AV Guide Форум

Стерео => Аксесоари => Темата е започната от: rapona в Март 17, 2010, 17:42:45 pm

Титла: Въпрос за окабеляване
Публикувано от: rapona в Март 17, 2010, 17:42:45 pm
Здравеите на всички

Много съм чел по нашите форуми че окабеляването е жизнено важно за добрият звук.Когато закупувах своята система си купих кабели за тонколоните от тези които предлагат в тахномаркет а по точно:

За сателитите и центъра ползвам - wireman high definition 2 x 2.10 mm/2
За фронтовете                          - wireman high definition 2 x 3.00 mm/2

Първо искам да попитам тези кабели добри ли са като параметри и матеиал
И второ ако ги сменя евентуално с по скъп вариянт ще има ли осезаема разлика
Цената на кочто съм ги закъпил не помня
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Rudra в Март 17, 2010, 18:33:46 pm
Окабеляването в една система е  важен компонент, от друга страна, кабелите трябва да са съобразени с нивото на системата ... Безумно е например на колони за 2000лв чифта да се сложи кабел от 1000лв метъра ... както е безумно да се сложи и кабел от левче метъра!
У нас вече има не-малък избор от кабели на най-различни цени, като в ниския клас има чудесни решения на Qed, Vandenhul, Ecosse, Real Cable и други. Относно това дали един кабел е добър като параметри и материали - това не е гаранция дали ще звучи добре или не, и още повече - дали ще си пасне с твоите компоненти  :)
Начинът е слушане - или ако си доверчив - търсене на опит от други потребители със сходна до твоята система.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vaso_bobinata в Януари 13, 2011, 10:51:02 am
Със какво е по лош за аудио този кабел.
http://www.gamakabel.com/e107_files/downloads/Loudspeaker_cable.pdf
Мисля да ползвам 6 или 10мм2 ?

Благодаря!
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: pnikolov в Януари 13, 2011, 11:07:35 am
Те ще ти отговорят по-знаещите, но основното е в изолацията върху медта. Едно на ръка, че в тези кабели се ползва супер високоочистена мед, която нашия завод незнам доколко постига, а другото вече е екранизацията отгоре. Колкото по-изолиран е кабела - по-малко смущения влизат в него и по-чист звук отива към колоните. Та дебелината на кабела едно на ръка, но няма да те спаси от външните фактори.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: lazarus18 в Януари 13, 2011, 11:32:44 am
Със какво е по лош за аудио този кабел.
http://www.gamakabel.com/e107_files/downloads/Loudspeaker_cable.pdf
Мисля да ползвам 6 или 10мм2 ?

Благодаря!
Отворих и ценовата листа на ГАМА Кабел. За секунда реших, че това е най-скъпия кабел, който съм виждал със страховитата цена от около 4000 лв без ДДС /и без опаковката/. Не знаех, че имаме такъв производител на HiEnd кабели у нас.
После забелязах, че цената е за КИЛОМЕТЪР.

Сега сериозно. Единствения начин да разбереш с какво е по-лош този кабел от друг е да ги пробваш на твоята система и да прецениш сам.
Иначе може да решиш, че се опитваме да ти пробутваме врели-некипели.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vaso_bobinata в Януари 13, 2011, 14:39:49 pm
Еми хора това ми е притеснението че кабелите ги преценявате по цената. Ако е скъп значи е super Hi End :)

Благодаря за съвета но за да мога да ги сравнявам трябва да купя двата вида кабели. 5 тела са бая метраж и бая работа.

Значи от гледна точка на машинен инж. преподавал даже 1 година в младостта ми технология на матерялите. Сега пак попрочетох накой неща и определено има няква мистика тука.
А може би не става въпрос за мистика въобще.

Сценария:
Аз съм производител на кабели, малък съм не мога да пробия на пазара на конвенционална жица  и решавам да предприема маркетингов ход да правя Хаи фи кабели. Когато маркетирам кабелите избягвам подробна техническа информация защото всеки може да види че много си приличат с конвенционалните. Правя ги по хай тек на външен вид и по extraordanary, шарени. Давам ги безплатно на дистрибутори Хай Фи магазини с подробна маркитингова информация как да се зариби всеки песимист с парички в джобчето. Пазара за хай фи е много благодатен и един кабел от 2 лева метъра не можеш да го натвариш 200 процента щото го има на още 50 места в софия, Обаче уникалния кабел по 20 лева метъра за 3мм2 го няма никаде  другаде и цената изглежда оправдана и можеш да реализираш отлична печалба.

