Автор Тема: Моята ситуация  (Прочетена 7426 пъти)

zhorko

• Гост
Моята ситуация
« -: Декември 01, 2011, 21:20:44 pm »
Здравейте на всички.

Започвам едно доста дълго изложение с цел да опиша моята ситуация и да потърся помощ за изграждане на домашна аудио-видео система.

Цялата работа започна преди около половин месец, когато реших да си купя нов хубав телевизор (panasonic TX-P50G30E) и блу-рей плеър на същата марка. С това дойде и желанието за подходящо озвучаване. Тук само ще вметна, че познанията ми тогава бяха на ниво да питам в един друг форум (активни участници от който виждам и тук) може ли към плеъра имащ аналогови изходи директно да вържа тонколоните ;D. Разбира се това няма как да стане и поради това интереса ми беше насочен към AV ресийвъри. До този момент не бях чувал за марки като Denon или Onkyo. Идеята за купуването на система от озвучителни тела тип домашно кино всичко в едно беше отхвърлена още в началото. На този етап се бях насочил към купуването на нисък клас ресийвър (дори втора ръка) и колони 5.1 от техномаркет за около 500-700 лева комплекта. В този момент попаднах на AVguide и мисленето ми се промени в посока ресийвър с по-добро качесто, с по-добри, само фронт колони и впоследствие надгряждане до 5.1/7.1. Но, това не беше края. След прочитането на статията за интеграция на стерео усилвател в AV-система и множеството мнения, че с AV-системата не може да се постигне същия ефект при музиката както при стереото, стигнах до крайната ми цел - въпросната интегрирана система и за качествен многоканален звук и за качествен стерео такъв. Това може да се случи след година може да се случи и след пет, но поне имам крайна цел. Нито съм страстен любител на филмите (а и нямам време да прекарвам ежедневно няколко часа пред телевизора), нито съм от хората които са болни фенове на стилове или изпълнители в музиката - досега съм слушал неангажираща музика и популярни класически песни в поп и рок жанровете от mp3-ки. С изграждането на такава система вкъщи смятам да променя това не толкова в количествено отколкото в качествено отношение. Предпочитам дори ако един филм гледам през седмицата да е с достатъчно добро качество и дори само за половин час да си пусна музика докато релаксирам след работа да ми носят усещането за качествен саунд (разбира се надявам се в бъдеще при наличието на подобаваща техника да развия усета за това що е качествен саунд). Това че никога не съм карал Мерцедес не значи че не искам един ден да имам без да знам дали ще мога наистина да го оценя и няма да са пари на вятъра. Същото е и с това ми начинание сега.

И така, целта беше поставена следва реализирането. В началото реших с четене по форумите, мнения и ревюта в интернет да успея сам да започна с набавянето на компонентите но стигнах до заключението, че променливите в уравнението са толкова много, а моите познания толкова млко, че накарая мога да се окажа с доста накупени джаджи, които всъщност не правят хубава система. Затова реших директно да се обърна към администратора на този форум за професионална помощ с цел преди изобщо да съм купил нещо да имам ясна идея какъв ще е крайния вариант и с времето и според финансите да работа само по изпълнението му. От администратора на форума бях посъветван да се допитвам директно до форума, в резултат на което е сегашното ми изложение.

И така. Ако ти който четеш това още си с мен следват въпросите. Ще се придържам по схемата от статията за изграждането на тези системи, макар и в разбъркан ред.

1. Озвучителните тела.

