Автор Тема: Какъв източник да избера?  (Прочетена 14471 пъти)

Неактивен ivogmarinov

• Публикации: 141
Какъв източник да избера?
« -: Май 02, 2011, 18:01:51 pm »
Здравейте!Имам следния въпрос.Какъв източник да избера за слушане на музика?Cd player, bluray player или добра звукова карта за слушане през компнютъра флак формат.Спрял съм се на два модела на Marantz CD 6002 и SA 7001.В Ebay  са на доста добра цена около 200 паунда,само че ремонтирани нови.Другия вариант е bluray player Sony BDP-S370 който свири и супер аудио цд и има добри отзиви за него,и излиза доста по евтино.И трети вариант за по добра звукова карта но тук не съм много запознат каво да избера.Бюджета ми е около 500-600лв.Усилвателят ми е Marantz pm 7200 и тонколони Focal 714v.Благодаря ви.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Какъв източник да избера?
« Отговор #1 -: Май 02, 2011, 18:45:41 pm »
Преди да се насочиш към покупка на каквото и да е, добре е да си изясниш концепцията за слушане на музика.

-Имаш ли богата колекция от CDта? Или поне плануваш ли такава?
-Имаш ли колекция от Super Audio CDта?

Ако слушаш основно от компютър и си се ориентирал към Loseless файлове за изграждане на фонотеката ти - то тогава търси нещо в тази насока - добра звукова карта или още по-добре - приличен ДАК!

Ако пък вече имаш сериозна колекция от качествени записи на CD и плануваш да продължиш да я обогатяваш - то тогава се ориентирай към приличен CD плеър.

Да се взима евтино DVD, особено на Sony... с идеята да се ползва като музикален плеър, не мисля че е добра идея.
А пък ако нямаш колекция от Super Audio CDта -според мен е напълно безмислено!

Бюджета, който си посочил никак не е висок и свежда избора ти до машини в ниския клас, или до машини в началото на средния клас на старо.

Да се взима обаче оптично устройство - CD/DVD - втора ръка от чужбина - при положение, че не можеш да го тестваш ... не мисля че е особено разумно.

В една аудио/видео система компонентът, който най-много се амортизира с времето и ползването според мен е именно оптичното устройство - механика..оптика и т.н.

От тази гледна точка не бих рискувал с такава покупка от чужбина - втора ръка!

Неактивен ivogmarinov

« Отговор #2 -: Май 16, 2011, 01:56:42 am »
Да така е,втора ръка не е за предпочитане.Този плеър който гледах имаше коментар,че е нов ремонтиран от производителя,и затова се спрях на него.Иначе ми допадна идеята за външен ДАК,но тук въобще не съм запознат.Понеже имам много записи във флак формат и слушам музика и от компютъра,се замислих ако взема ДАК, дали ще мога да го ползвам като го свържа и със стария СД плеър и така да подобря качеството на звука и от него на първо време.А по късно да взема СД плеър защото не мога да се лиша от удоволствието да си пусна СД.Въпросът ми е освен ДАК какво друго ще ми е необходимо,предполагам повече външна памет и тн.Иначе се порових в нета и по отзивите съм се спрял на тази марка Beresford.Благодаря ви!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Май 16, 2011, 02:08:59 am »
Ако старият ти CD плеър има цифров изход, ще можеш да го ползваш като транспорт и да пускаш дисковете си на него, а флаковете от компютъра, като всичко минава през бъдещия ДАК.
Освен ДАК, ще ти е необходим един или няколко цифрови кабела - от източниците към дака и чифт аналогови кабели от дака към стерео усилвателя. Какъв е обема дисково пространство в компютъра ти е изцяло въпрос на избор, бюджет и удобство.

В началния клас дакове, не е лошо да обърнеш внимение на Arcam rDAC - предлага се в България със съответната гаранция.

Успех!

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
« Отговор #4 -: Май 17, 2011, 12:39:44 pm »
Да допълня, че ако звуковата карта на компютъра ти няма цифров изход, ще трябва да използваш USB връзка с ДАКа, т.е. трябва да избереш ДАК с такава възможност (макар че повечето сегашни ДАК-ове имат USB).

Освен предложения от Rudra Arcam rDAC, можеш да прослушаш и Cambridge Audio DAC MAGIC. Също и Rega DAC, но той е в малко по-горен клас и по-скъп. Относно цитирания от теб Beresford, вероятно имаш предвид Beresford Caiman и Caiman+, които се предлагат само онлайн и не могат да се прослушат предварително, въпреки че фирмата вероятно има някаква политика за връщане на техниката, ако не ти хареса. Това което се опитвам да ти кажа е да не рискуваш да си купуваш аудиотехника без да си я прослушал.