Затова питам кои технически параметри на кабела го правят да звучи добре. Или е мистика?
Знам че повечето съфорумци тука искрено вярват че има някъв бакър дето е по-добър от масовия.
Ама тва дали е така? Много е съмнително! А когато съмнителното е и скъпо дългогодишната ми практика показва че обикновено ставаш жертва  на пазарната икономика :)))оф
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Crossblade в Януари 13, 2011, 15:06:05 pm
Приеми, че няма разлика в кабелите и си слушай каквото искаш.

Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Rudra в Януари 13, 2011, 15:19:05 pm
vaso_bobinata, както виждаш никой не се опитва да те "Навива" за нищо.
Според мен, и според много други хора, качествените кабели - съобразени с класа на системата имат голямо значение за звука.
Това мога да твърдя не от  гледна точка на параметри и спецификации, а от гледна точка на опит и слух.
Повечето хора без особен опит в материята, често се съмняват, или гледат чисто технически на нещата.
Аудиото не е точна наука!

Да преценяваш каквато и да било техника - колони, усилватели, плеъри, кабели ... просто по техническите им параметри е доста несериозен подход и резултатите често нямат нищо общо с реалността и очакванията.

Преди да започнем да спорим за глупости - пак ти казвам нито аз, нито който и да е до тук се опитва да те убеди да си купиш скъпи кабели или нещо такова.

Аз съм слушал кабели от няколко лева за метър, до няколко хиляди лева за метър... и за мен разлика определено има и тя е значима!

В случай че ти не чуваш разлика - чудесно, ще си доволен и с кабел за стотинки на метър!

Най-евтино ще ти излезе, да помолиш някой от форума, който има желание и възможност, да ти дойде на гости - или ти у тях, и да пробвате кабела който си харесал ... и по-качествен и скъп кабел .. за да прецениш дали за теб има смисъл от инвестицията.

В последните няколко месеца, доста хора, които бяха твърди противници на скъпите кабели... обърнаха разбирането си на 180 градуса!
Като се почне с vasilivanov и се стигне до drazmahala.
Дори iuli1971 - който има система от съвсем начален клас, в последния си пост споменава колко драстична е разликата между кабелите, които е ползвал до сега(евтин кабел от техно*** магазините), и кабела който наскоро закупи (най-евтиния кабел от нормален английски производител на аудио кабели)!

Та, за някои хора разлика има и тя е оправдана :) и ценово варира според нивото на системата.
За теб пък може да няма никаква разлика и да си спестиш известна сума пари!
В това няма нищо лошо :) но не избързвай със заключенията и изводите преди да си проверил нещата за себе си!

Успех :)

Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Sper в Януари 13, 2011, 15:19:24 pm
От личен опит мога да каже, че цената на кабела не е критерий за звука който ще ти хареса.
Аз пробвах в къщи in-akustik Referenz LS-1002 450 лева и  nordost flatline gold mkii 650 лева. In-akustik свиреше много по-добре в моята система от към детайност и лекато на звука и басите  :o , Nordost звучеше по остро но имаше невероятни среди   :-\ .  
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: lazarus18 в Януари 13, 2011, 15:22:31 pm
Аз от технически спецификации не разбирам. Затова и не държа да има някаква мистична формула изписана на кабела.
Чувам ли разлика, харесва ли ми, плащам му цената. Колко надценка си е сложил търговеца и производителя ми е все едно.
Това е правилната логика и те съветвам да направиш някакво усилие. Не е нужно да си купиш скъпия кабел и то за всички колони.
Ако искаш аз ще ти купя 5 метра от този "скъпия" по 4000 лв/километъра и ще отидем в някой магазин, където да го сравниш със друг "супер хай-енд" кабел за 10-15 лв/м. Ако не чуеш разлика /което не е изключено/, ти го подарявам.
Никой не е тръгнал да те натиска да купуваш кабел за 2000 лв/м. В една система като твоята е напълно разумно да се довериш на един производител, койтоправи само аудио кабели и ги продава по 5-10 лв./м. За една 5.1 система в нормална стая ще ти струва 150 лв. някъде. Аз лично съм се убеждал на два пъти, че между кабел за 1 лв./м. и такъв за 10м. има разлика.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: dimitar_genchev в Януари 13, 2011, 15:47:41 pm
Кабелите за вътрешни ел. обзавеждане се различават от аудио кабелите най вече със състава си . Сплавите на един или друг производител се различават коренно от там идват и различните характеристики .Аудио кабелите на Гамакабел са произведени по БДС който стандарт обаче е с доста големи допустими граници(както и всички кабели за електро инсталаций).При тези кабели от значение е ниската им себестойност важното е съпротивлението да е в някакви нормативи. При по сериозните производители на аудио кабели се ползват различни стандарти ,концепций , сплави и екрани на кабела, това от своя страна води и до по добро "звучене" на кабела . Аз лично съм пробвал и имам 4 вида аудио кабели - Jamo silver 2х1.5, такъв на гамакабел 2х2.5 , Eagle cabel silver line 2х4 (той е двукомпонентен медни и сребърни жила усукани ) и QED 2х1.5 .Четирите вида кабели звучат различно и са от ниския ценови диапазон .

