Denon 1508
Мога да говоря само за аудио възможностите му, защото никога не съм го използвал като видео-ресивър.
Слушал съм го на съраунд колони SONY 5.1 и в стерео-режим на Monitor Audio RX2.
В съраунд-режим ресивъра се справя чудесно. Не се затрудняваше с ватовете на колоните. Фронталните бяха по 180 вата (доколкото си спомням защото ги продадaх), но въпреки че изходната мощ на ресивъра е по-малко ватове на канал, той ги изпълваше без затруднение със звук, който впечатлява киноманиаците. Има няколко съраунд-формата и ги разпознава автоматично, което е доста удобно при гледане на HD-телевизия например, защото не всички канали са със съраунд звук и не се налага със смяната на канала да сменяш и режима на ресивъра. Той сам върши това.
В стерео-режим с подходящи за това колони ( в случая МА RX2 ) на мен най-много ми допада в режим на еквалайзери след автоматична калибрация с микрофон, според звуковите характеристики на помещението. Звукът е наситен и в ниските, средните и високите честоти. Детайлите са ясно отчетливи и някои неща се чуват по-добре, сравнени с директния режим на стерео-усилватели от началния и среден клас. Но в директен режим ресивъра не може да се сравни със стерео-усилвател. Звучи някак "приглушено", докато не му включиш еквалайзерите.
По някога забравям, че има и радио-тунер, но има. Обикновено когато слушам радио, избирам интернет-радиостанции от медийния ми плеър, а не слушам ефирни. Роля за това играе и слабия тунер на ресивъра. Дори с оптимано настроена антена, се затруднява с някои радиостанции, докато старо касетофонче с радио ги хваща по-добре. Чудя се дали нарочно от Denon не са осакатили тунера на този базов модел ресивър, за да вървят продажбите на отделните тунер-компоненти? Тук трябва да отбележа, че живея извън града, където по принцип е затруднено приемането на радио-сигнал.
Това е, което се сещам да пиша. Ако имате конкретни въпроси питайте, ще отговарям.