Автор Тема: Разполагане на домашно кино  (Прочетена 9842 пъти)

Неактивен dr_slavov

• Публикации: 133
Разполагане на домашно кино
« -: Март 11, 2013, 23:22:20 pm »
Взех съм си една много голяма беля на главата. Строеж на къща.
Но така или иначе начинанието вече е факт. В момента съм на етап да уточним разпределението на къщата за да може да се направи бюджет и тогава да започне проектирането.
Но като гледам това което ми изпрати архитекта аз не виждам нищо смислено относно разполагането на домашно кино. Към момента няма да коментираме конкретна техника. Това ще стане на доста по-късен етап. Въпроса сега е как да разположа система за домашно кино 5.1 в дневната. Системата ще бъде с телевизор за телевизия и проектор за филми. Виждате разпределението на етажа. Искам да кажа, че това не е окончателно все още няма проект.(Мебелите са сложени прост за визия) Може да търпи промени. Не се строи къща всеки ден и искам всичко да стане така както аз го искам. А не компромиси защото на проектанта му било по-лесно така. Мога да го накарам да промени нещо, просто имам нужда от предложения.
A-200
Denon 1910 + Focal Sib&Cub
Sony KDL46W5500

Неактивен sss

• Публикации: 95
Re:Разполагане на домашно кино
« Отговор #1 -: Март 12, 2013, 10:46:25 am »
Имаш ли възможност да изградиш дом. кино в мазето или на тавана?
Т.е. отделно помещение с оптимални размери, добра звукоизолация/акустика и т.н.?

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #2 -: Март 12, 2013, 11:11:38 am »
Наистина е добре да си осигуриш едно допълнително помещение на горния етаж или в подземен ако имаш.
В тази дневна трудно ще се случат нещата, особено с проектор.

Неактивен dr_slavov

« Отговор #3 -: Март 12, 2013, 18:49:53 pm »
Къщата ще бъде дървена, което изключва мазето. На горния етаж ще има само спални.
Идеята е къщата де бъде оптимална за живеене. Без някакви допълнителни екстри като(фитнес, дом. кино и т.н.)
Такива са възможностите.

Проекта все още не е започнат. Какъв е най големия проблем в това помещение? Ако споделите някакви идеи ще ги задам на архитекта и ще видим какво ще измисли. Така или инча това квадратно помещение не ми харесва. Няма диференциация на отделните кътове(кухня, трапезария, мека мебел).
A-200
Sony KDL46W5500

Неактивен p100ynov

« Отговор #4 -: Март 12, 2013, 21:40:00 pm »
Хубав "проблем" имаш... Дай боже всекиму  ;)
Аз лично, ако/като си строя къща, изгражането на добре разположен център за аудио-видео забавления ще ми е водещ еУемент. Но това съм аз...
В твоето разпределение, макар да не е окончателно, най-подходящото място за телевизора/екрана и усилвател/ресийвър + тонколони ми се струва стената, за която е залепен дивана, т.е. бих го обърнал огледално - да дойде в средата на стаята, близо до столовете към трапезарната маса. Можеш да го отделиш от тях... някак, с някаква ажурна библиотечка примерно. Не твърдя, че е невероятно решение, но е някакво.
Успех!
you're nobody without a naim

Неактивен dr_slavov

« Отговор #5 -: Март 13, 2013, 12:51:28 pm »
При това положение няма къде да поставя задна дясна тонколона.
A-200
Sony KDL46W5500

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #6 -: Март 14, 2013, 12:00:37 pm »
dr_slavov, при 5.1 система, съраунд колоните всъшност не са задни а странични.
При разположението, което предлага p100ynov, SL може да стои на стената - точно където е маркера 707,5 на чертежа ти, а SR - на стената над мястото където сега на чертежа стои телевизор - с други думи точно срещу SL.

Неактивен dr_slavov

« Отговор #7 -: Март 27, 2013, 18:58:32 pm »
След дълго мислене решихме да къщата да има подземен етаж.
Та сега там ще има отделно помещение за домашно кино.  :)
Въпрос ми е какви да бъдат размерите (оптимално). Така като го е дал архитекта се получава доста квадратно помещение което не е добре за звука. Колко голямо и със какви размери да го направя?
A-200
Sony KDL46W5500

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #8 -: Март 28, 2013, 13:02:51 pm »
Не знам дали квадратната форма е чак токова проблемна. Стаята е леко малка като цяло, но мисля, че ще се получи.