По стечение на обстоятелствата имах възможност да прослушам Cambridge Audio DAC MAGIC, Beresford Caiman и Firestone Audio Spitfire DAC MKII (който също не се предлага в БГ доколкото знам). И трите са начален клас DAK-ове, с малка разлика в цените (и трите се вместват между 200-240 GBP). Макар че разликите, които усетих бяха малки, на мен ми хареса най-много Caiman. Но това е моя субективна преценка, на теб какво ще ти хареса не се знае.

При всички тези ДАКове има един малък проблем - нямат дистанционно - и за да смениш източника, обикновено се натиска бутон от самия панел на дака. Т.е. трябва да ставаш от мястото си :) Поне за мен това е досада :)

Поздрави и успех

Неактивен ivogmarinov

« Отговор #5 -: Май 27, 2011, 11:12:49 am »
Благодаря ви!Да,имах предвид точно Beresford Caiman.Иначе това че няма дистанционно не ме притеснява.Може би предложението на Rudra е добро,Arcam rdac,има го и в България.Ще мога да го свържа чрез USB към компютъра.Надявам се след месец да го получат в магазина от където съм решил да го взема.А относно кабелите за връзка с усилвателя и комп.ще ви помоля за помощ.Видях,че тук в сайта се продават но нямам идея.Какво ще кажете за QED?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #6 -: Май 27, 2011, 11:28:56 am »
Интерконектите на QED са много прилично и популярно решение в ниския клас.
Ако ти се дават малко повече пари обаче, тук drazmahala предлага нещо интересно на добра цена:

ХLO Ultra cable продавам

Неактивен ivogmarinov

« Отговор #7 -: Юни 07, 2011, 00:56:07 am »
А какво ви е мнението за Dacmagic,в сравнение с Arcam rdac.И двата имат много добри отзиви.До колкото разбрах от форумите rdac е с повече бас,което на мен ми е добре дошло защото с моите тонколони Focal малко ми липсва.От друга страна dacmagic има повече входове,и много чист и кристален звук,което ме впечатли.И дали има значение за комбинация с усилвателя в случая Marantz?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #8 -: Юни 07, 2011, 01:36:04 am »
Едно от нещата, които биха могли да те наклонят в една или друга посока е цената.

Последния път когато проверих цената на DacMagic в България беше неприлично надута.
Ако не бъркам цената беше около 700-800лв, при цена в Англия 200-230 паунда!
Възможно е да съм се заблудил,а и беше отдавна затова най-добре провери сам.

От друга страна цената на rDac тук е наистина прилична - 650 лв. при цена в Англия около 250-300 паунда.

Реално в този случай тук ти се налага да платиш повече за по-евтиния продукт (wtf)

Все си мисля, че ако на мен ми се наложи да дам сега 700-800лв. за ДАК, който реално струва под 500... то бих пестил още известно време за Rega DAC 8)... поне да знам защо съм платил толкова.

Неактивен drpetar

« Отговор #9 -: Юни 07, 2011, 10:00:04 am »
Напълно потвърждавам казаното от Rudra относно цената.
Arcam rDAC в Англия струва 300 GBP, в БГ - 650 лв., ама май няма наличност
DAC Magic в Англия - сребристия струва 200 GBP, черния - 230 GBP, в БГ мисля че го видях за 900 лв. - възмутително раздута цена.

Иначе аз лично не съм слушал rDAC и не мога да изкажа мнение, но ако имаш възможност го прослушай, отзивите са наистина добри. DAC Magic не е лош за парите си (имам предвид за реалната цена в Англия :) ). Както казах по-горе го слушах заедно с още два други дака. Верно че ги прослушвах на различни места и вързани към различни усилватели и колони, но нямаше как иначе. И както казах по-горе и трите ми харесаха с малки разлики.

Ако си склонен да дадеш малко повече пари Rega DAC е много добър избор, в Англия е около 500 GBP,  в БГ не знам колко струва

БТВ от трите дака, които прослушах като че ли клоня към този, за който ти беше питал по-горе - Caiman, и е твърде вероятно да си го поръчам. Аз съм с усилвател маранц пм6003. Но дали на теб ще ти хареса не е ясно :)

Дано не съм те объркал. Още веднъж успех.

Неактивен ivogmarinov

« Отговор #10 -: Юни 07, 2011, 10:05:46 am »
Цената на dacmagic в момента е 630 лв и го имат наличен.Мога да го прослушам в магазина,но не и с моите компоненти.

Неактивен ivogmarinov

« Отговор #11 -: Юни 07, 2011, 10:13:40 am »
Благодаря,да rega dac е хубав ама ми идва нагоре вече.Като включа и кабелите и.....

Неактивен drpetar

« Отговор #12 -: Юни 07, 2011, 10:22:23 am »
Ако е така, изборът ти вече става по-лесен - DAC Magic или rDAC - щом са на една цена. Прослушвай и избирай :)

ЕДИТ: Макар че рДАК е една идея по-горен клас :) Но това няма такова значение, най-важно е ушите ти (и мозъкът разбира се) какво ще кажат :)