Автор Тема: Съвети за първо домашно кино  (Прочетена 15034 пъти)

Sil3nT

• Гост
Съвети за първо домашно кино
« -: Март 02, 2013, 18:04:12 pm »
Здравейте, от доста време гледам форума и се наслаждавах на чуждите системи за домашно кино и накрая реших, че е време и аз да изградя собствена. Сменил съм няколко стерео системи, от ниски/средни класове. В момента имам букшелфки Swans Tempus, субуфер с говорител HiVi SP10 и 3D плазма Панасоник 50". Като източник най-вероятно ще ползвам лаптоп (предстои да се закупи и моля за предложения) от който се очаква да плейва безпроблемно 3Д блурей филми свалени от нет-а. Смятам да използвам сегашните ми озвучителни тела за предни, центъра ще е пак Swans със този модел говорители, но с 2 5 инчови мидбаса и един високочестотен говорител. За задни ще ползвам комбинация отново от Swans с 5 инчов мидбас и ВЧ. Мисля, че 5.1 системи ми е достъчна за мястото в което ще е системата. Но тък се появява първата ми питанка, понеже центъра ще стане 4 ома, дали ще е проблем за ресийвър-а. Като стана дума за ресийвъра, него не съм го избрал все още. Има вариант да се закупи от Германия, ако се намери на по-добра цена. Набелязъл съм няколко модела, които да видя/чуя:
Onkyo TX-NR509
Onkyo TX-NR414
Yamaha RX-V473
Yamaha RX-V475
Pioneer VSX-527
Pioneer VSX-822
Мнения, предложения и съвети приемам всякакви.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:Съвети за първо домашно кино
« Отговор #1 -: Март 02, 2013, 21:14:50 pm »
Само центъра ли ще е на 4ома номинал или и всички останали?
Този лаптоп само заради плейването на филмите ли ще се ползва или по принцип ти трябва? Защото е доста скъпо решение.

Sil3nT

• Гост
« Отговор #2 -: Март 02, 2013, 22:46:12 pm »
Само центъра ще стане 4 ома. Лаптоп попринцип ще си взимам. Попринцип ще го ползвам за браузване по интернет и офис пакет, но ако ще трябва да додам 300-400 лева отгоре мисля направо да взема един мощен лаптоп, вместо по-слаб и отделно мрежов плеър. А между другото колко горе долу излиза един читав мрежови плеър, който да плейва безпроблемно 3D bluray ?

Sil3nT

• Гост
« Отговор #3 -: Март 03, 2013, 20:04:00 pm »
Дали може на изхода Zone 2 да се върже крайно стъпало и да се ползва ресийвъра като преамп и мрежов плеър, който да плейва флак и друга HQ музика ?

Активен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #4 -: Март 04, 2013, 00:05:14 am »
Синтезирай по добре въпроса , че не ми стана ясно . А относно плеъра в магазина продават двете най сериозни марки медиаплеъри погледни им цените . За централното озвучително тяло ако е 4 ома а за ресивъра се препоръчва от 6 нагоре , просто този канал ще се претоварва повече  и има голяма вероятност да се включва защитата. Според мен за безпроблемна работа спазвай инструкцията , не напразно е написана :) . Поздрави!

Sil3nT

• Гост
« Отговор #5 -: Март 04, 2013, 10:44:22 am »
Снощи пак се поразтърсих по интернет и доколкото разбрах Pioneer VSX-822 е американската версия на VSX-527. А Onkyo TX-NR414 е новият модел от класа на TX-NR509.
Разгледах и мрежовите плеъри и за под 600лв, май няма да мина ако искам да гледам 3D bluray. Това ме навеждна към мисълта за един хубав лаптоп вместо плеър.
Понеже имам качествено двуканално крайно стъпало и се чудя дали мога да го свържа към Zone 2 извода на Onkyo-то примерно. И така да мога да долзвам ресийвъра освен като такъв, а и като предусилвател и мрежов плеър който да подава сигнал към крайното стъпало.

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #6 -: Март 04, 2013, 11:45:38 am »
Вече има доста модели мултимедийни плеъри, с които да гледаш 3D Blu-ray. Инвестицията в скъп лаптоп, който да се ползва и за филми за мен е неоправдана освен ако няма да го ползваш и за други тежки операции. Дане говорим за удобството - няма нужда да опъваш всеки път кабели от лаптопа, не се блокираш компютъра докато гледаш филми, по-лесно управление с плеъра и дистанционното.
С този 4-омов центъра /не става ясно колко ома са останалите ОТ/ рискуваш доста. Тези препоръки не са сложени случайно.
Сега проверих, и най-евтиния модел на Онкио, за който пише, че може да работи и с 4 ома ОТ е NR717, което не съм убеден, че си заслужава за тези колони.
Това със Zone 2 и аз не разбирам какво искаш да постигнеш.