Започвам с тях защото те са ми най-големия проблем. В момента живея под наем и се очаква в недалечно бъдеше да се сдобия с ново жилище, което означава, че към момента няма как да отговоря на въпросите в какво помещение ще ги ползвам и как ще е обзаведено. Съвсем не е изключена крайно неприятната ситуацията при нанасянето ми в постоянно жилище да се наложи да ги заменя изцяло поради несъответствието им с останалия интериор (женените от вас ще ме разберат за какво говоря, за неженените - ще му дойде времето и вие ще го разберете :D). Затова, а и поради финансовата част идеята за купуването в момента на пет колони на куп е изцяло изключена. По-скоро се ориентирам към нещо от типа на 2, 2+суб или 2+фронт. Надявам се да не се стигне до ситуацията с цялостното им заменяне поради интериорно несъответствие и купеното сега да бъде интегрирано в цялостната система в последствие. С оглед на съвременното градско строителство мисля, че квадратурата на една дневна стая е около 25-30 квадрата и вероятно ще бъдат ползвани в такова помещение и за вбъдеще, и вероятно ако не допрени плътно то поне близко до стена (не си го представям колони седящи посредата на стаята с изключение на евентуално задните които да се поставят временно там само при гледане на висококачествено видео). Нещо което не ми е станало ясно досега - може ли колони които взимам сега за стерео система да се ползват в бъдеще за всяка от позициите фронт, задни, съраунд или за всяка позиция си има съответните характеристики и ОТ не могат да се поставят къде да е. Правилен ли би бил подхода сега да си взема нещо по-скромно което в последствие да стане съраунд или задни колони.
Следващия ми въпрос по темата е за марките и моделите. Повечето отговори на този въпрос са "иди и ги чуй" но това при мен не мисля, че ще е правилния подход поради няколко съобръжения. Първото и най-важно - споменах вече, че досегашния ми опит е с mp3-ки от компютърни колонки. Сами разбирате, че всичко което е дори в ниския клас на качествени марки ще бъде на светлинни години от това. От друга страна живея във Варна и там условията надали позволяват толкова големи възможности за обикаляне и слушане (ако греша варненци нека ме поправят). Затова моля, насочете ме към две три марки с по два три модела за всяка от тях и съответните технически параметри за които трябва да гледам за да мога поне да стесня кръга на това от което субективно трябва да избера. Нещо от типа Thunder = Black Ram, марката x = Laphroaig. Както във всяко друго нещо тук също трябва да си има отвърдени марки и производители и хората с опит в този бизнес имат много по-добра представа за това отколкото аз мога да придобия с прочитането на няклко ревюта или изказвания в мрежата. Вероятно е грешния подход но в сегашния ми избор повече ще натежи това което ми се препоръча, тук или другаде, а не това което долови собствения ми слух. В бъдеще кой знае, може и да дойде момента в който ушите ми ще различават доброто от по-доброто. Като изискване само бих казал да е по скоро с балансирано звуче, без да е в някоя крайнст и тясно обвързано с някой конкретен стил музика и че рядко ще се изпробват възможностите им откъм екстремна мощност
Бюджета ми за озвучителни тела е около 2-2,5 хил., като не е задължително да се изпълва докрай, ако може да се вземе достатъчно добро нещо и за по-малко. Не съм от хората които са на принципа колкото повече толкова повече.

2. Източника.

Както вече споменах ще имам блу-рей плеър. Мога ли на този етап да ползвам него като източник и за музика. Би ли могло нетренираното ми ухо наистина да долови разликата от слушането на нещо което просто подава информация от диска и качествен CD плеър. (Само ще вметна че най ми се нрави варианта за слушане от дискове, а не от компютърни файлове). Наложително ли е сега да мисля за това или да го оставя за много по-късен етап, когато вече ще се търси не просто добро звучене а по скоро съвършенство.
Тук отново ще ми трябва съвет за конкретен производител - за тази част дори незнам две имена които да щракна в Гугъл за да чета ревюта.
За бюджет, ако изобщо ще присъства тази част сега, незнам дали изобщо да се пробвам или ще прозвуча смешно с оглед на малкото ми познания, но даречем 1000 лева. Ако трябва да е повече, ще трябва да се компенсира от останалите компоненти.

3. Ресийвър. (AV, стерео или двете наведнъж още сега)

Оставих го за накрая, а всъщност смятам там да ми е фокуса и най-голямата инвестиция в момента с оглед на това, че това е компонента който искам да купя за достатъчно дълго време напред и да не се налага да го сменям поне докато не стане тотално несъвместим със съвременните технологии в аудиото и видеото.

Въпрос 1: Правилна ли е стратегията нещото от което трябва да се започне, самото сърце на системата да е ресийвъра (ресийвърите) и с него да се съобразява последващото озвучаване или е тотално погрешна и трябва човек първо да има озвучителните тела и да търси за конкретните такива съответниня усилвател (усилватели). Ако е второто страхувам се, че цялото ми това начинание ще трябва да бъде отложено за някъде в бъдещето.

Въпрос 2: Отново се връщаме към нетренирания ми слух. Ще усетя ли фрапираща разлика ако слушам музика използвайки AV ресийвър вместо стерео усилвател или спокойно мога да предпочета варианта да започна с AV-то. От друга страна с оглед на това, че към момента така и така няма да имама повече от две колони трябва ли да предпочета варианта със стереото а за AV да мисля когато реално ще мога да ползвам другите канали (тук ще вмъкна, че пренебрегвам видео сигнала от ресийвъра тъй като плеъра вероятно ще си подава достатъчно добро видео към телевизора ако се насоча към този вариант).

