Автор Тема: Съвет за избор на ресивър и тонколони в бюджет 3000-3200лв.  (Прочетена 8969 пъти)

uncle_pop

• Гост
 ??? Здравейте,имам нужда от съвет за избор на ресивър,от всичко което разгледах клоня към Ямаха,ако предложите друго ще го разгледам! тонколони нямам идея,раззгледах klipsch dali pioneer ,тотално се обърках.....незнам кое ще пасва на неизбрания ресивър......помещението е 17 кв метра,преходно с друго 17 кв метра като отвора помежду им е 2 50 на 1 80( ако това има значение),фронталните тонколони ще са разположени на къса стена зааради врата 2 и 60 см като ще има шкаф 2 и 20 ,заради който разбрах  че няма да може да се разположат стоящи тонколони,на първо време ще съм без субуфер,бюджета е 3000- 3200 ,като за ресивъра ще е 1100,очаквам предложения,благодаря ::)

Admin: Запознай се подробно с правилата на форума и обърни внимание на правописа си!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравей, от писането ти не стават ясни твърде много неща, без които няма как да се даде адекватен съвет:
- За колко колони е този бюджет - 5.0, само фронт, фронт + център...?
- Какви са предпочитанията и изискванията ти за звук?
- Само за домашно кино ли ще се ползва системата или и за музика, в какво съотношение горе долу?
- Колко разстояние можеш да осигуриш между колоните и задната/страничните стени?
- Какви нива на слушане предпочиташ?
- Ако има някакви други предпочитания/подробности/детайли?

uncle_pop

• Гост
Благодаря за бързото включване  става въпрос за 5.0 ,предвид това че не искам за сега субуфер ,тонколоните трябва да звучат достойно :) ще се слуша всякаква музика ,от вивалди и пинк флойд и стигнем до модерния хаус,ще се ползва за филми,обичам да разпускам с тях,не да съм вътре в тях( иначе щях да съм актьор) казвам го защото ми казват че субуферите  са най вече за филми ..... Обичам да слушам двд концерти,слабост са ми ,а музиката,обожавам я!!! Мога да осигуря не повече 30~ 40 см отстояние отзад на десния фронт колкото до левия ще изнесен пред шкафа и насочен леко диагонално към центъра както обясних имам стена 2 и 60 а шкафа ми е 2 и 20,ще слуша по скоро нормално към силно,стига да не дразня съседите :))

Колкото до yamahata незнам първо се загледах по rx-a 673 после по rx a 773 а сега и по 830 ,защото четох от форума ви,че колкото по нагоре се "качваш" получаваш по добър звук?! Само по добър звук ли ще има или и екстри повече? Всъщност малко тъп въпрос ,ако гледам повече xvid формат на филми там няма 5.1 нали? ппри mkv kak e ?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
При 30см зад колоните, сериозно бих препоръчал озвучителни тела с преден бас-рефлекс порт.

След като бюджета за 5.0 колони е около 2000-2200лв, с фронт букшелф колони, то вариантите не са чак толкова много. Ето два примера:

Klipsch Reference RB-81 II + Klipsch Reference RC-52 II + Klipsch Reference RS-42 II -  2,290лв. Разбира се, още по-добре би било с по-големия център и съраунди, но бюджета ще скочи доста.

Focal Chorus 706 + Focal Chorus CC700 + Focal Chorus 705 - 2372лв.

Двата варианта са доста различни като звучене:

Klipsch са популярни със сериозната си динамика - доста забележим бас (особено при RB 81 II), висока чувствителност и способност за безпроблемно слушане на наистина високи нива. Поради тези причини Klipsch често са предпочитани от любителите на хард рок, хип хоп, електронна музика и т.н., както и от феновете на ефектите в домашното кино.

Focal пък в общи линии са популярни с по-пестеливия си бас, като цяло спокойното и някак изнесено назад звучене. С новата седма серия, с промените по високочестотния говорител, са направили нещата още по-спокойни. В общи линии според мен са по-подходящи за почитатели на камерни изпълнения и спокойно слушане.

Dali правят приятни и популярни озвучителни тела, но букшелф решенията им в обсъждания бюджет са със заден порт, а това би могло да създаде проблеми при близко разположение до стената. Това е и причината да не споменавам например Silver серията на Monitor Audio.

Друг вариант с преден порт, който може да се впише в бюджета ти е KEF Q300 и съответните му център и съраунд.

Относно изборът на рисивър - рисивърът трябва да е съобразен с озвучителните тела, които ще захранва.
При обсъжданите дотук колони, мисля че YAMAHA RX-V673, Denon AVR-X2000 или добър модел на друг производител в същия клас ще са напълно достатъчни. По-високият клас рисивър, освен интересни екстри - като предусилвателни изходи - за евентуален ъпгрейд със стерео усилвател, повече изходи за субуфери, повече зони и т.н., обикновено предлага и по-добро звучене, но дори да вземеш рисивър за 5000лв, той не може да накара озвучителните тела да надскочат възможностите си.

А и трябва да пестиш за Субуфер ;). Домашно кино без субуфер, за мен е компромисен вариант - без значение какви са озвучителните тела.

P.S. С такава система да се гледат Xvid филми би било наистина безмислено, особено при това изобилие от добри рилийзи с HD звук!

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Всъщност малко тъп въпрос ,ако гледам повече xvid формат на филми там няма 5.1 нали? ппри mkv kak e ?

След като ще градиш система за качествен звук ще трябва да помислиш и за източника.
Забравяш за xvid с мизерен двуканален mp3 звук. Ще сваляш само качествени mkv 1080p рипове, които са с DD/DTS 5.1 звук.

tropatak

• Гост
Не е ли по-добре да отделиш по-голяма сума за тонколоните, защото това разпределение 2000/1000 за тонколони/ресивър ми се струва ощетяващо за тонколоните за сметка на излишество в ресивъра.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Дори и да вземе по-ниския модел ресийвър ще спести 100-150 лв, които не знам дали биха стигнали за някакво излишество при колоните.