Автор Тема: Naim AV 2 подходящ ли е в стерео система?  (Прочетена 11353 пъти)

Неактивен ivogmarinov

• Публикации: 141
Здравейте!Имам въпрос относно  Naim AV 2 и Naim NAP 150X,дали двата компонента ще са добра комбинация за стерео режим?По принцип мислех да сменя моя настоящ усилвател Marantz PM7200 с Naim Nait 5i2 в близката една година,но изпадна това предложение втора ръка и ме заинтригува.Доколкото разбрах в AV 2 има и DAC.Въпросът ми е дали AV 2 ще е подходящ за стерео и става ли излишен настоящият ми DAC?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Naim AV 2 подходящ ли е в стерео система?
« Отговор #1 -: Май 22, 2013, 20:54:54 pm »
Naim AV2 e преди всичко кино процесор - както подсказва и името му.
Понякога се срещат стерео системи изградени около AV2, но в повечето случаи това е временно решение.
Според мнения на Naim фенове, AV2 отговаря приблизително, като ниво на стерео възпроизвеждане, на предусилвателя NAC 112.
NAC 112 сам по себе си е най-малко тачения предусилвател на Naim, но според мен(тествал съм неведнъж) комбинацията 112 + 150 се справя по-добре от първата версия Nait 5i.

От тук нататък следва сложна аритметика.
От една страна, според офертата, която предполагам визираш, можеш да вземеш AV2 + 150x за около 2000-2100лв. Това е около цената на нов Nait 5i.

Предимството на AV2 + 150x e една идея по-доброто звучене и наличието на DAC в AV2, който макар да не е на феноменално ниво, предполагам ще те задоволи.

Недостатъка е, че това са вече доста стари компоненти, спрени от производство, които освен всичко друго са били със сериозна цена като нови. Ако случайно някой дефектира, силно е възможно ремонта да струва горе долу колкото си дал за цялата система. Да не говорим, че като наближат десетата си година, може да помислиш и за Recap в завода на Naim, а това също е разход от стотици паундове в добрия случай.

Друг детайл, на който е добре да обърнеш внимание е, че бидейки AV процесор, работата с AV2 - е по-усложнена в сравнение с чистите предусилватели на Naim, а и температурата, която отделя е значително по-висока.

Остава ти да прецениш дали офертата си заслужава, или нов Nait 5i с гаранция би бил по-сигурно решение, достатъчно за твоите озвучителни тела.

Неактивен ivogmarinov

« Отговор #2 -: Май 23, 2013, 11:09:59 am »
Благодаря ти Rudra.До колкото разбрах ако взема AV 2 +NAP 150X ще е временно решение,след това ще се наложи задължително да добавя и предусилвател от  гореспоменатия  от теб NAC 112 или друг по висок клас,а AV 2 ще се окаже в моя случай в ролята си единствено  на DAC.Не разбрах и какво означава работата на процесора да е по-усложнена в сравнение с чистите предусилватели?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Май 23, 2013, 12:02:59 pm »
Не мисля, че си ме разбрал правилно.
Според мен няма никакъв смисъл да се сменя AV2 с NAC 112, както и няма особен смисъл да се купува NAC 112 сам по себе си!
AV2 е временно решение при повечето неймаджии, просто защото сам по себе си AV2 не е нито сериозен предусилвател, нито сериозен DAC - по стандартите на Naim.
С други думи, при изграждане на стерео система, обикновено Naim любителите се насочват към стерео продукти, просто защото качеството, което предлагат, сравнено с цената на която се предлагат (без значение нови или на старо) е значително по-високо.

За да стане съвсем ясно какво имам предвид, ще го обясня с конкретни примери и цени.
AV2, когато беше актуален, струваше приблизително 7000лв нов.
Около този бюджет, човек може да вземе NAC 152xs, който е доста по-добър предусилвател от 112/ респективно от AV2, плюс Naim Dac, който е много нива над AV2...
Давам пример със съвременни компоненти, просто защото такава ценова листа имам под ръка. Със същия успех, може да се даде адекватен пример със съвременници на AV2.

При закупуване на компонентите на старо, според мен също могат да се намерят оферти за чисти стерео продукти, на близка цена или умерено по-висока цена, които се справят по-добре в стерео режим.

От там нататък, нищо не ти пречи да си вземеш AV2 и да си доволен от него (като предусилвател и DAC) дълги години, стига да не ти се наложи да го сервизираш, но за това вече говорихме.

AV2 е чудесен процесор, или поне беше за времето си, и макар да се справя доста добре в стерео, според мен покупката му би била оправдана основно ако човек планува изграждането на многоканална система с Naim стъпала.

