Автор Тема: Съвет за усилвател + тонколони в бюджет 1000-1200лв  (Прочетена 13052 пъти)

blueshark

• Гост
Добър ден на всички.Предварително искам да се извиня ,ако с нещо тази тема или съдържнието й Ви накара да се смеете или да се чудите тоя пък какво иска.Истината е че съм нов в форума и също така не съм особено запознат с аудиотехниката и за това ви моля за съвет.
В момента слушам музика на една остаряла уредба или май по точно (mini HI-FI система) SONY MHC-RG440S като ползвам за източник на звука  компютър.
Въпроса ми е мога ли и ако да какви колони + усилвател в рамките на бюджет 1000-1200лв?Принципно искам да имам стерео озбвучаване като не съм много претенциозен към звука но все пак си мисля че трябва да е по добре от уредбата.
За мощността на колоните незнам може би 100-120W не повече.(може би JAMO C-607 BLACK ASH)
За стерео усилвате гледах два модела на DENON PMA-1510AE И PMA-710AE(не успях да им намеря цените) но незнам кой ще да е по добрия избор.

Предположим съм ,че за стерео озвучаване ще ми е нужен стерео усилвател а не рисийвър?Ако  греша ме поправете.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1865
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравей, би ли дал повечко информация за помещениеото си - големина, разположение ... колоните близко до стена ли ще са или не...
От кой град си?
Държиш ли нещата да са нови, или не те притеснява и втора ръка?
Ще продължиш ли да ползваш като източник къмпютър, иби мислиш за някакъв плеър?

blueshark

• Гост
Така значи от София съм.Колоните ще са до стена.Помещението ...колебая се между стаята дето ми е компютъра но като се замисля тя е само 8-9квадрата а хола е 20квадрата .....може би в хола ще е по удачно да бъде.За плейър не съм мислил защото незнам и какви цени са а и имах идея да сменя просто аудио картата на компютъра(която е  вградената на дъното) с отделна аудио карта или това няма да е осбено  голяма промяна от гледна точка на източника?
Попринцип предпочитам нещата да са нови, но бих обмислил и втора ръка .

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
При положение, че искаш нещата да са нови, боджета би се разпределил така:
Около 500лв за начален клас стерео усилвател - Denon, Nad, Cambridge Audio,  и т.н.
И останалите 500-700лв. за колони.
При този бюджет, можеш да вземеш букшелф колони от начален клас. Прилични, стоящи на пода колони започват като цени от над 1000лв за чифт.
При положение, че колоните ще са близо до стената, е добре да се спреш или на озвучителни тела от затворен тип, или на такива с преден бас рефлекс порт.
В случай, че се спреш на колони със заден бас рефлекс, ще трябва да им осигуриш значително разстояние от задните стени - между 40см. и метър, в зависимост от колоните.

Ако увеличиш леко бюджета, ще имаш по-сериозен избор на колони.
Ето ти някои примери

Monitor Audio Br2 - 560лв.
Focal 706V - 900лв.
Klipsch RB-61- 920лв.

За такъв тип колони, ще ти трябват и подходящи стойки.
Има разбира се и други варианти, тези ти давам за пример за да те ориентирам.

Остава да си изясниш концепцията, да определиш максималния бюджет, и да пообиколиш и да слушаш!

blueshark

• Гост
Значи да разбирам, че колони JAMO,SONY и.т.н които се предлагат по техномаркетите за по 300-400 лв. чифта са безмислени при положение че ще взимам горе долу качествен  усилвател(в случая съм се ориентирал към DENON)? Също така да попитам кои магазина в София мога да разгледам ако може да препоръчате?

И още едно въпросче по добре ли е висок клас колона (двулентова) отколкото по нисък клас 3-лентова колона?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
В общи линии в Техно*** магазините е разумно да се купуват само хладилници и телевизори(уви поради липса на алтернативи). Аудио техниката предлагана там или е на много ниско ниво, или в редките случаи - когато може да се намери нещо прилично ... неспособността на консултантите да представят стоката си и да боравят с нея обезмисля всичко.
Та накратко да - нещата предлагани в Техно*** магазините в повечето случаи не са разумна покупка.
Относно това дали колоната да е дву или трилентова, повечето сериозни производетили, си позволяват да правят многорентови решения чак в по-скъпите си модели.
С други думи, при ограничен бюджет, много по-разумно е да се насочиш към двулентово озвучително тяло - било то стоящо на пода или букшелф.