PS. В момента съм вързал QED за високите честоти и Eagle за ниските  . Кабелите QED (10вл./м) и  Eagle(14.5лв./м) завучат в пъти по добре от тези на Jamo и гамакабел. Преди да тестваш сам няма да разбереш разликата .     
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: maxrev в Януари 13, 2011, 17:10:02 pm
Аз също не разбирам от технически спецификации и не ме и интересуват,от технология на матерЯлите още по-малко разбирам ,но пък мога да чуя  разликата в звученето на системата ми  с различни кабели.Като всеки един и аз си мислех,че за 2 лв. от бисквити катеричка може да излеме катеричка и с това си убеждение съм пробвал какви ли не варианти.....ама не излезе никва катеричка.Пробвал съм с 4 кв. от типа на този обикновения аудиокабел от железария,4 кв. мостовак,2.5 кв. някакъв от техномагазините уж аудиокабел,някакви знайни и незнайни кабели,проел 2 кв. и в момента съм с  екос 2.2 кв./най-евтиния модел/С всеки един от изброените системата ми звучи различно,но за съжаление с нито един от тези по 1-2 лв.,не свири по-добре отколкото с кабел за аудио.Най-неутрално и като едно цяло според мен звучи с екоса,а най-музикално с проела,колкото и да ми изглежда учудващо предвид това,че е предназначен за профи озвучаване.Между другото проел не е лошо решение,ако на някой не му се дават пари за кабели.С обикновенния 4 кв. уж за аудио звучи омазано отвсякъде уж има повече бас ама само уж,отврат направо.Мостовака се справя най-добре от непредназначените за аудио кабели,но пък някакси баса ,който е в изобилие заради дебелината  ,се отделя от останалата част и на някои парчета става малко сякаш е от друга песен,високите не са добре,в средата липсва нещо  ;D.Следващият ми кабел смятам да е пак екос,но друг модел,който смятам че ще ми лепне отвсякъде.Та в аудиокабелите не знам какво има,но ако човек открие кабела,който пасва най-добре на системата му си струва всеки лев,стига човек да има да ги даде.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: bozhidarg в Януари 13, 2011, 17:50:11 pm
Аз ще взимам тия дни за центъра и двете предни по 3 метра демек 9 метра,тоя дето е изложен в магазина на форума,някъде 5 лв на метър беше,та въпросът е за мойте инфинита нисък клас дали ще е добре?
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vaso_bobinata в Януари 13, 2011, 18:09:14 pm
Кабелите за вътрешни ел. обзавеждане се различават от аудио кабелите най вече със състава си . Сплавите на един или друг производител се различават коренно от там идват и различните характеристики .Аудио кабелите на Гамакабел са произведени по БДС който стандарт обаче е с доста големи допустими граници(както и всички кабели за електро инсталаций).При тези кабели от значение е ниската им себестойност важното е съпротивлението да е в някакви нормативи. При по сериозните производители на аудио кабели се ползват различни стандарти ,концепций , сплави и екрани на кабела, това от своя страна води и до по добро "звучене" на кабела . Аз лично съм пробвал и имам 4 вида аудио кабели - Jamo silver 2х1.5, такъв на гамакабел 2х2.5 , Eagle cabel silver line 2х4 (той е двукомпонентен медни и сребърни жила усукани ) и QED 2х1.5 .Четирите вида кабели звучат различно и са от ниския ценови диапазон .

