Автор Тема: Съвет за хаотично събрана стерео система ..и още нещо.  (Прочетена 11714 пъти)

kjey

• Гост
Здравейте,
Честито въскресение на всички!
Преди няколко дни попаднах на този форум и след доста четене по различни теми реших да задам и аз няколко въпроса.
Щеше ми се да бях попаднал тук преди месец(и по точно преди да направя няколко спонтанни покупки...), но мисля че и сега не е съвсем късно за съвет:)
До преди 15 дни имах следната система:
Усилвател YAMAHA - AX492
CD плеър   YAMAHA - CDХ590
Тонколони B&W 603 - стоящи, двулентови
В общи линии бях доволен от звука който получавах, но това е нормално предполагам след като не съм слушал нещо друго(и най-важното по-качествено)
Преди 2-3 седмици мой приятел ми даде да послушам усилвателя му Creek  EVOLUTION  2, който смята да продава.Сложих го на мястото на YAMAHA-та и пуснах няколко диска чието звучене познавам доста добре.Направи ми впечатление че колоните изведнъж се "отвориха", че има по-добра "сцена", абе изобщо звука изглеждаше доста по добре.След това ми се  предостави възможност за 2-3 дни да ползвам CD плеър Creek  EVOLUTION  2 CD.Пускам диска на Адел-21 и още от първите пасажи - Wow каква промяна!!!.Честно казано се изумих от това което чух от старите B&W, невероятно усещане за обем, много добър стегнат и ритмичен бас и искрящи високи.А вокалите звучаха невероятно.Решението бе взето на момента - взех услилвателя и започнах да си мисля за добър плеър.Creek-ка ми хареса, но тъй като имам и доста FLAC-ове, ми се щеше нещо с по-широки възможности за свързване, без да купувам отделен DAC.След три-четири дни четене на ревюта набързо реших че моят плеър се казва Audiolab 8200 CD.Привлече ме възможността да го ползвам като DAC,качествения ESS Sabre 9018 в плеъра, както и многото суперлативи по разни ревюта.Речено сторено и след като ми попадна една изгодна оферта от HI-FI магазин в Мюнхен:), плеърът вече пътува.
М/у другото реших че ще изграждам и система за домашно кино и си поръчах(пак от немско) ресивър Yamaha RX-V775.Честно казано за ресивъра гледах  модела да има възможност за свързване със стерео усилвател(което е важно в случая), както и цената му да не превишава 900-1000лв.
И така докато нещата ми пътуват в мен взеха да се оформят следните съмнения и въпроси ;)
Относно стерео конфигурацията:
 - взех CD плеър без изобщо да го чуя, ами ако не си "пасне" с усилвателя?
 - нямам никакво понятие с какви кабели да свържа тези компоненти - в моментъа за колоните ползвам 1,5мм2 медни кабели които се продават на метър, а CD плеър е свързан с усилвателя с някакъв кабел HAMA.
 - започва да ме гризе и леко съмнение че тонколоните ми B&W 603 могат да се окажат най-слабото звено във цялата верига.
Относно киното неяснотите са още повече:
 - Взех ресивър, ами тонколони?От прочетеното тук разбрах че е много важно централната колона да си пасне темброво и като звучене с фронталните.По тази логика трябва ли да търся задължително нещо от B&W.Само че ако реша да сменя след време фронталните колони, трябва ли да сменям и централната?Бюджетът ми за центъра +съраунд колоните е около 1500 - 1700лв.В  ценовия диапазон(600-700лв, останалото за съраунд) има няколко центъра - Monitor Audio Silver Centre, Focal Chorus CC700, Bowers & Wilkins HTM62, както и по евтиния Dali Zensor Vokal.За съраунд колоните изобщо не съм разглеждал нищо, предполагам че е добре да са от една серия с центъра.

Извинявам се за дългия пост и лирическите отклонения:)
Благодаря на отзовалите се предварително!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравей,
Спонтанните покупки не винаги са добра идея, но пък и невинаги са пълен провал :).
Audiolab 8200 CD е доста хвален плеър, но от друга страна за малко повече пари човек би могъл да вземе Creek EVOLUTION 50CD, който със сигурност би си паснал с усилвателя ти, а отзивите за него също са чудесни.