Относно въпроса за по-усложнената работа на AV2 - както вече няколко пъти казах, това е AV процесор. Може да работи в чист стерео режим, но разполага и с доста други опции, настройки и режими, които в най-добрия случай ще са ти излишни, в най-лошия могат да те объркват или да създадат главоболия. Като прост пример, който ми хрумва на първо четене, мога да ти дам ситуация, при която ти или някой друг в къщата без да иска включва пролоджик режим от дистанционното...  Колкото и странно да звучи, имал съм случаи с клиенти, които едва ли не са готови да изхвърлят компонента си, крайно афектирани от това, че не работи нормално - а в крайна сметка се оказва, че по невнимание са включили непозната за тях опция (конкретно визирания случай няма общо с Naim, но е показателен...).

Неактивен p100ynov

• Публикации: 133
« Отговор #4 -: Май 23, 2013, 19:24:19 pm »
Аз също обмислях изгодната оферта (защото наистина е изгодна), която допускам, че визираш и реших, че има смисъл само закупуването на цялата система с цел безкомпромисно 5-канално възпроизвеждане в система за домашно кино.
Ако приемем, че AV2 е на нивото на NAC112, според мен комбинацията ще е с класа над Nait 5i. Притежавах Nait 5i преди да се сдобия с NAC122x и NAP150x и след като чух втората комбинация, първата мисъл, която ми мина през главата беше "а аз си мислех, че имам усилвател..."
Ако търсиш нещо, което излиза колкото нов Nait 5i, а си склонен да си купиш нещо втора ръка, по-скоро се оринтирай към NAC122x + NAP150x + Flatcap 2x. Това според мен и според Naim  ;) Други производители на аудио техника - колкото искаш, ама просто не са моите  :P
Успех!
you're nobody without a naim

Неактивен ivogmarinov

« Отговор #5 -: Май 23, 2013, 20:55:55 pm »
Да наистина е най-добре да се вземе цялата въпросна система и аз съм на това мнение,но аз не гледам филми и няма смисъл от подобна инвестиция.Та така или иначе съм решил,че следващата ми система ще е изградена с Naim,прослушах няколко системи и се уверих че ще е това  (y) :),но си трябва да имаш добър бюджет за Naim!За това се насочих към втора ръка,които не се намират лесно, или в най добрия случай нов Nait 5i2 или нещо до около 2500лв, но небеше планирано точно за сега.Незнам дали скоро ще изпадне подобна комбинация NAC122x + NAP150x + Flatcap 2x,затова  реших да се допитам във форума за въпросната оферта,или ще почакам следващата :)!

Неактивен ivogmarinov

« Отговор #6 -: Май 25, 2013, 20:53:54 pm »
Добре ако отпадне варианта за AV+NAP150X,и помисля за нов усилвател ,освен Nait 5i ,дали си заслужава в моя случай за тонколони Focal Chorus 714v (поне за сега не бих искал да ги сменям)и за стая 16кв.,да търся по висок клас усилвател.Разгледах варианта NAC152xs+NAP 155xs,но ще трябва да увелича на поне 5000лв бюджета.По принцип е възможно,защото не съм планирал да купувам веднага ,освен ако не е нещо изгодно.Така че сум отворен за предложения.Другият вариант който ми харесва е UnitiLite,но незнам какво бихте ме посъветвали за него?Добада ми защото слушам главно музика от PC,има и DAC.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #7 -: Май 25, 2013, 21:06:40 pm »
Никак не съм убеден, че за Focal Chorus 714v има особен смисъл да се инвестира в нещо повече от 5i.
В случай, че се замислиш, за евентуален ъпгрейд на колоните, тогава може и да си струва да се насочиш към нещо по-нагоре в продуктовата гама на Naim.

Твърдо съм убеден съм обаче, че е хубаво да ползваш бутона "Предварителен преглед" - преди да публикуваш нещо.

Неактивен ivogmarinov

« Отговор #8 -: Юни 10, 2013, 10:56:16 am »
Между другото чух системата с колони Naim  Intro 2,и мисля че звучи доста добре.С моите колони нямаше съществена разлика.Съгласен съм с Rudra,ако сменя усилвателя със сигурност ще трябва помисля и за ъпгрейд на колоните.

iwoto

• Гост
« Отговор #9 -: Юни 10, 2013, 12:39:05 pm »
От опитите които съм правил с мойте колони , вероятно защота Фокала са с висока чувствителност,но всички усилватели се справят добре с тях, като контрол.Разлика има в темброво отношение и няма смисъл от наливане на пари за скъпи усилватели.
А относно ъпдейта , струва ми се че последователността трябва да е обратна- първо колоните , после усилвателя.

Неактивен p100ynov

• Публикации: 133
« Отговор #10 -: Юни 10, 2013, 19:05:20 pm »
...Разлика има в темброво отношение и няма смисъл от наливане на пари за скъпи усилватели.
А относно ъпдейта , струва ми се че последователността трябва да е обратна- първо колоните , после усилвателя.

По-добрите усилватели (наречени скъпи) винаги звучат по-добре и на "лесни", и "трудни" колони.
Относно последователността на ъпгрейда, от четене на Naim форума, съм останал с впечатление, че по-предпочитания път за ъпгрейд е с посока от източник към ОТ.
you're nobody without a naim