Автор Тема: Съвет за усилвател и кабели за колони Monitor Audio RX6  (Прочетена 8631 пъти)

vessk0

• Гост
Дойде време да събирам мнения за бъдещия ми ъпгрейд на системата, а именно стерео усилвател. Покупката ще се състои най-вероятно след около 2-3 месеца, но искам да събера, колкото се може повече мнения, а защо не и мои лични впечатления от различни модели усилватели.

Първоначалните ми насоки (от доста четене из интернет) са към NAD C356BEE / Arcam A28, като най-добре допълващи колоните. Разликата в цената не е малка, но на този етап тя не е важна. Лошото е че по снимки от вътре, всички усилватели в този клас ми се виждат адски надценени по "голотата" им под капака. :D

Слуша се всякаква музика без турски/цигански ритми. Наблягам на рок, но се слуша и електронна/хип-хоп, акустична и прочее. Предпочитам неутрален звук, по-реалистичен, но не бих отказъл и симпатично омекнал такъв, стига да не се прекалява. Не използвам еквалайзери и други "подобрения", направо PURE DIRECT.

Сегашното разположение на ОТ е това (в червено):

Ще работя по разместването на нещата и слушателското място, така че да постигна разположението от снимката, тя е калкулация как трябва да седят ОТ-тата в стаята, благодарение на този калкулатор, който уж е достоверен.

Бюджета за сега е отворен, примерно до около 2000+/-лв (ново и втора ръка, стига да изпадне нещо на оферта).
Искам Bi-Amp функция, независимо дали подобрението на звука е много малко. Искам и минимум 70 вата на канал. Слушам на умерено силни нива, макар и да не знам какво значи това на сегашния ресивър. Уж го дават 2х100W 8ohm, но сигурно не може да осигури толкова, слушам основно между 40 и 70% усилване, в зависимост от часовата зона и музата.

Ще се търси и кабел 4х2м, за сега съм се спрял на Chord Carnival Silver Screen, но ако колоните изискват по-скъп кабел съм готов и на други предложения, за по-добър такъв. :)

Източник ще е РС @ аналогово, DAC - Asus Xonar Essence ST.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Съвет за усилвател и кабели за колони Monitor Audio RX6
« Отговор #1 -: Януари 26, 2012, 23:44:19 pm »
vessk0, ти ще си първия, направил Bi-Amping, с един единствен стерео усилвател!
Може би е добре пак да прочетеш какво е Bi-Amping и какво Bi-Wiring.

Що се отнася до конкретни предложения  - бих обърнал сериозно внимание и на Creek Evo2, колкото и да те тревожи "голотата" под капака  ;D.

vessk0

• Гост
« Отговор #2 -: Януари 27, 2012, 00:13:07 am »
Bi-Amp използва отделни крайни стъпала за ниски и високи, не е ли така? Аз я ползвам тази опция на ресивъра?! Bi-wiring е просто двойно свързване с цел удвояване на връзката, все едно по-дебел кабел, или бъркам? :D

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Януари 27, 2012, 00:22:12 am »
А при един единствен стерео усилвател, от къде ще вземеш отделни стъпала :)

vessk0

• Гост
« Отговор #4 -: Януари 27, 2012, 00:45:39 am »
Ми не знам, ако са сложили? Гледам доста позволяват такова свързване и си помислих че са с 4 стъпала?!

vessk0

• Гост
« Отговор #5 -: Януари 31, 2012, 14:32:52 pm »
След известно четене, осъзнах че повече ще загубя, отколкото да спечеля, ако задължително искам bi-amping... Явно ще си ги свържа по "обикновения" начин.
В такъв случай оставам на търсене на 2х2м качествен колонен кабел и добър усилвател до около 2000лв (неоцветяващи). След като разгледах доста усилватели под капака, особено Naim 5i си помислих че или техниката е напреднала много, или ни цакат с топла бира. :D

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #6 -: Януари 31, 2012, 16:13:56 pm »
Продължавам да мисля, че за тези озвучителни тела, Creek Evo2 би бил чудесно решение (особено пък на цената, на която Arson продава неговия).

Други интересни варианти са Naim Nait 5i, Arcam A28, някои предложения на Rotel и т.н.
Ако пък за теб основното водещо, при избора на усилвател е той да е максимално запълнен...
То NAD C375 BEE или Denon PMA1510AE, биха успокоили терзанията ти  ;D

vessk0

• Гост
« Отговор #7 -: Януари 31, 2012, 18:32:34 pm »
Еми някак си ще ме заболи да дам 2к пари за една гола платчица :D , ма важното е как свири в крайна сметка. Точно към посочените модели от теб съм се позачел и най-положителните отзиви са към Аркам-а. Принципно съм готов да взема усилвателчето на колегата, но след още месец напъни, мога да се изхвърля към А28-цата. Нямам нищо против да спестя някой лев, но ми е интересно какви са разликите в звученето между въпросните амп-чета. От това мнение първоначално се бях насочил към НАД 356, като перфектно съотношение цена/възможности/качество. Но пък ме поблазниха добрите думи и външния вид на Аркам-а. Кофти-то е че на този етап нямам възможност да преслушвам моделчета у дома поради липсата на ДАК.
За това бих се радвал да понауча за характера на звучене на обсъжданите по-горе марки. Разбира се интересуват ме и плюсовете/минусите на конкретните модели.