PS. В момента съм вързал QED за високите честоти и Eagle за ниските  . Кабелите QED (10вл./м) и  Eagle(14.5лв./м) завучат в пъти по добре от тези на Jamo и гамакабел. Преди да тестваш сам няма да разбереш разликата .     
Добре според теб кое е по важно марка и модел на кабела или квадратурата. Защото според мен е определящо квадратурата а 6 mm2 Примерно Eagle Cable e 30 левчета по памет  и само за основните ми трябват 14 метра щото съм на Би-ампинг. 400 левчета за тест-а незнам мога да си купа 20 филма от blu-ray.com :) за тия пари :) 
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vaso_bobinata в Януари 13, 2011, 18:44:24 pm
Аз от технически спецификации не разбирам. Затова и не държа да има някаква мистична формула изписана на кабела.
Чувам ли разлика, харесва ли ми, плащам му цената. Колко надценка си е сложил търговеца и производителя ми е все едно.
Това е правилната логика и те съветвам да направиш някакво усилие. Не е нужно да си купиш скъпия кабел и то за всички колони.
Ако искаш аз ще ти купя 5 метра от този "скъпия" по 4000 лв/километъра и ще отидем в някой магазин, където да го сравниш със друг "супер хай-енд" кабел за 10-15 лв/м. Ако не чуеш разлика /което не е изключено/, ти го подарявам.
Никой не е тръгнал да те натиска да купуваш кабел за 2000 лв/м. В една система като твоята е напълно разумно да се довериш на един производител, койтоправи само аудио кабели и ги продава по 5-10 лв./м. За една 5.1 система в нормална стая ще ти струва 150 лв. някъде. Аз лично съм се убеждал на два пъти, че между кабел за 1 лв./м. и такъв за 10м. има разлика.

Няма нужда бате да ми подаряваш някакви неща. Просто имам научен интерес към казуса.
И обичам когато давам пари да знам защо ги давам.

ОК кажи какво сечение ще тестваме, ще купя същото сечение бакър Гамакабел некав многожилен примерно ПВ-А2 (laudspeaker кабела на гамакабел никой от дистрибуторите не го зарежда в голями сечения всички купуват сечения до 2,5мм2 ) и ще направим blind тест, ако познаеш по-малко от 9 от 10 пъти кой кабел слушаме.  Ставаш за резил :)
Ако не аз ставам за резил.

И ще качим тука резултатите :)

Даже ако искаш мога да сложа на гамакабела кабелни обувки бакърени да ги натисна с велера и да турна син термо шлаух отгоре почти ще мязат на хай-фай.

И да не се покриеш нещо сега :)
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: dimitar_genchev в Януари 13, 2011, 19:17:11 pm
Моя Eagle 2х4 е към 14.50 .
Виж какво предложение имам ,ако си от София мога да ти дам да тестваш у вас мойте кабели (срещу някакъв депозит) ще ти дам QED , Eagle , Jamo ти си купи пва-2 и тествай на спокойствие няколко дни(ресивъра ми е на ремонт до към 25 в най добрия случай) , дължините са ми по 2.5метра .Аз мога с това да помогна :). А и на високите защо ще слагаш 6 кв ? 
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vaso_bobinata в Януари 13, 2011, 19:37:31 pm
Ами според мен трябва да са еднакви.Иначе ще избягаме много от идеята за коректно възпроизвеждане във която вярвам.Защо да третираме различно различни части от диапазона? Освен ще е по евтино разбира се.
Сърдечно благодаря за предложението. Ще го обмисля:)
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: dimitar_genchev в Януари 13, 2011, 20:03:44 pm
Нека колегите с по голям опит да си кажат и те мнението , относно подвързването на високите честоти с по малко сечение кабел. Провери в документацията на колоните ти какъв кабел (като сечение) ти препоръчват , не вярвам да ти препоръчват повече от 2.5мм.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: lazarus18 в Януари 13, 2011, 21:26:45 pm
vaso, това упражнение щяхме да го правим ако имах някакъв интерес да си купиш по-скъпи кабели. Аз нямам такъв.
Занеси евтиния кабел, в който искаш магазин, където продават по-скъп кабел и им предложи на тях тази схема.
Те с удоволствие ще ти демонстрират и ще се убедиш, че сме прави.
В тази тема ти написахме няколко човека, че сме стигнали до някакви практически изводи за себе и продължавайки да твърдиш своето /без да си правил нужните тестове/ ни обиждаш.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vdsvicky в Януари 13, 2011, 22:19:40 pm
Такаааа . Понеже съм математик , та реших да сметна 4000 лв. за 1км. кабел колко струва метъра и стигнах до извода , че 1м. кабел струва 4лв. Направо си е далавера и стига да е със сечение поне 4мм. си заслужава отвсякъде , но не е май там въпроса. За мен идеалния кабел трябва да има добра екранировка между жилото (+) и масата , да е поне 4 кв.мм. и на първо място да "има" в нишките 50 % сребро.  Другото което е важно е че при къси дължини (по-малки от 1м.) не си заслужава инвестицията за скъп кабел. Просто не може ухото да "хване" ..............
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Rudra в Януари 13, 2011, 22:20:57 pm
vdsvicky ти колко скъпи кабела си ползвал и пробвал ... и на коя система? На твойта ли?
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vasilivanov в Януари 13, 2011, 22:21:11 pm
Пробвай да смениш захранващия кабел на усилвателя и плеъра, направо ще паднеш, разликите огромни.
Аз моя го смених, също така и интерконекта си смених. Разликите са неописуеми!