Както и да е, покупката вече е направена, дано комбинацията ти хареса, ако ли пък не - евентуално ще можеш да се насладиш на удоволствието от продаване на такъв клас техника на старо, без гаранция за България  ;).

При положение, че си толкова доволен от начина, по който звучат колоните с новия ти усилвател, не виждам смисъл за сега да обмисляш ъпгрейд в тази посока.
Creek Evo 2 е чудесен усилвател и спокойно може да се справи и с колони от по-висок клас. Стъпка в тази посока обаче, би натоварила бюджета ти наистина сериозно, а дори още не си свикнал със звученето на сегашната си система. На твое място бих изчакал - да дойде CD плеъра, да свържа системата с хубави кабели и да послушам няколко месеца - за да могат впечатленията да улегнат. Едва тогава, в случай, че нещо не ти достига в звука, нещо ти е неприятно или те дразни, бих се замислил за евентуална смяна на озвучителните тела. Ако пък след като нещата се пооталожат продължаваш да си така доволен от системата, то харченето на пари за нови колони, само заради тръпката от ъпгрейда, според мен не е много смислено.

Според мен покупката на център е може би най-лесна при изграждането на една система. Това според мен е така, просто поради крайно ограничения брой варианти, с които човек разполага. Както вече си чел, всеобщото мнение - тук, а и може би във всеки нормален аудио форум, е че центърът трябва да е идентичен или поне максимално близък като тембър с фронт колоните. Това обикновено ограничава избора до продукти от същия производител, а най-добре от същата серия. Център от друг производител, дори сам по себе си да е чудесно звучащ, може да има коренно различен тембър и това да доведе до наистина неприятни ефекти при гледане на филми или слушане на многоканална музика. Имайки предвид това, на твое място бих търсил център от 6та серия на B&W - ако трябва на старо.

Съраунд колоните от друга страна, според мен са компонента в многоканалната система, където би могло да се направи компромис, в случай, че е наложително. Обикновено в съраунд каналите има най-малко информация и тя често е доста различна като тип в сравнение с това, което се чува от фронта и центъра. Ако ти е възможно да се сдобиеш със съраунди на B&W - примерно DS3 или 686 - добре, ако ли не - можеш да се спреш на алтернативен вариант от подобен или една идея по-нисък крас, ако бюджет вече е твърде натоварен.

Кабелите са компонент, в чието значение все повече потребители у нас се убеждават. Мисля, че е крайно неразумно да се инвестира в усилвател и плеър от такъв клас и да бъдат свързани с кабел Hama..
За система като твоята адекватно решение би било примерно Chord Rumour 2 за фронта и евентуално центъра + Chord Chameleon VEE 3 или Chord Cadenza Reference между плеъра и усилвателя , но ако бюджета ти се струва непосилен, дори едно ниво по-ниско според мен би донесло значително подобрение в звученето на системата. За съраунд колоните не мисля, че има нужда от такъв клас кабел.

Не забравяй, че при изграждането на кино система, субуферът е изключително важен компонент и дори да го отложиш леко във времето като покупка, хубаво е да му обърнеш подобаващо внимание.

Успех!

kjey

• Гост
Благодаря за отговора (y)

Прав сте за спонтанните покупки, но така се случи че малко късно разбрах че Creek EVOLUTION 50CD е излязъл вече.Освен това той малко излиза от бюджета ми  като цена ;)
Що се отнася за сегашните ми колони, със сигурност ще си ги слушам с новите неща поне година и чак тогава евентуално бих помислил за ъпгрейд(и то внимателен а не на сляпо като сега:)).
За субуфер също ще мисля, но по нататък - от това което прочетох във форума а и Вие препоръчвате като неутрален може би REL T1 е варианта.
Малко се притеснявам че може да не ми хареса как звучи плеъра с нещата ми, но ще ми мусля тогава ;)
Иначе и двете неща са с 2год. гаранция, като за ресивъра съм сигурен че е с европейска гаранция(важи и в БГ), да не споменавам че наличен в БГ не намерих никъде :)

За кабелите Chord Rumour 2 - погледнах че са AWG 16(което е 1,31мм2) - не са ли малки като сечение?
Освен това задължително ли е и двата кабела до отделните колони да са с еднаква дължина?
Що се отнася за Chord Chameleon VEE 3 - мисля че ми влиза в бюджета.

поздрави!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
За гаранцията - дано не се налага да я ползваш. Надявам се да нямаш проблеми с международната гаранция, но съм силно скептичен.

