Автор Тема: Избор на усилвател за Focal Chorus 726V  (Прочетена 11453 пъти)

byblos

• Гост
Избор на усилвател за Focal Chorus 726V
« -: Юни 29, 2014, 23:31:47 pm »
Здравейте,
Искам да помоля за малко помощ, изграждам първата си аудио система. Разполагам с ОТ Focal Chorus 726V и търся съвет за усилвател, с който мога да ги комбинирам.
Основният източник е медия плеър Dune HD Base 3D, слушам музика - основно поп и рок, малко r&b, гледам концерти, пускам по някой филм за разнообразие от време на време, съответно и телевизията ще минава през тях.
За тези нужди какво бихте ми препоръчали - Creek Evo, NAD, Naim или нещо различно? На този етап нямам намерение да променям системата, имам предвид източникът, ОТ, както и стереото не мисля да го надграждам до многоканален звук. Може би в бъдеще бих помислил за друг източник. Ценовият диапазон е до 1500-2000лв. Идеята ми е да не купя нещо което да е много над моите нужди, но и да не бъде слабо звено.
Другият въпрос е, ако вържа директно медия плеърът към усилвателят, препоръчва ли се това да става през DAC, или с добрият стар аналогов кабел би звучало по същият начин?
Мерси

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Избор на усилвател за Focal Chorus 726V
« Отговор #1 -: Юни 30, 2014, 00:52:10 am »
Здравей,
Според мен, ако искаш да изградиш сериозна стерео система с наистина качествен звук в бюджетните граници, в които си се ориентирал, никак не е добра идея да разчиташ на аналогово свързан мултимедиен плеър като основен стерео източник. Dune HD Base 3D е чудесен плеър за гледане на филми и концерти, но е предимно видео ориентиран и мисля, че като самостоятелно стерео възпроизвеждане е далеч под нивото на останалите ти компоненти - настоящи и бъдещи. И това е съвсем нормално, като се има предвид предназначението и цената му. В случай, че държиш да останеш с този плеър за основен източник, то аз задължително бих подавал сигнала от него към ДАК - дали сега или в малко по-късно бъдеще е въпрос на плануване и финансии.

Колкото до усилвателите, тук във форума имаме потребители ползващи Focal както с NAD, така и с Creek и Naim.
Когато говорим за тези три производителя, според мен интересни са следните варианти:

1. NAD C356 BEE + DAC - Най-достъпен от към бюджет вариант, но пък с най-нисък като клас усилвател. Напълно е възможно да отговори на нуждите ти, пък и вградения ДАК би решил проблема с източника. Не съм убеден обаче, че този вариант би извадил на яве максимума от озвучителните тела.

2 .Creek Evolution 50A - По-скъп вариант, но според мен на чувствително по-високо ниво в звуково отношение. Добрата новина е, че Creеk плануват пускането на DAC модул, който да се вгражда в този усилвател. Лошата новина е, че няма дори намек за дата на излизане и цена на този DAC модул... и така е от доста време :). Друго потенциално притеснително е, че по принцип Creek са популярни с по-обрания си бас, нещо, което бих казал и за тази серия на Focal. В случай, че слушаш основно поп и рок, и малко r&b, мъзможно е на моменти да усещаш нужда от повечко фундамент. Възможно е и да не усещаш такава липса и да си напълно доволен.

3. Naim Nait 5si - Според мен най-добрия вариант в звуково отношение. Naim + Focal е много добра и много популярна комбинация. Особено имайки предвид музиката, която предпочиташ, предполагам ще останеш повече от доволен от такъв тип система. Има обаче няколко съществени подробности, на които трябва да се обърне специално внимание в случая. Първо - самият усилвател е значително по-скъп от другите. Второ - Naim са капризни откъм кабели и без значение дали ще се спреш на техния собствен колонен кабел, или на кабели от Chord (другият популярен и много добър партньор на Naim), ще трябва да предвидиш около 400лв за кабели за колони. Трето, но доста важно - Освен към кабели, Naim са доста чувствителни и към електрониката свързана с тях. С други думи при тях няма евтин вариант за DAC - вграден или самостоятелен, който да отговаря на нивото на озвучителните ти тела и евентуалния усилвател, и в същото време да не натовари бюджета с около и над 1000лв в най-добрия случай...