Ако не вярваш в разликата с кабелите, може да дойдеш в нас и да пробваш, веднага се забелязват от първите секунди.
Не знам как е при теб, но поне на моята система разликите са огромни.

Между другото интерконектите на Van Den Hul ми харесват много с комбинация Denon.

vdsvicky

Не е нужно да е поне 4 квадрата кабела. Има и по-тънки, които свирят. По-скоро комбинацията. При мен е 3 квадрата сечение и си предава абсолютно всичко. Има по-дебели, които свирят по-зле така че...
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: drazmahala в Януари 13, 2011, 22:32:15 pm

В последните няколко месеца, доста хора, които бяха твърди противници на скъпите кабели... обърнаха разбирането си на 180 градуса!
Като се почне с vasilivanov и се стигне до drazmahala.
:) :) :) :) :)  :)
Drazmahala  винаги е вЕрвал в кабелите ;)
Но някак си звучи готино - Като се почне с vasilivanov и се стигне до drazmahala... хиххи

Иначе мога само да препоръчам на отворилия темата, да си взима кабели в къщи и да слуша - от такива в железарията - до такива във вече сравнително многото магазини в София. ;) Другото си едно преливане от пусто в празно.Със сигурност кабелите имат значение.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vdsvicky в Януари 13, 2011, 22:45:07 pm
Ъъ...  Аз ползувам кабели купешки от "Направи си сам" . 5,50 лв. за 1,5 м.  със сечение 3,5 мм. зелен на цвят и произведен в Китай. Доволен съм за мене си , но имам приятел маниак който си е свързал компонентите със 50% сребро в кабелите . Някакви английски били.  Честно казано не чух разлика  :-[
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Rudra в Януари 13, 2011, 22:51:50 pm
vdsvicky,
Като нямаш никакъв опит с кабели, нито система на която да се чуе някаква разлика... нито пък си чул някаква разлика ... на базата на какво даваш съвети и категоризации - как трябва да е еди колко си дебел кабела, и от какво да е направен!?

Хайде стегнете се... говоренето на празни приказки не прави форума по-полезен и не прави услуга никому!
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: dimitar_genchev в Януари 13, 2011, 23:43:51 pm
Като се заговори за кабели да питам и аз нещо .
Има ли смисъл на моя кабел QED (началния клас) да му слагам крайни конектори "банани" и те по принцип подобряват ли звученето . Като се замисля може би контактната  площ е по голяма .
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vasilivanov в Януари 13, 2011, 23:48:47 pm
Като се заговори за кабели да питам и аз нещо .
Има ли смисъл на моя кабел QED (началния клас) да му слагам крайни конектори "банани" и те по принцип подобряват ли звученето . Като се замисля може би контактната  площ е по голяма .

Аз съм стигнал до заключението, че всички банани скапват звученето, кои по-малко, кои повече...
Никой не може да ме убеди в обратното. Факт е, че добавянето на банани, конектори оскъпява излишно и ако трябва да са на ниво да не развалят звука, то ще да са много скъпи.

Но пък хубавото им нещо е повече практичност и по-честото им махане и слагане без проблеми.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Rudra в Януари 13, 2011, 23:52:36 pm
При този клас кабели, бананите са главно за удобство.
В магазините, където има честа смяна на компоненти и колони, да се работи без банани е изключително неудобно.
От чисто звукова гледна дочка:
1- на такова ниво кабел и система надали ще усетиш особена разлика
2- според някои хора дори бананите влошават нещата, заради допълнителния преход между металите...
3- този тип банани не предпазват от оксидация на проводника - закрепват се чисто механично.

При по-високия клас -  кабела се продава на фиксирани дължини, фабрично капсуловани с банани или обувки - там направата и използваните материали са малко по-различни :)

Успех!
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: dimitar_genchev в Януари 14, 2011, 00:08:44 am
Благодаря за изчерпателните отговори. Явно в началния клас озвучаване е безмислено използването им.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vanquished в Януари 14, 2011, 00:48:21 am
Абе в нашия магазин бананите са по 1 и 60 килото,а портокалите 1 и 30 :) OFF  :)
vasilivanov ,а от къде купи по-качествени захранващи кабели и какви са?Веднъж бях завъртял кабела на ДВДто(преди като слушах от него) и си слушам - няма бас,викам си к'во стана тук.Щукна ми да го завъртя обратно и "О,чудо! - има бас" - това без да съм чел преди ,каквото и да е било по темата.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Rudra в Януари 14, 2011, 01:04:01 am
vanquished, повечето, а може би и всички сериозни компании, правещи аудио кабели, правят и захранващи кабели.
В България вече има известен избор.
Ето няколко примерни предложения:

