Автор Тема: Помощ при избор на ресивър и колони за домашно кино  (Прочетена 13160 пъти)

Тодор

• Гост
Здравейте. Нов съм във форума и се нуждая от професионално мнение за избора ми на система за домашно кино. Стаята е 47м2 но ще бъде разположна на половината площ. Ще я ползвам поравно за музика(рок) и филми. Бюджета ми е общо 5к за ресивър и 5.1 колони. Засега обмислям варианта: Ресивър NAD T748 , MARANTZ SR5007 или YAMAHA RX-A820.Колони BOSTON ACOUSTICS предни А-360 , център А-225С , съраунд А-26 , суб А-250В или velodyne. Друг вариант за колони е Bronze серията на MONITOR AUDIO.
Ще се радвам да видя и други предложения.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:Помощ при избор на ресивър и колони за домашно кино
« Отговор #1 -: Януари 11, 2013, 01:10:25 am »
Нямам наблюдения върху моделите на Boston Acoustic, но за комбинация кино и рок музика изключително популярен избор е Klipsch. Мисля, че с този бюджет можеш да се включиш за система с Klipsch RF-62.
Разбира се варианта с Monitor Audio BX5 също е актуален.
Струва ми се, че с за този бюджет и ниво Yamaha 820 е малко пресилен, спокойно може да се вземе V773.

Тодор

• Гост
« Отговор #2 -: Януари 11, 2013, 13:23:20 pm »
 Благодаря за отговора.
 Останах с впечатлението че от изброените ресивъри клониш към Yamaha, можеш ли да кажеш защо?
 За мое съжаление не мога да чуя Klipsch RF-62 , аз съм от Варна и тук възможноста за прослушване е доста ограничена. А и на какво разстояние от стената трябва да се поставят? При мен отстоянието не може да е повече от 20см, поради тази причина отпадна Monitor Audio заради изискването от 50см.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Януари 11, 2013, 13:44:10 pm »
При положение, че максималното отстоянието до стената е 20см, то крайно препоръчително е да се насочиш към колони с преден порт или затворен обем.
Препоръчаните ти от варненския търговец фронт колони са със заден порт, а аз определено не бих поставил колони с такава конструкция близо до стената. Разбира се, човека който ти ги е предлложил ще ти обясни, че тези озвучителни тела могат да работят чудесно и едва ли не залепени за стената,(както например в тази тема 
ТУК ) но на твое място бих проверил нещата по-обстойно в интернет.

Неактивен Ulfhedinn

• Публикации: 43
  • Time fades even legend...
« Отговор #4 -: Януари 11, 2013, 13:55:55 pm »
Въпросната Yamaha RX-A820 e доста добро решение за кино. Звукът е изключително детайлен, концентриран и ударен. За слушане на музика не е зле, но не е нещо особено. При добавянето на стерео усилвател разликата е драстична в полза на усилвателя. Ямахата е изключително хладна и не загрява изобщо дори и след 24 часа непрекъсната работа (леко топла е, но не гореща). Има някои неща, които ме дразнят разбира се като например, когато пуснеш ТВ, независимо какъв източник е включен в момента, Ямахата се превключва на звука на телевизора. Недостатъците й са по-скоро незначителни от моя гледна точка. Не на последно място цената на Ямахата е доста добра в сравнение с останалите АВ ресийвъри в същия клас. И пак да повторя за кино е идеално решение, за слушане на музика е компромис.

Относно ОТ в моя случай (колони със заден бас рефлекс) разстояние по-малко от 55 см. от задната стена и по-малко от 1 м. от страничните води до слаб, но осезаем и неприятен bass boom. С намаляването на тези разстояния (отзад и отстрани) този ефект се увеличава. Над 55 см. не се усеща никакво компрометиране в качеството и детайлите на ниските честоти.

В твоя случай обаче каква ще бъде ситуацията не мога да кажа. Да оставиш 20 с. обаче на колони със заден бас рефлекс със сигурност не е добра идея.

Тодор

• Гост
« Отговор #5 -: Януари 13, 2013, 12:30:08 pm »
Чух Klipsh RF-62 и BA A-360 и ВА ми харесха повече. При Klipsh басите са по-изразени но при ВА вокалите са по-добри, а за мен това е по важно. Освен това наистина Klipsh много се влияят от разстоянието до стената а ВА не са толкова претенциозни. Аз не мога да отделя място от 50см между колоните и стената и затова взех ВА.
Ако някой е слушал следните ресивъри бих искал да чуя мнението му както за слушане на музика така и за филми : MARANTZ SR6007 , YAMAHA RX-A1020 , DENON AVR-2313.

Неактивен Ulfhedinn

« Отговор #6 -: Януари 13, 2013, 13:26:27 pm »
За озвучителните тела, които си взел тези ресийвъри са ти излишен разход. Купи си нещо по-евтино, съобразено с тонколоните. Иначе и Yamaha RX-A3020 да им вържеш е все тая - няма да звучат по-добре, защото не могат да си надхвърлят възможностите. Съмнявам се и някой да е слушал изброените от теб ресийвъри точно с тези колони, които си купил. Иначе ревюта в интернет колкото искаш.

За разстоянието ти си знаеш, но флорстендъри със заден бас рефлекс на 20 см. от задната стена не знам как ще звучат. Обзалагам се, че басът ще бумти.

Тодор

• Гост
« Отговор #7 -: Януари 13, 2013, 14:27:19 pm »
За ресивърите питам тъй като ще го ползвам и за музика а място за стерео нямам. Интересувам се тези модели дали ще са достатъчно добри и в двата варианта?

Неактивен Ulfhedinn

« Отговор #8 -: Януари 13, 2013, 17:30:34 pm »
Прочети тази статия, ако още не си го направил ->  http://www.avguide.bg/?page_id=230. Всичко е обяснено повече от ясно.

Относно слушането на музика с кино ресийвър ти споделих личните си впечатления - не става. Не че изобщо не става, но като включиш колоните си към качествен стерео усилвател разликата е ОГРОМНА.

Съвсем отделен е въпросът за източниците от които слушаш/ще слушаш въпросната музика. В зависимост от това на какъв носител е колекцията ти от музика, за качествен стерео звук ще ти трябва DAC (ако слушаш от РС), CD плейър и/или грамофон.

Само с кино ресийвър звукът при стерео на мен лично не ми харесва. Звукът при филми вече е съвем друга тема, там всичко си е тип-топ.

Звученето на Denon на мен лично не ми харесва - все едно са го стиснали за гърлото, Maranz ми идваше на твърде висока цена за моите нужди, затова избрах Ямаха. Ти какво ще избереш не мога да ти кажа.

Единственият разумен съвет, който мога да ти дам е - слушай преди да купуваш и слушай по няколко пъти. 

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #9 -: Януари 13, 2013, 19:03:25 pm »
И аз мисля, че тези ресийвъри са overkill за това ниво колони. Ако искаш по-ясно изразен ъпгрейд в звука дай разлика за по-хубави колони.