При 30см зад колоните, сериозно бих препоръчал озвучителни тела с преден бас-рефлекс порт.
След като бюджета за 5.0 колони е около 2000-2200лв, с фронт букшелф колони, то вариантите не са чак толкова много. Ето два примера:
Klipsch Reference RB-81 II +
Klipsch Reference RC-52 II +
Klipsch Reference RS-42 II - 2,290лв. Разбира се, още по-добре би било с по-големия център и съраунди, но бюджета ще скочи доста.
Focal Chorus 706 +
Focal Chorus CC700 +
Focal Chorus 705 - 2372лв.
Двата варианта са доста различни като звучене:
Klipsch са популярни със сериозната си динамика - доста забележим бас (особено при RB 81 II), висока чувствителност и способност за безпроблемно слушане на наистина високи нива. Поради тези причини Klipsch често са предпочитани от любителите на хард рок, хип хоп, електронна музика и т.н., както и от феновете на ефектите в домашното кино.
Focal пък в общи линии са популярни с по-пестеливия си бас, като цяло спокойното и някак изнесено назад звучене. С новата седма серия, с промените по високочестотния говорител, са направили нещата още по-спокойни. В общи линии според мен са по-подходящи за почитатели на камерни изпълнения и спокойно слушане.
Dali правят приятни и популярни озвучителни тела, но букшелф решенията им в обсъждания бюджет са със заден порт, а това би могло да създаде проблеми при близко разположение до стената. Това е и причината да не споменавам например Silver серията на Monitor Audio.
Друг вариант с преден порт, който може да се впише в бюджета ти е KEF Q300 и съответните му център и съраунд.
Относно изборът на рисивър - рисивърът трябва да е съобразен с озвучителните тела, които ще захранва.
При обсъжданите дотук колони, мисля че
YAMAHA RX-V673,
Denon AVR-X2000 или добър модел на друг производител в същия клас ще са напълно достатъчни. По-високият клас рисивър, освен интересни екстри - като предусилвателни изходи - за евентуален ъпгрейд със стерео усилвател, повече изходи за субуфери, повече зони и т.н., обикновено предлага и по-добро звучене, но дори да вземеш рисивър за 5000лв, той не може да накара озвучителните тела да надскочат възможностите си.
А и трябва да пестиш за Субуфер

. Домашно кино без субуфер, за мен е компромисен вариант - без значение какви са озвучителните тела.
P.S. С такава система да се гледат Xvid филми би било наистина безмислено, особено при това изобилие от добри рилийзи с HD звук!