Захранващи кабели (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=categories.view&category_id=169)

Успех!
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: hgi в Януари 14, 2011, 01:31:47 am
Веднъж бях завъртял кабела на ДВДто(преди като слушах от него) и си слушам - няма бас,викам си к'во стана тук.Щукна ми да го завъртя обратно и "О,чудо! - има бас" - това без да съм чел преди ,каквото и да е било по темата.
Как така си го въртял?
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vanquished в Януари 14, 2011, 10:32:55 am
Rudra - ops! :) тязи кабели са за един друг клас системи.
hgi - Щепсела в контакта исках да кажа.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vanquished в Януари 14, 2011, 17:38:43 pm
Добре,кабела захранващ - скъп.Той в какъв разклонител влиза?
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Sper в Януари 14, 2011, 18:00:08 pm
По-добре направо в контакта или във филтър. И аз преди време тествах един захранващ кабел http://www.systemsandmagic.com/index_file/blackwire_en.htm   :o шокираща разлика в звука по-плътен бас и  много ясен вокал само от захранващ кабел  ???.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: hgi в Януари 14, 2011, 19:38:45 pm
hgi - Щепсела в контакта исках да кажа.
Това ми звучи несериозно. Ако ми кажете че и това има значение направо ще се разплача... та нали е AC все пак...
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Sper в Януари 14, 2011, 21:07:51 pm
hgi - Щепсела в контакта исках да кажа.
Това ми звучи несериозно. Ако ми кажете че и това има значение направо ще се разплача... та нали е AC все пак...

Има разбирасе  аз имам един български разклонител и да ти кажа влияе много, аз го вкючвам  дирекно в силовия контакт захранващия кабела ;D и от там идва разлика от скапания разклонител  :D. все пак захранващ кабел за 260 лева а разклонител за 7 лева да ли не влияе ;D.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: hgi в Януари 15, 2011, 02:22:38 am
Нещо хич не сте ме разбрали май. Естесвено, че захранващия кабел е от значение. На мен ми стана интересно как така е имало разлика от завъртането на щепсела.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vanquished в Януари 15, 2011, 12:59:10 pm
Нещо хич не сте ме разбрали май. Естесвено, че захранващия кабел е от значение. На мен ми стана интересно как така е имало разлика от завъртането на щепсела.
Аз от къде да знам :) ,но и жена ми чу разликата.(това беше ДВД Pioneer 575)
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: hgi в Януари 15, 2011, 15:42:41 pm
Eми... отивам за фазомер...  :-X
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: bozhidarg в Януари 15, 2011, 17:54:13 pm
Eми... отивам за фазомер...  :-X
И аз се учудвам направо,сега и аз ще направя тия експерименти  :)
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: hgi в Януари 15, 2011, 18:02:34 pm
С усилвателя не успях да усетя осезаема разлика, може би има значение най-вече за източника. Като си взема DAC-a може да тествам с него. Иначе разбрах, че ако монитора и PC-то не са ти свързани в еднаква посока може да се появи трептене на образа.

За всеки случай си звързах всичката електроника както си трябва, как не съм го знаел това до сега...
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: diannedel4ev в Януари 15, 2011, 18:49:54 pm
А обикновените захранващи как да са включени в контакта като отгоре и отдолу са еднакви, кое е правилното, че може би всеки път ги пъхам в различни посоки ?
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Rudra в Януари 15, 2011, 18:53:27 pm
На захранващите кабели има означение къде е фазата.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: hgi в Януари 15, 2011, 18:56:44 pm
Е аз съм с обикновени, само на монитора не са ми маркирани, но при него се подразбира от дупката за заземяване.

Всички са си с посочено "Fl" за фаза и "N" за нула като погледнеш щепсела "отдолу".
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: diannedel4ev в Януари 15, 2011, 20:42:20 pm
Мммм, доста се обърках, на единия щепсел "Fl" и "N" са над двата щифта, но на другия са написани едно над друго над единия щифт, отзад където влиза в усилвателя нищо не пише и може и на двете страни да влиза, кое е фаза и кое нула на самия усилвател отзад ?
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Rudra в Януари 15, 2011, 21:32:57 pm
А какъв е усилвателя? На всички сериозни усилватели с които съм имал вземане даване - кабела може да бъде пъхнат по един единствен начин :)

