, и както каза е най добре да се тества някой добър кабел на моята система да вида да ли ще остана доволен от промяната или не, но не вярвам а и не знам къде в пловдив някой ще се навие на подобно нещо.
Титла: Re: Захранващ кабел ?
Публикувано от: vidolov в Април 02, 2016, 13:14:45 pm
Ами аз съм един от хората които се навиват за тестове в Пловдив.В неделите съм свободен.0878602592-Павел.Звънкай да се уговорим.