Автор Тема: Моля за съвет относно уголемяване на помещение.  (Прочетена 8577 пъти)

megahertz

• Гост
Преди да напиша каквото и да е прилагам скица на апартамента.
Съответно съм обозначил.

Черно - 1,2,3  - Стая 1 , Стая 2 , Стая 3
Червено - Дължината на стените в метри.
Зелено - Стена 1, Стена 2
Синьо - Синьо 1 са ъглите, които получавам пик на 30 и на 80 Херца.
Синьо 2 със розово (да е по очертано) са местата с пик 50 херца и по надолу нищо не се чува (само вибрации)
Жълт Х - Е желаното място за перфектен звук, но точно там е кръгла нула, единственото нещо което се чува там е пика в 30 херца.
Основните ОТ са Yamaha hs8. Целта е да се съчетаят с SVS PB13-ULTRA, за който все още спестявам.
Така първо бях в стая 1, но там не се получава абсолютно нищо под 65 херца и то с 6 инчови драйвери,  с по големи нямах успех.
Преместих всичко в стая 2 преди 2 дни и след много настройки се стигна до описаните горе изводи.
И като цяло не съм доволен от звука в момента.  Тези тестове са правени с 10 инчов субуфер като с 12 инчов такъв проблемите са още по големи.  Разположението е както е на снимките от ляво или от дясно на 50 - 60 см от всяка от стените. Ако е залепен за ъгъла под 50 херца няма нищо и пика в 80 е още по досаден. И така стигнах до извода след смятана на стаите, че по голямата стая си казва разликата, но пак не е достатъчно голяма според моя скромен опит.
И сега ми предстои дилема: да съборя стена номер 2 (в зелено), за да дам още обем на помещението, и без никаква промяна в разположението на мебели и ОТ да получа по приятен нискочестотен звук на мястото с Жълтият Х. Но ме притеснява, че няма да се получи. И тук са моите въпроси.

1. Има ли шанс само с увеличаване на обема на помещението и то настрани да се получи по добър бас на Жълтия Х?
2. Ако не се получи, има ли начин чрез акустична обработка на ъглите в Синьо 1 да се пренасочи звука към Жълтият Х?
3. Да се събори ли стена 1 вместо стена 2 и да се разместят мебелите спрямо желаната позиция?
4.  Да се съборят и двете стени и да се разместват мебели и ОТ до желания резултат и вече акустична обработка?
5. Да свалям ли тавана с гипсокартон или ще развали звука?

Дано не съм забатачил много темата с тези цифри и цветове.  ??? ??? ???

Неактивен Joro

• Публикации: 33
Re:Моля за съвет относно уголемяване на помещение.
« Отговор #1 -: Октомври 04, 2015, 04:42:49 am »
Тази тема е доста интересна и ще следя нейното развитие .
Аз съм с бегли познания в тази сфера но ще споделя един факт с теб.
Старият ми ресивър DENON AVR-1508 с  колони Pioneer  S-H510V свириха що годе добре в стая която е с форма на буква "г" с квадратура 40 квадрата , колоните бяха близко до задната стена на около 10см. и на същото разтояние от страничната .... еее нямах проблем с баса макар и тези колони да не предлагаха и кой знае какъв бас  :D . Когато обаче колоните и ресивъра се озоваха на ново място , стая с квадратура около 16-17квадрата , и разположени на същите отстояния от стените , започна едно яко мучене на баса  ??? Не те карам да събаряш стени далеч съм от тази мисъл но може би е добре за начало да пробваш с някакви звукопоглъщащи материали . Успех в начинанието .

Неактивен PIP

• Публикации: 44
« Отговор #2 -: Октомври 04, 2015, 14:25:06 pm »
Според мен е безсмислено да махаш стени заради лош звук, а и не вярвам да усетеиш подобрение особено,  ако махнеш стена 2. С премахване на стена 1 с ОТ по късата стена може би ще е по-добре, но не е гаранция и аз не бих пипал нищо по сградата. Системата ти ми е непозната, но при мен в подобно помещение се налагаше да издърпам колоните на 1.8м от стената зад тях (в момента са на същото разстояние в доста по-голямо помещение). Така че на твое място бих експериментирам с местене и изкарване на колоните  навътре в стаята преди да бутам стени. Намери им най-доброто място и след това добави суба, но не го вдигай много ‘на горе’, че това е най-честата причина за бумтене.

megahertz

• Гост
« Отговор #3 -: Октомври 04, 2015, 15:05:22 pm »
Стените ще се махат не само заради лош звук, макар че само това ми дава повод. Искам по широка и просторна всекидневна и затова исках да я слея със кухнята (стая 3) и това да ми даде и по добър звук. А относно поглъщащите материали съм кръгла 0. Никога не съм работил с тях или чувал разликата със и без тях на живо, което ме прави несигурен в закупуването на съответните неща.