Неактивен regned

• Публикации: 41
« Отговор #7 -: Март 04, 2013, 16:07:00 pm »
До колкото разбирам, пита дали има възможност да ползва Зона 2 с преаут и да връзва някакъв друг усилвател, което ме съмнява да го има нисък клас рисийвър.

Sil3nT

• Гост
« Отговор #8 -: Март 04, 2013, 21:39:49 pm »
@lazarus18 благодаря, че се занимаваш с мен да ме съветваш да си взема мрежов плеър, вместо да кажеш директно абе вземи си един лаптоп и се оправяй. Можеш ли да ми дадеш пример с подходящ за случая ми плеър ?
Предните колони са налични и са тези. 8 ома са.
Центъра ще е концепция като този, но със същата серия говорители както предните. 4 ома е.
Задните ще са тези, но вместо лентов ВЧ, с куполен. Пак 8 ома.
Днес минах през техномагазина в мола и видях Pioneer VSX-527 и по-ниския модел Onkyo, но неможах да ги чуя понеже "колегата който се занимавал с хифи отдела бил почивка".
Добре, ще задам въпроса така - за какво служи Zone 2 ?

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #9 -: Март 05, 2013, 11:06:34 am »
Zone 2 е да ползваш ресийвъра да захранва колони, намиращи се в друго помещение - баня, кухня, спалня...
Има модели, които имат предусилвателни изходи за 2/3 Зона и можеш да закачиш допълнителен усилвател в другото помещение.
За колоните не смея да препоръчвам нищо в твоята ситуация. Принципно не е проблем да се сложат различни като импеданс колони, да настроиш ресийвъра на 6 ома, но да разчиташ, че той има нужния запас да поеме тези 4 ома. Би било по-сигурно при модели във по-високия клас с по-сериозно захранване.

Sil3nT

• Гост
« Отговор #10 -: Март 05, 2013, 11:07:28 am »
Добре, ще задам въпроса така - за какво служи Zone 2 ?
Отговорих си сам - не ми върши работа Zone 2, а ми трябва Preout за постигане на идеята ми, но за сега е извън бюджета.

Sil3nT

• Гост
« Отговор #11 -: Март 10, 2013, 21:53:28 pm »
Здравейте, да споделя до къде стигнах. Колоните вече са уточнение и се правят, но няма да давам инфо за тях. Относно ресивъра все още малко се двумя. Слушах Пайнера който бях набелязал и Onkyo 509 и Пайнера отпадна от списъка. Мога да се сдобия с Onkyo TX-NR 414, но четох, че имал проблеми с HDMI, вярно ли е ? Другият вариант е Yamaha RX-V473. Но ненамирам магазин където да ги има и 2та в София, за да си сравня. Или пък някой от по-старите, но по-високи модели купен 2ра употреба + външен мрежов плеър. Моля за съвети и предложения за ресивър, мрежов за предпочитане, но не задължително, 5.1 или 7.1, макар, че няма да се ползват 7 канала, да свири добре както в кино режим, така и в стерео. Бюджета е примерно 600лв, като съм склонен и на 2ра употреба и от английския ebay.
Поздрави !

Sil3nT

• Гост
« Отговор #12 -: Март 25, 2013, 23:01:52 pm »
Какво ви е мнението за onkyo 705 и 706 ? Дали ще ми е достатъчен за да гледам новите формати blue ray с външен мрежови плеър ?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #13 -: Март 26, 2013, 01:40:05 am »
Какво значи дали ще ти бъде достатъчен? Рисивъра поддържа новите аудио формати, има и предусилвателни изходи, ако решиш да надграждаш системата със стерео усилвател.

Друг е въпроса, че това е рисивър на около 6 години. Предполагам, ако може да се намери все още някъде нов, то надали ще е с гаранция за България.
А да се купува стар рисивър, без гаранция, особено склонен към сериозно загряване и ползващ вентилатори за справяне с този проблем... не съм убеден че бих поел такъв риск.

Ето тема на наш съфорумник по въпроса, може би той ще ти съдейства с преки впечатления от рисивъра :

Помощ, вентилаторите не работят

Sil3nT

• Гост
« Отговор #14 -: Май 21, 2013, 17:01:25 pm »
Малко развитие: взех Onkyo 709 и сега отделям финанси за мрежов плеър. Скоро ще има развитие с център и съраунди. Но това което ме притеснява сега е загряването на Онкиото. И то загрява не радиатора с транзисторите от усилвателната част, а там където е платката с HDMI буксите. Понеже съм го сложил в ТВ шкаф който е затворен отстрани и отгоре и "диша" само от пред, дали ще има проблем? Махнал съм горният рафт над него, понеже загряваше яко и сега има 15сетина см отгоре. Но трябва да сложа рафт.