Неактивен sss

• Публикации: 95
« Отговор #9 -: Март 28, 2013, 15:12:35 pm »
Оптималните размери на аудио-помещението (превод от DECAWARE.com)
Публикувано от alnico Време: Thursday, November 22 @ 16:57:10 UTC
Със Съдействието на evelina milusheva

Първото нещо, което трябва да се вземе предвид при избор или построяване на слушателското помещение са неговите физически размери. Те влияят на качеството на звука повече от всичко друго. Аз съм се убедил в това по трудния начин – повече от един път.

В моята слушателска стая не съм се съобразявал с никакви инженерни познания. Знаех, че няма да е добра за слушане още преди да започна да я използвам. Мислех си, че тя ще е идеална за оценяване на усилватели в непригодена среда (реални условия) и че оценката ще е по-показателна, спрямо тази в идеално помещение (с каквито малко хора разполагат).

Казано накратко, имах лоша стая и около две години я използвах в този вид, докато накрая вече просто не издържах. След като препрочетох професионалния си наръчник по акустика се вдъхнових да ре-моделирам стаята, особено след като осъзнах, че е възможно да променя физическите и размери, така че тя да се впише идеално в един от оптималните варианти по-долу:

--------------------------------------------Опция А---------------Опция В---------------Опция С

Широчина на стаята = 1.14 х Височината; 1.28 х Височината; 1.60 х Височината
_Дължина на стаята = 1.39 х Височината; 1.54 х Височината; 2.33 х Височината

Проблемът в моята стая беше ниския таван. Отгоре имах още около 12 инча и можех да направя височината 9 фута, след което трябваше да пригодя двете стени и готово.

Използвах Опция 2:

Височината беше променена от 8 на 8.83 фута (106 инча = 255 см), най-близкото възможно до 9 фута. Ключът наистина се оказа височината.
Ширината беше променена от 12 фута на 11.3 фута (1.28 х 8.83).
Дължината беше променена от 22 фута на 13.6 фута (1.54 х 8.83).

В единия край има отвор от 6 фута, а от другата му страна е запазен оригиналния вид на стаята. Там са разположени чифт колони, което дава на звуковата картина почти безкрайна дълбочина.

Всъщност, обемът на стаята беше намален. Подобрението на звука е поразително. Разликите са толкова сериозни, че едното помещение изобщо не може да се сравнява с другото.

Не беше трудно да се измерят резултатите от извършената промяна - изграждането на тази почти-идеална стая подобри изключително звученето като цяло. Озвучителните тела, усилвателите, източниците, кабелите, мрежовите устройства и прочее не изглеждаха особено различни в предишния вид на стаята, докато сега сякаш самата стая допринесе да се усетят разликите при абсолютно същата комбинация от устройства. Ще онагледя с пример – един човек инвестира в източник за 4500.00$ и установи около 15% подобрение в цялостното звучене на системата си. След това ние върнахме предишния източник, но променихме стаята в нещо, подобно на описаната Oпция 2. След промяната той чу подобрение с около 40% в цялостното звучене. Включихме отново източника за 4500$, който той искаше и тъй като човекът е прецизен „слухар”, определи че подобрението е с над 25%, а не с 15%! Крайният резултат е 65% по-добро цялостно звучене. Ре-моделираното помещение струваше около 1000$ с обработката. Прекарвайки много седмици в новата си стая, слушайки внимателно и задълбочено системата си, човекът установи че определени кабели, които си е мислел че харесва вече изобщо не му се нравят и т.н.

Така че, запознайте се с формулите. Обърнете внимание дали нагаждането на дадена стена или тавана с няколко инча ще ви доближи до някой от идеалните варианти. Не се притеснявайте да намалите обема или да го увеличите, това няма толкова голямо значение. Ако помещението се вписва в някой от трите варианта на пропорции ще звучи по-добре отколкото предполагате.

vessk0

• Гост
« Отговор #10 -: Март 28, 2013, 22:35:05 pm »
Тези формули за всички ли мерни единици важи или само за империалните? :)

Неактивен dr_slavov

« Отговор #11 -: Март 29, 2013, 14:18:35 pm »
Дадох размерите на архитекта(вариант С) 1х1,6х2,33 и сега чакам да ми прати новото разпределение. Факт е, че стаята няма да стане много голяма, но мисля че ще се получи добре. Това което прочетох е, че оптимума е около 2500 фута3 това са около 70м3. При мен се получават около 40м3. Но това са възможностите.
Може би мястото за гледане няма да бъде на идеалната позиция. Ще се наложи да го изтегля към стената. Но това ще го мисля после когато започнем да уточняваме проектор, екран и т.н.
A-200
Sony KDL46W5500