(http://store.avguide.bg/images/detailed/0/twinlink_power1.jpg)
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: diannedel4ev в Януари 15, 2011, 22:01:48 pm
Най-обикновен Pioneer с най-обикновен кабел, който явно както и да се върти е все едно. :)
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vasilivanov в Януари 15, 2011, 22:11:34 pm
Най-обикновен Pioneer с най-обикновен кабел, който явно както и да се върти е все едно. :)

От страната на усилвателя няма как да бъде пъхнат освен, ако не е от малките кабели като тези за касетофон или двд плеърите имат такива от началните класове. Не им знам точното наименование.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: diannedel4ev в Януари 15, 2011, 22:26:18 pm
Да, този на усилвателя е от малките, на компакт диска изобщо не се вади. И в крайна сметка има ли при тях значение как ще са пъхнати в контакта ?
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vasilivanov в Януари 15, 2011, 22:46:34 pm
Ами да ти кажа не знам, пробвай ако усетиш разлика го сложи така както ти харесва.
Според мен за твоята техника може би няма да усетиш разлика.
Аз като имах преди плеър на technics разлики нямаше никакви при обръщането на фазата.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: diannedel4ev в Януари 15, 2011, 22:58:40 pm
Ами не, няма разлика. Голяма разлика чувам след като ходя на фитнес, звукът е доста по-добър. При пълнолуние и високо атмосферно налягане чувам доста заглъхнало. Сутрин чувам повече високи, вечер повече бас. Общо взето звукът се променя според състоянието ми.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: vasilivanov в Януари 15, 2011, 23:22:51 pm
Ами не, няма разлика. Голяма разлика чувам след като ходя на фитнес, звукът е доста по-добър. При пълнолуние и високо атмосферно налягане чувам доста заглъхнало. Сутрин чувам повече високи, вечер повече бас. Общо взето звукът се променя според състоянието ми.

За тази разлика мисля, че всеки я има, според настроението и желанието за слушане на музика. Сутрин е нормално да чуваш повече високи, ушите са си отпочинали от тежкия шум през деня.
Напоследък откакто си смених интерконекта и захранващия имам само желание да слушам музика без да спирам, някакъв огромен глад изпитвам отвътре за още и още.
Пожелавам го това на всеки меломан и човек, който слуша музика, а не аудио системи!
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: diannedel4ev в Януари 16, 2011, 00:21:47 am
Ами да, в крайна сметка всичко е заради музиката. Като малък свирех на пиано и имах възможност да чуя/ и да пипна/ общо взето всички класически инстументи. В гимназията бях в една банда на един Korg, там пък ми изпилиха ушите от жици и ударни. И съм благодарен на форума, защото почти бях спрял да слушам музика, а сега откакто влизам тук започнах пак да слушам музика, някак си се събудих.  :)
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Invisigoth в Август 30, 2011, 13:20:46 pm
Разполагам с едно парче кабел QED Anniversary XT с накрайници Airloc от двете страни.
Дължината му е 5 метра и искам да го разделя на две.
Дали ще представлява проблем и как точно трябва да го направя? В домашни условия така да се каже.
От коя страна е по-добре да са накрайниците? Откъм ресивъра или колоните?
Също така как трябва да се обработят крайщата, които ще останат без накрайници?
Съжалявам ако вече е дискутирано във форума и благодаря предварително на отзовалите се.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Rudra в Август 30, 2011, 14:19:30 pm
Накрайниците, при този клас кабели, се слагат единствено и само за удобство.
От тази гледна точка няма значение от коя страна ще са.
Кабелът обаче, сам по себе си има посока.
При този модел, тя е означена с надписа върху кабела - посоката на надписа отговаря на посоката на сигнала - от усилвателя към колоните.

С други думи, в твоя случай ще се получи така, че при едното парче накрайникът ще е в усилвателя, а при другото в колоната.

Можеш разбира се да решиш да не спазваш посоката на кабела, но има вероятност това да повлияе на представянето на системата - колкото и минимално да е.