Колоните с много говорители и голям обем, за малко пари ... в 95% от случаите звучат наистина зле.
По въпроса е писано в ето тази статия : Какво е това бас?
Надявам се да ти е полезна!

vasilivanov

• Гост
Epos M 12.2 Bookshelf Speaker Според мен за тези пари това е едно от най-добрите решения.
Доста сериозна марка, но се опасявам, че нито един от усилвателите в този ценови диапазон няма да ги подкарат за съжаление.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Василе, епосите са със заден бас рефлекс :) Близо до стената ще има проблеми, затова не съм ги слагал в списъка - тях и други не-лоши решения!

vasilivanov

• Гост
Василе, епосите са със заден бас рефлекс :) Близо до стената ще има проблеми, затова не съм ги слагал в списъка!

Да така е, но все пак няма да са долепени до стената предполагам. Точно този модел не изисква голямо разстояние от стената.

Ще ти дам за пример моите Quadral, които са със заден басрефлекс, по-близо до стената нямат проблем, стига да не са прекалено близо.

Все пак няма да е зле да се даде снимка на стаята...

И по-добре в хола за да има повече разстояние около тях.

blueshark
На колко сантиметра от стената смяташ да ги сложиш?

blueshark

• Гост
E няма да ги залепвам до стената до 50-60см от стената не е проблем.Между другото колоната като мощност колко пъти или проценти трябва да е по мощна от усилвателя за да свири добре и да не  изгори де.
Мога да снимам хола но ще го нправя утре че сега незнам колко ще стане снимка ,ама като се сетя тия секции мебели той  не е много празен :-\

vasilivanov

• Гост
Re:Съвет за усилвател + тонколони в бюджет 1000-1200лв
« Отговор #10 -: Юли 01, 2010, 21:40:49 pm »
Усилвателя трябва да е по-мощен от колоните за да има пълен контрол над тях.
По-мощен усилвател, по-малка вероятност да изгориш колоните. Като не винаги мощността е фактор. Просто усилвателя трябва да е по-силен от към контрол.

Щом е 50 сантиметра може да разположиш и такива със заден басрефлекс, но не всички. Epos m12 мисля, че им препоръчваха поне 30 см от стената.

Не се безпокой, тези усилватели, които ти ги изброиха по-горе не са толкова мощни. Просто не усилвай повече от половината за да не започне да криви усилвателя.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #11 -: Юли 01, 2010, 21:53:56 pm »
Усилвателя трябва да е по-мощен от колоните за да има пълен контрол над тях.

Това не е така. Да се измерват така нещата е несериозно и неправилно.
Първо, има други неща в колоните, много по-важни за това - колко лесен товар ще са за усилвателя, и какъв усилвател ще им е достатъчен - а именно, чувствителността и съпротивлението на колоните ... и до колко това съпротивление е стабилно.
Напълно е възможно усилвател с много малко количество ватове, да контролира идеално сериозни колони.
Та изказвания като горното са наистина неуместни.

blueshark, повечето колони в спецификациите си имат упоменато  какви усилватели се препоръчват за тях. И пак това е съвсем обща насока.
За всяка конкретна колона има подходящи и неподходящи усилватели, и често мощността е последния критерии.
Обикновено представителите на разни марки аудио техника у нас подбират продуктите си, така че да са добре съчетани и да свирят добре заедно.
Друг е въпроса, дали няма да свирят още по-добре в други съчетания.
Единствения начин е да се пробва и слуша, или поне да се задават конкретни въпроси, за конкретни комбинации.

vasilivanov

• Гост
« Отговор #12 -: Юли 01, 2010, 22:00:13 pm »
Цитат
Напълно е възможно усилвател с много малко количество ватове, да контролира идеално сериозни колони.

Да, това нещо съм го виждал с Naim.
И явно не съм употребил правилно думичката мощен.
Аз стигнах до заключение, че един усилвател от по-висок клас с колони от по-нисък е по-добре отколкото обратното.

blueshark
Да не забравиш и кабелите.