Автор Тема: Брум в системата - възможни причини и решения...  (Прочетена 10796 пъти)

Неактивен spiritch

• Публикации: 35
Честито!
ПП. Единственото, което ме смущава, че от фронтовете има лек брум, когато усилвателя е в режим AV Direct. Свързах с кабел заземяването между усилвателя и рисивъра, брумът леко намаля, но не изчезна. Някакви съвети?

Ако имаш някъде вкаран кабел от кабелна телевизия, пробвай да го изкараш.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
drpetar, чудесно е, че звукът на системата ти харесва толкова много! Не съм и очаквал друго - системата е изградена от много добри компоненти, а ProAc Studio 115 са истинско бижу!

Проблемът с брума обикновено има няколко причинителя:
Един от тях е вече споменат от spiritch - ако ползваш кабелна телевизия напълно възможно е брумът да идва от телевизора. Обикновено по кабела на телевизията тече слаб ток, който захранва усилвателите по трасето на кабелния оператор. Когато телевизора не е галванично изолиран от останалата система и има наличие на ток по кабела на оператора, понякога се получава този неприятен ефект. За него има няколко възможни лечения, но първо нека се убедим дали това е причината за брума.
Друга популярна причина за наличието на брум е Ground Loop. Добре е да прегледаш как всеки от компонентите е свързан с Ел. мрежа. Обикновено на щепсела пише къде е фазата и къде нулата - лесно можеш да провериш и да включиш всички компоненти така, че да няма разминавания.
Понякога дори без някой от горните проблеми да е налице, компоненти с импулсно захранване могат да вкарат брум в системата. Не е лоша идея да пробваш да изключваш компонентите един по един за да разбереш кой вкарва брума - под изключване разбирам както изваждане от контакта, така и премахване на връзките между отделните компоненти.

Още веднъж честито за системата! Изглежда, а явно и звучи чудесно  (y). Сега остава да се наслаждаваш на музиката и откриването на нови ценни изпълнители и произведения. :)

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
Благодаря за съветите. (y) Тези дни ще пробвам и ще пиша какво е станало.

kjey

• Гост
Здравей,

Някакво развитие с брума имаш ли?При мен също се появи при свързването на Ресивъра към Усилвателя.
Аз случайно локализирах част от проблема - дължеше се на зарядното на лаптопа, включен в същия разклонител.

Сега остана съвсем малко брум и ще го търся от къде се появява ;)

Неактивен drpetar

В известна степен брумът все още е мистерия.

На този етап разбрах, че не е от кабела на кабелния оператор.

Махнах кабелчето, с което бях вързал заземяването на усилвателя и рисивъра и пробвах с обръщане на щепсела на рисивъра. Брумът значимо намаля, но все още се чува съвсем леко. Не ми е останало време да проверя и останалите щепсели.

Странното е, че като изключа щепсела на телевизора (който е включен към същия разклонител, където са усилвател, рисивър и субуфър) се получава доста силен брум. Някакви идеи?

Неактивен spiritch

• Публикации: 35
Ами дай схема, какво има вързано. Иначе пробвай да изключиш всичко възможно, остави само ресивера и усилвателя. Махни кабелите към телевизора. Пробвай с някакъв изолиран източник (като лап топ). Ако и тогава имаш брум, значи текат някакви токове между ресивера и усилвателя. Тогава сложи един заземителен кабел между корпусите на двата и махни заземлението в щепсела на единия. Не е много сейфти, ама може да подобри звука.

Неактивен Anto

• Публикации: 94
Пробвай да размениш самите интерконектни кабели. При мен това беше проблема.

Неактивен drpetar

spiritch, мерси за съветите. В почивните дни ще имам време и смятам да разкачам всичко и постепенно да разбера откъде е брума.

Anto, не разбрах добре какво имаш предвид за интерконекта, да вържа червените накрайници към белите букси и обратно ли?

Неактивен Anto

• Публикации: 94
Имам в предвид да пробваш с други интерконектни, макар и по-евтини. Поне ще разбереш дали самите те оказват влияние. При мен се случи така, че още при първото свързване на предусилвателя с крайното стъпало с RCA кабели на Profigold се появи силен шум. Веднага смених кабелите с Audioquest и шумът изчезна. Останах озадачен, но странния факт си е факт. Накратко- дори и най-невероятната причина може да се окаже тази, която ти създава проблем.