AV Guide Форум

Домашно Кино => Обща дискусия => Темата е започната от: raltz95 в Февруари 03, 2019, 00:52:05 am

Титла: Изграждане на система за около 1500лв.
Публикувано от: raltz95 в Февруари 03, 2019, 00:52:05 am
Здравейте!

Това е първият ми пост тук и се извинявам, ако не е на място или не спазя някое от правилата.

От няколко седмици умувам каква система да сглобя, за какво главно ще я ползвам и какви говорители и усилватели или ресийвъри ще ми трябват. Та мисля, че се спрях на един коментиран от вас вариант, който смятам за задоволяващ, но все пак искам да чуя и вашето мнение, защото съм пълен лаик в тази сфера на техниката.

Системата ще се използва главно за слушане на музика от смартфон, лаптоп, телевизор и Youtube. Филми не гледам много често, и не държа особено на съраунд звук, събуфери и т.н. Флашки и дискове няма да използвам, също така не мисля и да свързвам настолни компютри със системата.
Общо взето искам да събера една що-годе прилична система, която да подобри значително звука на телевизора. Не съм киноман или аудиофил и затова нямам особени претенции, просто мисълта да дам 1000лв. за система за домашно кино или саундбар някак не ми допада, затова предпочитам да дам малко повече, но да имам нещо насреща, което след време да ъпгрейдвам при нужда и желание.

Ще започна първо със стаята: Става въпрос за всекидневна с размери 7.6м. на 3.2м. Смятам да поставя колоните на около половин метър от стената, на стойки, като тези колони ще се слушат на около 2 метра разстояние от тях.

Харесал съм за колони Monitor Audio Bronze 2, като тях може и да ги взема втора ръка, за да се вместя в бюджета. Предполагам няма да представлява голям проблем и риск за мен.

За ресийвъра много мислих, но клоня най-много към Denon AVR-X1500H. Клоня към него, защото до колкото разбирам има 4K видео пропускливост, съвместимост със смартфон, възможност за интернет връзка, Apple Airplay, Bluetooth и други. Не ми харесва само цената му, защото купувам 7.2 канален ресийвър, а най-вероятно никога няма да ми се наложи да използвам всичките 7 канала.
Търсих някакъв негов аналог, който може да бъде дори 2.1, но не успях да намеря. Ако може да дадете някакви предложения за друг ресийвър или усилвател ще ви бъда много благодарен, но държа да мога лесно да пусна музика от телефона или лаптопа.
Трети вариант е да взема 2.1 или 5.1 ресийвър, да изгубя всички тези мрежови и "смарт" функции и да пускам музика от телевизора, който така или иначе ще е свързан към ресийвъра, да използвам кабели или да слушам повечко радио.
Ако можете да ми помогнете някак в избора на устройството ще бъда много благодарен.

Кабелите мисля да са Chord Clearway, а за стойки за колоните още не съм мислил и искам да ми дадете съвет също и за тях.

Благодаря много за отделеното време.

Поздрави!

P.S.

Ще се радвам да чуя мнението ви и за Denon AVR-X550BT, както и за Pioneer VSX-531-B. Тези два модела обмислям като вариант ако се откажа от Denon AVR-X1500H.

Благодаря!
Титла: Re: Изграждане на система за около 1500лв.
Публикувано от: Rudra в Февруари 03, 2019, 12:34:47 pm
Здравей,
Denon AVR-X1500H (https://www.avstore.bg/denon-avr-x1500h.html) определено е по-добрият рисивър. Освен, че звучи по-добре от малките си събратя, HEOS приложението е наистина удобно за слушане на музика. Още повече - ако имаш много музика на телефона. При HEOS връзката става по Wi-FI, не се налага всеки път свързване, както при Bluetooth, няма и прекъсване или лаг. Освен това можеш да включваш и изключваш рисивъра си пак през телефона - чрез приложението, да избираш входове и т.н. Реално ползването на дистанционното се свежда до първоначалната настройка на рисивъра и евентуално промени на настройките в бъдеще.

От друга страна - за да пускаш Youtube на рисивъра - вариантите така или иначе остават кабел, Bluetooth или Airplay2.
За да пускаш музика през лаптопа, ще трябва да ползваш или кабел, или Bluetooth, или, за да избегнеш тези варианти - да конфигурираш лаптопа да работи като сървър - и рисивърът да дърпа музика от него чрез приложението.
Не подценявай възможността за слушане на музика през USB - моделите от Denon AVR-X1500H (https://www.avstore.bg/denon-avr-x1500h.html) нагоре поддържат почти всякакви аудио формати през USB, включително DSD. И качването на цялата ти музика на един хард или голяма флашка би ти предоставило голямо удобство.
Иначе Monitor Audio Bronze 2 (https://www.avstore.bg/monitor-audio-bronze-2.html) са чудесни за бюджета си и стойки от рода на Norstone Stylum 2 (https://www.avstore.bg/norstone-stylum-2.html) биха било съвсем ОК за тях.

Успех!
Титла: Re: Изграждане на система за около 1500лв.
Публикувано от: raltz95 в Февруари 03, 2019, 22:38:17 pm
Благодаря за отговора! Ако имам още въпроси ще пиша отново.

Поздрави!
Титла: Re: Изграждане на система за около 1500лв.
Публикувано от: lazarus18 в Февруари 04, 2019, 01:42:54 am
Denon AVR-X1500H (https://www.avstore.bg/denon-avr-x1500h.html) е добър вариант, но ако си сигурен, че няма да добавяш повече 2 колони, може да разгледаш и стерео ресивърите на Yamaha - N-602 (https://www.avstore.bg/yamaha-musiccast-r-n602.html) и N-402.