Anton, в съждението ти някъде ми се губи логиката, може би защото смесваш две различни неща. Едното е каква е нуждата от ДАК, другото е някакво сравнение между лослес формат и аналогов сигнал, което пък незнам как може да се сравни, освен да сравняваш лослес формат с грамофонна плоча, която май е единствения източник на звук, от който сигналът излиза направо аналогов.
Така или иначе тонколоните приемат само аналогов сигнал. Повечето стерео усилватели също приемат само аналогов сигнал и след усилване

го пращат на тонколоните. Ако музиката е записана в дигитален формат (както е при повечето съвременни формати, вкл. CD, ФЛАК, или ако щеш мп3 и пр.), то е ясно че е необходимо устройство, което да конвертира сигнала в аналогов и да го изпрати на усилвателя.
В случая с твоя лаптоп, звуковата му карта има вграден ДАК, който извършва конвертирането, така че като начало не ти трябва външен ДАК. Въпросът е обаче какво е качеството на вградения ДАК в звуковата ти карта. Ако това качество те задоволява, нямаш нужда от външен ДАК, ако не те задоволява - имаш нужда от външен ДАК.
Още нещо. Не знам каква ти е звуковата карта, но ако е обичайната масова звукова карта за 60-80 лв. (или е вградена в дъното), и ако приемеш, че 50% от цената й е вграденият в нея ДАК, и сравниш тази сума с цената на външен ДАК дори и от начален клас, който е направен точно за тази цел, може би ще добиеш също представа защо би трябвало да има разлика в качеството на звука.
БТВ, аз не съм аудиофил