Въпрос 3: Марките и моделите.

Ако става въпрос за AV тук съм попрочел малко повече и досега съм се насочил към нещо в средния клас на
 - Denon
 - Yamaha (Колко точно специфично е специфичното им звучене?)
 - Pioneer (Почти нищо не се споменава за тях в този форум. Значи ли това според вас, че отстъпват на първите две?)
 -Onkyo (Макар и тава да беше едно от първите неща към които се бях насочил, към този етам почти съм го отхвърлил като вариант заради многобройните публикации за проблеми с прегряване и чести посещения в сервизите още в гаранционния период)

Ако става въпрос за стерео усилватели тук нещата са отново като при източниците - дори незнам какво да гугълна за да чета отзиви и коментари. Да не говорим за това как ще разпозная, че даден модел би могъл да се интегрира в цялостната система по варианта посочен в статията.

Варианта с взимането още на този етап на AV ресийвър и стерео усилвател заедно оставям като краен, защото това неминуемо ще свали качеството им с оглед на бюджета. Но ако това е препоръката ви ще обмисля и нея.

За този компонент вероятния бюджет - 2-2,5 хил. И отново, без на всяка цена да се изпълва ако не е наложително. Просто посочвам максимума  който изобщо мога да мисля на този етап.

Още ли има някой с мен? Би било супер.

И така. Ако мога да обобщя:
Ако не ми препоръчате друго първото нещо което ще търся е ресийвъра (тук чакам конкретна помощ AV или стерео усилвател) Също така моля препоръчайте ми марка, ако е възможно обосновано с конкретни показатели.
Второ - колоните. От прочетеното досега оставам с впечатлението, че най-добрия вариант е 2 букшелф такива със суб. Това ли е правилния вариант. Сякаш най-често споменаваните тук са Monitor Audio - това ли да е първият ми избор? Както казах собствения ми слух надали ще е най-правилния показател тук освен ако разбира се нещо не звучи тотално специфично и непоносимо за мен. Колони които взема сега могат ли да се ползват за всяка позиция в една бъдеща 5.1/7.1 система или като вземам нещо сега да го вземам така, че в бъдеще да са фронтални в системата?
И трето. Трябва ли ми сега CD-плеър или това ще предаде излишен лукс на системата и ще отклонии средства които на този етап биха могли да се използват по рационално? Ако препоръката е "да, трябва", моля насочете ме към марка.

Е, май това засега. На всички, вероятно много малко от вас, които са стигнали до края на това мое излиание сърдечно благодаря и извинявайте за толкова дългия пост, но всичко друго ми се струва, че щеше да се превърне в едно безкрайно задаване на откъслечни въпроси, без да даде представа за цялостната картина и в края на краищата до никакви ясни отговори. Ще чакам с нетърпение мнения и препоръки.

Към Rudra: Надявам се сега разбираш защо исках всичко това да ти го напиша на E.mail и да почнем да го нищим малко по малко, а не да го пускам във форума.

Поздрави на всички. Бъдете здрави.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:Моята ситуация
« Отговор #1 -: Декември 01, 2011, 23:28:39 pm »
Здравей и добре дошъл във форума.
Ще споделя моите виждания по въпросите ти защото и аз съм бил в сравнително същата ситуация като теб.
Лично аз бих те насочил да започнеш със система, базирана на ресийвър /дори и без всичките 5-6-7.1 колони в началото/. Така мисля защото сам споделяш, че тепърва навлизаш в аудиото и едва ли ще усетиш качествените разлики между ресийвър и стерео усилвател. Ако вземеш подходящ модел с предусилвателни изходи ще можеш след време да ъпгрейднеш системата със стерео усилвател по схемата, описана в статията, която си чел.
Относно колоните. Притесненията ти относно приемането им от жената в бъдещото жилище са основателни. Съвета ми е да се придържаш към по-компактни модели, черен цвят и нещата ще се получат. :)
Мисля, че бюджета ти за колони е напълно достатъчен за хубави колони букшелф + събуфер като начало /2.1/ или 2.0 стоящи. Варианти наистина има много.
За ресийвъра, ако планираш наистина след време да добавяш стерео усилвател си по-ограничен. Не че няма модели, но просто са в по-високия клас:
Yamaha RX-V771, Yamaha RX-A810
Denon AVR-3312
Onkyo TX-NR709
Marantz SR6006