Субуферите на REL са чудесен избор за интегриране в стерео система, но вариантите на Velodyne и BK също заслужават сериозно внимание - потребителите са много доволни и от тях.

Относно сечението на кабела, в технополис се продава кабел  2 *4мм2 за 2 лв на метър. Не мисля, че това е най-съществения показател за един кабел  ;). Odyssey, разбира се, е по-добър вариант и сечението му надали ще те тревожи, но цената е почти двойна, а и препоръките на производителя за съответстващ интеркънект също са в значително по-висок бюджет.

P.S. За стерео система е силно препоръчително кабелите за лява и дясна колона да са с еднаква дължина.

kjey

• Гост
Най после CD-то ми дойде...и го свързах с усилвателя  :)(y)

Приятно съм изненадан че със дистанционното на усилвателя мога да командвам базовите функции на CD-то.

Не ми остава време да слушам дискове, но прослушах няколко качествени  24битови записи от Linn и съм много впечатлен :).Пуснах си преди малко 24битов флаг от винил на Radiohead - The Bends и направо се размазвам от кеф :) (y)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Чудесно е, че се доволен!
Когато ти остане време, ще е добре да направиш прилични снимки на системата и да публикуваш в съответния раздел.

P.S. FLAC - Free Lossless Audio Codec  ;)

kjey

• Гост
Днес най после успях да сменя "no name" кабелите към колоните(на които медта беше оксидирна, че и даже мухлясала на места....:))  със Chord Rumour 2 (y)

Направо нямам думи, такава тотална разлика има в звученето, че все едно съм сложил други колони.Казвам го с ясното съзнание на човек който никога не е вярвал че някакви си кабели има чак такова значение за звука.

Ниските се подобриха драстично, баса стана по-плътен и точен без да го има онова "замотване" което ме дразнеше преди.Високите се изчистиха и мисля че чувам неща които досега не съм предполагал че ги има в записа:).Най важното е че колоните звучат спокойно и без "напрежение".Липсата на напрежение е много важна - няма я тази умора от дългото слушане.Освен това имам голямо подобрение в обема на звученето(в сцената - не знам как да го кажа най-добре).

Голяма борба падна

Radyson

• Гост
Супер !
Честито за спийкър кабела и за останалите покупки  (y)
Радвам, че от собствен опит достигна до извода, че кабелите са важна част от цялостното представяне на системата.
За интеркънекта решил ли си вече или още се двоумиш? Все пак той също е много важен.
Какво е помещението, където е разположена системата ?
Пожелавам ти приятно слушане и успешни бъдещи ъпгрейди  :)

kjey

• Гост
Интерконекта е Chord Chameleon VEE 3 - взех двата вида кабели(за колоните и интерконекта) по препоръка на Rudra и не съжалявам. макар че специално за кабела за колоните бях с големи резерви ;)

Помещението ми е около 33м2 - стандартен хол с кухня.Може би днес ще направя малко снимки и схема на хола и ще ги кача в съответния раздел.

За момента приключих със стереото и се наслаждавам на резултата :).
Трябва да работя обаче по въпроса с киното защото за момента киното ми се състои от плазма Panasonic TX-P50VT60E, ресивър Yamaha RX-V775 който съм свързал с Creeck--а през Pre Aut, за да го използвам като крайно стъпало...и толкова ;D
Трябва да мисля за център, съраунд колони и на по-късен етап за субуфер.

поздрави!

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
Честито за системата. Кабелите на Chord са много добри. Време е да пуснеш тема в "Моята система" :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
kjey, хубаво е, че се убеди в значението на кабелите, но още по-хубаво е, че си толкова доволен от ъпгрейда с кабели на Chord!
Чудесно е, когато един сравнително скромен на фона на цялата система ъпгерйд, води до такъв голям прираст в удоволствието, което ни носи слушането на музика (y)

kjey

• Гост
Не знам как да го кажа по-добре, но мисля че кабелите поставиха последния штрих в моята скромна система нещата да си дойдат по местата и звука да придобие тази чистота. (y)

Всъщност остана ми още нещо което мисля да направя - да сменя "no name" разклонителя си и да сложа нещо по-добро.(най-малкото със оглед на сигурността)
Има няколко разклонителя които съм набелязал, но и други предложения са добре дошли.