Краищата на кабела, които ще са без накрайници, просто се забелват по 1см. със специалин инструмент или макетен(или пък друг остър) нож. Трябва да подходиж внимателно, защото конкретно този кабел е фин като структура и е лесно да го нараниш или разплетеш.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: lilscrappy в Февруари 01, 2015, 10:40:30 am
Здравейте много интересна тема, от скоро съм за фронталните и центъра с кабел Chord Rumour 2 високите ми фронтални с Chord Carnival Silver Screen съраунда е с QED Micro системата ми е следната  Link (http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=1717.0).
Интересува ме тъй като четох много, че кабела прави звука искам да ви попитам някой да е чувал следните модели и да си кажи мнението като плюсове и минуси, и като цяло да ли ще си заслужава ъпгрейда с един от посочените кабели отново за фронталните и центъра, а за съраунда има ли смисъл от покупка на по хубав кабел примерно Chord Carnival Silver Screen с цел подобряване при пуснат режим all channels stereo:
Chord Epic Twin, Audioquest Type-4
Също разбрах че и захранващият кабел е положителен ъпгрейд за звука явно и за него ще се мисли !
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Radyson в Февруари 01, 2015, 11:45:56 am
Здравей,
помоли да ти дадат този за тестване във вас, мисля че доста ще ти хареса: Chord Epic Twin (http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=2374.0)
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Rudra в Февруари 01, 2015, 13:32:01 pm
Не съм убеден, че "кабела прави звука" е добре подбран израз. Ако човек има посредствена система - и най-високия клас кабел не би могъл да направи звука на тази система нещо повече от посредствен.
От друга страна, ако системата е на добро ниво - обикновено всяка промяна в кабелите носи съответната промяна в звученето.
С други думи, според мен кабелите имат наистина сериозно значение за звученето на системата, като един добър и подходящ за системата кабел би могъл да разкрие пълния и потенциал и евентуално да помогне за фино донастройване на звученето - според вкуса на потребителя.
Със същата сила един нискокачествен или просто неподходящ кабел би могъл да "осакати" системата до неузнаваемост.

Имайки предвид всичко това, както и факта, че и сега използваш кабел на Chord за фронта и центъра си (и си доволен от начина, по който кабела звучи в твоята система), мисля че минаването към Chord Epic Twin (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30255) би било сериозен ъпгрейд, който може да донесе само позитиви на системата ти.
В същото време цената на Chord Epic Twin, макар и чудесна у нас, не е никак ниска сама по себе си, особено за тукашния стандарт, и само ти би могъл да прецениш дали такъв тип инвестиция е оправдана за теб.

Що се отнася до Chord Carnival Silver Screen (http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30251) - кабелът е много добро решение за цената си сам по себе си, а екранировката му го прави още по-добро решение за съраунд канали, тъй като голямата дължина на кабелите при кино системи е допълнителна предпоставка за евентуални нежелани вмешателства в сигнала. Мисля, че единствения "недостатък" на такъв тип ъпгрейд би бил чисто финансовата страна на нещата. Ако това не е проблем за теб на този етап, то ъпгрейдването на кабелите би могло да разкрие потенциала на системата ти в още по-голяма степен - без значение дали става дума за стерео, Dolby TrueHD или DTS-HD, или пък многоканално стерео (формат, който не намирам за особено удачен, освен евентуално за фоново озвучаване в заведение или магазин...).
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: lilscrappy в Февруари 01, 2015, 14:48:25 pm
Ясно а могат ли да се съпоставят двата кабела коiто съм писал по горе до колкото чета кабелите на Audioquest също са добри и въпросният Audioquest Type-4 е близък по цена на Chord Epic Twin.
Вече ще ми е интересно ако някой ги е слушал двата кабела какво ще каже.
А за токовият кабел разбирам също че е добре да е директно в контакта а не вързан към разклонител за 10-15 лева както е при мен вмомента.
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: lilscrappy в Февруари 02, 2015, 15:23:57 pm
Някой да има впечатления как е по добре ако се закупи по скъп кабел:
Да е терминиран фабрично или е по добре да се ползва самият кабел за мост между ниски и високи както съм направил вмомента.
Защото четох че има и добри банани и такива от които малко или много се губи качеството на самият кабел.
А вместо да се купуват отделни мостове, може да се ползва самият кабел за целта.
Вече вие ще си кажете мнението по въпроса знам че терминиран е по лесно за махане и слагане, но в моят случай няма да се маха.
Не бързам с покупка просто се информирам за да знам като се реша какво да взема !
Титла: Re:Въпрос за окабеляване
Публикувано от: Rudra в Февруари 02, 2015, 16:11:09 pm
При по-ниския клас кабели, когато се ползват банани на винт, обикновено става дума само за удобство и е теоритично възможно (особено при не особено качествени банани) да има лека деградация в звученето - най-малкото заради далеч не идеалния контакт между самия кабел и бананите.

При по-високия клас кабели - както при Chord, така и при почти всички сериозни производители, кабелите се продават Само терминирани. В този случай бананите или спейдовете са запоени с подходящ за вида кабел припой, облечени са с термошлаух и т.н. Предимствата са както добрия контакт, който осъществява качествения банан или спейд конектор, така и предпазването на самия кабел от оксидация или чисто механично износване при свързването и затягането му на клеми тип "винт".