Малко не ми се вписва този Блу-рей плеър. Не че не става като за начало и за музика, но ще го коментираме по-натам. ;)

Неактивен p100ynov

• Публикации: 133
« Отговор #2 -: Декември 02, 2011, 00:14:09 am »
Лелееееееееееееееееее.
Не бях виждал толкова дълъг пост... и толкова много въпроси :D
Тъкмо беше почнал да ме губиш като читател и дойде сравнението на марката Х с Laphroaig. Ако харесваш наистина single malt уиски, със сигурност знаеш, че пътят до него е дълъг... и в десети глас много повече ти се е услаждало blended, irish или bourbon...
Идеята ми е, че за всички неща в живота, човек трябва сам да си извърви пътя, който винаги е дълъг.
Донякъде разбирам, че искаш да ти препоръчат някаква система, която да отговаря на всички твои изисквания и е твърде вероятно, след като си я закупиш и инсталираш, тя да ти хареса, но все пак е по-добре да имаш поне малко изграден вкус - натрупан опит, за да си спестиш потенциални бъдещи разочарования. А опитът се трупа със слушане... на различни неща. В твоя случай - на всичко, което се предлага във Варна. Имай предвид, че любовта от пръв поглед (слух) невинаги е най-силна и трайна, така че слушай по няколко пъти... и пак питай.
Успех!

П.П.: Има предпоставки за дълга тема. Обещавам да следя с интерес :)
you're nobody without a naim

Неактивен Anto

• Публикации: 94
« Отговор #3 -: Декември 02, 2011, 00:30:45 am »
А този модел- NR 1402 на  Marantz, не става ли за вграждане? На задния панел се вижда,че има preout или греша.И аз мисля в тази посока, но не ми се дават повече от 1000лв.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #4 -: Декември 02, 2011, 01:38:38 am »
В общи линии, lazarus18 вече е обобщил нещата. Но нека бъда малко по-подробен.

1. Озвучителните тела

Уви нещата са малко по-сложни, отколкото си представяш. Сложността се състои в това, че противно на очакванията ти изобилието от добри озвучителни тела в споменатия от теб бюджет е голямо. Дори на българския пазар се срещат продукти на множество популярни производители, голяма част от които имат своите ревностни привърженици.
Да дадем твърда и еднозначна препоръка - купи си това и точка, би било несериозно и не особено обективно.
В споменатия от теб бюджет, има чудесни варианти, както от Monitor Audio, така и от Focal, KEF, Klipsch, B&W, Mordaunt Short, Epos и други.

Monitor Audio споменаваме често, защото според мен са с чудесно съотношение цена/качество и са сравнително неутрални, до колкото това е валидно за озвучителните тела в този бюджет - не залитат в нито една крайност и нямат твърде ясно изразен характер.

Това не означава, че задължително ще ти допаднат, или че са задължително с нещо по-добри от продуктите на останалите изброени производители.

Просто според мен са... един вид залог на сигурно. Стига да им осигуриш нужното пространство - зад и около тях.

Ако трябва да дам съвет напълно на сляпо, на начинаещ потребител, който няма изградени вкусове и привиквания, може би едно от най-малко рисковите предложения би било да кажем RX1 на Monitor Audio.
Много хора са възхитени и от KEF Q300, в същия бюджет, но до сега нямам сериозен опит с тях и не бих могъл да ги препоръчам твърдо.

Чисто теоритично, това биха могли да бъдат две интересни предложения, с които да остане достатъчна сума за приличен субуфер!

Ако пък трябва да бъдем максималисти, и се вгледаме в горната граница на обявения от теб бюджет, то без угризения бих препоръчал ATC SCM11 или ProAc Studio 115. Този избор обаче би променил цялостния подход при изграждането на системата.
От една страна, двете последно споменати озвучителни тела са чудесен избор сам по себе си, не са толкова капризни откъм разполагане и биха могли да ти служат като основни колони дълго дълго време, без да почувстваш нужда от ъпгрейд.
От друга страна пък няма да останат пари за субуфер - без да се прехвърля бюджета, а и цялостното изграждане на кино система от споменатите марки, обикновено излиза скъпо.
Освен това, мисля че и ATC SCM11, и ProAc Studio 115, имат нужда от добър стерео усилвател за да разкрият потенциала си.

Тук е момента може би да спомена, че идеята ти да купиш нещо веднъж за винаги в повечето случаи е доста далеч от действителността. Въпреки първоначалните планове, в почти всички случаи рано или късно се зараждат идеи за ъпгрейд.