Успех! :)

Неактивен p100ynov

• Публикации: 133
« Отговор #2 -: Юни 30, 2014, 21:29:38 pm »
Ще улесниш желаещите да ти дадат съвет, ако споделиш кой аспект от представянето на Focal-ите в настоящата ти система ти харесва и кой не... както и да споделиш сегашия вид на системата (усилвателя).
Примерно - липсва ми бас, агресивни са ми, звучат ми небалансирани и т.н. Знам, че е трудно, но опитай  ;)
Иначе още един глас за naim-а... по разбираеми причини  :D
Успех!
you're nobody without a naim

byblos

• Гост
« Отговор #3 -: Юли 01, 2014, 01:08:48 am »
Здравейте,
Благодаря за отговорите.
@Rudra Засега разбирам, че NAD-ът би бил доста компромисен вариант и ще бъде слабичък на тези ОТ. Вариантът с Creek Evolution 50A е възможно да бъде добра комбинация, а тази с Naim 5si би "взривил" възприятията ми :)
Остават ми следните неща неизяснени... относно DAC, дали си купя Creek или Naim (примерно), то изборът на DAC променя ли се, примерно доколкото прочетох, доста добри мнения има за Rega DAC, особено в комбинацията му с усилвател Naim. Ако се спра на вариант с Creek, променят ли се препоръките относно DAC-ът?Виждам добри мнения и за Arcam rDac, Cambridge Audio DacMagic (може би модел с два оптични входа ще бъде плюс, за да включа и телевизорът през оптика, освен медия плеърът)
Притеснението ми относно Naim е, че като сметна DAC и кабели, ще надскоча с около 1500лв бюджетът ми, но вероятно DAC-ът може да изчака няколко месеца, а дотогава да го ползвам с аналоговият вход.

@p100ynov: Бих ви улеснил още повече, но се опасявам, че не мога да го направя в по-голяма степен :) Причинате е, че няма такова нещо като "настоящата ми система", тепърва ще изграждам първата ми такава. Разбирай, че в момента имам само тонколоните и нищо друго :) (с изключение на медия плеъра и телевизора)
А как стигнах до тези Focal-ки, мой приятел има Chorus 714 и съм ги слушал доста, комбинирани с ресивър Onkyo NR636, а наскоро случайно ми попадна една оферта от английски магазин за тези 726-ци за 600 паунда, и реших да си ги купя. Може би не е добра идея да купя ОТ без да съм ги слушал, но вярвам, че няма да остана разочарован, при положение, че по-по-малкият им брат много ми харесва (дори това да е защото нямам много база за сравнение). Друг критерии, който беше стеснил избора беше, че тъй като стаята ми е сравнително малка, не мога да изтегля ОТ на повече от 20см от стената, т.е. ми трябваше преден басрефлекс, също така на ширина исках да са възможно най-тесни, защото лявата стои между една секция и стена и не искам да я запуша, с две думи всеки сантиметър ми е ценен.

Продължавам да чета и да обмислям, малко съм хаотичен в желанията ми, тъй като нямам точното крайно виждане на нещата, хем искам по-качествена система, хем не знам дали си струва при положение, че тепърва навлизам и ухото ми не е претенциозно, от друга страна като купя сега, едва ли ще сменям скоро, но знам, че ако взема нещо качествено ще му се наслаждавам дълги години напред.
Мисля, премислям, и с малко ваша помощ трябва да стигна до крайното решение. :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #4 -: Юли 01, 2014, 01:51:41 am »
byblos, усилвателят на NAD няма да бъде "слабичък" за тези колони - от трите изброени той е с най-голяма обявена изходна мощност. Просто според мен другите два са на по-високо ниво в звуково отношение. Това е напълно нормално като се има предвид и ценовата разлика между трите. Сам по себе си NAD 356 е съвсем приличен усилвател и интересен избор за парите си. Просто другите два са в по-висок клас и според мен биха били по-добър избор за твоите озвучителни тела, стига да можеш да си ги позволиш.

За Rega DAC съм срещал само позитивни отзиви, но не е официално внасян в България и нямам преки впечатления. Иначе е често срещан партньор за началния клас усилватели на Naim.
Във форума имаме и потребител, който използва AudioLab M DAC в Naim система, с доста добри резултати.
Ако се спреш на усилвателя на Creеk можеш да изчакаш излизането на DAC модула за вграждане или пак да заложиш на Rega DAC. Логичен партньор, разбира се, е Creek EVOLUTION 50CD/ DAC, но предполагам цената му го изключва от сметките. :)

Arcam rDac и Cambridge Audio DacMagic са ДАКове от по-нисък клас и макар да са интересни предложения сами по себе си, не мисля, че биха били подходящи за система от такъв клас.

Неактивен ivogmarinov

• Публикации: 141
« Отговор #5 -: Юли 01, 2014, 10:36:09 am »
Здравей,
Още един глас за Naim с двете ръце и от мен :)!Аз имам ОТ Focal 714v в комбинация с Naim Nait 5i и бих казъл че резултатът е повече от добър.Преди това имах Marantz,слушал съм ги и с Denon от същия клас но не е същото като с Naim.В моята система дак-ът е Cambridge Audio Dacmagic,не съм тествал друг и нямам база за сравнение относно дак-а,но мисля че резултатът е добър.Относно кабелите-Naim колонен и Chord интерконект.Успех и от мен!