Автор Тема: как да комбинирам озвучителните тела  (Прочетена 5847 пъти)

bluEyes

• Гост
Здравейте,
бих искал да се посъветвам отностно комбинирането на озвучителните тела в една система за домашно кино, лично аз съм се насочил към 5.1. Какво трябва да е съотношението на мощностите на говорителите м/у отделните тела.
Пример: при стоящи колони 125вата нормално ли е да използвам 75вата съраунд колона, честно да си кажа притеснява ме дали ресийвъра ще пуска еднаква мощност към всички тела или за по слабите съраунд тя е намалена, и дали сигнала към всички тела е разпределен съобразно вида и функцията на тялото.

Мерси

Неактивен sss

• Публикации: 95
Re:как да комбинирам озвучителните тела
« Отговор #1 -: Март 29, 2012, 10:48:32 am »
Бъркаш малко понятията ;)
Максималната мощност на едно озвучително тяло няма общо със звуковото
налягане, което то ще създаде.
За дом. кино е важно всички озвучителни тела да са от един производител/серия
(респективно и с еднакъм импеданс 4/6/8 Ома и чувствителност XX db/W)

Все пак повечето receivers разполагат със средства за компенсиране на малки
разлики в АЧХ, чувствителност и разстояние до слушателя.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #2 -: Март 29, 2012, 11:04:15 am »
Не мисля, че съотношението на мощностите трябва да е водещо, при изборът на съраунд колони  ;D
В повечето случаи съраунд колоните имат по-малко на брой, а често и по-малки като размер говорители, в сравнение със стоящите фронт колони. При това положение е напълно нормално да има разлика в обявената максимална допустима мощност, която може да понесе дадено озвучително тяло. В крайна сметка и предназначенията на фронт и съраунд колоните в домашното кино са съвсем различни.
Относно притесненията ти за рисивъра - бъди спокоен, съвременните рисивъри са интелигентни машини, с обикновено добре работещи автоматични калибрации и лесно преценяват какво, къде и колко да пускат.

Мисля, че избора на съраунд колони и център е всъшност най-лесния при изграждането на система за домашно кино :) - при положение, че вече си избрал фронт колони, най-лесно е да видиш какви съраунд колони предлага същия производител, в същата серия  ;)

P.S.
Видях, че sss е също е писал.
Всъшност, ако провериш, ще забележиш, че често озвучителните тела в една и съща серия не са задължително с еднакъв импеданс, още по-малко с еднаква чувствителност(и това съвсем не е  ненормално, имайки предвид различния брой и размер говорители).

bluEyes

• Гост
« Отговор #3 -: Март 29, 2012, 20:20:07 pm »
Писах сутринта преди работа и нямах възможност, а не знам защо и желание да влизам в подробности. Става въпрос за следното в момента имам Харман Кардон 1600 и 2 фронта Клипш RF-62 II и дойде момента да си взема съраунд и център, но ми се струва, че съраунда от серия 62 са големи и мисля да си взема тези от серия 42, колкото до центъра той определено ще е от серия 62. И понеже съраунда е "по-слаб" се чудя дали това ще е проблем. Кажете си мнението, ще ми е любопитно да обсъдим въпроса, защото в един магазин дори ми казаха, че мога да взема още по малки съраунд колони и това нямало да е проблем и да се отрази кой знае колко на звука, просто искам да взема, колкото се може по-правилно решение...

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #4 -: Март 30, 2012, 10:41:18 am »
Максималната мощност на съраунда няма пряко отношение към това колко силно ще свири.
По принцип във задните/страничните канали при филмите информацията е доста по-малко и орязана и не е проблем да ползваш по-малки колони.
Не съм съгласен, че по-добрите съраунди няма да се усетят, особено ако гледаш по-зрелищни филми.
RS-42 според мен ще е компромис. Мисли дали да е RS-52 или RS-62.
Не си казал имаш ли и какъв е събуфера в системата.

bluEyes

• Гост
« Отговор #5 -: Април 05, 2012, 23:31:46 pm »
За добро или лошо изграждам системата постепено, буфер ще взема накрая. Възнамерявам да заменя и 32" Бравиа с 46" 3D за Европейското. Какъв буфер ще ми препоръчате, аз съм се насочил към същата марка, като говорителите, но нямам ясен избор все още.