Имайки предвид това, според мен е по-добре да се насочиш първоначално към по-бюджетния вариант, който сам по себе си е начало на една чудесна система.

Относно въпросът ти за разположението и взаимозаменяемостта на колоните, да, букшелф колони, които имаш идеята да ползваш сега като фронт канали, спокойно могат да станат съраунд, или бек съраунд канали в една бъдеща многоканална система.

2. Източник

Слушането на CDта изисква освен всичко друго - добра колекция, от добре записани CDта.
Все повече компании се ориентират към пускането на файлове за изтегляне на сайтовете си, с качество, често надвишаващо това на стандартното CD.
За това моят съвет тук е по-скоро като начало да се ориентираш към мултимедиен плеър, с който безпроблемно да се наслаждаваш както на филмите, така и на любимите си аудио парчета - в lossless формати.
В последствие, ако все пак решиш да изграждаш колекция от аудио дискове, нищо не пречи да се ориентираш към сериозен CD плеър - съобразен със стерео усилвателя и останалата част от системата.

3. Рисивър / Усилвател

Дали ще избереш стерео усилвател, който да надградиш с рисивър, или рисивър, който да надградиш със стерео усилвател, зависи изцяло от приоритетите ти в началото на изграждането на системата.
Може би и тук съм по-склонен да се съглася с lazarus18, че ако така или иначе си решил системата да е многоканална, по-безболезнения вариант би бил да се спреш на кино рисивър с предусилвателни изходи, който в бъдеще ако прецениш, да надградиш до по-сериозна стерео система.

Четейки темите във форума и статиите в сайта, не трябва да забравяш, че в по-малка или по-голяма степен сме професионално деформирани. С други думи, при положение че тепърва прохождаш в по-сериозното слушане на музика, има голяма вероятност един добър рисивър напълно да задоволи нуждите ти като звук, и едва след години евентуално да изпиташ потребност от по-сериозна стерео система.

Ако пък изпиташ такава нужда - няма проблем, рисивър с предусилвателни изходи ти позволява да надграждаш веднага, щом решиш че е нужно.

Относно марките и моделите, многократно сме обсъждали, че основния проблем на Onkyo е ненормално завишената им цена в България. Това за мен изключва, тези иначе добри рисивъри от дискусията.

Дали ще избереш модели на Yamaha, Denon или Pioneer е изцало въпрос на вкус и потребност от конкретни екстри, които едните имат, а другите не.
И трите компании произвеждат добри рисивъри, и това, че аз и lazarus18 не сме възхитени от продуктите на Pioneer, не ги прави по-лоши от останалите.
Yamaha водят с една стъпка просто от гледна точка на това, че цените им в България са чудесни - често по-ниски от европейските, а също и с това, че моделите им с предусилвателни изходи стартират от доста достъпно ценово ниво.

За сега толкова. На финала - причината да водим дискусията тук, вместо по пощата е че така дискусията евентуално би могла да бъде полезна и на други участници - както отговорите, така и въпросите - а това е основната идея на форума!

Успех!

zhorko

• Гост
« Отговор #5 -: Декември 02, 2011, 02:17:14 am »
Супер, дори не вярвах, че от това ще се получи тема с развитие, а ще е един много дълъг пост, който никой няма да дочете докрай.

А сега на въпроса. Идеята, която започна да ми се поизбистря малко по малко е точно това, което препоръчвате и смятам да започна от ресийвъра. От всичко което ми е попадало досега почти съм се насочил към Denon. Тук въпросът ми е може ли все още да се намери 2311/3311 или трябва да се скача на 3312 (2312 мисля не предлагаше тази функция за преамп, но утре ще направя по пълно сравнение). В този дух има ли нещо съществено подобрено в новата серия, че да си заслужава повечето пари или мога да пренасоча средства или към по горен клас но по стара модел или направо към озвучаването. Тук трябва да кажа, че изобщо не съм фен на iPhone и изобщо тази iМания дори започва да ме дразни и надали скоро ще използвам продукти на епъл (само да не се подхване сега и тук дискусия за и против iPhone). Ако интеграцията с такива устройства и по добрата свързаност с различни онлайн приложения е най-доброто подобрение в новата серия от сега мога да кажа че спокойно мога да си го спестя.

И така, както казах утре ще прочета отново характеристиките в сайта на тези ресийвъри, и с малко помощ от вас може да изчистя поне избора на ресийвър засега.