Автор Тема: Питанка за избор на озвучителни тела  (Прочетена 5278 пъти)

vacano

• Гост
Питанка за избор на озвучителни тела
« -: Януари 06, 2016, 22:34:22 pm »
Здравейте,

Бих искал да помоля колегите, които четат този раздел за съвет.

Имам от доста време за домашно ползване - KEF Cresta 2. Малки спортни и според мен добре звучащи колони. Преди време си поръчах секция за хола, тъй като бяхме новодомци и стана така,че колоните много се раздалечиха и стереото замина, чувам само едната колона като радио точка. Харесал съм си нови по големи говорители, а именно Q Acoustics Q3050. Дават ги подходящи за по големи помещения и питанката ми е ще успеят ли да елиминирам разстоянието на което стоят една от друга, тъй като нямам как да ги приближа.

Предварително благодаря!

Неактивен Angel_s

• Публикации: 10
Re:Питанка за избор на озвучителни тела
« Отговор #1 -: Януари 06, 2016, 22:43:57 pm »
Здравей vacano ,
според мен проблема ще остане . Даже и да се поиграеш с баланса пак няма да е същото ( това което трябва да бъде ) . Опитай да разместиш и да им намериш подходящо място , колкото и да е невъзможно , да бъдат равномерно центрирани , включително и на височина спрямо точката ти за слушане. Всичко друго е компромис с не добър резултат.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Питанка за избор на озвучителни тела
« Отговор #2 -: Януари 06, 2016, 22:52:01 pm »
Здравей,
Трудно бихме могли да гадаем, при положение, че не си споделил нито колко голямо е всъшност помещението ти, нито колко далече една от друга са колоните или колко далече е слушателското място от тях, нито как биха могли да се разположат новите колони - като разстояние помежду си, разстояние до стените и т.н.

Някои колони лесно създават по-изразена и широка сцена и стерео картина, и не е 100% задължително да се слушат от така наречения Sweet Spot, други имат нужда от идеални условия, за да се получи приемлив звук в това отношение, но така или иначе разполагането на колоните по-далече една от друга, отколкото е разстоянието до слушателя, обикновено не е никак добра идея, особено когато става дума за Стерео. Разполагането на голяма мебел между колоните в повечето случаи е пагубно за звука.

Конкретно за Q Acoustics - не съм слушал новите модели, но преди години имах възможност да слушам дълго време техни колони - за мен определено в този бюджет има далеч по-добре свирещи решения и не мога да си обясня хвалебствията по техен адрес в английската преса. Възможно е при новите модели нещата значително да са се подобрили.