Anto, въпросът ти е поставен доста общо и е трудно, а и не особено коректно да се даде твърд и еднозначен отговор.
На първо място, не мисля че си прав, че не би открил разлика в система за 2-3000лв и такава за 4-6000. Според мен, в този ценови клас разликите при удвояване на бюджета са най-драматични.
Освен това и разнообразието в този клас е може би най-голямо. Различните производители интерпретират звука по различен начин, като всяка интерпретация има своите минуси и плюсове.
Уви, при положение че нямаш възможност да слушаш, изборът ти се налага да бъде мотивиран от мнения и ревюта, а това понякога поднася не толкова приятни изненади.
В зависимост от помещението ти, вариантите за разполагане, бюджета и изискванията ти към звука, прилична система може да се изгради както за 2-3000лв., така и за много повече - въпрос на критерии и възможности.
Като съвсем общ ориентир, мисля че когато говорим за слушане на музика, озвучителните тела, които според мен си заслужават покупката, като бюджет започват да кажем - за букшелф колони от около 600-1000лв. за чифт, а за стоящи колони от около 1500-2000лв. за чифт. Това разбира се е твърде обобщено твърдение и има редица изключения.
Относно конкретни предложения, такива биха могил да се дадат едва след като има повече информация относно бюджет, помещение, разположение, вкусове и изисквания.
Иначе в стерео раздела има няколко теми, в които са обсъждани различни озвучителни тела, характерът им и комбинирането им с усилватели - може да са ти донякъде полезен ориентир.
Успех!
P.S. Преместих темата в раздел Стерео => Обща дискусия. Мисля че това е по-подходящото място за нея при това развитие.