mario_yakov

• Гост
« Отговор #4 -: Октомври 04, 2015, 16:08:13 pm »
Здравей, стаята ти е ок според мен, просто трябва да експериментираш. Пробвай да изтеглиш слушателската позиция малко по-напред, баса се "натрупва" по ъглите на стаята и залепен до задната стена е нормално да слушаш предимно бас. Звукообработката не е толкова елементарен процес и без измервания няма как да ти се даде точен съвет /там сложи еди какво си  а там еди щто си/, има хора, които работят това. Не си споменал, на какво слушаш музика /стерео усилвател, ресиивър/ , дали ползваш някакви корекции и т.н. 

megahertz

• Гост
« Отговор #5 -: Октомври 05, 2015, 15:31:38 pm »
Системата се състои от Лаптоп със звукова карта Native Instruments Audio 6, Миксер Pioneer DJM 600 чрез който става връзката монитори - субуфер. На 2 отделни изхода. Мониторите са активни, а захранването на субуферите засега е посредством кросоувър, еквалайзер и вече крайно професионално стъпало. Звука между другото претърпя промяна по странен начин. Всички проби бяха правени на празна стая, но след слагане на 1 голяма спалня с рамка на мястото на жълтия Х, всичко си дойде на мястото с изключение на пика в 30 херца. 80 херца пак е леко височко, но е поносимо, при 65 изчезна бум-а и вече едва се чува, 50 е доста добре изразено в нормата, 30 разклаща цялата стая ненормално (налага се някой да подпира вратите за да не тракат) и 20 се усеща точно както 50, което е идеално. Но това стана с 2Х12 инчови субуфера от двата края на предната стена на 60 см от стените. И затова съм на мнение, че за да изчезне пика в 30 херца, трябва още обем на помещението. Ако се събори стена 1 и колоните се разположат на късата стена, то тогава слушателското място ще се пада към средата на стая 1 и поне на метър два от задната стена, което трябва да оправи нещата драстично. А сега колоните са на 2,6 метра една от друга и слушателското място се пада почти до задната стена. Ако отида малко по напред 65 и 50 херца се губят, 30 пак си е пик и 20 едва се усеща.

nasko

• Гост
« Отговор #6 -: Октомври 05, 2015, 15:31:59 pm »
Привет, пробвал ли си да ги слушаш от близко тия колони.Водят се nearfield монитори ,което предполага че са проектирани  да се позлват в звукозаписни студиа.А иначе по твоя казус и аз съм на мнение както останалите че няма нужда да събаряш стени,Просто отдели повече време в слушане и местене на колоните и слушателското място.Моята стая е подобна на твоята широка е 3,60,и на дължина  е същата.И при мен имам пик на 30-40 хц ,но ми идва като + тъй като колоните ми са dali zensor 1 а те нямат  много бас.Аз моите съм ги разположил на 50см от задната стена и на 70см от страничните и съм си намерил места с повече и по малко бас и според музиката си се местя  :D
Няма да е лошо да вкараш малко  средства в акустична обработка поразрови се из нета за "ранни отражения" "acoustic absorbers and diffusers" да ти стане ясно.

megahertz

• Гост
« Отговор #7 -: Октомври 05, 2015, 19:17:52 pm »
Стена ще се събаря при всяко 1 положение, за да си направя голяма всекидневна. Просто се колебаех, коя от двете стени ще е по удачно и така и така ще събарям поне звука да е по добър и затова. За акустика съм доста начетен. След като уголемя стаята ще се прави стая в стаята с еластична стена с абсорбация под 100 херца между двете (да не излиза звука и да не влиза отвън също). И вече дифузери на задната стена и предната между колоните от типа quadratic diffuser от 300 херца до 1 килохерц разположени в 2 дължини хоризонтално и вертикално. И вече абсорберите на ранните отражения по стените и тавана и бас капаните. Тука вече ще трябва сериозна фирма да го прави. Аз съм си нямал работа никога с такива неща. Само суха материя от клипчета и сайтове. ПС колоните съм ги слушал и от 30 сантиметра. Чуват се отлично, но под 40 херца няма никой. И затова ми трябва и субуфер, който е проблемен в тази малка стая и по скоро влошава нещата. Слушам само ар ен би и немога да се откажа от 20 - 50 херца границата.

nasko

• Гост
« Отговор #8 -: Октомври 05, 2015, 21:57:50 pm »
Успех в начинанието,звучи доста амбициозно.ще се радвам като започнеш да, постваш снимки от работния процес :)