Автор Тема: Пълен noob иска да слуша...  (Прочетена 5247 пъти)

mynkow

• Гост
Пълен noob иска да слуша...
« -: Октомври 15, 2011, 21:32:23 pm »
Здравейте,

като IT човек блъскам всички пари в техника, но sound-a винаги съм го оставял на заден план. Искам да поправя тази грешка. Прочетох няколко теми в този форум и придобих представа какво трябва да попитам и каква информация да предоставя така, че да бъдем максимално продуктивни.

Q: Какво искам?
A: Сносен surround звук и да изгледам всичките си лубими филми отново. Музика ще се слуша 1 път в месеца на ракийка и не търся нищо специално.

Q: Опиши помещението.
A: Около 18 кв. м.  тухла (5 на 3+ метра) като едната къса стена е прозорци, пода е ламиниран паркет.

Q: Позициониране на колоните и зрителското място
А: Нямам място за стойки на колоните. Единственото място за колони е на височина 1.5 метра, задните колони мога да ги сложа навсякъде. Субуфер-а си нямам идея. Просто ми е ограничено мястото. Филмите ще се гледат от около 2 метра.

Q: Източник на звук и видео?
A: PC

Q: С какво разполагаш в момента?
А: Две стари колони на около 30 години които още издават звук.

Какво ще ми е нужно да си закупя като техника и евентуално да препоръчате марки на различните компоненти.

В момента разглеждам това http://av-receiver-review.toptenreviews.com/denon-avr-1912-review.html,
но определено ще ми е нужна вашата помощ.

Поздрави
Мънков

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Пълен noob иска да слуша...
« Отговор #1 -: Октомври 15, 2011, 21:50:39 pm »
Здравей,
Начина, по който смяташ да разположиш колоните, силно ограничава възможните варианти.

Ако правилно съм те разбрал, предните озвучителни тела не могат да стоят на земята(самостоятерно или на стойки), а трябва да са на по-голяма височина - евентуално в мебел или прикрепени към стената.

Според мен, при такава ситуация, чудесен вариант би бил например Monitor Audio Bronze BX комплект, с фронт колони BX2.

Това е просто примерно решение. BX2 са с преден порт и имаме вече немалко потребители, които ги използват със стойки за стена от такъв тип:

Разбира се, такъв тип закрепване не е възможно най-доброто от гледна точка на звука, но в случай че така или иначе трябва да правиш компромис с разположението, е една добра алтернатива.

Според вкусовете и възможностите ти, могат да се изберат и други озвучителни тела, например Focal 706V, Klipsch RB61 и други, въпросът е да могат да се монтират на такива стойки и да са с предно разположен бас-рефлекс.

Ако пък търсиш по-бюджетно решение, Focal Sib&Cub или SibXL + Cub предполагам също ще те впечатлят, а там проблема с разположението е решен без нужда от допълнителни стойки.

Иначе рисивъра, който си избрал е едно от добрите предложения в този бюджет (y)

Успех!

Неактивен p100ynov

• Публикации: 133
« Отговор #2 -: Октомври 15, 2011, 21:53:05 pm »
Колега, пропуснал си една много важна комбинация въпрос-отговор - бюджет :D
you're nobody without a naim

mynkow

• Гост
Re: Пълен noob иска да слуша...
« Отговор #3 -: Октомври 15, 2011, 22:18:11 pm »
@Rudra: Ако слагам стойки за стена означава, че колоните ще са почти на тавана, но мога да си играя как да ги разположа по дължината на стената. Другият вариант е на секцията като идва почти същата височина. Кое е по доброто?

@p100ynov: до сега съм правил компромиси относно звука. Ще слушам и скъпи и евтини колони и ще преценя.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #4 -: Октомври 15, 2011, 22:53:44 pm »
mynkow, не бих поставил колоните толкова високо.

Идеалният вариант в повечето случаи е високочестотния говорител да е около нивото на ушите на слушателя. Затова и повечето стойки са около 60см.

От друга страна, да сложиш колоните в секция също никак не е добра идея :)

Уви, явно ще трябва да направиш един или друг сериозен компромис...