Автор Тема: Дилеми относно стойки и разполагане на букшелф колони  (Прочетена 5784 пъти)

Yeti

• Гост
Привет! Отскоро имам рисивър Yamaha RX-V473 и двойка колони MA BX2, които са вързани като фронтални, тенденцията е системата  да се разрастне до 5+1. За съжаление при проектирането и обзавеждането на апартамента озвучаването не е било предвидено, което сега ми създава известни проблеми при разполагането на предните колони. А апартамента е нов, съвсем скоро ремонтиран и обзаведен, на всичкото отгоре всички шкафове са неподвижно фиксирани към стените, поради което промени в интериора не са ми възможни.  

Прилагам схема на дневната, начертана е в мащаб, освен това съм дал и размери, така че може да се получи доста ясна представа за разположението.
Тъмносивото е много голям и много тежък, масивен дървен шкаф, заемащ почти цялата дълга стена на стаята, височината му е 44 см. Малкото светлосиво е масичка със същата височина, която се ползва за AV шкаф – за момента е временно решение, но така или иначе нямам друго по-удобно място за техниката и по всяка вероятност ще си остане там.

В момента колоните ми са разположени точно така както са на схемата – лявата върху шкафа, дясната върху масичката. Първоначално мислех да търся някакви стойки за стена, с които да разположа колоните пак на същото място, само че малко по-високо. Проблема обаче е, че стените са гипскартон, има доста кухини м/у стената и картона, няма никаква изолация, поради което стената кънти, вибрира и съвсем не ми се струва добра идея да здакрепвам колоните върху нея.

Другата идея, която имах е да разположа колоните както са сега върху мебелите, само че върху някакви по-ниски (20-30 см) стойки. Големия шкаф е наистина много тежък и масивен и предполагам ще бъде по-добре отколкото на стената, проблемна ми остава обаче дясната колона ако трябва да остане върху масичката. Другия проблем е, че не намирам подходящи стойки. Всъщност единствените с подобна височина, които съм виждал са от SL серията на Atacama - SL 300
Предвид на това, че поставката на въпросната стойка (300x300 основа и 225x225 горна част) е по-голяма отколкото колоната (H350 x W185 x D255), проблем ли е да се ползват заедно?

Трета възможност евентуално би могло да бъде лява колона върху ниска стойка на шкафа и дясна на мястото на масичката върху висока стойка. При този вариант обаче губя мястото за техниката, трудно ще напасна височината на двете колони и не на последно място може би ще ми се наложи да купувам 2 чифта стойки, тъй като единични бройки не мисля, че се продават. Вратата на терасата е с текстилни щори, евентуално пред нея?

И понеже аз вече се изчерпах откъм идеи и всичките имат недостатъци, много ще съм благодарен ако някой даде съвет. Предварително благодаря!

Rudra - Има специално създадена тема - "Как да публикуваме интернет връзки/линкове/URL във форума правилно." . Как по-добре трябва да се обясни, за да се спазва това просто правило? :-X

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Стоящи стойки е видно, че няма къде да се сложат. Щом стената отпада като вариант ти остава да си стоят на шкафа.
Той колко е висок между другото?

Yeti

• Гост
44 см, т.е. прекалено е нисък. При тази височина колоните се чуват добре единствено ако седя на пода. Поради тази причина питах за възможността да се разположат върху някакви по-ниски стойки. Това, което ме притеснява обаче е, че тези от линка (SL 200, SL 300) май са за големи колони, или поне на тази мисъл ме навежда описанието им, а други не откривам. Наясно съм, че ще има компромис със звука, желанието ми е все пак да го минимизирам доколкото е възможно. Някакви идеи?

maxrev

• Гост
Има стойки ,които се използват обикновено за ниърфийлд  монитори поставени на бюро.Поставят се на съответния шкаф,маса или върху каквато там мебел  е необходимо да са тонколоните и в твоя случай,май са единственото решение освен.Нещо такова може да потърсиш : стойки за десктоп мониторни колони стойка 2  Подобни неща най-вероятно е да намериш в магазините за проаудио .Другият вариант е стойки за стена,като на мен лично не ми допада да ми стърчи  тонколоната от стената.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Според мен ще стоят грозно тези стойки на Атакама, сложени върху шкафа.