AV Guide Форум

AV Guide Форум => Моята система => Темата е започната от: cvetaniliev в Август 25, 2016, 19:15:23 pm

Титла: Първи наченки на моя система - cvetaniliev
Публикувано от: cvetaniliev в Август 25, 2016, 19:15:23 pm
Здравейте,
неотдавна зададох в 1-2 форума въпроса - "... имам нужда от помощ като за пълен лаик! Повече от компютърни колонки за 14лв. не съм си купувал през живота, не съм меломан, освен това съм доста глух и разбирам под кръглата нула от аудиотехника... Имам отчайваща нужда от нещо по-добро от говорителите на телевизора!..."

Най-сериозно внимание ми обърна администратор от този форум, с негова помощ се ориентирах към скромна система от най-начален клас, която за моите нужди ми надминава очакванията:
-ресивър YAMAHA RX-V481
-колони Monitor Audio BX2
-кабел Chord Clearway

Като гледам тука какви системи имат хората моето за нищо не се брои и направо ме беше срам да го показвам :) Но колегата на няколко пъти ме насърчава да направя тема тук, може да е полезна за някой друг начинаещ, та ето и моята история.
Спрях се на ресивър вместо стерео усилвател или активни колони заради разнообразните възможности за свързване и съм много доволен от него - пускам музика от ТВ-то, PC-то, през wifi плейва безжично каквото си сваля на домашната мрежа, ползвам му нет радиото, даже и bluetootha като дойде някой с любим плейлист на телефона :)
Колоните щяха да са Monito Audio Bronze 2, обаче тия малко по-стари BX2 ги продаваше колега от друг форум към който ме насочиха и се оказа че са като нови на добра цена. За моето помещение и особено мястото на което съм ги разположил върху секцията едва ли има смисъл от по-добри.
Кабела го смених на първата седмица, след като колегата от avguide ми обърна внимание, по-добре е с него от колкото с технополския :)
Основният проблем както се оказа ми е помещението - хол с бокс около 24-25м2. При ремонта и обзавеждането въобще не съм се замислял за евентуално озвучаване в бъдеще, а тепърва да преправям изцяло хола си за слушане е невъзможно, не ми е и необходимо реално - не съм запален аудиофил. Прикачвам и една панорамна снимка, да се види пълната липса на по-добро място за колоните :/
Основен източник ми е youtube :D Нямам представа до колко има някакво качество в клиповете там. Иначе от интернет гледам да свалям flac или други lossless формати.
Та така -  за момента съм със стерео система, но не със стерео усилвател, ами с AV ресийвър, но пък и филм гледам веднъж на месец, та не изграждам многоканална система, а само възможностите му за връзка ползвам пълноценно. И с две думи се получи може би "нескопосано" от по-сериозна гледна точка (за това и не мислех да го споделям), но напълно удовлетворяващо ме към момента решение :)
За финал трябва до призная, че определено ми хареса до имам по-хубав звук и за в бъдеще ако има подходящ вариант за ъпгрейд, имайки се най-вече предвид ограниченията на помещението ми, бих се замислил сериозно.
Благодаря на колегите от avguide за вниманието :)
Титла: Re: Първи наченки на моя система - cvetaniliev
Публикувано от: Rudra в Август 25, 2016, 19:44:22 pm
:) cvetaniliev, всеки тръгва от някъде и винаги има по-добри системи от неговата. Много от хората в този и в други форуми са стартирали от доста по-ниско ниво, та в тази връзка нямаш повод за притеснения.
Важното е, че системата те прави доволен и те кара да слушаш повече музика.
Имайки предвид ограниченията на помещението и разположението, както и бюджета, в който трябваше да се изгради система, резултатът изглежда съвсем приличен!
Поздрави и приятно слушане!
Титла: Re: Първи наченки на моя система - cvetaniliev
Публикувано от: vidolov в Август 26, 2016, 00:09:44 am
Честито и със здраве!Една система е на достатъчно високо ниво ,когато носи радост на притежателя й.Та при теб всичко си е наред. ;)Ако позволиш един съвет.Изрежи осем малки квадратчета  картон и ги разположи по 4 под всяка колона на равномерно отстояние в ъглите,ако колоните нямат крачета де.Това е евтин и сигурен начин за подобряване на звука.Мисля че още е рано да си говорим за саундкери,но и това ще ти дойде на дневен ред ако продължиш с хобито.Още веднъж честито. (y)
Титла: Re: Първи наченки на моя система - cvetaniliev
Публикувано от: ivogmarinov в Август 26, 2016, 03:25:09 am
Честито :)!Най-хубаво е човек да се наслаждава на това което има в момента!Важно е не класа на системата, а колко емоция носи тя на нейния собственик (y)!
Титла: Re: Първи наченки на моя система - cvetaniliev
Публикувано от: lazarus18 в Август 26, 2016, 10:56:18 am
Честито!
Виждам, че си избрал да имаш хладилник вместо правилно разположени тонколони, но пък сигурно и аз бих избрал студената бира пред стойки за тонколони. :)
Титла: Re: Първи наченки на моя система - cvetaniliev
Публикувано от: ivaylo10 в Август 26, 2016, 12:10:12 pm
Честито и от мен! Не виждам защо те е срам да качиш снимки на системата ти. По важно е каква наслада ти носи. Има хора с много скъпи аудио системи за които музиката се е превърнала във средство да си чуят системата, без да могат истински да почувстват, усетят, настръхнат от самата музика като изкуство. Познавам хора, които са с нисък клас системи но успяващи да се потопят и вникнат в музиката. За мен лично мога да споделя, че една скъпа система внася допълнителна емоция, но основното нещо което ме храни е музиката! Това, че един музикант свири на много скъп инструмент не го прави виртуоз.
Титла: Re: Първи наченки на моя система - cvetaniliev
Публикувано от: cvetaniliev в Август 26, 2016, 19:50:59 pm
Благодаря Ви :)
@vidolov - още преди да се сдобия с колоните Rudra ми препоръча tack it (https://www.office1.bg/FABER-CASTELL+TACK-IT+%D0%A1%D0%90%D0%9C%D0%9E%D0%97%D0%90%D0%9B%D0%95%D0%9F%D0%92%D0%90%D0%A9%D0%90+%D0%93%D0%A3%D0%9C%D0%90+50%D0%93%D0%A0-c4982-a1025160010/) за целта, която си описал щом няма друг вариант освен да са върху секцията. И наистина помага :)
@lazarus18 - хладилника наистина ми е по-необходим, нямаше избор тука :) Другият път като обзавеждам ще предвидя място за колони, сега вече имам малко опит.
Наистина най-важното е, че системата ме прави доволен и ме кара да слушам (много) повече музика! Не говорех сериозно, че ме е срам да я покажа, отдавна съм надживял тия неща :)